Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aynı aileden 2 kişi aynı anda evde bakım maaşı alabilir mi?

erdemim

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
iyi akşamlar.daha önce babam için evde bakım maaşı alıyorduk.fakat gelirden dolayı kesildi.şimdi annem için geçerli rapor çıkarttık.dosyayı eksiksiz olarak tamamladım.kaymakamlığa vereceğim.evde 3 kişi yaşıyoruz.aynı hanede 2 özürlü olursa 3 kişiyi 4 kişi olarak hesapladıklarını sizin sayfanızı takip ederek biliyorum.şimdi annemin dosyasını verince daha önce maaşı kesilmiş babam da dahil olurmu.yani annemin dosyası üzerinden gelir hesabımı olur.yoksa o haneye bakıp babamıda tekrar dahil ederlermi. babam emekli ablam emekli.2600 tl eve giriyor.başka gelir yok .teşekürler

erdemim
anneniz için evde bakım aylığına mı başvurdunuz? % 50 ve üstü ağır özürlü ibareli raporu var mı? yani raporunda ağır özürlü kısmı "evet" işaretli mi?
anneniz bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyor mu? Şurayı dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam veya en az ikisinde kısmen bir başkasının bakımına ihtiyaç duyduğu takdirde bakıma muhtaç kabul edilir. bu karar verilirken yaşından bagımsız sadece hastalıgından kaynaklı bakıma muhtaçlığı değerlendirilir. siz de bu şekilde değerlendirin.

evde bakım aylığında hanede birden fazla bakıma muhtaç agır özürlü engelli varsa bu durumda 1. bakıma muhtaç engelliden sonraki bakıma muhtaç engelli 2 kişi sayılır.
hanede 3 kişiymişsiniz. eger anneniz de agıır özürlü rapora sahipse ve bakıma muhtaç da kabul edilirse hanenizdeki kişi sayısı 4 olarak kabul edilecektir. bu durumda da geliriniz uygundur.
lakin anneniz agır özürlü ve bakıma muhtaç değilse haneniz 3 kişi olarak kabul edilecektir. bu durumda da geliriniz uygun değil.

kalem abla annemin ağır özürlü raporu tamam ve sürekli.onda sıkıntı yok.benim sormak istediğim annemin dosyasını kaymakamlığa vereceğim.zaten babamın dosyası var.babama aylık alıyorduk.kardeşim vardı eskiden 4 kişiydik.onun gelirinden dolayı kesildi.şimdi kardeşim ikametgahını ablamın yanına aldırdı.evde şu an 3 kişiyiz.tek annemin dosyasına bakarak geliri üçe mi bölerler.yoksa o haneye bakıp babamıda kesilmiş maaşını dahil edip dört e mi bölerler...abla inşallah kardeşim ikametini ablamızın yanına aldırarak yanlış bir iş yapmamışızdır.saygılarımla

erdemim

kaymakamlığabaşvurduk demişsin. annen için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne evde bakım aylığı için başvurdunuz di mi? eger böyleyse devam edeyim.

demişsin ki: "yoksa o haneye bakıp babamıda kesilmiş maaşını dahil edip dört e mi bölerler..."
kesilen maaşı niye gelire eklesinler ablası?:)

ama demek istediğini anladım ben.
ablacım annen evde bakım aylığına başvurmuşsa ve bakıma muhtaç kabul edilirse zaten babana da evde bakım aylıgı baglanabilir demektir (baban bakıma muhtaçmış evde bakım aylıgı gelirden dolayı kesilmiş). çünkü annenin de bakıma muhtaç kabul edilmesiyle hane sayısı 4 kişi kabul edilecek ve evde bakım aylığı için geliirniz uygun çıkacaktır. o yüzden babanız için de evde bakım aylıgı başvurusu yapın.

annen bakıma muhtaç kabul edilirse hane sayısı 4 kişi kabul edilecek ve babana da anne de evde bakım aylıgı baglanacaktır. evde bakım aylıgı gelir hesabında alınan evde bakım aylıkları gelir hesabına katılmaz.

örneğin annen için gelir hesabı yapılırken babanın alacagı/aldığı evde bakım aylıgı dikkate alınmaz. bu baban için de geçerli, annenin aldığı evde bakım aylıgı dikkate alınmaz.

