Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Askeri personelim. 3 rahatsızlığım var. Malülen emekli olabilir miyim?

sedat0660

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
2003 yılından itibaren TSK'da uzman jandarma olarak görev yapmaktayım (kadrolu)
(işe başladığımda sağlık sorunum yoktu (2002) yılında sağlam raporum alarak askeri okula girdim. sağlık sorunları görev yaptığım süre içerisinde oldu.
2 kez lomber disk hernisi ( bel fıtığı ameliyatı L5-S1) geçirdim ve 3. kez aynı noktadan rahatsızlığım tekrar nüksetti.
2006 yılından itibaren steatohepatit (kronik karaciğer yağlanması grade 2 ) rahatsızlığım bulunmaktadır. bu rahatsızlığımdan dolayı aktif olarak görev yapamıyorum. 2009 yılından itibaren büroda hizmetlerinde görevlendirildim.
2007 yılından itibaren hipotiroidi raharsızlığım sürmekte ilaç ve atom tedavisi gördüm ancak işe yaramadı. bu tarihten itibaren ilaç tedavisi görüyorum. (ömür boyu göreceğim) kronik yani

çalıştığım kurumda SINIFİ GÖREVİNİ YAPAMAZ, KARARGAH VE KURUMLARDA GÖREV YAPAR şeklinde raporum bulunmaktadır. artık vücudum bu dengesizliği kaldıramamaktadır. bu rahatsızlıkları göz önünde bulundurulduğunda MALÜLEN emekli olabilmem mümkün mü? yol gösterirmisiniz? şimdiden cevap yazacaklara teşekkür ederim.

malulen emeklilik için süre tamam. ama emekli edilebilmeniz için "TSK'de görev yapamaz." kararlı kesin işlemli rapor almanız lazım.
Madem görev yapamayacak kadar kendinizi kötü hissediğyorsunuz Komutanlığınız emeklilik birimine gidip bilgi alın.
TSK'de görev yapamaz kesin işlemli rapor aldıgınız takdirde emeklilik işlemleriniz başlatılır.

Belirttiğim Kronik rahatsızlıkların SGK dAki özür puan toplamı ne kadar eder ?

TSK personeli olduğunuz için maluliyet işlemlerinizle ilgili rapor için TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği hükümleri esas alınır. Yönetmelik ekinde belirtilen "hastalıklar ve arızalar" kısmında hastalıklarınızın olduğu dilime, daha sonra da sınıflandırma çizelgelerine bakılır.
eger hastalığınız, tüm sınıflandırma cetvellerinde (-) olarak işaretlenmişse TSK'de görev yapamaz kararlı rapor düzenlenir hakkınızda.
ama zaten bu konuda rapor almışsınız ve hakkınızda SINIFİ GÖREVİNİ YAPAMAZ, KARARGAH VE KURUMLARDA GÖREV YAPAR kararı verilmiş bu yönetmelik hükümlerine göre.
sizin yeniden hastaneye gidip değerlendirilmeniz gerekir. burada bir şey yazmamızın anlamı yok.

buradan hastalıklarınız A,B, ya da D dilimlerine uyuyor emekli edilirsiniz demek mümkün değil.

örnek vereyim durun:
Örnek: 2 (Dğişik : 20/9/1988 - 88/13300 K.)
Tanı: Sol böbrekte fonksiyon bozukluğu yapmış uretoro-pelvik darlık
Hastalık ve Arızalar Listesinde yeri:
Madde 53, Dilim B, Fıkra 1
Rütbesi: Üsteğmen
Sınıfı: İstihkam
Karar: Durumu 53 ncü madde,B Dilimi, Fıkra 1'e uyar,sınıfı görevini yapamaz. 1 ve 2 numaralı sınıflandırma çizelgesindeki
artı (+) işaretli sınıflardan birinde görevlendirilmesi uygundur.

mesela bu örnekte verilen personel 53. madde b dilimi 1. fıkrasına uygun bulunmuş.
hastalığı için sınıflandırma çizelgesine bakıldığında kendi sınıfında eksi işaretlenmiş olduğu görülür. dolayısıyla hakkında sınıfı görevi yapamaz kararı verilmiş ve hastalığının artı olduğu sınıflardan birinde görevlendirilmesi uygun bulunmuş.

ilgili yönetmelik için bkz:http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/3.5.8611092.pdf

