Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aracın başkaları tarafından kullanılması için TSE ve Noter masrafları çok fazla!

cengaver42

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, özel tertibatlı aracımı yakınlarımın kullanabilmesi için (Karayolları Trafik Yönetmeliği 53/c maddesinde belirtilen işlemler) 2019 yılı Nisan ayında TSE Araç Kontrol Merkezine aracımı götürdüm rapor verdiler 510 lira ödedim. Daha sonra notere gittim konu hakkında fazla bilgileri yoktu 5 farklı notere giderek uğraşlar sonucu yaptırabildim. 170 lirada notere trafik tescil belgesi için ödedim. Gidiş geliş masraflarını çekilen sıkıntıları saymıyorum sadece bu iki işlemin toplamı 680 lira ödedim bu tutar bir çoğumuz için çok fazla değil mi? Özellikle TSE çok para alıyor.

Aracınızda nasıl bir tertibat vardı?

StratoS

vites kolu ve silecek kolu için tertibat vardı ama tertibatın türü farketmiyor her türlü 510 lirayı alıyorlar.

Arkadaşlar sol bacak için otomatik vites tertibatsız kullanılabiliyor, arkadaşlarımın kullanmasında bir sıkıntı olur mu? bu kişilerin kullanımı sırasında kaza olması durumunda bir sıkıntı olur mu?

emir79

Emir bey merhaba, Karayolları Trafik Yönetmeliği 53/c maddesi aşağıdaki gibidir. Eğer otomatik vitesli araç tek başına özel tertibatlı olarak kabul ediliyorsa sizinde aynı işlemleri yaptırmanız gerekir siz iyice bi araştırın risk almayın bence forumdaki daha tecrübeli arkadaşlarda cevap verecektir.

c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

cengaver42

Ben ne tür tertibata 3. kişi izni verildi diye merak ettiğim için sormuştum.

emir79

Otomatik vites de ek tertibat olmadığı için fabrika çıkış bu şekilde alındığı için herhangi bildirim ve işleme yapılmasına gerek yoktur. Herkes kullanabilir.

Satarken de zaten TSE ve tertibat sökümü gibi işlemler olmaz.

StratoS
Aracın orijinal donanımında değişikliğe neden olmadan, tertibatın ek olarak takılmış olması şartı aranır sadece. Günümüzde engelliler için monte edilen hemen hemen her tertibat için 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımların kullanımına izin verilir.
Bu son yönetmelikle birlikte uygulamaya girdi, daha önce tertibatlı aracı başkasının kullanması kesin olarak yasaktı.

Sadece otomatik vitesli araç için buna gerek yoktur. Otomatik vitesli araçlar için herhangi bir kullanım kısıtlaması yok.

Ufukalp

Abi ben, TSE'nin izin verdiği tertibatlar da 3. kişilere izin var diye biliyordum. Hemen hemen her tertibatta izin veriliyorsa ne ala.

Teşekkürler.

StratoS

Buraya kadar öyle ama üzerimize tescilli bu aracın başkasının kullanımında kaza olması durumunda ne gibi problemlerle karşılaşırız.

emir79

TSE resmi bir Devlet Kurumu. Dolayısıyla herhangi bir kaza durumunda sigortasal bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.

cengaver42 arkadaşım, özel tertibatlı aracımızı ruhsat ile birlikte olduğu gibi direk TSE Araç Kontrol Merkezine gidip oradan rapor mu alıyoruz. Konu hakkında bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Tekirdağ da yaşıyorum, yeni araç için bugün bayiye gittim. Almam halinde aracı İstanbul a TSE ye çekici ile götürmem gerektiğini söyledi. en az 1000tl ye mal olacak. şu anda kullandığım araçtaki tertibatı sökmek için de aynı yolu izleyeceğim ve bir 1000tl daha gidecek. 6 yıl önce almıştım son aracımı o zamanlar böyle birşey yoktu. Bilmeyene anlatsam dalga geçiyorum sanır :) komedi gibiyiz.

womit
Sanırım siz farklı bir konudan bahsediyorsunuz.
Aracın orijinal donanımının bozulmadığına, başkalarının kullanımına uygun olduğuna dair rapor için çekici gibi bir şart yok.

Ufukalp
Herhangibir şarttan bahsetmedim. Konuyu açan arkadaş gereksiz masraflardan bahsetmiş bende "al benden de o kadar" dedim.

StratoS

TSE bir kurum olduğunun farkındayım, benim kastettiğim (ilk mesajımda anlaşılır diye belirtmedim) sigorta şirketlerinin kaza anında tutumudur. Teşekkürler..

emir79

Bende onu belirttim. TSE bu aracı şunlar kullanabilir diyorsa Sigorta şirketinin aksini belirtme durumu olmaz.

TSE aradım 510 tl alınıyormuş verilen evrak ile Noter veya Trafiğe götüreceksiniz dedi Noterde muhtemelen ücret alıyor notere değilde trafiğe götürsek trafikte ücret alıyor mu acaba

Çapa63
Evet, TSE Araç Kontrol Merkezinden raporumuzu alıp notere gidiyoruz.

kardelenn
Artık araç tescil işlemleri noterden yapılıyor trafik bakmıyor noter ücreti 170 lira

Bu yenimi çıktı ya biz sadece tse gittik ve ruhsatımda zaten yazıyor 3. Dereceye kadar akrabaları sürebilir diye

akın 16
Ruhsatınızda zaten yazıyorsa TSE ye neden gittiniz ?

Tse gittikten sonra yazdılar 3. Dereceye kadar akrabaları sürebilir diye

Üst Alt