özetle, evde bakım aylıgı gelir hesabına alınan evde bakım aylıkları asla hiçbir şekilde gelir hesabına dahil edilmez.

annen bakıma muhtaç kabul edilirse hane 4 kişi sayılır. baban da dahil tabi ki.
ama annen bakıma muhtaç kabul edilmezse hane 3 kişi sayılır bu durumda annen de baban da evde bakım aylıgı alamaz.

erdemim
ya ablacım özür. biraz rahatsızım ve aşırı yorgunum. aslında bu halde anlatımda ve anlamakta zorlandığım için genelde cevap yazmam. şu an da anlamakta ve anlatmakta zorlanıyor olabilirim.
ablanın ve babanın emekli maaşını yazmışsın toplam 2600 TL diye. sonra kardeşim ablamın yanına taşındı demişsin. annen, baban sen 3 kişi kalıyorsunuz. bu durumda sadece babanın emekli aylığı mı var hanede? ablanın maaşını niye katıyorsun ki? babanla mı yaşıyor ablan?

valla kafam almadı. hanede kaç kişi yaşıyorsunuz? hanedekilerin toplam aylık geliri ne kadar? bunları net bir şekilde yazsana bana.

abla.ilk önce kaymakamlığa gidiliyor ve annemin dosyası kabul olursa aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü eve geliyor.kesilen maaşı gelire eklemelerini demiyorum.onları zaten sizleri takip ederek biliyoruz abla.benim dediğim annem için müracaat edilince,babamda dahil oluyormu demem 4 e bölünmesi içindi.sen demişsinki babanız içinde başvuru yapın.bende diyorumki anneme başvuru yapılınca o adreste babamda çıkmıyormu.annemin dosyasını hafta içi vericem.

geçmiş olsun abla.babam ve ablam emekli.erkek kardeşim ablamın ikametgahına geçti.şu an annem babam ve ben (kızı) 3 kişiyiz evde

ablam babanın aldığı evde bakım aylığı gelir kriterlerini aştığından dolayı kesildi mi? evet,kesildi.
şimdi annen için evde bakım aylığına başvurdunuz. babanın dosyası da zaten kurumda. buraya kadar tamam.
babanın dosyasında zaten bakıma muhtaç oldugu ve gelirden dolayı kesildiği yazıyordur.
annen bakıma muhtaç kabul edilirse haneniz 4 kişi kabul edilecek ve buna tabi ki baban da dahil.
geliriniz de uygun çıktıgından annene evde bakım aylıgı baglanacaktır.

ben de diyorum ki. geliriniz uygun babanız için de niye başvurmadınız? sen diyorsun ki zaten dosyası var. dosyası var tabi ki. ama babanın aylıgı kesilmiş. dosyasının olması babanın evde bakım aylıgına başvurması anlamaına gelmez ki.
bakıcı kimse hem annen hem de baban için bakım hizmeti verecek. dolayısıyla baban için de başvurun.
siz il müdürlüğüne babana da evde bakım aylıgı baglanmasını demeyince onlar nerden bilsin? ha heyet gelince soyleriz diyorsun öyle mi?:)
öyle olsun peki:)
il müdürlüğünü ara ve annen için evde bakıma başvurdugunuzu, baban için de evde bakım aylıgına başvurmak istediğinizi ve babanın kurumda dosyası oldugunu söyle, ne yapmanız gerektiğini öğren. işi sağlama al.

abla anneminki daha onylanmadığı için ,babama başvurunca gelir 3 e bölünüyor .onun için

babanız için annenizin bakım aylıgının onaylanmasını beklemenize gerek yok ki. hata yapmışsınız.
ablacım annen için başvurdunuz tamam. baban için de hafta içi gidip başvurun. zaten babanın dosyası var il müdürlüğünde. bakıcının her ikisine de bakacagını soyleyin. heyet gelince ikisi için de incelemede bulunur zaten.
eger annen bakıma muhtaç sayılırsa bu durumda heyet hane sayısını 4 olarak belirler. annene de babana da evde bakım aylıgı baglanır.

şimdi şu hane hesabını tekrar yapalım senle bi.
hanede 3 kişisiniz tek geliirniz babanın emekli aylıgı. sen ablanın aylıgıyla birlikte toplam 2600 dedin. ablan sizde kalmadıgına göre onun geliri hane gelirine dahil edilmez. baban aylık ne kadar alıyor onu soyle bana bi. hesabı yapayım ben. 3 kişi olarak da hesabınız uygun çıkıyor olmalı çünkü.

abla.babam ve ablam emekli alıyorlar.aynı hanede annem babam ve emekli ablam yaşıyor.gelirleri 2600tl.bakıcıları emekli olan aynı evde kalan ablam

yahu sen yukarıda evde annem,babam ve ben yaşıyorum demedin mi?
ablan nereden çıktı? şimdi de diyorsun ki ablam, annem ve babam aynı hanede kalıyor. sen nerede kalıyorsun peki?

son kez soruyorum. annen ,baban,ablan aynı hanede ikamet ediyor ve sadece bu 3 kişi yaşıyor hanede oyle mi? sen yoksun yani?

