Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

AVN hastası olarak ehliyet ve araç alım sürecim

herrscher15

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar yaklaşık 6 yıldır çift taraflı femur başında AVN (Avasküler Nekroz ) hastasıyım. Son dönemde aracımı rahat kullanamamaya (özellikle sol ayağım biraz daha ilerlemiş durumda olduğu için) başladım ve otomatik vitesli araç alma girişimine başladım.
Ancak en alt donanım araçta bile neredeyse 80000 civarında araç fiyatları. Bayiilerde araç bakarken bir satış temsilcisi topallıyor olmamdan ötürü ötv siz araç alacağımı düşünmüş olacakki ötvsizmi alacaksıız dedi bizde şaşırdık.
Neyse aynı gün gerek bu platform da gerekse başka internet kaynaklarında rapor alabileceğimi ve ötvsiz araç alma imkanımın olduğunu öğrendim(burada öncelikle şunu söylemek istiyorum sağlık sektöründe çalışıyorum ve bunu ben yeni öğrendim). Gerçi bu hak yaklaşık 2 yıl önce verilmiş ancak ben yeni öğrendim ayrıca ben ameliyat olunca böyle bir hakkın olduğunu düşünüyordum.
neyse gelelim bundan sonra ötv macerasının nasıl geliştiğine öncelikle şunu söylemek istiyorum yazdıklarımı okuyunca çok basit diye düşünebilirsiniz ama gerçekten çok zor bir süreç.
Öncelikle sağlık kurulu raporu almanız gerekiyor.Yaklaşık 9 doktor dolaşıyorsunuz ve sağlık kuruluna giriyorsunuz Kurulda 2 ortopedi dr vardı benim girdiğim kurulda .
Kuruldan çıkan raporla Sağlık müdürlüğüne otomatik vites yada tertibatlı araç kullanımının belirlenmesi için sevk ettiler. Buraya başvurduğumuzda sürücü belgesi için sağlık raporu almamız gerektiğini bu rapor olmazsa başvuramayacağımızı öğrendik.
Tekrar devlet hastanesine gittik bu sefer de sürücü belgesi raporu aldık ve sağlık müdürlüğüne başvurduk ( aslında sürücü belgesi raporu ve sağlık kurulu raporlarınıa aynı anda başvurmak gerekliymiş ama kimse bir şey bilmediği için deneme yanılma yöntemiyle devam ettik) .Orada yaklaşık 7 gün sonra kurula girdik .

Sonucunda 78 kodlu otomatik vitesli araç kullanmalıdır raporu verdiler.Maliye ye başvurdum aldığım belgeler ile ilgili sıkıntı yaşamamak için. Maliye deki memur belge de kodu 78 yazmayacak otomatik vites yazacak sağ ayaktada sorunun varmış hatta femur başı değil ayak yazacak dedi .

Bundan sonra asıl ve zorlu olan kısım başladı.Nasıl mı derseniz kuruldan aldığınız raporun maliyeden Ankara'dan onaylı olması gerekiyor ki araç aldığınızda sorun yaşamayasınız. Maliyede özelge diye bir belgeyle durumunuzu anlatıyorsunuz ve yaklaşık 1 hafta 10 gün içinde size cevap geliyor. Bana gelen cevap ta otomatik vites yetersiz bulunmuş tertibatlı araç kullanabilir yazıyor. ( O kadar doktor muayene etti teribata gerek görmedi maliye tertibata gerek gördü). Ancak bundan sonraki aşama nasıl gelişir ben bu işten vazgeçecekmiyim bilmiyorum.

İleride yaşadıklarımı sizinle tekrar paylaşmak istiyorum.Bu arada ilk başta yazmam gerekirdi aldığım raporda ötv indiriminden faydalanır sağ da orta solda ileri derecede kısıtlılık yazıyor.

Arkadaşlar belki bir çoğunuzun kafası karıştı bazılarınızda daha dur ne yaşamışsın diyebilir. Ama çok önemli bir ayrıntıyı paylaşmak istiyorum.
Şimdi benim durumuda ben sağlık müdürlüğünden çıkan rapora göre hemen ehliyetimi değiştirseydim ,aracımı satıp yeni bir araç alsaydım belki de maliyeden olumsuz görüş gelecek ve hem elimdeki ehliyetimden hemde arabamdan olacaktım. Bir araç bayiisindeki görevli siz aracı alırsınız biz belgeleri göndeririz ancak ret cevabı gelirse paranızı iade ederiz dedi. Kötü olan şu hem zaman kaybınız stresiniz hem aracınızı satıyorsunuz hemde ehliyetinizden oluyorsunuz.

