Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ayağımda güç kaybı var, çeşitli kodlar da tanımlı. ÖTV'siz araç alabilir miyim?

mehmet onalan

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar bel fıtığı ameliyatı sonrası iki ayaağımda güç kaybı mevcutur debriyaj basmaktan zorluk çektiğim için 2.el otomotik vitesli araç aldım sorum şu yeni ehliyet aldım ancak ehliyete bir sürü kodlar mevcuttur
yeni ehliyetim B sınıfı
sınırlı kullanım kodları ( 47-78-102 )
Tıbbı nedenlerle verilen kod (02 sol kulak )
Araç uyarlama kodları (10.02-32.01-35.03-42.01-42.03-42.05) ek2 deki işaretler bulunacak yazılmıştır
şimdi ben sıfır araç almak istesem nasıl bir yol izlerim bu kodlarla vergiden ve ötvden muaf olurmuyum bilginiz için şimdiden çok teşekkürler...

Merhaba,

Çok başlıkta bahsetmiştik. Yapmanız gereken seçtiğiniz aracın oto bayisine gidip, engelli raporunuz ve özel tertibatlı kodların olduğu ehliyet ile aracınızı seçmektir. Bayi sizin raporunuz ve ehliyetiniz ile Bölge Trafik Vergi Dairesine durumunuzu sorar. Yasal açıdan bir muammalı durum varsa, özelge talep etmenize yönlendirir. Yok ise, aracınıza belirttiğiniz kodlarla özel tertibat yapılması için süreci anlatır.

ÖTV'siz araç bu şekilde alabilirsiniz.

StratoS

Peki raporda ÖTV indirimi ile alakalı herhangi bir bilgi yoksa rapor yeniden mi çıkartılacak ?

Vergi dairesine göre değişiyor. Eğer engelli raporunuzun yüzdesi düşükse, ve ÖTV siz araç ya da özel tertibat ile ilgili hiçbir ibare yoksa, rahatsızlığınız sol ayak bacak dışında ( kanunda bu engelli durumunun açıkça yeri var) ise, yeniden rapor almanızı ve bu ibarelerin olmasını isteyebilirler.

Bu yüzden hiç girişimde bulunmadan yukarıda anlattığım yolu izleyin. Duruma göre hareket edersiniz.

engelli araçı

merhaba arkadaşlar engelli araç almak için rapor nasıl yazılır beni aydınlatırsanız sevinirim?

aynen rapor aldım %58 işitme ve ekstremit tanısı konuldu özel tertibatlı araç olur aldım otomotik vites fren gaz sağ el tertibatlı ben sıfır araç alamadım çok pahalı geldi bende 2002 model honda civic vardı 2500 tl özel tertibat taktirdim kullanıyorum bilginize selamlar ...

Ben şuan nüfus müdürlüğüne geldim. Buradaki arkadaş der ki komisyon kararının aslı bizde kalması lazım ayrıca ehliyeti kaybederseniz ya da süresi bitiminde yenilemek isterseniz aynı komisyona yeniden girip yeni tarihli belge almaniz lazım .. noter onayı vs. Kabul etmiyorlarmis. Bu belgenin ehliyet almak için süresi de 2 yıl imiş

clawera

Evet, doğrudur. Ama benim hatırladığım 2 kopya veriyorlar. 1 kopya yine sizde kalıyordu.

Özel Kodlu ehliyetlerin kaybedilmemesi çok önemli. Size verilen Ehliyet Sağlık Kurulu raporunun 2. nüshasını da kaybederseniz bu ehliyet süreçlerini yenilemek gerekiyor.

StratoS evet 2 adette fotokopi verdiler. ayrıca ben tarayıp kendime kopyasını aldım. anladığım şu :

1- ehliyeti kaybettiğimizde komisyon kararını yeniden çıkarmamız lazım
2- ehliyetin süresi bittiğinde elimizdeki komisyon kararının hiçbir değeri yok (belgenin 2 sene ömrü olduğundan)
3- süre bitiminde de komisyona yeniden girmemiz gerekiyor.

burada anlamadığım neden bu işlemleri yeniden yapıyoruz. zaten durum belli aslını alıyorlar tarıyorlar... insanlara zulümden başka birşey değil gibi geliyor.

clawera

Bu durumun ehliyetin geçerliliği ilgili olduğunu düşünüyorum. Hep eleştirmiyor muyduk, sağlıksız 90 yaşında insanlar araç kullanıyor, böyle olmamalı diye.

Yeni ehliyet sisteminde ehliyetleri 10 yıla çektiklerinde 10 yılda bir dediğiniz gibi süreçleri her birey gibi yeniden yapacağız. Ama bizde biraz daha uzun ve meşakkatli olduğu için sıkıntılar daha da büyüyor.

Yani özellikle %90 altı engelli arkadaşlar için kesin bir şey yok. 10 yıl ehliyet verebilirler, 10 yıl sonra kodları değiştirebilirler ya da araç kullanamazsın bile diyebilirler.

StratoS sonuç olarak kodları almak için komisyona gittik. Bundan sonra sadece doktor kontrolü yeterli olmalı diye düşünüyorum. 10 yıla değişir umarım :) iyi günler

clawera

O konuda haklısın. Ama devletimiz hep belki sağlık durumu değişmiştir, iyiye gitmiştir şeklinde bakıyor :)

Üst Alt