NOT: ama siz "hastalık ve arızalar" ekinden hastalıklarınızın bulunduğu madde,dilim ve fıkrasını bulup yazarsanız(tahminen), ayrıca sınıf ve rütbenizi de belirtirseniz sınıflandırma çizelgelerine bakabilirim.
hastalığınız ilerlemiş olup dilim ve fıkra değişikliği olabilir (o yüzden arızalar ve hastalıklar ekine göz atın). değişiklik varsa, bu da haliyle sınıflandırma çizelgesinde farklı sonuçlara yol açabilir. ama size önerim komutanlığının emeklilik birimine gidin bilgi alın. sizin maluliyet cetveliyle alakanız yok. onlar sizi bilgilendirsin bu konuda...

Son düzenleme:
Muharip sınıflar için TSK SAĞLIK YETENEĞİ YÖNETMELİĞİNE GÖRE HİPOTİROİDİ İÇİN "SINIFI GÖREVİNİ YAPAMAZ" raporu veriyorlar.
Benim merak ettiğim konu ise haşimato hipotiroidi hastalığı "genetik ve çevresel faktörlerin" bir kombinasyonu sonucu ortaya çıkan bir hastalık dolayısıyla SGK mesleğe girerken ve girdikten sonra aldığımız "sağlam" raporlarına rağmen bu hastalığın bizde mesleğe girmeden öncede var olduğu kanısına vararak malülen emeklilik hakkı vermemesidir. Konu ile ilgili bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

Bu konuda soylemez arkadaşımıza yardımı olacak bilgisi olan var mı?

Sızın Gata'ya gıdıp TSK da gorev yapamaz raporu almanız lazım yoksa malulen emeklı olamazsınız,
Sizin aldıgınız raporla sınıf degısıklıgı yapabıleceklerını dusunuyorum.
Geçmiş olsun.

Sınıf değişikliği olsa bile istediğimiz zaman emekli olamıyor muyuz?
Sonuçta GATA'da TSK sağlık yeteneği yönetmeliğine göre işlem yapacak dolayısıyla sınıfı görevini yapamaz raporu verecek. Ayrıca sorun şu ki GATA "tsk'da görev yapamaz" raporu verse bile SGK'nın mesleğe girmeden öncede bu hastalığın bizde var olduğunu düşünerek malülen emeklilik hakkı vermeme ihtimali.
Ve daha önce yaşanmış bir örneği yok. Yada ben bulamıyorum.
Teşekkürler.

Bu arada sınıf piyade ve mesleğe başlayalı 11 yıl oldu (yıpranmasız)

Oturanboğa sizin maluliyet yönetmeliğinden bir alıntınızı buldum şöyle yazmışsınız ;

"C- Tiroid hastalıkları
a-Guatrlar (Nodüler, diffüz, multinodüler, toksikve toksik olmayan) subakut tiroiditler
1-Fonksiyon bozukluğuna neden olmamış veya iyileşmiş 0 2- Kalıcı hipotiroidi (tedaviye cevap veren.) %10
3- Kalıcı hipotiroidi (tedaviye cevap vermeyen veya günlük 400 mikrogram ve daha fazla tiroksin gerektirenler) %40

b- Kretinizm %20
c- Doğuştan iyot eksikliği sendromu %20
d- İyot eksikliğine bağlı diğer tiroid bezi bozuklukları ve benzer durumlar %0
e- Tirotoksikoz (komplikasyonsuz) 10 f-Tiroidektomi (Fonksiyon bozukluğuna neden olmamış,Ca dışı nedenler) %0"

Her nekadar biz TSK sağlık yeteneği yönetmeliğine tâbi olsak da malülen emekli olabilmek için "mesleğe girmeden önce malül olmamak" şartı herkes için geçerli ve kalıcı hipotiroidi burada kapsam dahilinde görünüyor.
Ne dersiniz.
Teşekkürler

Bizde kurumlar vatandaş lehine karar vereceklerine kendilerini yakarlar daha iyi! Söylediğiniz değrlendirmenin yapılmasına ihtimal vermiyorum maalsef.

