Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Atandığım kurumda çok zor şartlarda, sağlığımı zorlayan işlerde çalıştırılıyor. Yoruldum!

Konular
6
Reaksiyonlar
37
Mart ayında atandığım kurumda işe başladım hizmetli memur olarak. Daha dakika bir gol bir tanışma mahiyetinde personel daire başkanlığı bir toplantı düzenledi konferans salonunda tüm yeni atananlar tek tek kendini tanıttı. Ben verdikleri formda çok uzun süre ayakta duramadığımı en fazla 15 dk sonra yorulduğumu yazdım ; halihazırda raporum da ortopedik engelli raporu ve uzun süre ayakta durmasını gerektirecek işlerde çalışamaz ibaresi mevcut. Neyse , ben kendimi tanıttım ve bana tamam otur süren dolmasın 15 dakikan dedi ve güldüler... Buradan nereye düştüğümü anlamam lazımdı.

Ertesi gün işbaşı yaptım ve direkt oryantasyonda hizmetli memurum fakat aktif temizlik yapamayacağımı söyledim bunun karşılığında bizde hizmetçi temizlik yapar dedi ve ben tekrar personel daire başkanlığına ricada bulunmak için gittim sonra bir yol bulunur onu ben oturrttrurum o benim işime yaramaz gibi cümleler telefondan kulağıma resmen kurşun gibi girdi.

İşime başladım beni çok yoğun bir bölümde resmen güvenlik görevlisi yaptılar kapı kapı dolaşıp ziyaretçi çıkartıyorum odalardan , eve gelince pertim çıkıyordu sakat ayağımı tuzlu suyla ova ova bi hal oluyordum. Benimle aynı anda atanan otizmli bir arkadaşı da vezneye vermişler ben ortopedik engelli olarak kapı kapı insan arıyorum......... Dayanamadım dile getirdim neticesinde beni de oraya aldılar ama sevincim kursağımda kaldı. Bir iki kişi haricinde kimse çalışmıyor hepsi emekli olacağım zaten diyip amann diyip boş boş dolanıyorlar. Atanan diğer engelli arkadaş da sadece oturuyor. Bense harıl harıl fatura kesiyorum ve insanlarla sürekli konuşma halindeyim yer yön tarif ediyorum üstüne üstlük şef diye başımıza koydukları kişi beni o yoğunlukta telefonla arayıp sürekli saçma sapan büyütülmeyecek problemler çıkartıp bana mobbing uyguluyor. Örn. Kartuşunu değiştir silik yazıyor kafana göre işlem yapma. Yeni başladığım zamanlarda bir konu hakkında soru sormmak için aradığımda bilmiyorum (gerçekten bilmiyor ama şef olmuş) beni bu konularla rahatsız etme falan diyor. Biliyorsunuz memurlar ilk ay çift maaş alır beni nakil olarak kayıt etmişler ve o yatmadı ben maaş bölümüne gidip söyledim ve sinirlendim farketmesem nolacaktı? Bu şefe söyledim beni geri aradı neden hiç yatmamış gibi konuşuyorsun falan diyo bana ben nasıl insanların eline düştüm. Bu hafta da beni zorlu bir süreç bekliyor . Emekli olacağım diyip çalışmayan kişiler üstüne izin aldılar bir hafta . Ben kanter içinde çalışırken arkamda benimle birlikte atanan kişi tiktok izliyor. Kelimelerim cümlelerim karıştı artık rüyamda işi görüyorum o kadar yoğun çalışıyorum ki. Sınava tekrar girmeyi amaç edindim. Bu sene üniversitem bitecek önlisanstan gireceğim. Umarım çilem sonlanacak.

Forumda hep benim başıma gelmez diye diye okurdum böyle şeyleri ama özel sektörde beni engelli çalışan olarak pamuklara sarıyorlardı yemin ederim. Ama atlatacağız eğer benimle aynı kaderi paylaşan biri varsa çabalasın çıksın bu girdaptan.

@dahaiyinasılolabilir, Sizin birimin görevleri vardır ve o birimdekilerin ilgili görevlerle ilgili görevlendirmesi olmalı. Bilmediğiniz konuyu da size öğretmek şefin görevidir.

Normalde olması gereken budur ama sizi anlıyorum idare kötüyse ne yapılır ben de bilmiyorum. Sendika başkanınız ile görevlendirme hakkında konuşun derim.

@Tenê, maalesef henüz bir sendikaya üye değilim. Öncesinde en üst yöneticilerden biriyle konuştum ama aldığım cevabı burada paylaşamam...

