Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aynı engel ve tertibata sahip 2 kişinin tek araç kullanması!?

ZamanınEli

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar , bundan 2-3 yıl kadar önce bazı saçma süreçlerden geçtim. Tertibat istedim sürücü olamaz dendi , otomatik vites istedim bu sefer de tertibat verildi. Ne istediysem illaki daha kötüsünü vermeyi görev edinmişler kendilerine. Daha önce 3-4 farklı tertibat verildi bana ve itiraz sonucu farklı bir ilde kaldırıldı bu tertibatlar ancak İstanbul o raporu iptal edip daha fazla tertibat yazdı. Burada bana mahkeme süreci sancılı 2 yıl bekle dediler. Pandemi ile zaten mecbur 2 yıl beklemiş oldum.

Dün sağlık kuruluna tekrar girdim ve tertibatlı araçla yapamadığımı söyledim. Ellerimde %100 güç yok ve ellerimde de problem var. Ayağımda ki gücü alıp ellerime vermeniz riskli oluyor dememe rağmen dinlemeyip tertibat yazdılar. Artık yoruldum ve bu şekilde ne verildiyse kullanmak istiyorum artık. En azından ilk verdikleri kadar çok tertibat yazılmadı.

Kodlar şunlar

01.06 bu gözlük bundan yana problem yok.

103.03 Yılda bir sağlık kontrolü.. Burada sağlık kontrolü nasıl oluyor ? Tekrar heyete mi giriyoruz yoksa komisyon öncesi girdiğim 4 doktora tekrar muayeneye görünmem yetiyor mu ? Bu tertibatları ilerleyen süreçte kaldırmam mümkün mü ?Yoksa yenilerini ekleyebilirler mi ?

32.01 Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi.

Yukarıda ki 32.01 araçta olması gereken tek tertibat.

Tüm gerekli bilgileri verdim ve asıl soruma geçmek istiyorum.

32.01 bu sadece gaz ve fren tertibatı sanırım ve benim babam da engelli. Babamın aracında da sadece bu tertibat takılı. Ruhsatta 3. dereceye kadar yakınlar kullanabilir yazıyor. Ben araç benim üstüme olmadan babamla aynı engel ve aynı tertibat kodlarına sahipken bu aracı kullanabilir miyim ? Bu durumda babam ve ben sorunsuz bu aracı kullanabilir miyiz , herhangi bir sıkıntı çıkar mı ?

Trafik şubeleri arıyorum hiç biri doğru ve net bilgiye sahip değiller. Ona göre ehliyetimi alacağım ya da itiraz edeceğim yeniden inceldiği yerden kopsun , uzadıkça uzadı zaten biraz daha uzatırım.

ZamanınEli
Maalesef tertibatın sizin aracı nasıl daha rahat kullanacağınızın değil vergi indirimi alıp almayacağınızın kriteri haline gelmesi yüzünden yaşanıyor bu problem.

Ve bu problemin anlaşılabilmesi adına yaşadıklarınız o kadar üzücü olmasına rağmen bunları herkesle paylaşmanızda bir o kadar kıymetli.

Umarım bunları akıl ve vicdan sahibi yetkililer görür ve bu saçmalığı düzeltmek için gayret ederler.

Medeni ve gelişmiş ülkelerde, engelli bireyin kendisine, aracı nasıl rahat kullanabileceği soruluyor ve bu esas alınarak güvenli bir tertibat öneriliyor. Hatta hemen her araca çok pratik ve güvenli şekilde uygulanabilen demonte tertibatlar, engellinin hemen her aracı yasal olarak kullanmasına imkan sağlıyor.

Farkın anlaşılabilmesi için şöyle bir örnek vereyim.

İki eli ve iki ayağı olmayan engelli birey gelişmiş bir ülkede bir aracı çok güvenli ve becerikli bir şekilde kullanıyor, yeteri kadar güvenli ve başarılı kullanabildiği uygulamada test edilerek araç kullanımına ilişkin yetkilendiriliyor.

Bizim ülkemizde ise bütün organları yerinde ve sağla iken bile yeterince başarılı araç kullanamayan birileri, engelli bireye ne şekilde kullanması gerektiğini söyleyerek bu başarısız şekli resmiyette dayatıyor.

Aynen, resim çizmekten hiç anlamayan birinin ağzıyla fırça tutan başarılı bir ressama ders vermesi gibi bir durum bu.

Bizim ülkede resmin başarısıyla ilgilenen maalesef yok, fırçayı tutma şekline göre ressam kategorize etmeyi maharet ya da görev sayıyorlar.

Yazık...