Bu konuda Kalemşör benden daha bilgilidir.

soylemez

TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ekindeki "hastalık ve arızalar" listesinden kendi hastalıgınızla ilgili kısımları bulunuz.
Hastalık ve arızalar listesi maddelere maddeler de A,B,C,D dilimlerine ayrılmıştır. Sizden ricam bu dilimlerde hastalıgınızla ilgili tüm fıkraları inceleyin ve hangi maddenin hangi diliminin hangi fıkrasına uyuyorsanız buraya kopyalayın.

bir de rütbenizi ve bağlı oldugunuz komutanlığı yazın. kara kuvvetleri komutanlıgına baglı olmalısınız muharip sınıf piyade yazdıgınıza göre. ama yine de teyit edin bunu.
Gözlerimde sorun olduğundan ve hastalıgınızla ilgili yeterli bilgim olmadıgından hastalıgınızla ilgili madde,dilim ve fıkrayı en iyi siz bulabilirsiniz. doktorunuzdan da yardım alabilirsiniz.
....
SGK; TSK personelinin maluliyetinin tespitinde TSK Sağlık yeteneği Yönetmeliğini esas alır. Bu yönetmeliğe göre hastalık ve arızalar listesinde hastalıgınızın bulundugu madde ve fıkrasının sınıflandırma çizelgelerinde bulundugu yere göre kesin işlemli raporlar hazırlanır. o yüzden sorunuzu cevaplayabilmem için hastalıgınızın bulundugu yeri hastalık ve arızalar listesinden bulmanız önemli.
siz komutanlığınızı,rütbenizi, ve hastalıgınızın hastalık ve arızalar listesindeki yerini buraya yazın sonra devam ederiz. sınıfınızı yazmışsınız zaten.

ayrıca hastalıgınızla ilgili hastalık ve arızalar listesindeki dilimlerdeki fıkraları incelerken hastalıgınızda artma olduysa bunu da belirtin.
Örnek:
hastalıgım çalışmaya başladığımda şu maddenin şu diliminin şu fıkrasına uyuyordu ama şimdi hastalığım başka madde,dilim ve fıkraya uyuyor.
Eğer böyle diyebiliyorsanız yani hastalıgınız daha önce başka bir madde,dilim, fıkradayken şimdi listedeki yeri değişmiş mesela D dilimi olmuşsa sınıflandırma çizelgelerindeki yerine göre verilecek kesin işlemli rapora göre SGK işlem yapmak zorundadır.
hakkınızda "TSK'da görev yapamaz" kesin işlemli rapor düzenlenirse bu rapora istinaden SGK sizi malulen emekli etmek zorundadır.
bunu anlamam için sizden istediklerimi yapın lütfen.

Hava kuvvetleri Hastalık ve arızalar çizelgesi piyade sınıfı iç hastalıkları madde 41.b ye giriyor. Daha önce hiçbir muayenede herhangi bir rahatsızlık veya tanı yoktu
2012 yılında uçuş muayenesinde tespit edildi ve 6 aylık ilaçlı tedavi süresinin sonunda madde 41.a1 ile kurtardım ama doktor uyardı ve ekledi "ilaçlı tedavi hakkını kullandın eğer bundan sonraki muayenelerde değerlerin bir daha bozuk olursa sınıfı görevini yapamaz vereceğim yani madde 41.b " o günden beri idare ediyorum bazen hormon değerlerim kendi kendine düzeliyor ve muayeneleri 41.a1 ile atlatıyorum. İlk tespit edildiğinde henüz meslekte 10 yılımı doldurmamıştım ama artık 11 yılımı doldurdum (yıpranma hariç).
bu arada sözleşmeli astsubay olduğum için bizde sınıf değişikliği yapılmıyor o nedenle malülen emeklilik hakkım varsa artık kullanmak istiyorum eğer yoksa inceldiği yerden kendi kendine kopana kadar devam :-( nasıl olsa birgün bu tanıyı koyacaklar.

Oturanboğa ve kalemkeş ilginiz için çok teşekkürler

Bu arada rütbemi yazmamışım Hv.piyade üstçavuş.
Teşekkürler

Ne demek istediğimi daha iyi anlatabileceğim Madde 41.b yi kapsayan farklı bir hastalıktan emsal bir dava var
Paylaşıyorum
Askeri Yüksek İdari Mahkemesi

sözleşmeli oldugunuzu söyleseydiniz onca soruyu sormazdım:)

soylemez,
linkini verdiğiniz AYİM kararını okudum. kafanızın karışmasında haklısınız. Lakin sizin durumunuz bu dava konusundan farklı. O kararda davacının ailesel kolesterol hastalıgının önceden tespiti yok. tespit edildiğinde de hemen 41/B F1 uyarınca hakkında "pilotaja uygun değildir" kararı verilmiş. davacı da 11 yıl fiilen çalıştıgını ve bu hastalıgının çalışmaya başladıktan 11 yıl sonra sonradan ortaya çıktıgı iddiasıyla, tesis edilen işlemin iptali ve durdurulması talebiyle dava açmış.

