Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç veya engelli ehliyetleri için verilen sağlık raporlarının kullanım süreleri..?

celebikizi

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
3
Merhaba arkadaşlar
bu ehliyet için 2 yıl süreli verilen sağlık raporunu alıp.2 yıl sonunda ehliyeti iptal olmuş veya vergi indirimi ile aldığı arabasını kullanamayan mağdur bir dostumuz var mı? ben ehliyet almak istiyorum ama arabayı alma durumum hemen olmayabilir yada ileride bu tarz bir mağduriyet yaşar mıyım diye endişeliyim. Ayrıca nasıl bir yol izlemem gerekiyor onu da bilmiyorum. Şimdiden herkese teşekkürler.

celebikizi

Ehliyetin süreli olması süre sonunda ehliyetin iptal edileceği anlamına gelmez. Ehliyet alırken 1-2 yıl sonraya kontrol şerhi konmuşsa, yapılması gereken, o süre sonunda uzman hekimden yeni rapor çıkartmak ve araç kullanırken o raporu yanınızda taşımaktır.

Ehliyet raporu/süreci ile araç alım raporu/süreci birbirinden farklı iki konudur. Araç alımı için kullanılacak raporda süre kısıtlaması varsa, o sürenin bitimine 6 aydan az süre kalmadığı sürece o raporla araç alabilirsiniz.

OturanBoğa verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Heyetten çıkacak tek bir raporla hem ehliyet hemde araba alamıyor muyuz? Yanlış mı anladım acaba sizi. Yada hastaneye engelli ehliyeti almak için mi başvuru yapmak istiyorum demeliyim.?

celebikizi
Malesef tek raporla hem araç hem sürücü belgesi mümkün değil.
Sürücü olur raporu, sürücü adayları ve sürücülerde aranan sağlık şartları yönetmeliğine göre verilir, oran olmaz, bununla da araç alınamaz.
Araç için ise üzerinde oran bulunan ve hareket ettirici aksam üzerinde tertibat ibaresi içeren bir engelli sağlık kurulu raporu gerekmektedir.

Ufukalp

Ufuk bey merhabalar ben sağ kolumdan %60 engelliyim şuan bi aracım var (vergi indirimli) mayısta yenileyecegim.Şubat 2019 da yeni rapor aldım Fakat benim raporumda ( hareket ettirici aksam üzerinde tertibat ibaresi içeren ) diye bişey yazmıyor sadece oran yazıyo indirimli araç almam için bu ibareyi yazdırmam şartmıdır eger şart ise sürec nasıl işleyecek yeni rapor mu cıkartacagım yoksa mevcut raporumun üzerine mi işlenecek birde kendim müracat edebiliyormuyum yok vergi dairesi falan mı yönlendirecek

YUNUS YURDAKUL
Evet malesef şart.
10 Ağustos 2019 tarih ve 30858 sayılı resmi gazetede yayınlanan
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(SERİ NO: 6) in ilgili maddesi aşağıdadır.

"20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz."

Yeni rapor değil de il sağlık müdürlüğüne dilekçe ile başvurup rapora itiraz yoluyla ibarenin yazılmasını talep edebilirsiniz.
Aslında bu da çok kısa bir süreç değil.
Başhekime gidip rica etseniz ibare ilavesi yapılabilir mi emin değilim.
Denemekle kaybedilecek bir şey yok.

Çok sagolun ufuk alp bey ben önce raporu sonrada ehliyeti degiştireyim bakalım sürek nasıl ilerleyecek buradanda yazarım saygılarımla

Ufukalp Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben çok farklı biliyordum arabası ehliyeti olan engelli dostlarımdan da böyle bir şeyi hiç duymamıştım. Bana 2015 yılında bir rapor çıkmıştı özel donanımla araç kullanabilir diye ( 2 yıl süreliydi sanırım) o raporla hem araç hemde ehliyet alabilrsin diyorlardı bana. Tabi şu anda süresi dolduğu için geçerliliği kalmadı biliyorum ufuk bey. Şimdi hastaneye ehliyet ve araç için ayrı ayrı başvurmam gerekicekse birinden olumlu diğerinden olumsuz karar çıkma olasılığı var mı ? daha doğrusu bu sorunla karşılaşanlar var mıdır?

celebikizi

Ufuk abinin belirttiği gibi bir raporunuz engellilk durumunuzu diğer raporda ehliyet alıp alamama durumunuzu değerlendirir.

Dolayısıyla duumunuza bakıp ehliyet sağlık kurulu "Sürücü olamaz" kararı da verebilir. Ya da beklediğiniz şekilde şu şu tertibatlı araçları kullanabilir kararı da verebilir. O şekilde ÖTV'siz araç alabilirsiniz.

Engelli raporunuz ise ayrıdır. Zaten engelli raporunuz varsa, tekrar almanıza gerek yok. Sadece Ehliyet Sağlık Kurulu raporunuzu alıp, ehliyet sürecinden geçip ehliyet alabilirsiniz.

Üst Alt