Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Askerlik borçlanması neye göre yapılır?

sergete

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
0
s.a arkadaşlar

sgk ya askerlik borçlanmasını yapmayı düşünüyorum günümü erkene çekmek için şuan kalan günüm 580
emeklilik günümü doldurup çalıştıgım şirketten tazminatımı almayı düşünüyordum fakat bir arkadasımın ablası sgk da calısıyor ona sordurdum 550 günü ödeyeyim emeklilik günümü öne alayım diye gelen cevap ta 20 yaşımdan önce sigortalı calıstıgım için böyle bir işlemi yapamayacağım yönünde idi tüm askere gidenler askerlik borçlanması yapamazmı
sizler ne dersiniz sadece tazminat için istiyorum bu işlemi sonra yaşı bekleyecem tabi bu arada daha iyi şartlarda bir işte çalışacağım boş durmayacağım
bazı arkadaşlarım niye çıkacaksın derler gibi az elemanla cok iş yaptırmaya çalısıyorlar iş şartlarından dolayı değişiklik istiyorum

İlk sigortalılığınız askerlikten sonra ise, yapacağınız askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi o süre kadar öne çeker. Sigorta başlangıcınız askerlikten önce ise, sadece prim gününüz artar, sürenizi öne çekmez.

askerlık borçlanmasını tavandan ödeyip,pirim kazancı artırıp emekli maaşı yükseltilebilirmi?

ben sadece 4080 günümü öne çekmek istiyorum tazminatımı alıp işi bırakmak istiyorum yeni bir işe başlayacağım yaş önemli değil benim için askerden önce sigortalı çalışmıştım şuan 579 günüm kaldı 4080 güne ne önerirsiniz

Anladığım kadarı ile siz askere gitmeden ssk lı çalışan olmuşsunuz ve şimdi askerlik borçlanması yapmayı düşünüyorsunuz, Askerlik borçlanması size tek kazancı prim sayınızı artırmak olur.
[-]Aynı iş yerinde 15 yıl çalışma ve 4080 gününüzü doldurmuş iseniz ssk dan kıdem tazminatı alır yazısını alıp iş vereninize vermek olacaktır. Ama sadece iş ten ayrılmış olursunuz emekli olmak için 18 yılı beklemek zorundasınız.[/-]

Sayin Officer ;

Kucuk 1 duzeltme , 15 yil hizmet 3600 prim gunle kendileri istifa etmis olsalar bile "tazminat" alabilir kuralinin sartlari sozunu ettiginiz gibi degil.

Eski 1475 sayili is kanunun 14. maddesi (4857 yeni kanunda da gecici madde olarak korunmustur), geregi tazminat alip isinden ayrilmak isteyenler

1: 4 Nisan 1998 oncesi sigortaliligi olmali
2: Sigorta acilisinin uzerinden 15 yil gecmis olmali (ayni is yerinde olmasi gerekmez)
3: 3600 gun prim odenmis olmali
4: En onemlisi , Ben hizmet suremi doldurdum , prim gun sayimida (yaslilik emeklis icin) doldurdum , yasimi bekleyecem ve calismayacam diyerek fiilen calistiginiz isyerinden tazminat alip ayrilabilirsiniz.

Fakat: Burdaki sart ; baska 1 is yerinde calismamak, yani emekli icin yasi beklemek. kanun koyucu kotuye kullanilmasin diye boyle 1 onmel almis. fakat yargitay bu sartlarda tazminat almis , daha sonra calistigini fark eden eski isvereni kisiyi dava etmis (tazminati geri istemek icin) , mahkeme de , kisinin yasam kosullari degistigi icin calismak zorunda kalmistir karari vererek isciyi hakli bulmustur.

Ozetle : 1475 -14 Madde istinadan SGK dan Kidem tazminati alabilir yazisini isverene ibraz etmeniz yeterli.

Baska 1 isde calisacaksaniz , aradan makul 1 sure gecmesini bekleyin (daha sonra yasam kosullarim degisti diyebilmek icin).

Ayni is yerinde ne kadar sure ile calistiginizin onemi yok, tazminat almayi hak edecek sure olsun (1 seneden fazla) yeter.

officer;

aynı iş yerinde 8 yıl çalışıyorum daha güzel iş imkanlarını kaçırmak istemiyorum yazdıklarınızdan anladığım gün sayım suan 3500 gün prim sayısı derken gün sayısınımı söylemek istediniz şuan benim 580 güne ihtiyacım var günümü doldurmak için borçlanma yaparsam 30 gün gibi bir sürem kalacak bu şekilde olurmu olmazmı

Selim arkadaşımızın dediği gibi, aynı işyerinde çalışma diye bir şart yok. Önemli olan 15 yıl sigortalılık süresinin ve 3600 gün primin bulunması. Bu varsa, emeklilik talebiyle kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz...

3600'ü tamamlamak için askerlik borçlanması yapılabiliyor mu, bunu bilmiyorum.

Üst Alt