şimdi sizin durumunuzu inceleyelim. siz 2012 yılına kadar çalışmışsınız ve uçuş muayenelerinde göreve elverişli bulunmuşsunuz. 2012 yılında yapılan uçuş muayenesinde ise hastalıgınız tespit edilmiş ve 6 aylık tedavi sonrasında yapılan muayene sonucunda 41/A F1 uyarınca göreve elverişli bulunmuşsunuz. Yani elinizde bir kanıt var sizin. uçuş muayenesinde tespit edilen hastalıgınız vazifenizi yapmaya engel derecede değildi. bu yüzden size elverişlidir kararı verildi.
eger o tarihte göreve elverişli değildir kararı verilseydi yani 41/B F1'e uysaydınız o zaman AYİM'in bu kararını okuyunca sizin gibi endişelenirdim. O zaman davada bahsedilen bir sürü gerekçelerle elinizde kanıt olmadıgından dolayı aleyhinize karar verebilirlerdi.
lakin sisin hastalıgınız görevdeyken 2012 yılında uçuş muayenesinde tespit edilmiş. sonucunda göreve elverişli bulunmuşsunuz. Bu noktadan sonra sizin hakkınızda çalışmaya başlamadan önce şu hükme uygun malul derecede hastalığı vardı diyemezler:
"Her ne sebep ve suretle olursa olsun vücutlarında hasıl olan arızalar veya duçar oldukları tedavisi imkansız hastalıklar yüzünden vazifelerini yapamayacak duruma giren iştirakçilere (Malûl) denir"

evet hastalığınız var ama onca çalıştıktan sonra ta 2012'de bile bu hastalıgınız vazifenizi yapmaya engel değildi:)
vazifenizi yapmaya engel olsaydı 2012 yılında uçuş muayenesinde hastalıgınız maluliyet gerektiren 41/B F1'e uyardı.
önceden bu hastalıgınız vazifenizi yapmaya engel değilken şimdi vazifenizi yapmaya engel olmuş denilebilir eger hastalıgınız 41/B F1 olursa.

bu konuda doktorunla konuşmuş muydun?

Evet konuştum ancak sadece o 6 aylık ilaçlı tedavi süresinin bittiğini ve tekrar olursa B maddesine gireceğini söyledi. Zaten konuşurken sadece tetkik sonuçlarına bakıyor yüzüne değil :-/

inanın siz çalışmaya başladıktan 1 yıl sonra da hastalıgınız tespit edilseydi ve 41/A F1'e uysaydı vazifenizi yapmaya engel değildi hastalıgınız.
ilgili fıkraya bakalım ne diyor:
"Madde 41 – A) 1. (Değişik : 30/1/1997 - 97/9106 K.) Kişinin çalışma gücünü bozmayan, şekil bozukluğu yapmamış ve endokrin salgılarda her hangi bir belirti vermeyen iç salgı bezlerinin hastalık veya hafif derecedeki arıza ve sekelleri (Gecikmiş puberte, infertilite, tedavi ile düzelmiş hipogonadizm, kriptorsizm ameliyatlısı, erkek ve kadın menopozu, fonksiyon ve şekil bozukluğu yapmamış basit guatr, ötroit nodüler guatr, jinekomasti, meme şekil bozuklukları v.b.).

altını çizdiğim ibarelere göre hastalıgınızın hafif derecede arıza ve sekelleri vazifenizi yapmaya engel değil. Engel olsaydı bu maddeden bile "sınıfı görevini yapamaz" kararı verilirdi emin ol.