Bir de benim gördüğüm ortopedik özürde oranın önemli olmadığını söylememe rağmen pek çok satıcı %90 şartı aradı, otomatik vites kullanabilir oluyormuş dediğimizde tertibatlı alacaksınız ve H sınıfı ehliyet diye tutturdular.
Kısaca bu dönemde gördüm ki hiç bir kimse hiç bir şey bilmiyor. (Bizde bilmiyorduk ama inanın çok zor ben en az 4-5 kez vazgeçme aşamasına geldim ve belki en sonunda vazgeçmek zorunda kalacağım ama bunun bu kadar zor olmaması gerekir diye düşünüyorum) En az konu ile ilgili 6 ortopedi doktoru ve fizik tedavi doktorunun verdiği ki incelemeden ve filmlere ,emarlara bakılmadan böyle bir karar verme şansları yok aa bu sonuca ulaşmak gerçekten çok kötü.

Surec gercekten cok karisikmis. Aldiginiz 2 farkli raporda da (1.saglik kurulu rap. 2.surucu belg.rap.) oran yaziyor mu ? Rapor sureci ikisinde de ayni mi ? Surucu belgesi raporunda 78 yaziyor ise, bu saatten sonra ehliyeti degistirmeme imkaniniz var mi ? Maliyeye normalde bayiler mi gonderiyormus. Kolay gelsin,

sağlık kurulu raporunda sol %10 sağ % 5 .Rapor sürecinde dediğim gibi aslında her iki rapora aynı anda müracaat etmek gerekliymiş.Ben ehliyet için aynı hastaneye tekrar başvurup sürücü raporunu öyle aldım.Sürücü raporunda oran belirtilmiyor ama rahatsızlık açıklamaları ile var .Benim şahsi tavsiyem ve tecrübem en azından şu ana kadar ki kısımda kesinlikle maliyeden raporlarınız onaylanmadan (bence şahsen başvurup sorun) araç almaya kalkmayın.Aynı şekilde ehliyetinizide değiştirmeyin.Yoksa elinizde sattığınız bir araba ve değiştirdiğiniz ehliyetiniz ile ortada kalabilirsiniz.Çünkü maliye diyelim ki ek aparat için tekrar yazı isterse sağlık müdürlüğündeki kurula tekrar girmeniz gerekiyor.Son olarakta sizin aracı aldığınız bayii (gerçi ben almadım belki de alamayacağım ama) evraklarınızı gönderiyor, cevap olumlu ise sorun yok ama dediğim gibi olumsuz çıkarsa büyük sıkıntı.

herrscher15

sizin sorununuz sağ ayagınızda ise size sadece otomatık arac vermezler . özel tertibatlı olması gerekir .

Surucu saglik raporunu aldiktan sonra, ehliyete basvurmadan, maliyeye basvurulabiliyor mu ?

Benim asıl sorunum solda ama avn rahatsızlığım iki ayaktada var sol daha ileri derecede dolayısıyla asıl sorunum solda .Sürücü raporunu aldıktan sonra (ben başvurmadım) ehliyetinizi alabilirsiniz.Ama ben başvurmadım maliyeden gelen cevaba göre zaten sorun yoksa ehliyet için başvuruyorsunuz ama engelli tertibatı gerekiiyor diye cevap gelirse bu sefer kurula tekrar girmeniz gerekiyor.Şahsim fikrim sağlık müdürlüğündeki kurulda maliyeden de bir görevli olmalı ve kuruldan çıkan karar son karar olmalı.Yoksa ehliyeti al arabaya para bağla gelen cevap olumsuzsa kurula yeniden gir kurul vermezse yada kararını değiştirmezse hem ehliyetin hem paran sıkıntıda

Özelge için yardım avasküler nekroz hastası sol ve sağ ayak için

Merhaba daha önce burada ötv indiriminden faydalanabilmek için izlediğim yolları ve sürücü raporu için il sağlık müdürlüğünde kurula girdiğimi anlatmıştım.

Kısaca durumumu özetleyeyim Devlet Hastanesinden %5 sol ayak için orta sol ayak için %10 ciddi kısıtlılık ibareli rapor verdiler.Bu rapora ek olarak aynı hastaneden sürücü raporu aldım bu raporla il sağlık müdürlüğü tertibat komisyonundan 78 kodlu otomatik vitesli araç kullanır raporu çıktı.Buraya kadar bir sorun yok asıl sorun bundan sonra başladı.

