Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Askerlik işlemlerim sırasında asperger teşhisi almam gerekirken anksiyete yazıldı!?

Anıl_95

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selamlar.
Çocukluğumdan beri asperger sendromu ve dehb ile yaşıyorum. Zaman içinde bazı semptomları azaltmayı yada knotrol altında tutup hayat kalitemi arttırmayı öğrensem de maalesef ömür boyu sürdüğü için diğer insanlardan hep farklı olarak yaşamaya ve hep farklı olmaya mecburum.

2006 tarihli Buca RAM'dan alınma Kaynaştırma Eğitimi ve Özel Eğitim aldığıma dair Kaynaştırma-RAM raporum var 4 sene boyunca Özel Öğrenim gördüm sınavlara tek girdim ayrı sınav oldum

2010 tarihli Behçet Uz Çocuk Hastanesi Asperger+DEHB %52 engelli Raporum var.
2010'dan sonra hayatımda ciddi bir zorluk yaşamadığım için raporumu yenileme ihtiyacı duymadım bu zaman zarfı içerisinde bir şekilde Üniversite'den mezun olmayı başardım ve hayatta başardığım tek şey belki de!!!! Ama onu da nasıl birtirdiğimi bana sorun. Kabus gibiydi.

Neyse konumuza gelelim:
İKÇÜ Hatay Hastanesi'nde (ki eski İzmir Asker Hastanesi oluyor burası) muayeneye çıktım. Buraya da Suat Seren Hastanesinden de "Uyum Bozukluğu" teşhisiyle elverişlilik yönünden karar verilmek için sevk edildim çünkü hastane hekimi kendisinde karar vermek istemedi.
İKÇÜ'de beni muayene eden doktora geçmişten günümüze aldığım tüm rapor ve evraklarımı karar vermek adına yardımcı olması için götürdüm. Sonrasında MMPI, Beier Cümle Testi ve Psikologla sözlü Mülakat aşamalarını geçtim geçmişten günümüze yaşadığımız tüm sıkıntıları tekrar tekrar ve teker teker anlattım semptomlarımı belirttim evrakları defalarca gösterdim vs vs sonra sonuç muayenesine çıktım ve sonuç muayenesinde doktor heyet için gün almamı bir yıl sevk erteleme alacağımı söyledi. Doktor Beye "Seneye heyet raporumu EÜ Hastanesi'nden yenilesem olur mu?" diye sorduğumda "Karar vermek açısından bizim için daha iyi olur." cevabını aldım. Heyet sevk evrakında da "fobik davranışlar sergilediğim ve işlevselliğimin düşük olduğu" yazıyordu. Bu esanada benden istenen 2010 tarihli heyet raporumun başhekim onaylı bir nüshasını da heyet için istenen evraklar arasına bıraktım. Yani hastalığımı yada özel durumumu görmeme bilmeme duymama fark etmeme ihtimalleri yada imkanları mümkün değil.

Heyet için randevu tarihimi aldım karar günü geldi çattı heyecandan yerimde duramıyorum her yanım ayrı titriyor derken içeri girdim ve karar yüzüme okundu "Anksiyete Bozukluğu" dendi ve evrakın Çarşamba hazır olacağı söylendi.

Yani bir saniye? Nasıl ya?? Nasıl Anksiyete bozukluğu olabilir. Eşek kadar rapor getirdim eski tarihli de olsa ama hem sevk erteleme hem anksiyete bozukluğu demek RDM Koğuşu yada 3 yıl boyunca sürekli diken üstünde olmak demek.
En azından "Asperger Sendromu ertesi yıla" bırakma diyebilirlerdi.

Ben insanlarla ve toplumla yaşadığım sıkıntıları duygusal yakınlık kurma fiziksel temas kuramama, empati eksikliği, fiziksel ortam ve mahrem alanı paylaşmama isteğimi, yemek seçme sorunlarımı, çevresel faktörlere (koku-ses-renk vs) hassasiyetlerimi ve bunun gibi her sorunumu dile getirmişken nasıl var olanı yok sayıp Anksiyete Bozukluğu diyerek kestirip atabilirler? Yahu hem RAM hemde Heyet Raporu getirdim hiç olmazsa teşhisimi bozmasalardı yine erteleme verselerdi. Şimdi hem sürem bittiğinde elverişlisin denilip RDM Koğuşuna düşme ihtimalim var hem de TSK'nın gözünde en mimli psikolojik tanıyı aldım.

