Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Askerlik durum belgesinde muaf olduğumun belli olmaması mümkün mü?

darter

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
geçen yıl sol total işitme kaybından barışta askerliğe elverişli değildir şeklinde rapor aldım. ancak askerlik durum belgesi aldığımda askerlikten muaf olduğumun yazılmasını istemiyorum. böyle bir uygulama mevcut mu? malum iş başvurularında ilk sorulan askerlik durumu ve neden muaf olduğum ile ilgili maruzat vermekten hoşlanmıyorum. askerliğimi yaptım deyip geçmek istiyorum.

ben bugun subeden aldim o belge yi sirf meraktan bakim ne yaziyor diye , birtek asagdaki acik kimligi yazan kisinin askerlikle bir sorunu yoktur yazyior altinda da askerlige elverisli degildir yaziyor hastaligima ait yada neden muaf oldugum yazmiyor
subedeki sivil memura sordum artik yazmiyormus devlete ise girersen onlarda msb den izin alip hastalik kodunu görebiliyormus unuda tabiki msb kabul ederse ,normalinde kimse artik senin neden muaf oldugunu göremiyormus,, ama önceden yaziyormus belgede hastaliginin kodu ,
ben daha yeni aldim elverisli degildir ön raporumu heyeten, subeye verdimde asil raporun gelmesi biras süre demisti binbasi ,senin asil rapor gelmesi nekadar sürdü hatirliyormusu

hastalık kodu öğrenilirse acaba askerlikten neden muaf olunduğunu öğrenilebilirmi.bir de bunun yasalara aykırılığı varmı acaba gizli tutulması gereklimi?bilgisi olan paylaşabilir mi?

avcıkomando;

o yönden sen sonuna kadar haklisin gözle görünen engeliklerde,ama arkadas sunu sormak istiyor herhalde ,ic hastalikardan da muaf olunuyor ya hepatit gibi epilepsi gibi escinselikden gibi yada kulak duymamakdan gibi den askerlige elverisli degildir alanlar varya iste mesela onlar istemes hastaliginin yazilmasini ,ama ben yukarda cevap verdim ben sirf merakdan askerlikle ilikiim kesildigine dahil belgemi aldim subeden birtek askerlikle bir sorunu yoktur onun altindada askerlige elverisli degildir yaziyor baska birseyde yazmiyor ,ama gireceginiz is yeri devlet memurluksa bu kisiler yani sizi devlet isine alacak kisiler msb den özel olarak hastaliginin hangi koduna göre muaf oldugunu msb den isteyebilir msb de gerek görürse yolar sube msb nin izni olmadan kimseye hastaligini söyleyemesmis bunu bana subedeki sivil memure demistir ,ama önceki senelerde subeler belgeyi hastaliginin kodu ile beraber belge veriyorlarmis ama artik vermiyorlarmis

@edi_67 cevabın için teşekkürler, bu da bir gelişme. ancak normali şu olmaz mıydı: askerliğini yapan ya da yapmayan herkese aynı tip belge verilir onda da aslerlik yönünden sakıncası yoktur yazar. ancak şu durumda verilen belge askerliğe elverişli değildir yazılması bile bence gereksiz. askerlikle ilişiğim yok, bitti gitti... askerliğe elverişli değildir yazdığında bana yine neden elverişli değilsin diye soracaklardır..

soruna da cevap vereyim: ben ön raporu şubeye teslim ettiğim de asıl raporun gelmesi altı ayı sürer demişlerdi, ben de onun üzerine adresime posta ile gönderilmesini istemiştim. tam olarak şu tarihte geldi diyemem ama dedikleri gibi altı ay-bir yıl içinde adresime ulaştı. yani yakın zamanda bekleme. bir de ben raporumu ankaradan almıştım, memlekete göndermişlerdi.. sen aynı şehirdeysen belki daha kısa sürebilir.. ancak ön rapor da geçerlidir, diğer rapor biraz bürokrasi işi..

benim dediğimi anlamadın sen: raporda ne yazdığının bir önemi yok, oraya askerliğe elverişli değildir yazsınlar, ok..

ama işe girerken biryere başvururken bizden askerlik durum belgesi istiyorlar, askerliğini yapıp yapmadığını öğrenmek için..

ben de diyorum ki askerliğini yapan ya da muaf olan herkese aynı tip "askerlik durum belgesi" verilsin.. bu şekilde askerlikten muaf olanlara yönelik ayrımcılık yapılması önlenir..

sen oraya "askerliğe elverişli değildir" yazdığın zaman işveren bana "neden elverişli değilsin" diye soracak.. şimdi anlat uzun uzun.. bak sana bazı standart soru cümlelerini yazayım:

soru: neden elverişli değilsin
ben: benim tek kulağım duymuyor

soru 1: hiç mi duymuyor ( az çok ne fark eder, duymuyor işte)

soru 2: işitme cihazı kullanıyor musun ( diğer kulağım normal duyuyor benim, ne diye cihaz kullanayım)

soru 3: tedavisi yok mu ( var ama ben biraz mazoşit olduğum için yanaşmıyorum.. )

en son da biri allah başa vermesin dedi.. e bana verdi işte ne olacak? nese..