Araç almadan memur mantığı ile defterdarlığa başvurdum özelge ile durumumu anlatıp ötv den faydalanıp faydalanamayacağımı sordum(i oradaki görevliler özelge ile başvurmam gerektiğini sööylediler.açıkcası hayatımda ilk defa özelge kelimesini orda duydum).Yaklaşık 15 gün sonra gelen cevapta sağ ayakta da sorun olduğu için tertibat olmaksızın bu haktan faydalanamayacağımı belirtir yazı gönderdiler.Aynı yazı ile sağlık müdürlüğüne başvurdum dedim ki özel tertibat olmaksızın raporum geçerli olmuyormuş o yüzden tekrar kurula girmem gerekiyormuş dedim . Buna biz karar veririz senin sağlık durumunda tertibatlı araç kullanmana gerek yok dediler.Sağolsunlar tekrar kurula girdim bu sefer otomatik vites yanına hastalığımı açıklamışlar ve 1 sene sonra kontrolü uygundur diyerek tekrar otomatik vitesli araç kullanır raporu vermişler.

Bu raporla aynı defterdarlığın ÖTV ile ilgili müdür yardımcısına gittiğimde önce neden özelge verdin keşke vermeseymişsin dedi bende sizin elamanlarınız yönlendirdi deyine bu durumda tertibat yazmazsa araç alamazsınız dedi.Ben de artık bu işle uğraşacak ne güç kaldı ne de sinir . Tekrar sağlık müdürlüğüne gitsem 2 kez komisyon doktorları tarafından muayene edildim ve artık ciddi ciddi zoruma gitmeye başladı e büyük ihtimalle yine tertibat yazmayacaklar.

Kısa yazmaya çalışıyorum ama derdimi de anlatmak istiyorum kusura bakmayın. Forumda bir kaç yerde benimle aynı sorunu yaşayan arkadaşları gördüm. Benim nasıl bir özelge yazmam lazım ki bu sefer otomatik viites yeterlidir cevabı gelsin.Ya da madem bu işleri maliye onaylıyor bizi maliye memurları muayene etsin bu sıkıntı verici süreci yaşamayalım. Doktor maliyeci ne anlar hastanın durumundan diyor(ki bence sonuna kadar haklı),maliye deki memur da bana femur yazmasın bacak yazsın diyor.Madem bu süreci beraber yönetsinler maliyeden bir memuru koysunlar il sağlık müdürlüğü komisyonuna beraber verilen karar neticesine göre faydalanacakmısın faydalanmayacakmısın belli olsun habire ordan ordan oraya koşturup durmayalım.

Sağlıklı insan için basit gelebilir ama gerçekten varolan bir rahatsızlığınız var ve engel üstüne engel atlamak durumunda bırakılıyorsunuz . Zaten yaklaşık bir raporda 10 doktor muayene ediyor komisyonlar deseniz yine aynı artık muayene eden doktorları hatırlamıyorum.Bu kadar eziyete gerçekten gerek var mı.

@herrscher15

1. %15 ve %10 kistilik olan *engelli saglik kurulu* raporunuzda, #otomatik vites ya da tertibat# konusunda herhangi bir ibare oluyor mu ? (Maliyenin boyle bir sarti var mi)

2. Belki bu kez burada birakip hastaliginizin durumu guncellendiginde (1 sene sonra) bsska bir hastaneden uygun ifadenin yer aldigi bir *surucu raporu* almayi deneyebilirsiniz. Basarilar.

herrscher15 3. Ehliyet degisimi bu islemlerin neresinde yer aliyor. B tipi ehliyetiniz var ise, kullanmaya devam edebiliyor musunuz ? Yoksa surucu raporunuz oldugu icin mecbur degistirmeniz mi gerekiyor.

Normalde aldığım rapor otomatik vites kullanır diyor.Ancak maliye sağ ayaktada sorun başlamış o yüzden tertibatlı diyor.Sürücü belgesi kısmına geçemediğim için bilmiyorum .

ASlında kendi rahatsızlığım için konuşayım ben otomatik vites araç almak için bayii ye gittim.Bayii deki satış görevlisi engelli indirimi mi diyince bu rapor konusu ortaya çıktı.Gerçi çıkmasaydı daha mı iyiydi onuda bilmiyorum yaklaşık 2-3 aydır aracımı kullanıyor olacaktım.
Ortada garip bir durum daha var. Benim anladığım kadar aldığım sürücü raporu ile trafiğe başvurmazsam yada hiç bir işlem yapmazsam öyle kalacak .Yok işlem yapma zorunluluğu varsa da normal araç kullanamayacağım (ki zaten otomatik kullanmak istiyorum),ancak bu seferde ben ötv den yararlanamayacağım iki kurumun anlaşamaması yüzünden.

