Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Askerlik borçlanması yapmalı mıyım?

login

Üye
Konular
24
Reaksiyonlar
0
Toplamda 5 ay 16 gün borçlanma için SGK 5.050 tl ödeme fişi çıkardı.Borçlanma yaparken en düşük ödemeyi işaretlemiştim.Bu da güncel asgari ücret hesabına göre 3500 civarı çıkması lazım değil miydi? Borçlanma yapmamın amacı emekliliği öne çekmek ve Ocak'ta asgari ücrete gelecek yüksek zamdan etkilenmeden uygunken yapmaktı.(borçlanma asgari ücrete göre hesaplanıyor)

5 ay için bu kadar yüksek ödeme yapmak mantıklı gelmiyor.Fikri olan var mı?

login
Borçlanma için alt limit olan asgari ücreti seçti iseniz hesap hatalı bence de.
Askerlik borçlanması, alt ve üst limitler dahilinde beyan edilen kazanç üzerinden %32 olarak hesaplanır.
Mevcut asgari ücretle hesaplarsak:
2.029,50x0,32= 649,44 TL 30 günlük
649,44÷30= 21,64 TL 1 günlük
21,64x166= 3.592 TL 166 günlük toplam borçlanma tutarı.

Ufukalp

Evet.Ben de anlamadım.Benim hesabım da sizinki gibi.Kesinlikle bir hata var ya da ögretmenlerinki alt limitten hesaplanmıyor olabilir.Şimdi ya maaşınızdan keseceğiz ya peşin ödeyin ya da iptal edin diyorlar.

Bu 5.5 ayın bana bir faydası olur mu acaba?Olsa olsa maaşa 25-30 tl eklenir.Askerliği işe başladıktan sonra yaptım.Emekliliğimi uzatır, artık 5 ay daha çalışırım diye düşünüyorum.

login konuyu memur olarak düşünmemiştim. 1 Ekim 2008 öncesi mi memur oldunuz ?

[FONT=pf_beausans_proregular]Memur olan vatandaşların 5510 sayılı kanunun geçerli olduğu tarih olan 01/10/2008 tarihinden önce memur olmuşlar ise askerlik borçlanma hesaplamalarını Emekli Sandığı statüsüne göre yerine getiriyorlar. Bu sistem ile memurluğa giriş tarihi, dereceler, ek gösterge ve kademeler gibi durumlar tüm yönleri ile dikkate alınıyor. Başvuru yapılan tarihte yürürlükte olan katsayı ne ise askerlik borçlanması bu katsayıya göre değerlendiriliyor. Bu nedenle belirtilen tarih öncesinde memur olma durumu söz konusu ise Emekli Sandığı katsayılarına göre askerlik borçlandırması işlemi yapılıyor. Ancak bu tarihten sonraki süreçte ise SGK kapsamında katsayı değerlendirmesi yapılarak gerekli işlemler yerine getiriliyor. [/FONT]

Ufukalp

Evet.2008 öncesi memurum.Bana bu borçlanmanın bir faydası olur mu sizce? Öncelikle 5510 gecici 4.madde de belirtilen 16 yıla göre erken emekli olmak için bu borçlanmayı yapmak istemistim.Şu an daha yeni 15 yıl olacak.

login
Bu borçlanmanın size, borçlandığınız kadar gün kazandırmaktan başka bir faydası olmaz. Emekli maaşına hiç etkisi olmaz.
Yukarıda "olsa olsa maaşa 20-30 lira eklenir" demişsiniz ya 0 bile olmaz.
Neden ?
Yatırılan her fazladan gün aylık bağlama oranını yükseltip maaşa artı olarak yansımalı değil mi ?
Ama erken emekli olan engellilerde hizmetine karşılık gelen aylık bağlama oranı çok düşük kaldığından aylık bağlama oranı, hizmet süresi önce yasada belirtilen süreye çıkarılıp öyle belirlenmektedir.
Bu süre en son 4A için 7200 gün, 4C için 9000 gün idi.
Yani 5760 gün ile emekli olsanız da aylık bağlama oranınız zaten 9000 gün üzerinden hesaplanacak.
O yüzden borçlanacağınız 166 günün size maaş olarak bir getirisi olmayacak, sadece em emekliliğinizi 166 gün öne çekecektir.
Çalışamayacak kadar bir aciliyet söz konusu değilse ben şahsen gerek görmem böyle bir borçlanmaya.
Tabi kendi şartlarınızı kimse uzaktan bilemez, buna karar verecek olan sizsiniz.
İyi günler.

@Ufukalp

Anladım çok teşekkürler.Herhangi bir aciliyetim yok.Aynı zamanda maaşa etkisi olacağını düşünüyordum.İptal edeceğim.

Ben de bu konuyu tam bilmiyorum astegmen olarak yapilan askerlik borclanilabiliyor mu gerek yok mu acaba?

login
Rica ederim. Burasının en güzel yanı bilgi ve fikir alışverişi ile tüm sorunları kendi sorunumuz gibi değerlendirmek değil mi zaten ?

Bahadırdr
Asteğmen olarak geçen süreler zaten 4C li hizmetten sayılmakta ve adınıza prim/emeklilik keseneği yatırılmaktadır.
Bu durumda tekrar borçlanılıp gün kazanılması mümkün değildir. Asteğmen olarak geçen süre için 1/4 yıpranma hesaplanır.
Ha asteğmenliğe geçene kadar olan süre borçlanılabilir. Bu süre zaten kısa olduğu için işlem yaptırmaya değeceğini düşünmüyorum.

Üst Alt