Üstelik evrakı da yetiştiremedikleri için yarın alacağım ve evrakta ne yazdığını hala bilmiyorum.

Bu sıkıntıdan ve karışıklıktan dolayı şimdi planım geçmişte bana yardımcı olan profesyonellerden akıl danışıp Ege Üniversitesi hastanesinden 2010 tarihli Heyet Raporumu yenilemek ama seneye Sevk muayenesinde bunun kabul edilmemesinden yada daha beteri Ege'de başka teşhis konulmasından endişe duyuyorum. Evet anksiyetem var ama ağır düzeyde ilaçlık seviyede değil ve sadece son 3-4 senedir var yani asıl hastalığım Asperger ancak karar verirken bunu göz ardı etmişler oysa "D" kodundan muafiyet sebebi.

Lütfen bana yardımcı olun hangi adımları atmalıyım? Nasıl bir yol izlemeliyim? Sizce neden teşhisimi yok saydılar? Raporumu yenilersem yine yok sayarlar mı?
Üniversite Hastanesinden ve diğer hastanelerden Asperger olduğumu teşhis etmek için hangi testlerin uygulanmasını talep etmeliyim? Seneye RDM koğuşuna düşmek istemiyorum. Teşekkür ederim şimdiden yardımcı olan herkese. (Biraz uzun oldu kusura bakmayın.)

Yarın evraklarımı teslim aldığımda evrakta yazanı da buraya eklerim.

doktorlar bı acayıp bende tayınımı başka şehire aldırdım psikiyatrist ıle gorustum hıc sızofrene benzemıon dedı sanırım engel oranımı düşürcekler ben hapla ıyıyım sonucta kullandıgım sızofren hapı. Doktorlar bı değişik.

Engel oranlarımızı düşürmeye ne hakları var peki? Baştan takibini yapmalıydım raporun hata bende. Kabul etmiyorum arkadaşım kimse hastalığımızı yok sayıp şimdi git seneye gel muhabbetiyle uğraştıramaz kimseyi. Hele sana dedikleri tam skandal "sen şizofren gözükmüyorsun" ne demek?

Lütfen yardım edin raporumu ve engel oranımı nasıl güncelleyebilirim? Güncellesem bile yeni tarihli raporu kafalarına göre takmama hakları var mı? 2010 eski diyelim ya 2021 tarihli rapor sunarsam. Uzmanlardan fikir istiyorum.

Asperger dahil YGB ilgili açıklamada şöyle bir şey yazar: Tedavi sürecinde semptom şiddetinde azalma göstermeyen ve işlevselliği azalan diye.

Ama D Diliminde olduğu için size elverişli değildir raporu verilmeliydi.

Sivil hastaneler (Üçüncü Basamaklar) 15 Temmuz sonrasında bu rapor işinde yetkililer. İtiraz makamı şubelerdir. İtiraz yoksa Başhekimlik onayıyla rapor kesinlik kazanır. Doktorlar o anki duruma göre lehte karar verse de vazifeye başladığınızda başka sorunlar çıkıyor.

Anksiyeteyi nasıl çıkarmışlar o merak konusu, normalde işlemler eski tanı üzerinden yürütülür.

eskiyim ben
Hocam selamlar raporumu yenilettim Nisan-Mayıs 2021 gibi artık E-Devlet'ten %40 olarak sürekli engel gözüküyor belediyeden engelli kartı alabiliyorum sgk ve kosgebe başvurabiliyorum. E-İmza ve karekodlu şekilde mevcut. Şikayetlerim hala devam ediyor yeme bozukluğu(yemek seçme), uyku sorunu, duyularda aşırı hassasiyet(hipersensitive), kaygı-heyecan-stres, baskı altında çalışamama ve rahat olamama, DEHB, rutinlere sıkı bağlılık rutinlerden kopunca yaşanan iç buhranı ve dürtüsellik bunlar olmadığında yine stres kaygı ve endişe yüklenmesi vs. devam ediyor zaten doğuştan gelen bir şey. Artı olarak Concerta ve Rexapin kullanmaya başladım yeniden. Concerta beni sosyal anlamda robota çeviriyor dikkatim yükseltiyor ama anksiyetem daha da artıyor ve insan ilişkilerim zayıflıyor vs. Benim psikolojim zaten pamuk ipliğine bağlı kendimi korumaya çalışıyorum elimden geldiğince stres-baskı-kaygı ortamından uzak durmaya çalışıyorum diğer insanları ve olayları anlamakta sosyal dünyaya adapte olmakta sıkıntı çekiyorum elimde heyet raporum da mevcut çocukken teşhisi koyan Ege Üniversitesinden aldım yine. 8 ile 22 arası E-Devletten askerlik için yine sevk yenilemem lazım. Geçen sene erteleme veren doktor "sen takibatını yaparsan biz daha kolay karar veririz." dedi. "Raporu yenileteyim mi diye sordum?" "Evet." dedi. "Sizin oradaki hastaneden yenilet." dedi. Ege olur mu dedim? "Olur." dedi. Yönetmelikte 18.madde açık olmasına rağmen neye göre başka teşhis verebiliyorlar anlamıyorum.