Şimdi de 41/B F1'e bakalım:
"B) 1. (Değişik: 17/3/2011-2011/1568 K.) Kişinin çalışma gücünü bozan, şekil ve fonksiyon bozukluğu yapmış, tıbbi tedaviyle altı aydan daha uzun süreyle klinik ve biyokimyasal remisyonun sağlanamadığı, iç salgı bezlerinin kronik hastalıkları ve sekelleri ..."
2012'de yapılan uçuş muayenesi sonucunda hastalıgınız tespit edilmiş ve altı ay tedavi sonucunda tedaviye cevap vermişsiniz.
o vakitten sonra da muayenelerde yine göreve elverişli bulunmuşsunuz. halen de vazifenizi yapıyorsunuz.
hastalıgınızı yapılan muayeneden dolayı biliolar. diyelim ki yapılacak olan bir uçuş muayenesinde 41/B F1'e uygun bulundunuz.
hakkınızda çalışmaya başlamadan önce de vazifenizi yapamayacak derecede malul oldugunuzu iddia edemezler. ortada kanıtınız var çünkü sizin.

ama mueyene ortaya çıkmasaydı hastalıgınızın genetik oldugu gerekçesine sıgınacaklar çalışmaya başlamadan önce de maluliyet gerektiren hastalıgınız oldugunu iddia edebileceklerdi. sizin hastalıgınızı gizlemeye çalıştıgınızı düşüneceklerdi. (tamamen yanlış ve aleyhte davranmak için bu da) nasılsa hastalık tespit edilmemiş iddia serbest.

lakin unutmayın sizin genetik de olsa hastalıgınız çalışmaya engel değil. ancak vazifenizi yapamayacak durumda etkileri olursa engeldir.

AYİM kararını okuyunca hemen git emeklilik işlemlerini başlat diyecek kadar iyimser değilim. Kurumlar mantıgını genelde şu şekilde kurar çünkü. çalışmak için hastalıgını gizliyor, emeklilik hakkı doğunca da hastalıgını soyluyor. taraflı olabiliolar.
ama siz zaten 10 yıl dolduktan sonra bile çalışmaya devam etmişsiniz ve halen vazifenizi yapıyorsunuz. Bundan sonraki süreçte tavsiyem bir doktor ve uzman avukat görüşü de alın. emin olmadan işlem başlatmayın. muayene sonucunda 41/B F1 uyarınca karar verilirse de malul sayılacagınızı düşünüyorum fikrim budur.

Sözleşme yenileme muayenesinde daha önce tiroid tedavi süreci geçirdiğim için tüm muayenelerden sağlam almış olmama ragmen heyetten hemen önce endokrinolojiye sevk ettiler ve tabiri caizse direkten döndüm ve şükür ki 10 yılım doldu.

Yani bu şuan emeklilik hakkım var doğru mu anlıyorum söylediklerinizi.

Bu arada gerçekten çok teşekkürler sınıf değişikliği seçeneği gibi ikinci bir seçenek olmadığından dolayı nasıl bir tereddüte düştüğümüde anladığınız için..

evet sözleşmeli oldugunuz için endişelerinizi gayet iyi anlıyorum. derdinizi d egayet iyi anlattınız. hatta endişelerinizi AYİM kararını göstererek anlatmaya çalıştınız.
ama davada bahsedilen kararı okuduysanız ailesel kolesterol hastalıgının tespitiyle birlikte 41/B F! kararı verilmiş.
Oysa sizin hastalıgınızın olması vazifenizi yapmaya engel değil.

isterseniz şöyle yapalım mı? hastalıklar hakkında bilgim yok. uzman değilim.
Şu davada bahsi geçen ailesel kolesterol yüksekliğinin 41/A dilimine girip girmediğini öğrenebilir misiniz uzman bir doktordan?
davada hastalık şü şekilde geçiyor:
"“Familyal Hiperkolesterolemi” (ailesel kolesterol yüksekliği) teşhisi ile TSK-SSY Mad.41/B F1 uyarınca “pilotaja elverişli değildir” "
davada bahsedilen hastalıgı ben 41/A dilimindeki fıkralarda göremedim ama emin değilim. eger davaya konu olan hastalıgın 41/A dilimindeki fıkralarda yeri yoksa artık tam emin olurum:)
şimdi de malul olabileceğinizi düşünüyorum ama taraflı karar verilir mi kuşkusunu bertaraf etmek istiyorum yine de.
MeTePe bu konuda yardımcı olabilir misin?

Anladım hemen araştırmaya başlıyorum. Birde her ne kadar biz tâbi olmasakta özür oranları cetvelinde kalıcı hipotiroidi için %40 özür oranı vermiş yani bu durumda SGK da bu hastalığı maluliyet sebebi olarak kabul etmiş sayılmaz mı ne dersiniz?

