Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Askerde ayak bileğim kırıldı. Tedavi ve askerlik durumum ne olur?

Er Tunga

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
32 yaşımdan gün almaktayım. Şuan acemi erim. Birliğime teslim olduğum günün akşamı, yazıcı arkadaşım bölük amfisinde kaydımla ilgili son işlemlerimi tamamladıktan sonra; henüz hiç kamoflaj giymemişken bir kaza geçirdim. Yüksekçe olan amfi zemininden, ictima meydanına doğru adım attığımda; ikisinin arasındaki dengesiz yağmur oluğunu göremedim. Gece karanlığı beni yanılttı ve o sırada 95 96 kilo olan ben ayağımı burktum. Ayağımın ucu kıyıya basarken kalan 3 te 2 si boşta kaldı. 10 gün boyunca hastaneye sevkimi vermediler. Her ne kadar hiçbir eğitim hareketini yapamasam da sonradan kırık olduğunu öğreneceğim ayağımla 10 gün boyunca tüm ictimalara çıkarıldım. Çok uzun süre boyunca kırık ayağımın üzerinde yürümek zorunda kaldım. İşi bilen arkadaşlarım hep ayağımın kırık olduğunu söyledi. En büyük lüksüm: ayağım gün boyunca şişip, günler boyunca renkten renge girerken; amfide ağrı içerisinde oturup her gelen komutanımı ayağa kalkarak selamlamak oldu. Yalan olmasın, en büyük lüksüm yemek sırasında bana yer veren arkadaşlarımdı. Haklarını ödeyemem.

Revir 3 muayene boyunca beni görmezden geldikten sonra hastaneye sevk etti. Acilde röntgen çekip “çatlak var 3 haftada iyileşir” dediler, atele aldılar. İkinci gün asıl muayeneyi yapan ortopedist son derece soğuk ve kızgındı. “ Çatlak yoktur kırık vardır, askerdeki 10 günü ben bilmem, dizinin altına kadar alçı yapılacak, 30 gün rapor yazıyorum, kurul imzalayacak sonra derhal evine git” dedi gönderdi. Sağ olsun: kırığa nasıl muamele edilir, nelere dikkat edilir, kırık bileği 10 gün boyunca ezmenin ayağa ne zararı olur, gerçekten ne kadar zamanda normale dönerim, hiç bir şey öğretmeden gönderdi beni. Ben hiç bir şey bilmiyorum ki… Ama 30 günü verdi sağ olsun. Birlik beni göndermek zorunda kalınca, ancak 10 gün önceki kazayla ilgili rapor tutuldu…

Arkadaşlar sağ ayak bileğimde lateral malleol kırığı mevcut. Fibula kemiğinin en alt ucunda ayrılmamış bir kırık var. Şükürler olsun ameliyat olmadım ve platinlik bir kırığımda yoktu. Böylece alçıya alınabildi. Ancak ayak bileğimin 20 santim üstüne varacak kadar mor ve rengarenk bir görüntü oluşuncaya değin beni bırakmadılar. Salam gibi şişen parmaklarımda kar etmedi. Hava değişiminde evde yatmaya başlayınca ilk 15 gün korkunç ağrılar çektim. 10 gün koca merkez tugayında nasıl o kadar mesafe yürüdüğüme inanamadım. Zaman zaman bölüğün arasına alıp hareket etmeye bile zorladılar. Numaracı muamelesi yapıldı. Aşağılanmalar, görmezden gelinme… oradayken bir ara neredeyse bir şeyim olmadığına inanır hale gelmiştim. Halbuki Evde 15 gün kıvrandım da sonraki hafta biraz hafiflemeler oldu. 30 günün son haftası gittiğim doktor “ bas ayağına bas birşeyin yok, kurul raporunu uzatmaz, kolay bir kırığın var, üzerine bas alıştırma yap iki gün sonra gel alçın çıkarılır sonrada birliğine teslim olursun” dedi. Alçıyla nasıl üzerine basacaksam artık… Danışmak için özel doktora gittim” mümkün değil yürüyemezsin” dedikten sonra yan ağızla konuşup lafı eğip bükerek 45 + 45 gün bile toparlaman tam olarak mümkün olmayabilir dedi. Ama kırığımın ameliyatlık olmaması bakımından iyi bir kırık olduğunu da yineledi. Ne özeli Ne devlet doktoru tecrübem şu ki doktorlar vatani görevini yapan askerle konuşmayı, muhatap olmayı, bilgi vermeyi sevmiyorlar. 2 gün sonra tekrar gittiğimde baktım aynı doktor yok. Sekreterle görüştüğümde doktorun benimle ilgili muayenenin verilerini de sisteme yüklemediğini öğrendim. Yeni bir doktor muayeneye aldı. Doktora iki gün sonra birliğime teslim olmam gerek dedim. Alçıyı çıkarttırdı, röntgen çektirdi. Ayak patates gibi atrofi içerisinde. Neresi şiş, nerde ne kadar çok kas erimiş şaşkınlık içerisindeyim; bu ne? İlk doktor daha alçıyı çıkarmadan yürü bakalım “marş! Sol, sol,sol..sağğ..sol” emri verirken bu doktor suratında bir sürü düşünce ve ciddiyet ifadesi vardı. “Kemikte kaynama var ama yeterince sertleşmemiş olması gerekenden yumuşak, sakın üzerine basma” dedi. Zaten kırığın olduğu yerden kıkırdak sesi gibi tıkırtılar geliyordu. “ Alçıya aldırmıyorum, bir 20 güne daha ihtiyacın var, ayağını zorlama koru, olan olmuş, gaz fren hareketi yaparak çalış, ayak tabanını aşağı ve yukarı oynat” dedi. 20 gün daha rapor verildi.