Haftada en az 2-3 kez strese bağlı çok şiddetli migren ağrılarım oluyor kalabalık toplu taşıma araçlarına binince stres basıyor bu yüzden işe geç gidip geç çıkıyorum kendimi bunalmış hissediyorum genel anlamda kalabalık ortamlara giremiyorum yediğim yemek çeşidi sadece 8 çoğunlukla et ve karbonhidrat ağırlıklı beseleniyorum meyve veya sebze yemeğe çalıştığımda yiyemiyorum çiğneme durumunda çiğneyemiyorum beynim anında çıkar komutu veriyor oonu geçtim kokusunun bile öğürttüğü olan meyve sebzeler var mesela salatalık ve kavun kokusu geldiğinde kusasım geliyor. Ailemle yemek yiyemiyorum çatal-kaşık sesleri insanların ağız şapırtıları beynimin içinde yankılanıyor. Bir yerde inşaat falan oldu mu sesler beynimde zonkluyor (misal matkap sesi) sıcak toleransım çok düşük sıcakta özellikle kafam karışıyor sürmenaj olabiliyorum düşüncelerim birbirine giriyor vücudum çok çabuk yanıyor zihnim sürekli meşgul fiziksel etmenleri vücudumda diğer insanlara göre ağrı, sızı, yara, kaygı, sıcak-soğuk, koku, ses ve ışık daha yoğun hissediyorum bu uyaranlardan biriyle karşılaştığımda odaklı ve konsantre kalamıyorum kimsenin umursamadığı derin ilgi alanlarım var çevremde kimse yok yapayalnızım işten eve evden işe otorite baskısı altında kalamadığımdan babamın yanında çalışıyorum o da bana Meltdown(Erime) yaşamamam için belirli alanlar sunuyor. Erime anlarında sert tepki, kavga, iletişim eksikliği, yüksek sesli bağırma vs. yaşıyorum. Kavga etmemek için insanlarla sık iletilim kurmuyorum sadece merhaba merhaba. Ailemle bile sürekli kavga ediyorum. Yıllardan beri böyleyim Üniversite hariç okuduğum okullarda herkesle kavgalıydım insanlar benim farklılığımı çok kolay seçiyorlar bir de ince işçilik becerilerim zayıf ve mekanik işlerde başkaları 5 tekrarda öğreniyorsa 10-15 tekrara gereksinim duyuyorum. Benim kendi hayatıma odaklanıp sorunlarımı çözmem lazım askere gidersem RDM'ye düşeceğim endişesi var o benim için daha kötü çünkü hepsi psikopat hasta tipler. Ben de tek sorun anksiyete değil anksiyeteden ziyade toplumun geneliyle uyumsal/ifadesel sıkıntım var göz kontağı vs. kurmakta zorlanıyorum. Oraya gittiğimde de sevk yada hava değişimi almakla uğraşmak durumunda kalıcam komutan baskısı, mobbing, akran baskısı, devre muhabbetleri vs. varmış arkadaşlarımın anlattığına göre çok stresli ve baskılı bir yermiş. Ben stresle başa çıkamıyorum zaman yönetimim neredeyse hiç yok. İşleri yetiştirmekle alakalı kafam çok dalgın. Ben ne yapabilirim? İtiraz süreci nasıl işliyor. Benim sorunum anksiyete değil. Raporum artık yeni tarihli teşhisimi düzeltirler mi? İtiraz için nereye başvurmamız lazım itirazdan sonra yeniden muayene falan oluyor mu? Bilgilendirirseniz sevinirim