İşte bu konuda rahat olun:)
SGK TSK personelinin maluliyet tespitinde sadece TSK Sağlık yeteneği Yönetmeliğini esas alır. ister sivil ister s özleşmeli vs fark etmez TSK personelinin maluliyet işlemlerinde bu yönetmelik dikkate alınır.
SGK için yapılan tetkik bulgu ve daha önceki tetkik ve bu bulgular önemlidir. O yuzden elinizde kanıtınızın olması rahatlattı beni.
Olası bir emeklilik işlemlerinde 2012 uçuş muayensindeki muayene sonucunda hakkınızda "göreve elverişlidir" kararını SGK kesinlikle görmeli. SGK bu konuda yönetmeliğe bakar ve 41/a F1 uyarınca tespit edilen hastalıgınızın vazifenizi yapmaya engel olmadıgını tespit eder. yani SGK sizin için çalışmaya başlamadan önce de vazifesini yapamayacak derecede maluldu iddiasında bulunamaz. çünkü böyle bir iddiayı çürütecek kanıtınız var. yapılan uçuş muayenelerinizde hastalıgınızın bilinmesi sebebiyle zaten dikkatli muayeneden geçiriliorsunuz. hem sözleşmelisiniz siz. Hava Kuv. Komutanlığı vazifenizi yapamayacak derecede bir hastalıgınızla sizi vazifeye devam ettirmez. siz bu muayenelerden geçmişsiniz.
SGK çalışmaya başlamadan önce vazifenizi yapmanıza engel olacak hastalıgınızın olması durumunda maululiyet kararı vermez. . sizin durumunuzda boyle bir şey de yok.

Bakın MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ maluliyet kararlarında TSK personeli vs için neyin esas alınacagını yazıyor:

4) Maluliyet kararlarında;
...
b) Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan askeri ve sivil personel ile askerlik görevi ile yükümlüleri için, 8/10/1986 tarihli ve 86/11092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği,
...
esas alınır.

Çok sağlam eklemeler yaptınız gerçekten.
zaten o ilk tanı koyulduğundan beri her yıl muayeneye tabiri caizse sabıkalı olarak başlıyorum ve değerlerim normal olduğu için 41 a1 ile uçar sınıfı görevini yapar ile dönüyorum :)

evet işte anlatmak istediğim de buydu ve gayet de iyi anladınız:)

2012 'deki muayene sonucu hastalıgınız tespit edildi zaten sizin. sonraki her uçuş muayenesinde de TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ekindeki "Arızalar ve hastalıklar" listesindeki 41/A F1 uyarınca hakkınızda "uçar, sınıfı görevini yapar" kararı verildi.

Mesleğe girmeden önce malül olmamak şartı sivil ve asker herkeste geçerli olduğu için belki farklı biryerden yakalayabiliriz diye kalıcı hipotiroidinin özür cetvelindeki yerinden bahsetmiştim.
Süper oldu gerçekten iyiki bu konuyu bu platforma tanımışım.

Taşımışım :)

SGK için maluliyet işlemlerinde özürlü cetveli dediğiniz sakatlık oranı cetvelinin anlamı hiç yoktur:) SGK maluliyet tespitinde maluliyet tespiti işlemleri yönetmeliğinde belirtilen hükümlere uyar. o alıntı yaptıgım maddenin diğer hükümlerine bakın orada yazıyor hepsi. 4a ve 4b sigortalılar için maluliyet cetveli'ni esas alır. sakatlık oranı cetveli'nin maluliyet tespitinde hükmü yoktur.

TSK personeli için ise sadece TSK Sağlık Yeteneği yönetmeliği esas alınır.

Öncelikle Sürç i lisan etmişsek affola gerçekten öyle demek istememiştim özür diliyorum. Şimdi daha iyi anladım karıştırmıyorum cetveli pergeli :)

yok rahat olun özür dilenecek bir şey yok. bir şey ima ettiniz anlamında açıklama yapmadım. kolay yoldan link vermek için doğru tanımı yazdım. Sakatlık oranı cetveli yazınca link de verilmiş oluyor.
SGK sizin için sadece TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği hükümlerini esas alır maluliyetinizin tespitinizde.
zaten bu konuyu da net anladınız,diğer cetveller kafanızı karıştırmaz artık:)

Merhaba işte o gün geldi çattı ve doktor madde 41bf1 verdi peki şimdi süreç nasil işleyecek.
Birde yeni bir uygulama gördüm rapor üzerinde ICD kodu diye bir kod bulunuyor bu kod ne işe yarıyor anlamadım "E05. 8 Tirotoksikozlar, Diğer" bu kodun emeklilikte bir etkisi varmı acaba.
İlginiz için şimdiden teşekkürler.