SiyahPelerinliAdam

Bana daha önce İstanbul'da bir heyet başkanını diğer doktorlara söz vermeden konuştu ve senin 2 kolun 2 bacağın olmasa bile araç kullanmanın bir yolunu bulursun , ne yapabildiğinin bir önemi yok , benim ne söylediğim önemli dedi ve sanırım 4 tane farklı ve hiç ihtiyacım olmayan tertibatlar yazılmıştı.

Aynı yeri arayıp sorduğumda ben bu araçla kaza yaparsam ne olacak dediğimde gider doktorları dava edersin dediler :) O gün o heyette herkese kapıda bunu söylediler git ve dava et. 2 yıl beklemek zorunda kaldım.

O kadar kirli bilgiler mevcut ki itiraz sonucu yollandığım Yalova güzel sonuç verdi diye 2 yıl bekleyip sıfırdan direk oraya gitmek istedim ancak bana söylenen şey orada 2 yıldır yaşıyor olmam yani ikametgahımın orada olması. Ama ben yıllar önce İstanbul'da denedim ve İstanbul'da farklı bir şehir benim yaşadığım şehirden.

Ben dinlemedim ve aile hekiminden hastane sevkimi alıp doğru Yalova devlet hastanesine gittim doktorlardan muayenemi oldum. Doktorlar cidden muayene etti bu arada. Kocaeli ve İstanbul'da daha önce rapor için tek tek doktor gezdiğimde bana KBB duyuyor musun ? Göz görüyor musun ? diye soruyordu ve evet dediğinde hiç bakmadan sağlam yazıp geçiyordu. Kandırmak mümkün yani ama Kocaeli ve İstanbul muayene kısmında böyle rezilken bakmıyorken heyet kısmında da hiç umurlarında olmuyor dinlemeden geçiyorlar. Yalova'da göz ayrı kbb ayrı kontroller sağladı insan gibi davrandılar. Ancak heyete girdiğimde 2 sene önceki insanlar olmadığından saygısız ve ağzını yayarak konuşan kim olduğunu bilmediğim birisi yüzünden pek dinlenmedim ve gelip muayene bile etmediler. Tek yaptıkları topuklarının üzerinde yürü demek oldu. Sol ayağımda zaten güç yok bilekten en fazla % 10 oynuyordur yani ben nasıl topukların üzerinde yürüyeyim ? Zaten sağ ayağımda yeterli güç var ve otomatik vites istiyorum.

İnan tertibat ve ötv gram umurumda değil. Neden değil diye sorarsan zaten benim kendi adıma o fiyatlarda araç almam mümkün görünmüyor. Ötv siz en uygun araç 120-125 bin olması gerekirken aradığım her yer 125 e bırakması gereken arabaya 160 bin fiyat çekiyor. 2. el dümdüz bir araç alıp geçerim 70-80 bine fazlası maalesef çıkmaz dolayısıyla ötv den yararlanamıyorum zaten.

İşin komik tarafı çevremde bulunan bütün sürücü kurslarını aradım çoğu engelli için vermiyorlar. Bazıları engelin ne otomatikse gel verelim tertibatsa olmaz diyor :) Daha önce İstanbul'u bile aradım sordum yok yok yok tertibatla sınava sokan yer yok ve tertibat yazdılarsa mecbur tertibatla gireceksin diyorlar. Tertibat var mı yok ? Git bir araç al yaptır tertibatlarını gel onunla gir sınava diyorlar komedi resmen. En son bir yer buldum burası daha komik cidden insanla alay ediyorlar. Tertibatla araç kullanabilirmişim ya rapora göre , bu sürücü kursu gel tertibatsız otomatik vites araçla gir sınava dediler. Abi ben tertibatsız araçla sınava girmek üzere yazıldım şimdi kursa ve ayağımı kullanarak bu ehliyeti alırsam bu tertibat neden yazılı benim raporumda ?

Yılda bir kez sağlık kontrolü nedir ? Sürekli girecek miyim ben buna ve heyet midir bu ? Daha sonra ben bu tertibatı da kaldırabilir miyim bu kontroller sayesinde ?

Ayrıca düz otomatik vites tertibatsız araçla da daha önce ötv siz alım yapılıyor diyorlardı o kalktı mı ?

Uygulamanın esasları tamamen konuyla alakasız olarak başka kaygılar ile beceriksiz mevzuat belirleyiciler tarafından düzenlenmiş.

Gerçekten engellinin aracı nasıl daha rahat kullanabileceğinden önce tertibatın bir indirim alma kriteri olarak değerlendirilmesi komik denecek kadar saçma. Çünkü indirimi kime yapacağını doğru düzgün seçemeyecek kadar aciz ve liyakatsiz insanlar düzenlemiş mevcut yasayı.

Üst Alt