Hiçbir doktordan ortalama ne kadar sürede iyileşeceğimi öğrenemediğim gibi; hepsi ağız birliği etmişçesine kethumlar. Sorsamda cevap vermekten kaçınıp sadece istedikleri şeyleri söyleyip az konuşuyorlar. Hiçbirisi 10 gün ayağımı ezmenin ne zararı olur bir şey söylemiyor. Kırılalı ortalama 40 gün oldu,4 hafta alçıda durdu. Ayağımın morlukları büyük oranda geçmiş olsa da gün içerisinde şişmeler uyuşmalar geçmiyor. Tüm ayağım şiş, kopan bağ yada bağların olduğu bölge hepten şiş, Sürekli şiş, deyneksiz yürümem mümkün olmuyor. Bazen ayağımın tabanını koltuğa yada yatağa koysamda gün içerisinde bir vakit öyle bir hale geliyor ki kıpırdatmak zulüm oluyor. Bu genellikle akşam 9 ve 12 saaatleri arasında ortaya çıkıyor.

Askerde hiç kimse mi aynı kırığı yaşamaz? Belki ben araştırmayı bilmiyorum ama askerde ayak kırılması dediğimde benzer hiçbirşey bulamıyorum. Askerde bilek kırığı yaşayanlarla ilgili bilgi bulamıyorum. Halbuki sivil hayatta ”lateral malleol fibula alt uç kırığı” yaşayan sürüsüne bereket insan var. Umarım canınızı sıkmamışımdır. Yeni askerim, acemiyim, RDM’yim kendimi böyle ifade edebiliyorum, yazarak…

Tedavi ve askerliğim hakkında ne olduğunu ne olacağını kestiremiyorum. Tecrübesi olanlar fikir paylaşırsa çok mutlu olurum. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Ben de askede baya sıkıntılar yaşadım kardeşim şimdi mahkemeye verdim ve beninm belimde platin (kırık, kayma omirlik düzleşmesi )sorunları var.
Olay yeri tutanağı tutmaları iyi senin için istersen avukat vereyim görüş derim en iyi bilgi alabileceğin kişi o

Malül31

Dile kolay ama Allahtan şifa dilerim kardeşim.Ne yazık ki olan oluyor sonrada bir ömür yaşayan biliyor. Dalga geçer gibi " başına ne geldiğini, birisinin seni itip itmediğini bilmemiz gerekiyor; senin iyiliğin için ..." denildi. Aradan 10 gün geçmiş, doktor hava değişimi verince benim iyiliğim söz konusu oluyor. 10 gün sonra olaya dair benim ifademialıp kayda geçtiler. Tabi 10 gündür beni yürütüyorsunuz, bana bu muameleyi neden yaptınız diyemedim. Dedirtmiyorlar çünkü...

Malul31 şimdilik tedavi sürecini öncelemek zorunda kalıyorum. Teşekkür ederim, hukuk sürecini yönelinebilir bulursam mutlaka danışırım.

Sağlık ve süreç hakkında tecrübesi olup aydınlatan olursa, fikir paylaşan olursa çok sevinirim.

Üst Alt