soylemez

Madde 41 B aşağıdaki gibidir. Yani askerliğe elverişli olunmadığını söyler:

B) 1. Kişinin çalışma gücünü bozan, şekil ve fonksiyon bozukluğu yapmış, tıbbi tedaviyle altı aydan daha uzun süreyle klinik ve biyokimyasal remisyonun sağlanamadığı, iç salgı bezlerinin kronik hastalıkları ve sekelleri (operasyona bağlı, kalıcı hipotiroidi, hipoparatiroidi ve benzeri) aminoasit metabolizması hastalıkları, depo hastalıkları (glikojen depo hastalıkları ve benzeri) ve ailesel hiperlipidemi (beslenme ve/veya lipid düşürücü ilaç kullanılmasına rağmen düşmeyen hiperlipidemiler).

Benzer durumdayım.

Merhabalar;
Benimde benzer bir konuda sorum olacak..
Kara Kuvvetleri 1999 mezunu(Okulun son yılı prim yattığından başlangıç 1998) 4 Yıllık PİYADE BAŞÇAVUŞUM.
30.08.2012 tarihinde başçavuş oldum ve 09.01.2012 tarihinde Hipotroidizm teşhisi kondu.(Başçavuş olduktan dört ay sonra)
2013-2014-2016 yıllarında üç defa 41/b/1 kodu ile"SINIFI GÖREVİNİ KITA KOMUTANLIĞI OLMAYAN UYGUN KADRO GÖREV YERLERİNDE YAPAR" raporu aldım.
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği
1 Numaralı Sınıflandırma çizelgesinde Hastalık ve arızalara göre 41/b/1 için Kd.Bçvş. ve Bçvş.lar için X işaretlidir.Daha genç rütbeler için görev yapamaz anlamında - işaretlidir.(Sınıf Değişikliği Gerektirir.Personel Maluliyet hakkı Kazanır)
Madde:41-b-1: Kalıcı Hipotiroidi,hipoparatiroidi gibi kişinin çalışma gücünü bozan,veya fonksiyon bozukluğu yapmış ,iç salgı bezlerinin kronik hastalıkları ve sekelleri .......
Yine aynı yönetmelikte X işareti için 6 ncı bölümde "Sekel haline gelmiş olan hastalık ve arızaları için sınıflandırma çizelgelerinde (X) işareti bulunan subay ve astsubaylar hakkında ,ilgili uzmanın gerekli gördüğü aralıklarla kontrol muayenesi yapılmak üzere, sağlık kurullarınca kendi sınıflarının kuvvet komutanlıkları tarafından yönergelerde belirlenecek "Kıt'a Komutanlığı Olmayan Uygun Kadro Görev Yerlerinde Görev Yerlerinde Görev Yapma Kararı verilir."
Malesef bana teşhis Başçavuş olduktan 4 ay sonra konmuştur. Bundan dolayı sınıf değişikliği yapamayıp bahse konu raporu aldım. ve Maluliyet hakkı elde edemedim.
Kendi düşünceme göre burada Anayasal Eşitsizlik olduğunu düşünüyorum fakat idare mahkemelerinde genel olarak İdarenin lehine kararlar çıktığını bilerek hatalı bir işlem yapmadan süreci işletmek istiyorum.
Davada dayanacağım unsurlar
1. İdare neden 1 gün önce ile bir sonra arasına bu kadar fark yapacak bir şey koyar
2. Araştırdığımda malullük hakkının benim durumumdaki personel için saklı olmadığını gördüm.
Herikisininde Anayasal Eşitsizlik kapsamında değerlendirilmesini talep edeceğim.
Yürüttüğüm mantık hatası var mıdır. Şimdiden Teşekkür ederim

Bendede aynı durum var 10/b/f1 aldım ve malülen emkli hakkı olmadan çalışıyorum daha düşük rütbeler alırken bize vermediler AYİM de 7-8 tane bununla ilgili sonuçlanmış dava var ve hepsi red gelmiş eninde sonunda AYİM ler kapnacak ve normal mahkemelerde hakkımızı arıycaz ayrıca son zamanda mahkemeye verip sonucuna göre anayasa mahkemesine veren olmadı bakalım beklemedeyiz

Üst Alt