muratoto
Seyyanen zamdan 2016 sonuna kadar emekli olan herkes yararlandı.Hem çıkan kanunda zaten tarih aralığı belli, hemde hesaplama yapan sitelerdeki detay boyutundan bu görülebilmekte.
Vermediler diye çok kesin konuşuyorsunuz.Ancak hesap sitelerinde emekli maaşları çok düzgün bir şekilde tahmin edilebiliyor ve özellikle aşağıda linkini verdiğim siteden indirilen excel tablosuna bilgiler düzgün girilirse, SGK'dan bağlanacak emekli maaşı kuruş farkla hesaplanmakta.Bu excel tablosunda detay hesaplamalar rahatça görülebildiği için hangi aşamada 100 tl seyyanen zam ekleniyor ve bunun sonucunda maaş nasıl oluşuyor merak eden zaten inceleyip bakıyordur.
?SGK Emekli Maaş Hesaplaması - Ana Sayfa
Sizin mesajı görünce aynı siteden 2017 sonrası excel tablosunu bilgisayara indirip 2016'da kendi maaşımı hesapladığım tablodaki dataları hızlıca 2017 tablosuna kopyaladım.Yaptığım tek şey tahsis talep tarihini 2017 olarak değiştirmek oldu.Programın hesapladığı emekli maaşım aynen 100 tl'ye yakın düştü.
Bu belki sizi tatmin etmeyecek ama benim buradan gördüğüm 2017'de seyyanen zam uçmuş ve ben 18.08.16'da değil 05.01.17'de emeklilik için başvuru yapsaydım alacağım maaşta 100 tl seyyanen zam olmayacaktı.
2016'da emekli olma aşamasında excelden yaptırdığım hesap.Burada ocak-haziran dönemi sütunu altında 100 TL zam eklendiği görülmekte.
Screenshot by Lightshot
2017'de emekli oluyormuş gibi hesaplayınca oluşan sonuç kısmı:
Screenshot by Lightshot
Burada ek ödeme ve zam dahil mevcut maaşım 2.747 TL görülüyor.Fiiliyatta ek ödeme ve zam dahil maaşım şu anda 2.840 TL Yani benim bakış açımdan ve tabloların ve rakamların bana gösterdiği şey 2016'da maaşıma 100 TL seyyanen zam eklenmiş durumda.Neden tam 100 tl fark görünmüyor derseniz matematiksel bir durum.2016 ocak-haziran dönemi sonrası oluşan durum yeni zamla vs çarpılıyor ya.100 tl seyyanen zam devreden çıkınca çarpılan rakam değiştiğinden sonuca ister istemez az da olsa etki ediyor.
Excelden 2016 içinde sağlıklı bir şekilde maaş hesaplamalarını yapabilen arkadaşlarda aynı şekilde yeni dosyayı indirip sadece tahsis talep tarihini değiştirip diğer dataları aynen kopyalarlarsa rakamların nasıl değişim gösterdiğini görebilirler.