Bana anksiyete teşhisi koydukları yoklama sağlık kağdında işlevselliğimin azaldığı da belirtiliyor aynı şekilde Ege'nin verdiği güncel heyet raporumda hipersensitive, göx kontağı kuramama ve işlev düşüklüğü yazıyor. Düz vitesli araba bile kullanamıyorum bazen sokakta yürürken gördüğüm insanların sıfatlarından bile mdiem bulanıyor insanlardan nefret ediyorum deyim yerindeyse. Onlarla duygusal/fiziksel bağ kuramıyorum ailem ve 1-2 arkadaşım haricinde. Bir ortama girince eli kolumu nereye koyacağımı bilemiyorum toplumda ve kalabalıkta kendimi hep tuhaf/weird hissediyorum diğer insanların bana bakışları hep öyleymiş gibi geliyor bu da insanlarla aramdaki mesafeyi ayarlayamama neden oluyor. Sorumluluk alamıyorum çünkü kafam hep dalıyo bir yerlere gidiyor aklım hep karışıyor sık sık elimden bir şeyleri düşürdüğüm yerini unuttuğum oluyor. Hala ailemle yaşıyorum kızlarla aram kötü sık sık mast yapıyorum. Ne yapmam lazım benim mast yapmayınca bile çıldıracak gibi oluyorum

Anıl_95

Tipik bir asperger sendromunun belirtilerini yaşıyormuşsunuz ayrıca belgelendirmişsiniz. Semptomları da anlattığınıza göre göstermektesiniz. Doktorlara anlattığınızda değerlendirmeleri gerekir. İtiraz süreci rapor çıktıktan 30 güne kadar askerlik şubesine itiraz edilerek başlar. Askerlik Kanunu gereği yeniden değerlendirilirsiniz, yeni bir hastaneye gidersiniz. Orada aynı karar verilirse süreç mahkeme yolu açık olmak üzere kesinleşir. Farklı teşhis konulursa araya yine başka hastanedeki hakem heyeti girer. Hakem heyeti olayı kesinleştirir.

Size yaptırmak için uğraşıyorlar sanırım, bana ise yaptırtmamak için. Benzer bir süreci ben asker olmuşken yaşıyorum. Hakkımızda hayırlısı. Kendi durumumdan da bahsetmiştim zaten.

https://www.engelliler.biz/forum/as...skerlige-elverisli-degildir-denebilir-mi.html

Ben raporumu aldım arkadaşlar. Ufak tefek bürokratik işlemler haricinde yormadılar ama E-İmzalı E-Devlet çıktılı sağlık bakanlığı raporlarınızı götürürken iki kez düşünün zira ıslak imzalı aslı gibidir olanı isteriz diye tutturdular ben de raporu aldığım hastaneye dilekçe verdim o dilekçeye verilen cevabı ek yaptım ve onlara sundum. Mevzuat çakışması var ama kabul edeceğiz dediler. Onun haricinde "yoklama eri" yazıyormuş kağıtta "yoklamaya tabi yedek subay aday adayı" yazmalı diye uğraştırdılar falan ama sonunda heyete çıktım ve raporumu aldım. Yardımcı olan-olmayan herkese teşekkürler sisteme ne zaman düşer ve adresime ne zaman gelir bu rapor? Haziran'a kadar tecilli görünüyorum.

Sağlık Bakanlığı Raporum: F84.5 Asperger Sendromu
Askerlik Heyet Raporu: F84.8 Yaygın Gelişimsel Bozukluklar, Diğer

Sonuç: Barışta ve Seferde askerliğe elverişli değildir.

85 gün olmuş ANIL ın bu "SON" mesajı yazalı.

ARKADAŞLAR BUNU BURDA AÇIKLAMAK ZORUNDAYIM:
Doktorlar direniyor Neyemi diyeceksiniz ASPERGER SENDROMU teşhisini koymak bu kadar zor olabilirmi?
ZOR TABİKİ diyenler son mesajlarını yazsınlar buraya.
SİZCE DOKTORLARIMIZ BU KADAR BİLGİSİZ OLABİLİRMİ?
Yaa kardeşim EVET BİLGİSİZ DİYENLER DE buraya son mesajlarını yazsın.

Üst Alt