Benim bu süreçte gördüğüm süreci araç bayiileri dahil olmak üzere kimse çok iyi bilmiyor.Sağlık kurulunda kesinlikle maliye görevlisi olması gerekiyorki insanlar mağdur olmasın sanırım benim ötv ile ilgili sürecim de burada bitti teşekkür ediyorum ilgilenen tüm arkadaşlara

herrscher15

"Raporumda belirtilen sağ alt ekstremitedeki kısıtlılık araç sürüşüne etki edecek düzeyde değildir" diye bir yazı alıp vergi dairesine götürebilirsiniz bence. Bu değerlendirme mutlaka sağlık raporu aldığınız heyetteki doktor tarafından yazılsın ve başhekim de kaşe-imza yapsın. Bu yazı ve il sağlık komisyonunun kısıtlama kodlarındaki uyum bence vergi dairesini ikna edecektir.

Gelişmeleri merakla bekliyorum

Maalesef sağ ayakla ilgili verilen engel teşkil edecek durum yokraporuna rağmen maliye ötv indiiriminden yararlanır ibaresine olduğu halde sağ bacakta da sorun var diyor ve tertibat kodu almazsanız faydalanamzasınız diyor.

Kısaca burada kendimce yaşadığım bir süreci anlatmaya çalıştım .Aynı sorunu yaşayan arkadaşlarada yardımcı olurum diye düşünmüştüm.Ama vardığım sonuç gerçekten üzücü,ciddi anlamda yoruldum ve sıkıntı çektim.Sürücü ehliyetimide yenilemeyeceğim bu şekilde iyi kötü bir otomatik vites araç alıp hayatıma devam edeceğim.(Ki aslında ben başvurmadan rahatsızlığımdan ötürü sistemin beni kurula sokması ve gerekli incelemeyi yapması gerekirdi diye düşünüyorum)

Üzüntü duyduğum konu şu artık ciddi anlamda beni zorlayan bir hastalıkla boğuşurken kaç tane ortopedi doktoruna muayene oldum,kaç kere derdimi anlattım.Sahtekarlık yapmadım,raporum tamamıyle durumumu özetlemesine rağmen kuruldaki doktorlar (ki her kurulda farklı doktorlar muayene etti)ısrarla otomatik vites demelerine rağmen maliye de doktor olmayan ama mevzuat ta mevzuat diyen memurlara takıldım.Yapabileceğim bir şey yok. Herkesin sağlık içinde mutlu günler geçirmesi temennisiyle

Merhaba ,

Ben de her iki kalçada AVN hastalığı var . Bugün İl sağlık müdürlüğünden bana şu şekilde bir rapor verildi.

''Özel tertibatlı araca ihtiyacı yoktur '' Toplam raporum Yüzde 89 . AVN hastaları nerde ve nasıl araç alabılıyorlar. Vergi dairesine gittim bana dediler ki yeni ehliyet başvurusu yap , kodları gel ÖTV muafiyeti veririz Engelli sağlık raporuna fakat il sağlık müdürlüğü ehliyet raporuna bu şekilde cevap vermem . Nasıl yapabilirim ? Siz nasıl avn bu raporu aldınız .

ezaman

YAni sıradan sürücü olabileceğinize mi hükmeymişler, anlamadım?

Sağ ayakta da oran verilebilecek bir özür olduğundan dolayı ben ilgili vergi dairesini haklı görüyorum. Sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporunda ki ortopedi uzmanının sağ ayaktaki engeli es geçiyor gibi geliyor.

Otomatik vitesin özel tertibat sayıldığı tek durum sadece sol ayak veya bacaktaki özür.

ezaman
ben o yazıyı diğer arkadaşım için yazmıştım. Hastalığınıza tam hakim olmadığımdan yorum yapamayacağım ama %89 oran verilip İSM Kurulundan sürücü olur raporu almakta ilginç olmuş. Demekki %89 un sürücü olmanıza bir engeli yok :S

AVN için raporu ortopedi doktorları veriyor.Ancak rapor alma sürecinde 7-8 doktor geziyorsunuz fizik tedavi doktoruda kendi alanına sizin rahatsızlığınız ile ilgili bilgileri giriyor.