@erdemim bir soruya cevap vermek bu kadar zor mu? deminden beri soruma cevap bekliorum burada!

abla özür dilerim.dün akşam çıkmak zorunda kaldım.erkek kardeşim vardı onların yanında 4 kişiydiler.erkek kardeşim (boşanmış) ikametini benim yanıma aldırdı.ben evli olan kızlarıyım.ablam (annem ve babama) bakıyor.

erdemim sorun değil ablam.

şimdi hanede annen,baban ve ablan 3 kişi ikamet ediyor. ablan ve baban emekli. her ikisinin de toplam emekli aylıkları 2600 TL.
erkek kardeşiniz de sizle yaşıyor. ikametini size aldırmış. anladığmı kadarıyla onun da geliri var ki bu değişikliği yapmışsınız.
baban ve annen hanede 3 kişi yaşadığına göre hane gelirinin uygun çıkması için annenin de bakıma muhtaç engelli kabul edilmesi şart. annen heyet tarafından bakıma muhtaç engelli kabul edilirse bu durumda annene de babana da evde bakım aylığı baglanacaktır.
fakat bunun için de ablanın babana dabakım hizmeti vereceğini soylemesi ve baban için de evde bakım aylıgına başvurmanız gerekmektedir.
ama siz sadece anneniz için başvurmuşsunuz. ablan sadece ona bakım hizmeti için başvurmuş yani. eger annenin bakıma muhtaç oldugu kabul edilirse hane gelirinin ayarlanması için babanın da incelenmesi gerekmekte. onun da bakıma muhtaç oldugunun karara baglanması lazım. sonuçta onun aldığı evde bakım aylığı kesilmiş.
çok fazla uzatmak istemiyorum. bu hafta içinde gidip derhal babanız için de evde bakım aylıgına başvurun. ablanız her ikisi için de bakıcı olacagını soylesin. heyet geldiğinde her ikisinin de bakıma muhtaçlığını inceler ve ona göre bakım raporu hazırlar böylece.
annen bakıma muhtaç kabul edilirse de her ikisine de evde bakım aylıgı baglanır.
annen bakıma muhtaç kabul edilmezse, hane geliri uygun olmadıgından babana da baglanmaz.

once annemin işi olsun sonra ona göre babama bakarız diye bir olay yok ablası. hanede iki bakıma muhtaç engelli varsa ikisi için de başvuracaksınız.
aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidip babanız için de başvurun hemen. heyet her ikisi için gelsin bari.

kalem abla müracatımız olumlu sonuçlanmadı.annem için başvururken 3 kişi için 2600 tl gelir fazla bulundu.kabül edilmedi.kaymakamlıktaki memura ben 2 özürlü kişi için müracat etmek istiyorum deyince öyle olmuyor dediler.babamızın dosyası daha önce vardı biliyorsun.onlarda diyorki babanızın maaşı kesilmeseydi annen için başvuruyu alabiliriz ve babanın maaşı olduğu için haneyi 4 e bölebilirdik diyorlar.yani abla iki kişi için ayrı ayrı baş vuracakmışız.

erdemim
yanlış biliyorlar ablam. babanın evde bakım aylığı gelir kriterleri tutmadığı için kesildi. baban bakıma ihtiyaç duyan bir engelli. annenin de bakıma muhtaçlığını değerlendirecekler. annen de bakıma muhtaç engelli kabul edilirse bu durumda hanede 2 bakıma muhtaç engelli bulundugundan dolayı hane sayısı 4 kişi kabul edilecek.
kanun ilgili hükmü çok açık. hanede iki bakım aylıgı alan olursa biri 2 kişi sayılacak demiyor. "birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır" diyor.

Sosyal Hizmetler Kanunu'nun ek 7.maddesinin ilgili hükmü aynen söyledir:
[SIZE=2]"Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)
Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama
aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel
bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır. Hanede
birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının
hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır.
"
[/SIZE]

Aile ve sosyal politikalar il müdürlüğüne gittin değil mi? eger gitmediysen derhal aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne git orada hallet işini.