bak bu sorulara cevap vermekten sıkıldım ben, her seferinde aynı terane.. diyorum ki benim askerlik yapıp yapmadığım kimseyi ilgilendirmyiro.. askerlik şubesi askerlik yönünden sakıncası yoktur diye fix bir belge verir, olay biter.. beni işe alacak olan da asker kaçağı olmadığımı ve yarın öbür gün askere gitmeyeceğimi bilerek beni işe alır.. oraya ayrıca "elverişli değildir" yazmanın bir alemi yok.. bak eskiden hastalık sebebi de yazılıyormuş, o daha da kötü..

bu ikinci yazdigin bana degildi onu biliyorum,ama sana yazmak istedim ,seni bengibi cok iyi anlayanlarda var ,cünkü sen elinde olmayan bir sebebden dolayi askerlik yapamadin yani sagligindan dolayi,ve bu seninde sucun deyil ,ama bu sagligin sivilde calismani engel olmadigi icnde herkesgibi calisabilirsin ama o belgede senin askerlige elverisli olmadigin yazildigi icnde isyeri basvurularinda bu sebeble elenebiliyorsun yada hastaligini söylemek zorunda kaliyorsun,ve bu benim sucum deyil askeriye beni askerlige elverisli degildir dedi rapor verdi yapmak istesemde yaptirmiyakdi cünkü askerde emirleri yada komutanini uzaktan duyman lazim duyamasan ya tokat yersin yada baska askerleride zora sokarsin ,onun icn sana rapor verildi ,ama isyerinde herkes birbirine yakin oldugu icin orda bana kulagimin bir zarari yok demek istiyorsun zaten öyle zarari olmaz ama niye bunu askerlik belgesine elverissisdir yazyiyorlar birtek
askerligi ile sorunu yoktur yasin istiyorsun devlet memurgibi basvurularda zorluk cikmasin diye ,cünkü kacak degiliz bakaya degiliz yoklama kacagi deyiliz askeri bana askerlik yapamasin dedi ve askeri belgemdede askerlikle sorunu yoktur yasin lar yeter diyorsun ve dogru diyorsun bende öyle olmasi lazim diyorum

şimdi avcıkomando ben işe başvururken engelli kadrosundan başvurmuyorum bir defa.. zaten kabul edileceğini de sanmıyorum, araştırmadım ama tek kulak işitme kaybı herhalde engelli statüsünden işe girmeye sebep olmaz.. olsa bile ben kabul etmem sanırım, daha ileri düzeyde engeli olup iş bekleyen insanlar var, engelli kadrosunu da bu kişilerin istihdamına yönelik..

tek kulak işitme kaybı biraz tek böbrekle yaşamak gibidir.. tek kulağın duymuyorsa sadece sesin hangi yönden geldiğini kestiremezsin.. bu da askerlik te önemli birşey.. nöbet tutacaksın, ses duydun nereden geldiğini bilmiyorsun.. pusuya düştün, ateş ediliyor nereden geldiğini bilmiyorsun.. bunun gibi dezavantajları var.. tek kulakta sağırlık pek çok kişi de var ve siz söylemezseniz de kimse dışarıdan fark edemez.. çünkü diğer kulak duyduğu sürece genel iletişimde bir problem yaratmaz.. eskiden tek kulağı duymayanlara er olamaz yedek subay olur diye rapor veriyorlardı.. artık yönetmelik değişmiş, barışta askerlik yapamaz diye rapor veriyorlar..

edi_67 ne demek istediğimi tam olarak anlamış, teşekkür ediyorum.. bahsettiğim konu da bence önemli,, yukarı da yazmışsınız homoseksüel olan birine de elverişli değildir raporu veriliyor.. şimdi bu kişi de bir işe girmeye kalktığında neden elverişli olmadığını açıkalamak durumunda kalacak..

sanırım demek istediğim artık anlaşılmıştır.. askerliğe elverişli değildir raporu olanlar sadece görünür ve ileri düzey engeli olan kimseler değil.. homoseksüel olan, ya da benim gibi bir kulağı duymayan insanlar var..

ama ben işe girmeye çalıştığımda karşıdaki kişinin beni "bak bu sağır askerlik bile yapmamış" deyip eleyebilir..

o yüzden herkese tek tip askerlik belgesi verilmesinin önemine dikkat çekmek istiyorum.. ileri düzey engeli olup bunu belgeleyenler zaten iş başvurularında engelli kadrosu hakkından yararlanabiliyorlar.. olan bizim gibilere oluyor..

yakın zaman da bununla ilgili bir dilekçe yazıp ilgili kurma göndermeyi düşünüyorum..

daha geçtiğimiz aylarda ziraat bankasının bir sınavına girmek istediğimde askerlikten muaf olarak işaretlediğimde başvurumu kabul etmiyordu sistem.. tecilli ya da yapmış olmanız gerek.. çünkü siteyi kodlayanlar muaf dediğinizde direk ileri düzey engeli olan kişi olarak kabul ediyor sizi ve başvurunuzu almıyor.. başvuruyu göstermelik olarak alsalar bile ileride sırf bu sebepten elenebilirsiniz..

bu da bir örnek..

son olarak ben de saygılarımı sunuyorum.. iyi forumlar..

aynen katılıyorum bu çok büyük bir haksızlık aynı sorunu bende yaşıyorum ayrıca benim rapor muhtemel pskytriden olacak
daha 30 yaşında geleceğimi karartıyolar bir cümleyle ...
darter bu konuda ne yapılabilir ? ? ? dilekçe demişsin nereye göndericez bu dilekçeyi ve ne şekilde olacak ? yardımcı olursam sevinirim ...

Üst Alt