@OturanBoğa
Raporumda belirtilen sağ alt ekstremitedeki kısıtlılık araç sürüşüne etki edecek düzeyde değildir dye raporda ortopedi doktorunun yazısı var.Ayrıca yıllık oarak kontrolu uygundur diyerek belirtmesine rağmen.2 .raporla maliye ye gittim dedilerki bizim için 2 ayak da sorunlu ve tertibatlı olacak sağlık müdürlüğü de otomatik vites yeterli diyor kısaca iki kurumun ve mevzuatın ortasında kaldık .Ötv muafiyetimiz maalesef yalan oldu.

Bu arada yollarda alışveriş merkezlerinde aklınıza gelebilecek her yerde özürlüleri aklına getirmeyenlerin ötv muafiyetinde hatırlamalarıda ne kadar anlamlı

herrscher15

Dostum kısıtlılık derken ne kastediliyor. Eklem hareket kısıtlılığı mı yoksa kısalıktan kaynaklı bi kısıtlılık mı var. Muayenede nelere dikkat ediliyor. Bende de çift taraflı AVN var ve sağ tarafımdan vasküler fibula grefti ameliyatı oldum ama sol tarafımdan hala ameliyat olmadım. Eğer yardımcı olabilceğim bir sıkıntı olursa sana yardımcı olmak isterim ben de doktorum ama bu hastalıktan muafiyet olduğunu senin yazından öğrendim gerçi sonuç olarak alamamışsın. İki tarafın anlaşmazlığı olmuş aslında il sağlık kurulunda tertibat kullanabilir diye yazsalar sıkıntı olmadan alabileceksin aracını

bende tesadüfen öğrendim hareket kısıtlılığından ötürü verildi.Ancak dediğiniz gibi iki kurum anlaşmamazlığı nedeniyle alamadım.Hayırlısı olsun Teşekkür ederim

Peki il sağlık kurulundaki doktorlara bu anlaşmazlığı çözmek adına tertibatlı alabilmemi söyleseniz de alsam dedin mi ?

engelli raporu hakem hastane sevk süreci nasıl işleyecek

AVN rahatsızlığımdan ötürü sol kalça eklemimde ileri, sağ da hafif derecede ki raporum da il sağlık müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı anlaşmazlığı sonucu hakkımdan faydalanamadım.İl sağlık müdürlüğü otomatik vites yeterli derken,maliye özel tertibatlı olacak diye tutturdu.bunun üzerine 2.kez il sağlık müdürlüğüne başvurdum tekrar otomatik vites yeterli çıktıve yıllık olarak kontrol eklendi raporuma ve sağ ayakla ilgili sıkıntım olmadığı özellikle yazıldı.yıllık kontrolde bu metine eklendi.Ancak maliye yine kabul etmedi.Sağlık bakanlığına yazıldı.Bakanlık buna karar verici merci biziz o yüzden bu haktan faydalandırılmalı dedi.Maliye ye tekrar başvurdum yaklaşık 4 aylık bir bekleyiş ardından en son hakem hastaneye yönlendirileceğimi öğrendim.

Yaşayarak öğrenme sürecinin bir elemanı olarak internetten yaptığım araştırmalarda çok fazla bilgi bulamadım benim durumumla uyuşan.Bu süreçte ben ne yapacağım ne yapmalıyım.Hakem hastane raporu aldığım devlet hastanesi mi olacak farklı bir hastane mi olacak.Aynı şehirde mi farklı şehirden mi alınacak.Hiç bir bilgim ve fikrim yok.Bu süreç tekrar rapor alma süreci mi?Aynı şekilde bir daha koşturmaya ne gücüm var nede işimden dolayı vaktim.Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim Teşekkürler.

herrscher15

Sadece sol alt olsa sorun yok ama aynı zamanda raporda sağ alt ekstremite değerlendirmesi de varsa, işte böyle sorun çıkartılıyor. İğneyle kuyu kazıp aşmak lazım...

OturanBoğa Ama benim sadece sol dizde AVN olmasına rağmen yinede sorun cıkarıyorlar. Vallahi deliricem

Benim sol bacağımda avn var askerlikten muaf olmuştum ameliyat oldum çökme olmadan kanlandırma ameliyatı oldum acaba otomatik vites araç için öyv muhafiyeti alabilirmiyim böyle bir hakkımız varmı hiç sol bacak avn hastası olup ötv indirimi alan varmı

Mkara2638

Sol dizde hareket kısıtlılığı varsa ve bu durum manuel vitesli araç kullanmaya mani ise ve buna dair ehliyet ve “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” ibareli engelli sağlı kurulu raporu alınabiliyorsa, eveti ötv muafiyeti mümkün.

Üst Alt