Bu kanun değişikliğinin sebebi de gelir yüzünden evde bakım aylığı baglanmayanlara kolaylık sağlamak içindi. hanede birden fazla bakıma muhtaç engelli varsa fakat gelir kriterleri yüzünden baglanmıyorsa hane kişi sayısını bu şekilde arttırarak evde bakım aylıgının baglanmasını sağlamaktı. düşün 3 kişilik bir aile. 2 tane bakıma muhtaç engelli var. evde bakım aylıgına başvuruyolar ama evde bakım aylıgı gelir yüzünden baglanmıyordu. ama bu kanun değişikliği ile bu durumda olanlara ayrıcalık getirildi.

direkt aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidin. hanede 2 bakıma muhtaç engelli oldugunu söyleyin. her ikisine de evde bakım aylıgı baglanması için başvurun. onlar da heyet göndersin. annen ve babanın bakıma muhtaç olup olmadıgını degerlendirsin. her ikisi de bakıma muhtaç durumdaysa bu durumda hane geliirni 4 kişi olarak esas alsınlar. ama annen bakıma muhtaç değilse malesef bu durumda her ikisi de evde bakım aylıgı alamaz.

abla teşekürler.yarın inşallah gideceğim.abla kaymakamlıktaki memur aile ve sosyal politikalar bakanlığına telefon etti yanımda sordu.onların demesi şöyle;babanın maaşı kesilmeseydi,annenin müracaatını 4 kişi olarak saymak için alırdık.babanın maaşı kesildiği için,sen şimdi hem annene hem babana ayrı ayrı (TEK TEK) müracaat etmelisin diyorlar.bende tek müracaat ettiğimde gelir yüksek çıkıyor.ama senin dediğin gibi yarın inşallah gideceğim abla

sen bana güven ablam. boş keseden atmıyorum. yapılan kanun değişikliğinin gerekçelerini de biliyorum. dediğim gibi aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidin. yukarıda sana soylediklerimi onlara anlat. babanın daha önce evde bakım aylıgı aldığını ama gelir kriteri yüzünden kesildiğini,babanın bakıma muhtaç olduğunu, annenin de bakıma muhtaç oldugunu ve her ikisine de evde bakım aylıgına başvuracağınızı söyleyin. sorun çıkarsa da aile ve sosyal politikalar bakanlığı hukuk müşavirliğini arayıp bilgi alsınlar. yoksa senin BİMER'e başvuracagını söyle.
ama aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünde bu işi çözeceğini düşünüyorum. her memura inanma. gerekirse müdüre çık bu işi hallet. ha bu arada sana ek 7.maddede yapılan kanun değişikliğinin gerekçesini kopyalayayım:

kopyalamayı başaramadım. ben linki vereyim sen oradan 32. maddenin gerekçelerini oku. "Madde Gerekçeleri" başlığındaki 32.maddeyi okuyacaksın unutma. 32.maddede ek 7.maddede yapılan bu değişikliğin gerekçesi anlatılıyor.
bkz: http://www2.tbmm.gov.tr/d24/1/1-0796.pdf

tamam abla pazartesi günü inşallah gideceğim.çok sağol allah senden razı olsun ablam

3. cü engellide bakım maaşı alabilirm.
bir evde 3 engelliye tek kişi bakıcı olabilirmi

mustafa-toprak
hayır 3 kişiye aynı kişi bakıcı olamaz. bir bakıcı 2 bakıma muhtaç engelliye bakım hizmeti verebilir ve 2 evde bakım ücreti alabilir. 3.bakıma muhtaç engelli için aynı haneden başka bir akrabası bakıcı olabilir.

kalem abla aynı evde 2 özürlüğe maaş bağlanmak için gelire 1 inci özürlünün bakım parası dahil edilirmi.abla memur diyorki; ablanın emeklisi,babanın emeklisi,ve babanın özürlü maaşını toplayıp 4 e bölüyor.babamın özürlü maaşınıda gelirden sayıyor.

erdemim
evde bakım aylıklarında hanenin aylık gelir hesabına alınan evde bakım aylıkları asla dahil edilmez.
ama alınan 2022 aylıkları hanenin gelir hesabına dahil edilir. tabi 2022 aylıgı 3 aylık ödendiği için aylık ortalaması dikkate alınır.

