Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ateşli silahlı yaralanma sonucu Trakea borusunun açık olması..?

CİLEK85

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Mrblar bundan 2.5 ay önce nisanlım sırtından tüfekle yaralandı drların ilk görüşü hastanın yasaması mucize dendi suan trea borusu acık boyle bir durum yasayan varsa paylasabilir mi neler yasadılar neler oldu yardımcı olursanız ?

Çok geçmiş olsun.

TREA borusu'Nu bilemedim? Tam olarak doğru yazılışı nasıldır?

Trakea borusu oksijene bagli ventilator bulent bey

Yaklasik 1 ay i geckin sizin yorumlarinizi arastirmalarinizi takip ediyorum cok fazla site vs seylerle ilgilenmedigim icin omuriilik yazinca sizin yazilariniz diklatimi cekti ve sanirim sizinde yasadiginiz bi yaralanma merak ettigim cok sey var ve bir turlu isin icinden cikamiyorum cok zor bidurum :(

Çok geçmiş olsun Serap hanım. Henüz o kadar erken bir dönemdesiniz ki, durumunuzu ve tedirginliğinizi tahmin edebiliyorum. Bu her zaman herkes için böyledir... Ama yine de sakin olmaya çalışın. Zamana bırakın her şeyi. Şu anda odaklanmanız gereken tek şey çok fazla yanlış yapmamaya çalışmak...

Öncelikle, arkadaşınızın nefes almak için ventilasyon kullanması dışında ne tür his/hareket kısıtlılığı var? Omurilikteki yaralanma ne düzeyde? Yopun bakımda mı?

Ben kısaca ozetleyeyim size bülent bey olay martın 20 si gece yasanıo baya bir kan kaybı yasanıyor ben hastanede calsıoyorum elimde bt raporları var nisanlımın ilk gün 8 saatlik bir ameliyat gecirdik ameliyata girmeden önce drların söoyledigi omurilik tamamen dagılmıs sinrler kopmus gibi bi konusma olmustu fakat ameliyatttan sonra basarılı gecti vucudundan 37 tane sacma cıkartıldı kalan sacmalar var kalbin cevresinde ama zararsız dendi.omurilik denildiginde her hasta seviyesdinden bahsediyor ya doktorlar bize seviyenın nerde oldugu konusunda bir isimlendirme yapmadı kimse.tabi boyun seviyes,nde oldugu icin boyunluk takılı oynatmaması gerekiiyor sabit yatıyor 70 gün yogun bakımda kaldı son 6 gündürde deve cıkartıldı toplam 76 gün oluyor bugün.bt raporlarına göre c2 c7 düzeylerinde solda yumusak doku icerisinde 4mm capta metalik opasite izlenmektedir.c5 c6 spinal kanal acık.havalı yatak ventilator herseysi alındı vucudunda his durumu ise omuzlarından gögüs hizasına kadar his var kollarındada dirseklere kadar his var diger taraflarını hissetmiyor:(

Omurilikte sinirlerde zedelenmeler var sacmaların gelmesiyle birlikte zedelenmeler olusmus kopma gibi hiç bir durum yok

Arkadaslar bu durumla ilgili aynı sorunları yasayan hiç bir tanıdıgınız yok mu ya da atesli silahlı yaralanma yasayan fikir almak istiyorum

Sinirlerin durumu için konuşmak çok erken, bir seneye kadar duzelmede baya bir yol katedersınız.Fizik tedavi şart.Diğer komlikosyonlarada dikkat edin, yatar hasta oldugu için ciğerlerde problem olabilir özellikle hastamız kazadan önce sigara içmişse.Devamlı yattığı için yatak bası yarası cıkabilir vucutta bunu engellemek için havalı yatak şart.Mesanede idrar enfeksiyonu gelişebilir.Bunları doktordan cok hasta yakını takip etmeli ,daha doğrusu hasta yakını bu konularda bilgilendirilmeli.Geçmiş olsun Allah c.c. tez şifasıı versin.

Fizik tedavi var ama cok genıs caplı deil bizlerin yaptırdıkları ama zamanla eve daha iyi tecrübe sahibi olmak icin fizik tedavi uzmanı gelicek havalı yatak suan mevcut. Bilmiyorum ama akc zayıf oldugu icinmidir ki bu ventilator

herşey bir yana doktor tıp vs bir kenara onu yakta tutacakm olan sensin ve senin onun yanında oluşun sen hiç bir zorlukta pes etmezsen emin ol herşey bir süre sonra daha güzel olur

Anladım. Zor bir durum. His ve hareket açısından zamanla bir iyileşme olacaktır. Ama bunun ne kadar olacağını bugünden kestirmek mümkün değil. 2 yıl boyunca her türlü geri dönüş beklenebilir. Ama bu hiç bir zaman kalkıp yürüyecek anlamına gelmez. Adım adım bakmak lazım... Şu anda ilk hedef makineden bağımsız nefes alabilmesi ve bu arada yatak yarası ve mesane enfeksiyonundan korunulması. SOnra tekerlekli sandalyeye geçiş...

Fizik tedavi dediğiniz zaten gözde büyütülecek bişey değil. EKlemleri ZORLAMADAN açıp kapatma ve arkadaşınızın kullanabildiği her kası kullanabilmesi için ağırlık vb. çalışmalar.

