Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç ve ehliyet işlemlerinde 2009 yılında aldığım sürekli raporun geçerliliği!?

gurcangur

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba 2009 yılında almış oldum sürekli ibaresi bulunan H sınıfı ehliyet alabilir özel tertibatlı araç kullanabilir şeklinde ibareler olan bir raporum var.

Ayrıca ehliyetimde eski ehliyetlerden H sınıfı özel tertibatlı otomobil ibaresi yer alıyor.

Bu ehliyet ve raporla 2015 yılında aracımı almıştım. Ağustos sonu itibariyle aracın 5 yıllık süreyi dolduruyor. Yenilemek için bugün rapor ve ehliyetim ile beraber bayiye gittim

Bayi rapor ve ehliyeti yenilemem gerektiğini 10 yıldan daha eski olan raporların kabul edilmediğini ve son 6 ay kalana kadar işlem yapılmadığını söyledi. Ben sürekli ibaresi yer aldığı için bunun çok anlamlı olmadığını söylesem de mevcut uygulamanın bu şekilde olduğunu söyledi.

Hastane süreci gözümde çok büyüdüğünden ayrıca eski ehliyetlerin yenilenme süresi 2 yıl uzanmışken tekrar bu işlerle uğraşmak istemiyorum.

Ehliyet ve raporumu yenilemem şart mı?

Yardımcı olursanız sevinirim.

2019 da Maliye tarafından yeni tebliğ yayınlandı bu yüzden eski raporları kabul etmiyorlar.

"20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz. Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir.20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile â“Özel tertibatlı araç kullanabilir", “Otomatik vitesli araç kullanabilir", Otomatik vitesli araç kullanması uygundurâ" gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir."

2019 daki değişiklikten haberim yoktu benim raporu kabul etmediler mecbur yenilettim.Raporda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" yazacak. Ehliyetide büyük ihtimal yeniletmen gerekiyor sanırım. Yeni tip ehliyete tertibat kodları yazıyorlar. Eğer yeniletirsen İl Sağlık Kurulunda engelin neyse ona uygun kodu verdiklerine kesinlikle dikkat et. İlk ehliyeti yenilettiğimde kollarım sağlam olduğu halde kollarında engel olanlara verilen 33.02 kodunu vermişler 1 ay düzeltmek için uğraştım sonunda yeniden düzeltilmiş halde çıkarttım.

Üst Alt