Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Askerlik borçlanması ile emekli maaşımı artırabilir miyim?

suzerk

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

1995 ağustos sgk girişliyim...bildiğiniz gibi emekli maaşına etki eden 3 faktör var.. 2000 öncesi 2000-2008 arası ve 2008 sonrası..
benim 2000 öncesi 793 gunum var ve 1996-98 arası 550 gün askerlik yaptım...ve özellikle 2004 sonrası yüksek prim ödendi..şuan emekli olsam maaşım 4700 civarı gösteriyor..fakat aynı işyerinde çalışan eski arkadaşlar emekli olduklarında 6500-7500 arası maaş bağlanıyor...tabi ben yaş olarak daha gencim..1976 doğumluyum..onlar normal şartlarda emekli oluyorlar bazılarının 9000 günü var benimse 7860 günüm var şuanda...

benim düşük olmasının sebebini 2000 öncesi gunumun az olmasına bağlıyorum...belki 550 gün daha eklense rakamın 5500 tl lere çıkabileceğini düşünüyorum..sgk ya gittim,alo 160 ı aradım borçlanmanın maaşıma net etkisini söyleyebilecek birini bulamadım...bazısı 50 tl artar felan diyor siz ne dersiniz? üstadlar ne der?

suzerk

Ben olsam olabildiğince yüksekten askerlik borçlanması yaparım. 2000 öncesi için avantajdır. Ama şu anda çalışmak zor değilse çalışmaya da devam ederim. Yüksek prim yatarken çalışmak emekli maaşı açısından doğrudur.

üstad öncelikle ilginize teşekkür ederim,ben izmirde bağlı olduğum ilçe sgk sına gidip özellikle öğrenmek istedim.fakat hiçbir memur askerlik borçlanmasının maaşıma olan etkisini söyleyemeyeceğini ve bunun ancak emekli olunca anlaşılabileceğini felan söylediler..

ee dedim kumarmı aynayacağız yani,atıyorum 20bin tl ödedik aylığa etkisi 30 tl..40 yılda bile amorti edemiyor...sonra şeflerine çıktım oda aynı şeyleri söyledi..yani devletin size tanıdığı bir hak var fakat bunun size getirisini götürüsünü hesaplayacak bir sistem ,formül yok...

şef en fazla 50 tl etki eder dedi...fakat benim durumum farklı onu anlatamadım..2000 öncesi 790 günüm var sonrasıda full ve yüksekten ödenmiş..

yani özetle asgari olarak ödedim diyelim yani 15bin tl civarı..maaşıma 50 tl etki ettikten sonra kıymeti yok..fakat 250-300 tl etki ederse o zaman mantıklı...bunuda nasıl hesaplarım yada hesaplatırım bilemiyorum?

Bu konuda hiç bir fark yaratmayan örnekler de var. Onun için ne desem boş olur. Ama benim aklımda kalan şey, 2000 öncesi sigortalılığın YÜKSEKTEN yatırılması maaşı olumlu etkiler

suzerk
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; yukarıda yazdığınız gibi 7.000 - 7.500 TL SGK emekli maaşı mümkün değil.
Şu anda tamamen tavandan prim ödenmiş en yüksek SGK emekli maaşı yaklaşık 5.900 TL gibi bir şey.
Size askerlik borçlanması tavsiye etmiyorum.
Hele hele yukarıda yazdığınız gibi asgari ücretten asla..!
Böyle yaptığınız takdirde ancak bayağı yüksek olan ortalamanızı düşürmüş olursunuz.
Ha şu anda prime esas kazanç tavanı 19.188 TL. Ben 15 bin lira üzerinden prim öderim derseniz yine siz bilirsiniz ama 15 bin lira kazanç üzerinden 550 gün borçlanma size 88.000 TL gibi bir tutara mal olur. Zaten prim ortalamanız da yüksek olduğunda kazancınız da öyle ahım şahım olmaz. Ve bu getirinin, ödeyeceğiniz borçlanma tutarını amorti etmesi mümkün değil.
Ben fikrimi nedenleri ile birlikte açıkladım, tercih elbette sizin.

Ufukalp

üstad ilginize teşekkür ederim fakat yanlış biliyor olabilirsiniz. haluhazırda emekli olmuş olanları geçtim şuan çalışırken NE KADAR EMEKLİ MAAAŞI ALIRIM ın sgk hesaplama sitesine arkadaşım şimdi baktı 7000 kusur ek ödeme hariç...emekli olanlarınkinide biliyorum konuşuyoruz çünkü,geçen emekli bir arkadaşımız şirkete ziyarete geldi 6700 + ek ödeme dedi...

buda Şubat ayında sistemden kontrol eden bir arkadaşım....
11305d938a115f42a4a9fda3e32ba6cd.jpg

suzerk
Ben en son 6.000 civarı biliyorum SGK maaş tavanını.
Öyle bile olsa siz yukarıda borçlanmayı asgari ücretten ödemekten bahsetmişsiniz. Bu şekilde kesinlikle emekli aylığınız yukselmez, tam aksi düşer. Siz bu yüksek primlete asgari ücret katıp ortalamayı düşürmüş olursunuz.
Tavandan yatırmak da yukarıda açıkladığım gibi mantıksız.
Prime esas kazanç tavanı 19 bin küsur, aylık prim ise yaklaşık 6.000 TL olur.

Üst Alt