ÖNEMLİ! Şu anda sabit sonda taklıdır. Bu durumda mesanenin küçülmemesi için: http://www.engelliler.biz/forum/sag...-icin-rehabilitasyon-onerisi.html#post1433677

ÖNEMLİ! Yatak yarası olmaması için kesinlikle ve kesinlikle önem alınmalı: Bütçeniz elveriyorsa Bedaid yatak, yoksa havalı yatak

ÖNEMLİ! Yatakta ılık su ve sabunla banyo yaptırın, saçını yıkamanın bir yolunu bulun (ikinci seçenek: http://www.engelliler.biz/forum/eng...izligi-icin-antibakteriyel-temizlik-bezi.html)

Mesane için suan soylenen birsey yok sabit sonda var ve bunun 3 hafta bir deiştirilmesi günlük torba deişimi daha baska ne gibi birsey olabilir bazı zaman doktorlar hhersey, yakını gi,bi ince noktaya kadar düşünmüyorlar.

Suan havalı yatagı mevcut arada bir pozisyon verdirmeye calsıyoruz ama psıkolojik olarak cok dagınık oldugumuz icin hiç birsey yapmak istemiyor.

Yatak yarası var aile hekimleri geiliyor hafta da bir.
Birde reflekssoloji varmıs arastırma yapıyoruz cünkü vucutta refleks cogu zaman baya oluyor

Önce en önemlisi (bundan daha önemli bir şey yok): Refleksoloji vb. saçmalıklara asla para kaptırmayın! Bunlar para tuzaklarıdır. Milyonda bir fayda sağlamaz. Aksini söyleyen profesör de olsa, "vallahi ben yaptım ayağa kalktım" diyen biri de olsa fark etmez. Asla ama asla klasik fizik tedavi dışında bir yönteme yönelmeyin.

Sabit sonda olduğunda mesanede idrar birikme fırsatı bulamadığından bir süre sonra mesane küçülür. Bu asla istenemeyen bir şeydir. Onun için http://www.engelliler.biz/forum/sag...ne-kuculmesi-icin-rehabilitasyon-onerisi.html

Yara oluşmuşsa havalı yatak bir işe yaramıyor demektir. BedAİD'e geçmenizi öneriririm. Ayrıca varolan yaranın iyileşmesi için: http://www.engelliler.biz/forum/sag...n-catrix-toz-kullanimina-dair-deneyimler.html

Bası yarası var kalca üzerinde ben görmedim ama var. Sanırım 70 günlük süre ile hastanede yogun bakımda kalmıstı yogun bakımlarda havalı yatak yok mu ki ben bunu halen anlamıs deilim ilk zzamanlarda solemıstım hastamız için havalı yatak alalım die suan yaralık bir durum yok demıslrdi bana!
Mesane olayını sizin yazılarınızdan bilincliyim ama ne gibi bir yol izlemem gerekiyor ??boyle birsey hayatımın ilk ve yıkıcı tecrübesi, arastırmaya calısıorum olabildigince ve ilkkezde bir siteye giriş yaptım bu durum için.
Eve daha yenı geldi 1 hafta evde bakımları devam ediyor aspre edilior ama ister istemez bazı seylere tepkı verıor istemıor.catrıx hemen temın edicem bunuda..refleks iyi birşeymı acaba cok aklıma taklılıor.

Hastanede bası yarası açmadan kimseyi göndermezler Allah'a şükür! Sağlam gideni çizer gönderirler. Maalesef durum budur.

Mesane için yukarıda aktardığım başlıkta yazıyor ne yapılacağı.

Vücudun refleksle kasılmasının özel bir anlamı olmaz. Ama olması olmamasından iyidir.

Evet cok dogru soylediniz..evet o konuda mandallı olan idrar olayıuna bakıcam.ne desem ne yazsam düşünemiyorum bile bazı zaman cok t ederim .

Şu an hastanın bılıncı acık degılse sondanın devamlı acık kalmasında fayda var ,serum alıyorsa idrar atımı fazla olur.Hasta kendine geldimi sondayı belli aralıklarla acarsınız bunun adına mesane jimlastiği diyorlar.Eğer sonda devamlı acık olursa mesane kapasitesı azalır, hasta cabuk sıkışır ıdrarını tutamaz.Sonda 2-3 haftada bir değişmesi iyi olur yoksa tıkanma yapıp hastayı sıkıntıya sokabilir.Silikonlu sondaların kullanımı bir, bir bucuk ay bunlarda tıkanma daha az.Bunları hemşire zaten anlatmıştır.

Evet, Faruk'Un uyarısı çok doğru! Şu anda bilinci kapalı ya da mesane hissi idrara sıkıştığını çeşitli şekillerde de olsa anlayamayacak halde ise, bu sonda akışını durdurma yöntemini bir süre daha uygulamayın. Çünkü mesane fazla dolar ve oluşan iç basınçla böbreklere idrar kaçışı olursa kaş yapalım derken göz çıkartabiliriz.

Mesane kapasitesi 500-600 cc olsun isteriz. Yani mesane bu kadar dolduğunda mesanenin boşaltılması lazım.
Mesanenin dolduğu nasıl anlaşılabilir? Şöyle:

1- kişinin göbek altında (mesane üstünde) bir şişlik olur. Bunun ne kadar olduğu vs. kişiye göre değişir. Kendi deneyimi ile anlaması lazım.

2- Mesane dolunca kasılmaları arta, terler

3- Kontrolsüz sızıntı olabilir

Üst Alt