kalem abla merhaba.abla müracaat ettik.eve memurlar geldi.sonucu öğrenmek için gittiğimde red oldu dendi.sebebini sorduğumda memur diyorki,kardeşinin ikametini aldırmışsınız ama biz eve geldiğimizde ablana kardeşini sorduk,buradamı yaşıyor diye.ablanızda evet burda yaşıyor dedi ama ikametgahını, aldırdığını bize söyledi diyorlar.ablama soruyorum böylemi dedin diye.ablamda diyorki,daha önce kardeşin burdamı yaşıyordu diye sordular bende evet dedim diyor.3 kişi yaşadığı ikamette belli.kardeşimin ikametgahını benim yanıma aldırmıştık biliyorsun.abla yani memur polisçilik oynuyor.pazartesi gel bi daha başvur diyor.abla birde 3 kişi olduklarından dolayı gelir 2600 gözüküyor.evde iki özürlü var biliyorsun.gerçi anneme başvuramadık daha.memur diyorki 2600 gelir var.sen ilk önce babanın kesilen maaşı için müracat etmen gerekiyor.babana müracat ettiğinde 2600 gelir fazla çıkıyor tabi.bu sefer memur hem babamın hem annemin özürlü raporunu birleştirip tek maaş alabilirsiniz diyor.abla sence memurun yaptıkları doğrumu.teşekürler abla.

Son düzenleme:
kalem abla merhaba.abla müracaat ettik.eve memurlar geldi.sonucu öğrenmek için gittiğimde red oldu dendi.sebebini sorduğumda memur diyorki,kardeşinin ikametini aldırmışsınız ama biz eve geldiğimizde ablana kardeşini sorduk,buradamı yaşıyor diye.ablanızda evet burda yaşıyor dedi ama ikametgahını, aldırdığını bize söyledi diyorlar.ablama soruyorum böylemi dedin diye.ablamda diyorki,daha önce kardeşin burdamı yaşıyordu diye sordular bende evet dedim diyor.3 kişi yaşadığı ikamette belli.kardeşimin ikametgahını benim yanıma aldırmıştık biliyorsun.abla yani memur polisçilik oynuyor.pazartesi gel bi daha başvur diyor.abla birde 3 kişi olduklarından dolayı gelir 2600 gözüküyor.evde iki özürlü var biliyorsun.gerçi anneme başvuramadık daha.memur diyorki 2600 gelir var.sen ilk önce babanın kesilen maaşı için müracat etmen gerekiyor.babana müracat ettiğinde 2600 gelir fazla çıkıyor tabi.bu sefer memur hem babamın hem annemin özürlü raporunu birleştirip tek maaş alabilirsiniz diyor.abla sence memurun yaptıkları doğrumu.teşekürler abla.

erdemim
ablacım ben yukarıda konu hakkında hem kanun maddesini hem de o kanun maddesinin gerekçesini yazıp detaylıca anlattım.
sen annen için de baban için de başvuracaksın her ikisi için de bakıcı olacaksın. her ikisi de bakıma muhtaç kabul edildiğiğ takdirde hanedeki kişi sayısı 4 kişi olarak hesaplanacak.
bakım hizmetleri değerlendirme heyeti haneye gelince her iki engellinin bakıma muhtaç olup olmadıgına karar verecek. her ikisi de bakıma muhtaç durumdaysa gelir hesabını yaparken hane sayısını 4 olarak hesaplayacak.
ama her ikisi de bakıma muhtaç sayılmazsa bu durmda geliriniz uygun çıkmadıgından baban da annen de aylık alamayacak.

sen en iyisi ALO 150 BİMER hattını ara ve konu hakkında bilgi edinme kapsamında bilgi iste ve bu olanlar hakkında şikayetçi ol. ayrıca BİMER'e yazılı olarak da başvur.

bu arada polisçilik oynuyorlar dediğin şeyi mevzuata göre yapıyorlar. hanede kişilerin fiilen yaşayıp yaşamadıklarını tespit etmek için sorgulama hakları var. göstermelik bir adres değişikliği yapılıp yapılmadıgını anlamak için yapıyorlar bunu.

bir de engelli bakım hizmetleri dairesi başkanlıgını telefonla ara ve durumunuzu anlat: http://eyh.aile.gov.tr/iletisim

sağ ol abla.bugün il müdürlüğüne gideceğim.biz hep ilçe müdürlüğüne gittik.il müdürlüğüde olmazsa bimeri ararım.teşekürler

erdemim
e ablacım ben sana il müdürlüğüne git demiştim. gittin sandım.
il müdürlüğüne git sonra da gelişmeleri bana anlat lütfen.

Üst Alt