Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç raporunda oran yazması şart mı?

m.kildis

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar 2011 de ekpss ye girmek icin %43 rapor aldım raporum ortapedik ve sol bacak bileği sabit 3 cm kısa ve his kaybı var bu raporla gittim bayiye bayi raporunuza otomatik vites araç kullanabilir ve h sınıfı ehliyet alabilir yazması lazım dedi hastaneye gittim onlarda il sağlık kuruluna devredildiğini söyledi il sağlıktan rapor aldım otomatik vites araç kullanır koduyla birlikte yazdı ama bu raporda yüzde oranı yazmıyor nasıl yapıcam lütfen yardım edin 🙏🙏🙏🙏🙏

il sağlık ehliyet raporu veriyor heyet raporunu yine hastaneden alacaksın. il sağlığın verdiği raporla ehliyet alacaksın

Hastaneye gittim sürekli raporun var dediler zaten ben engelli araç almak istiyorum raporumda otomatik vitesli araç kullanabilir yazması lazımmış dedim hastanede artık biz o ibareyi yazmıyoruz onu il sağlıktan alacaksınız dedi

dilekçe yaz. ötv indiriminden faydalanmak istediğini.bu sebeple raporunun yenilenmesini isteğini belirt. tekrar heyet raporu alırsın. alınmış raporda düzenleme yapmazlar ama yeni rapor verirler.

Otamatik vites kullanır ibaresini ve ötv indirimini heyete girdiğiniz hastane mutlaka rapora yazmalı. İl Sağlık Müdürlükleri ise size sadece ehliyet raporunuzu verir.

Son ÖTV yönetmeliği ile bu ibare kesinlikle şart ve mecbur yazacaklar.

10 Ağustos 2019 tarih ve 30858 sayılı resmi gazetede yayınlanan
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(SERİ NO: 6) in ilgili maddesi aşağıdadır.

20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden
işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması
gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz ko-
nusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.

Ufukalp

benim raporum 2015 tarihli ve bir defa otomatik vites araç aldım. şimdi yeni araç alacağım süresi doluyor. benim raporda ' VİTES KOLU DİREKSİYONA AKTARILMIŞ ÖZEL DONANIMA SAHİP MANUEL VİTESLİ ARAÇ KULLANIR, BAŞKACA HAREKET ETTİRİCİ ÖZEL TERTİBAT YAPILMAKSIZIN OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ KULLANABİLİR. ÖTV DEN YARARLANMAK İÇİN' ibaresi var. bu rapor ile yeni araç alabilir miyim sence. vergi dairesi sorun çıkarır mı? henüz sormadım vergi dairesine senin görüşünü merak ettim. otomatik vites alacağım. ehliyetim o şekilde çünkü.

tanerbudak
Sağ elden rahatsızlığınız olduğunu düşünüyorum.
Sağ elinizdeki uzuv noksanlığı ya da işlev bozukluğu açıkça belirtiliyor ise evet bence rahatlıkla alabilirsiniz.
Yukarıda alıntıladığım yönetmelik maddesinde [FONT=sans-serif]20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına atıf yapılmaktadır.
Sizin raporunuz ise bu tarihten önce alınmış.
Aynı maddenin devamında, bu tarihten önce alınmış raporlarda kesinlik ifadesi değil de "kullanabilir" gibi tercih ifade eden kelimeler kullanılmış olsa bile rapordaki tanı ve teşhisten manuel vitesli bir aracı ek tertibat olmadan kullanamayacağı açık olanlara bu raporlara istinaden ÖTV muafiyeti uygulanır mealinde metin yer almaktadır.

İlgili metnin devamı aşağıdaki gibidir:

[/FONT]
​Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporla-rına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel
tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına
gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme
içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici ak-
samında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel ter-
tibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması
uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri
içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat
yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen de-
ğerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol
kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanıla-
madığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden
de işlem yapılabilir.

Ufukalp sol kolda sorun var hocam. raporda teşhislerde sol kol diye yazıyor açık açık.

tanerbudak
Anladım, sol kolda sorun olunca sağ elinizi direksiyondan ayıramayacağınız için vites kolu direksiyona aktarılmış manuel vitesli araç ya da başkaca tertibata gerek olmaksızın otomatik vitesli araç yazılmış.
Bence mümkün, ancak vergi dairelerinin sol alt ekstremite harici salt otomatik vites verme konusunda çok gaddar olduğunu unutmamak lazım, ısrarcı olmak gerekiyor.

Ufukalp
görüşün için teşekkür ederim. ilk aracımı alırken hiçbir problem yaşamadım. inşallah bu defa da sorun çıkarmazlar.

ilk araçta sorun çıkmadıysa buna da sorun yapamazlar. kendi kendileriyle çelişirler :)

fatih_123
normal şartlarda öyle ama. son değişiklik memurlarında kafasını karıştırıyor. durumu iyi anlatmak ve ikna etmek gerekiyor.

fatih_123
Bu ülkede erken kalkan ihtilal yapıyor.
Bir gün bir günü tutmazken 5 yıl çok uzun bir süre.
Bu sürede oluşan değişiklikleri takip etmekten başı dönüyor insanın.
2019 yılı içerisinde hem rapor yönetmeliği, hem de ÖTV uygulama genel tebliği değişti.

tanerbudak
Aynen.
Mevzuat ve uygulama çok kesin ve net olmayınca sabah evden ayrılırken eşiyle kavga etmiş memurun hırsı bile etkiliyor işlemleri. :)
Bir yere bir işlem için gittiğinizde sabah eşiyle kavga etmediği tavırlarından anlaşılan, etrafa gülücükler saçan memurlara yönelin. :) :)

Ufukalp
otomatik vitesli araç kullanabilir cümlesi ile otomatik vitesli araç kullanır cümlesi arasında nasıl bir fark var onu anlamış değilim. bu bir tercihi değil zaten zorunluluğu ifade etmiyor mu? devlet bence mevzuat değişikliklerinde Türk Dil Kurumu' ndan onay almalı.

tanerbudak
"Kullanabilir" yerine "kullanması gereklidir" ifadesi yer alacak.
Kullanabilir ifadesinin "ağa keyfi bilir, ister kullanır ister kullanmaz" gibi bir anlam ifade ettiği düşünülüyor.
Aslında bu bir tercih olsa, sağlam adam neden hastaneye gidip de ana otomatik vites yazın desin ki :)
Devlet işte, hikmetinden sual olunmuyor. :)

siz de haklısınız tabi burası türkiye. ehliyet yenilemek için aile hekimine gittim. o doktor izinli dediler. yerine bakan da bugün yok dediler :D dedim burası türkiye şaşırmıyorum :)

Bilginiz icin tesekkur ederim inşallah alabilirim rapor doktorlar %40 etmez diyor ama normal zamanda bacağın protezden farksız diyor anlamadım

Arkadaşlar benim raporum %43 ortapedik sol ayak bileği sabit ve 3 cm kısa raporumda otv ve araçla alakalı hiçbir ibare YÖK sağlık il müdürlüğünden aldığım raporda otomatik vitesli araç kullanabilir yazıyor koduyla birlikte ehliyetimde aynı şekilde bu raporlarla otv den faydalanabilirmiyim

m.kildis
Malesef hayır.
İl sağlık müdürlüğü komisyonundan aldığınız sadece sürücü olur raporudur.
Ayrıca erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporu da alacaksınız ve bu raporda “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanmasıgerekir” ibaresi bulunacak.

Üst Alt