Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aynı evde yaşayan akraba bakıcı olursa evde bakım gelirine dahil edilir mi?

zararsiz

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
İyi çalışmalar. Evde anne baba ve özürlü olan ağır engelli kızları var. Ve bir de yönetmelikte geçen "akraba" tanımına uygun olan bir akrabası da bulunmakta. Bu akraba bakıcı olacak. Ancak akraba olan bu bakıcı gelir hesabına ekleniyor mu eklenmiyor mu? Eğer eklenmiyorsa hesap sınırda kaldığından bakımdan faydalanılamıyor.
Ben bu konuda daha önceki araştırmalarımda sanki şöyle bir şey hatırlıyorum:
Evdekilerle (anne baba ve engelli) hesap yapılır ve eğer bakım hizmetinden faydalanamaz sonucu çıkarsa, aynı evde yaşayan ve bakıcı olacak akrabası da hesaba eklenerek işlem yapılır...
Bu durumu ben mi yanlış hatırlıyorum yoksa değişiklik mi oldu? Şimdiden çok teşekkür ederim.

Hocam o sayfadaki ifadeye uygun bir akrabası ile yaşıyor. Ancak anlamak istediğimiz şu:
Gösterdiğiniz sayfadaki bilgilerin "Bakmakla Yükümlü Olunan Bireyler" tanımının 2. bölümünde;
"kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunamayan özürlü ile aynı evde yaşayan..." diye devam eden bir bilgi var.
Bizim bahsettiğimiz engelli kişi emekli babasının sağlık güvencesinden faydalanıyor ve 18 yaşından büyük. 18 yaşından büyük bir engelliye anne ve babası kesinlikle bakmakla yükümlü müdür? Eğer öyle ise bu tanımın 2. bölümüne giriş yapılamaz. Çünkü orada "kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunamayan" diyor. Ama bu engellinin anne babası var ve birlikte yaşıyorlar.
Sonuç olarak: Birlikte yaşadıkları anne ve babaya rağmen, engelli kişi 18 yaşından büyük olduğu için anne ve baba bakmakla yükümlü değillerse o zaman 2. bölüm hakkında işlem yapılabilir.
Yanlış mı yapıyorum? 18 yaşından büyük zihinsel engelliye anne ve baba bakmakla yükümlü değildir değil mi?
Cevaplarınızı bekliyor çok teiekkür ediyorum.

Evde bakım hakkında lütfen fikir verin.

Herkese selamlar;
Evde bakım ücreti hakkında durumumuzu ayrıntılı anlatayım, siz de inşallah vakit ayırır, her zamanki gibi yardımcı olursunuz.Ablam zihinsel engelli ve annem, babam ile 3 kişi olarak birlikte yaşıyorlar. Bu durumda gelirleri açısından küçük bir farkla bakım ücretinden faydalanamıyorlar. Bizde forumdaki bazı üyelerin önerisi üzerine engelli ablamın, annemlerin alt katlarında oturan abim gile ikametini değitirmeyi düşündük. Bunu yaptığımızda abim gile ablam da eklenince 5 kişi oluyorlar. Ancak bu durumda da krtik düzeyde kalıyor. Ablam ile birlikte, annemin ikametini de abimlere taşır isek; o zaman abim gil (4 kişi) + ablam + annem = 6 kişi olacaklar.
Benim sizden fikir almak istediğim sorularım şunlar olacak;
1. Annem de dahil olduğunda 6 kişi olacaklar. O zaman bu bakım hizmetini alabilecekler. Annemin herhangi bir geliri yok. Fakat babam emekli olduğu için ondan kaynaklanan bir geliri vardır denir mi? Yani her ne kadar babam ile aynı ikamette olmasalar da, gelir hesabı yapılırken, "Anneniz evli olduğu için eşinden bir geliri var." deyip ret kararı çıkabilir mi? Bu durumda bakım hizmetinden faydalanmamız için ne gibi bir tavsiyede bulunursunuz?
2. İkamet değiştirmeden annem, babam ve ablam olarak 3 kişi küçük bir farkla bu hizmetten yararlanamıyorken yapılabilecek başka bir şey var mı?...
Şimdiden çok teşekkür ederim. Allah hepinizden razı olsun...

Babanın geliri her halukarda hesaba dahil edilir.

Durumunuzu okudum, ama maalesef gelir hesabında sınırı aşacak kestirme bir yol yok.

Üst Alt