Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Atipik psikoz nedeniyle malulen emekli olabilir miyim?

falatbar

Yeni Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Selamlar, 2005 yili ilk sigorta baslangicim. 2007 de atipik psikoz oldum. Askerden muafim. Su an 1098 gun olmus sigortam 702 gun daha calisirsam malulen emeklilige hak kazaniyor muyum? Bir de emeklilige hak kazandigimiz gun son 1 yilin maasinin %60 i mi maas baglaniyor. Tesekkurler.

%45 rapor ile ne yapmali?

Selamlar, ozel sirket calisaniyim. %45 rapor ile malulen mi yoksa erken engelli yasli ile mi emekli olmak daha mantikli? 2005 girisliyim ama maasin yuksek oldugu kisim 2008 sonrasi cok aradim ama yeterli bilgiye ulasamadim. bir de erken engelli emekliliginde son 1 yilda ortalama aylik maas 10000 tl ise atiyorum minumum %60 imi baglaniyor? yoksa tavan var mi? son olarak vergi indirimine basvurmali miyim? Yol gosterebilir misiniz? tesekkurler:)

falatbar

Malulen emekli olabilmek için maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak iş gücü kaybı olması gerek. Bunun şartı da "tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen psikoz" bulunmasıdır.

Malulen emeklilikle vergi indiriminin bir ilgisi yok.

Emekli maaşı hesaplanırken bir çok kriter var. Son maaşların %60'ı gibi bir kural yok yani :) 5510 sayılı yasanın 27. maddesi ile belirlenir:

Malûllük aylığının hesaplanması, başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanması MADDE 27-
Malûllük aylığı; prim gün sayısı 9000 günden az olan sigortalılar için 9000 gün üzerinden, 9000 gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden, 29 uncu madde hükümlerine göre hesaplanır. Sigortalı başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise tespit edilen aylık bağlama oranı 10 puan artırılır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için 9000 prim gün sayısı 7200 gün olarak uygulanır.​

Simdi benim kafa karisikligim su ben 45 rapor alirim muhtemelen. Malulen ve erken yaslilik emekliligi hangisinden faydalanabiliyorum? eger ikiside ise hangisini kullanmam daha makul? Herkese yardimci oldugunuz icin burda ayrica tesekkur ederim sayin oturan boga. tesekkurler.

falatbar

Sakatlık oranı cetveli'Ne istinaden elde edeceğiniz sakatlık indirim derecesine göre erken Yaşlılık emekliliği için aşağıdaki tabloya tabi olacaksınız:

2008_oncesi.PNG

Not: SSK çalışan statüsünde prim ödemeye devam edeceğinizi ve emekliliğinizin ssk statüsünde gerçekleşeceğini varsaydım.

Üst Alt