@dahaiyinasılolabilir,
Üye olun. İşin aslı "bana göre" şu: Memur-sen şuan güçlü sendika ve idare ile arası iyi olan sendika. "İsterlerse" genelde dedikleri oluyor. Şuan kamu sen de kısmen güçlüdür vs. Maalesef görüşünüze göre değil, buna göre sendika seçmenizi tavsiye ederim. Önce görüşün, şartlarımı iyileştirebilirseniz daima sendikanızda kalırım deyin.

Unutmayın birimdeki görevler adil dağıtılır ve herkesin görevi belli olur görevlendirme ile. Hiç çalışmayan, görevi olmayan vs varsa bunu özellikle belirtin.

Haklı olmak yetmiyor maalesef. Arkanızda duracak güçlü bir sendika lazım. Ya da risk olanı da şu: güçlü sendika işinizi görmezse muhalif sendika ile hukuk yoluna gidersiniz. O da çok yıpratıcıdır psikolojik olarak. Ben Cesaret edemedim, cesaret edemediğim için size tavsiye edemem.

@dahaiyinasılolabilir,
Allah iyilere rast getirsin gerçekten böyle insanlardan nefret ediyorum.. bende atanırsam bundan korkuyorum sırf bu yüzden özel sektörden devam etmeyi bile düşündüm.. hakkımda ve hakkımızda hayırlısı olsun inşallah🤲

Güvenlikten alarak istediğiniz bölüme verip oturarak iş vermişler başkaları ile kıyaslamayın kendinizi işinize bakın. Onlar yıllandıkları için rahatlar. Zamanla sizde onlar gibi olacaksınız yeni biri atandığında. Hizmetli olarak atanıp oturarak iş yapmanız oldukça iyi. İşler ilk işe girdiğiniz için zor gelecek. Fakat zamanla alışacaksınız. Hemen ilk baştan pes etmeyin. Mobing olarak saydığınız özellikler normal yaşamda olabilen durumlar. Zorunuza gitmesin. Sizin gibi atanmayı bekleyen, girmek isteyen milyonlarca engelli arkadaşlar var. Özel sektör'e göre iyi bir konumdasınız.

Mobing diye adlandırılan şey aslında çoğu zaman çalışma hayatının zorlukları.

İşe başladığımız ilk günlerde “ben yapmam, etmem” gibi cümlelerle antipatik görünmemeliyiz. Bunun yerine “yapamam, çünkü bu sebeplerden dolayı” demek daha doğru. Böylece bahane gibi algılanmaz, anlaşılır olur.

Mesela seni güvenliğe değil de karşılama, danışma gibi bir göreve yönlendiriyorlarsa, asıl sorun bunu direkt amire söylemek değil. Önce durumu sebebiyle birlikte yöneticine ilet, çözüm gelmezse üst yönetime taşın.

Bu arada @Alman arkadaşın dediği gibi, engelli ol ya da olma, çalışma hayatı sorunlarla dolu. Şu sıralar özel sektörde, DenizBank’ta bir bilişim uzmanının yaşadığı mobing ve yöneticilerin kayıtsızlığı konuşuluyor. adam verdi veriştirdi tüm yöneticileri hastagleyerek kvkk ya aykırı kanıtlarla herşeyi deşifre etti

Özetle: Engelli ya da normal fark etmez, çalışma hayatı problem dolu. Türkiye’nin en iyi işvereni seçilen firmalarda bile durum aynı. Kamu ve engelli personel olmanın avantajlarını da bu gözle görmek gerekiyor.

@Alman,
Hastanenin idari kadrolarında çalışan büro elemanlarının çoğu işçi sınıfında. Ben ortopedik engelliyim diye oturarak yaptığım bir işe geçirilmem büyük bir lütuf değil. Kaldı ki oraya zembille inmedik ben orayı çalışarak kazandım ve hizmetlinin görev tanımı geniş bir yelpazeye sahip.

@ENGELLEKTUEL,
Ben özel sektörde de çalıştım ama bu denli alanen hiç çekinmeden insanlık suçu işlenmesine denk gelmedim. Bunu özellikle engelliler tekelinde normalleştirmek sadece boyun eğmek olur... Herkes çekiyor sen de çek demek çok cühela bir bakış açısı kusura bakmayın.

Calisamayacaginiz sağlık raporunda calistırılabilir işler kısmında yazıyor ise o görevi verirler çok insanlarla takismamak gerektigini ama sorun olursa kizmadan üstad amir neyse ya bende böyle bir sorun var bedenimde ne yapabiliriz şeklinde çözüm aramak gerektiğini düşünüyorum. Benimde ellerimde sorun vardı yüzlerce evrak içinde zımba kullanmayı bırakınca o kasma hareketi rahatladım yani sorun işin zor olması yanında bazen ince detaylar da olabilir

Son düzenleme:
Üst Alt