Kurulduğu yıllarda eleştirilerin hedefi olan ATİ Kök Hücre Üretim Merkezi şimdi Türkiye’deki hastanelerin adeta gururu oldu. Adana’da dizindeki kıkırdak kopması yüzünden yürüyemeyen demir doğrama işçisi ATİ’de üretilen Kök Hücre sayesinde ayağa kalktı.
Talip Balsak (34) isimli işçi demirin dizindeki kıkırdağa verdiği zarardan ötürü yürüyemez hale geldi. Balsak’ın ekleminden alınan kök hücre ATİ Teknoloji’de üretildi. Uçakla Adana’ya gönderilen hücre Adana Numune Eğitim Hastanesi’nde Balsak’a nakledildi.
Balsak yıllardır çektiği ağrıdan kurtulduğunu belirterek, “Ayağa kalkamaz hale gelmiştim. Trabzon’da Kök Hücreden kıkırdak üretildiğini duyunca ameliyat olmaya karar verdim. Pahalı bir ameliyat ancak devlet tüm masrafları karşıladı. Sebep olandan Allah razı olsun” dedi.
ATİ Yönetim Kurulu Başkanı Ünsal Gündoğan, “Şu ana kadar sadece Adana’da 20’ye yakın kıkırdak nakli yapıldı. Türkiye genelinde bu rakam 50’nin üzerine çıktı. Bunları hep ATİ üretiyor. Sağlıktaki bu atılım mutluluk verici” dedi.
Adana'da diz ağrısı şikayetiyle Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran bir hastaya Türkiye’nin ilk ve tek kök hücre merkezi olarak Trabzon’da kurulan ATİ Teknoloji’de eklem kıkırdağından alınan kök hücresinden üretilen kıkırdak nakledildi. ATİ Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Ünsal Gündoğan, işlerin iyiye gittiğini belirterek, "Adana’da bugüne kadar 20’ye yakın bu tür nakiller yaptık. Türkiye genelinde ise bu rakam 50’nin üzerindedir. İşler iyiye gidiyor" dedi.
Demir doğrama işiyle uğraşan Talip Balsak (34), diz ağrısı şikayetiyle yürüyemez hale geldi. Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen Balsak’ın burada yapılan ameliyatında dizinde bulunan kıkırdakta kopmalar olduğu ve dizine zarar verdiği anlaşıldı.
Balsak'a Trabzon'da bulunan ATİ Teknoloji'de kendi ekleminden alınan kök hücreden kıkırdak üretildi. Bir firma aracılığıyla uçakla Trabzon'dan getirilen kıkırdak Adana Numune Hastanesi Seyhan Uygulama Merkezi'nde yapılan ameliyatla nakledildi.
Talip Balsak, diz ağrısından ayaklarını bükemediğini belirterek, "Dizim adeta kilitleniyordu. Doktora geldiğimde ameliyat oldum ve kıkırdağın kopmuş olduğunu söylediler. Yıllardır ağrı çekiyordum. Ayağa kalkamaz duruma gelmiştim. Kendi kök hücremden kıkırdan üretildiğini duyunca ameliyat olmaya karar verdim" dedi.
Talip Balsak’ın eşi Yeliz Balsak ise devletin tüm masrafları karşılamasının bir esnaf olarak kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Balsak, "Bir esnaf olarak kaldıramayacağımız bir ameliyattı. Bu gelişmiş ameliyatların devlet hastanelerinde yapılması çok güzel bir uygulama. Eğer devletimiz böyle bir imkan sunmasaydı, eşim bu ameliyatı olamayacaktı" ifadesini kullandı.Konuyla ilgili günebakış Gazetesi’ne konuşan ATİ Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Ünsal Gündoğan, "İşler iyiye doğru gidiyor. Şu ana kadar sadece Adana’da 20’ye yakın kıkırdak nakli gerçekleştirildi. Bunları ATİ Teknoloji üretti. Türkiye genelindeki bu rakam ise 50’nin üzerine çıktı. Çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bunlar sağlık alanında mutluluk verici olaylar" diye konuştu.
ATİ cana can katıyor