Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aynı organın rahatsızlığına bağlı birden fazla arıza durumunda emeklilik?

Erdogan Er

Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Crohn's hastalığından (sindirim sistemi) dolayı 18 yıl önce total kolektomi (kalın barsağın tamamının alınması) geçirdim. Malulen emeklilik başvurusu için ilgili A cetvelini dikkatlice inceledim, Crohn's hastalığı için %57, total kolektomi için ise tek başına %60 iş gücü kaybı verilmiş. Aslında sadece total kolektomi bile askerlikten muaf olmama yetmişti. Yalnız hastalığım ince barsakta ilerlemesiyle birlikte aktif rahatsızlığım devam ediyor. Ayrıca ameliyatın komplikasyonu olarak anal kasların tam çalışmamasından dolayı inkontinans da var.

Öğrenmek istediğim şey şu; aynı hastalığın aktif devamıyla birlikte sindirim sisteminde birden fazla organın - bölümün rahatsızlıkları Balthazar formülüyle mi hesaplanır?

A Cetveline Göre Rahatsızlıklarımı Sıralayacak Olursam;

XI. Liste - Karın Hastalıkları ve Arızaları

A - Sindirim Kanalı Hastalıkları

a- Hiatus Hernileri - %27
b) Kronik iltihabi barsak hastalıkları - %57
c) Tedavi edilemeyen anal inkontinans - %60
d) Total kolektomi - %60

çıkıyor. Hiatus hernisi (yemek borusu fıtığı) dışındaki arızalar Crohn's hastalığı ve bunun sonucunda olduğum total kolektomi ameliyatı ve total kolektomi sonucu oluşan anal inkontinans.

Bu duruma göre ben toplam iş gücü kaybını nasıl hesaplamalıyım? Yönetmelikler aynı hastalığın devamı sonucu oluşan arızaları nasıl değerlendiriyor?

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Erdoğan

Son düzenleme:
Erdogan Er

Sizin baktığınız sakatlık oranı cetveli. Ama aslında durumunuz çok daha kolay çözüme kavuşturulabilir: maluliyet cetveli'Ne göre "Anal inkontinans" malul sayılmayı gerektirecek bir durumdur ve beraberinde 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 prim de varsa malulen emeklilik hakkı sağlar.

Eğer şartlar tamamsa, malulen emeklilik talebi ile sigorta müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Sizi hastaneye sevk ederler, oradan verilecek rapor sgk sağlık kurulunca değerlendirilir ve onlar da maluliyetin varlığını onaylarsa malulen emekliliğiniz gerçekleştirilir.

OturanBoğa

Merhaba Bülent bey,

Bu iş sandığımdan daha karmaşıkmış, ben 2 ayrı cetvel olduğunu ve Sakatlık Cetveline baktığımı bilmiyordum. Malullük Cetvelinde oranlar yazmıyor? Neden öyle? Hesaplamalar neye göre yapılıyor acaba? Orada yazan tıbbi durumlardan biri veya bir kaç tanesi kişide mevcutsa doğrudan maluliyet mi alıyor?

Söz konusu cetvelde benim durumum hem B hem de C şıkkına uyuyor. Sanırım kalın barsağımın tamamen alınmış olması (total kolektomi) en su götürmez sağlık problemi. Bu arada, yaşım 45, prim günüm 6184 ve sigortalılık sürem 19 yıl. Normal şartlarda 25 yıl, 5900 gün ve 57 yaşla emekli olabiliyorum.

Bülent bey, bir sorum daha olacaktı. Farklı kişilerden farklı yanıtlar aldığım için emin olamıyorum. Malulen emekliliğin maaşı hesaplanırken normal emeklilik maaşı gibimi hesaplanır? Yani hali hazırdaki prim gün sayım ve aldığım brüt maaşımın ABO'su şeklinde mi hesaplanacak? Şu SGK'nın sayfasındaki meşhur Emekli aylığı hesaplama programına, şu an emekli olsam ne kadar maaş alırım diye merak edip gerekli verileri girdiğimde çok komik bir rakam çıktı. Bu nedenle sorma gereği duyuyorum.

Teşekkür ederim yardımınız için,

Erdoğan

I. GASTROENTEROLOJİ VE HEPATOLOJİ

6

B. Total kolektomi
C. Anal inkontinans veya anal sfinkter yokluğu

Erdogan Er

Maluliyet değerlendirmesinde oran yazmaz. Cetvel'deki tanının çalışmaya mani olacak düzeyde olduğu raporda belirtilmeli ve sgk sağlık kurulu tarafından onaylanmalı.

Eğer emekli olduktan sonra yeniden çalışmayı düşünmüyorsanız hemen malulen emeklilik talebinde bulunmanızı öneririm. Sizi hastaneye sevk ederler. Verilecek rapor ve sgk sağlık kurulu onayının ardından malulen emekli edilirsiniz.

Emekli maaşınız sıradan emeklilikten az olmaz. Bir de buna bilmem kaç yıl erkenden maaş almaya başlayacağınız avantajını ekleyin...

Emekli maaşınızı şuradan hesaplamanızı öneririm: emekli-maasi.com

Teşekkür ederim Bülent bey, mesajınızda sözünü ettiğiniz siteden hesapladım. Ama Meslek Lisesi mezunu olduğum için, hesaplamayı sigorta girişimi staj dönemimdeki sigortanın başlangıcını esas alarak yaptı, ve doğal olarak hatalı sonuç verdi.

Ben bir de SGK'nın sitesindeki aracı kullandım. Oraya ilk defa uzun vadeli sigorta başlangıç tarihimi, ayrıca Bağkur'dan gelen 944 günümü de ekledim. 31 Ağustos 2017 tarihinde şu an çalıştığım yerle sözleşmemi tamamlayıp malulen emekli olsam ne kadar maaş alırım şeklinde bir hesap yaptım: yuvarlak 1600 TL çıktı. Bu rakamla geçinemeyeceğim için çalışmaya devam etmek zorundayım.

Ben özel bir üniversitede öğretim elamanıyım. Bulunduğum sektörde SGK'sız çalışılmaz. Bu nedenle yasal bir işte çalışmaya devam etmek zorundayım.

Bu durumda, acaba engelli emekliliği yolunu deneyip sonra da yasal olarak SGK'lı çalışmaya devam edebilir miyim? Bu şekilde kademeli emeklilik yolunu tavsiye etmişti buradaki forumdaşlardan biri. Hiç değilse part time ve daha az stresle ve biraz da kendi şartlarımla çalışmam mümkün olur diye düşünüyorum.

Zaman ayırdığınız için tekrar teşekkür ederim.

Erdoğan

Son düzenleme:
Erdogan Er

Bu durumda defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elde edip sonra da erken Yaşlılık emekliliğine başvurabilirsiniz. Bu şekilde emekli olduğunuzda hem emekli maaşı alıp hem de sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilirsiniz (yalnız, bazen kurumlar emekliliği hak etmiş olmanızı işten çıkartmak için bahane olarak kullanabiliyor. Bu konuda kurumunuzun tutumunu öğrenmenizi öneririm)

Emeklilik için kriterler sakatlık oranı cetveli'ne göre alacağınız rapordaki orana. ve ona istinaden defterdarlıktan elde edeceğiniz sakatlık oranı derecesine göre belirlenecek:

2008_oncesi.PNG

Tekrar teşekkürler Bülent bey,

Tabloyu inceledim. Sakatlık oranım (total kolektomi+anal inkontinans) %81'e denk geliyor, tabi henüz başvurmadım rapor için. Verdiğiniz tabloda kırmızı ile 4 yazan satıra denk geliyor. Sadece bir hastalığı saysalar, (tek başına total kolektomi gibi), bu sefer tabloda kırmızı ile 10 yazan satıra denk gelir. Her iki durumda da sıkıntı yok. Benim sigorta sürem 19 yıl, prim gün sayım 6184 gün. Ziyadesiyle karşılamış oluyorum.

Kurumum bir üniversite, yönetimle ilişkilerim iyi yönde. Yalnız merak ettiğim son bir konu var, engelli emeklisi olmam için ilkin şu anki işyerimden istifa mı etmem gerekiyor? Yani iş yerine giriş çıkış mı yapacağım? Eğer öyleyse bu arada kıdem tazminatım ne olacak?

Siz ve bu forumdakiler bana son bir kaç gün boyunca çok yardımcı oldunuz. Bu son bir kaç konuda da aydınlatırsanız çok sevinirim. Yıllık iznimde bu işlemlere bismillah deyip başlamak istiyorum.

Saygılarımla,

Erdogan Er

SGK'dan emekliliği hak ettiğinize dair yazı alacaksınız, işyernizi bu yazıya istinaden kıdem tazminatınızı verip çıkışınızı onaylayacak, sonra siz daha nce elde ettiğiniz sakatlık indirimine istinaden erken Yaşlılık emekiliği için sigorta müdürlüğüne başvuracaksınız, onla işlemlere başlayacak... Siz emekliliğe başvurduktan bir gün sonra işyeriniz sizi sosyal güvenlik destek primi öder statüde yeniden işe alacak.

Teşekkür ederim Bülent bey, eksik olmayın.

Erdoğan :)

Üst Alt