Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ayrımcılık içeren iş ilanına karşı ne yapılabilir?

Konular
18
Reaksiyonlar
0
burdur işkur internet sitesinde özürlü iş ilanlarında bir mermer firması iş ilanında aynen şöyle diyor: RUH VE ZİHİNSEL ÖZÜRLÜ GRUBU İSTEMİYORUZ

resmi bir kurum bu yazıya nasıl olur da müsade eder anlayamıyorum
Bu konuda ne yapılabilir?

TCK'ya göre ilanı yayınlayan firma sorumlusu hakkında 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilir... Hiç bir iş ilanında sakatlık oranına dair üst sınır getirilemez ve ayrımcılık yapılamaz:

Yurt İçinde İşe Yerleştirme Hizmeti Hakkında Yönetmelik
Özürlü ve eski hükümlü talebi
MADDE 14 – [...]
(2) Taleplerde, işyerinde yapılan işin gerektirdiği ağırlıklı vasıfların üstünde istihdamı zorlaştırıcı şartlar öne sürülemez.
(3) Özürlü statüsündeki işçi taleplerinde, işin niteliği gerektirmediği sürece, özürlülük oranına üst sınır getirilemez ve özür grupları arasında ayrım yapılamaz.

Ayrımcılık yasağı
MADDE 17 – (1) İşe alınmada; iş seçiminden, başvuru formları, seçim süreci, teknik değerlendirme, önerilen çalışma süreleri ve şartlarına kadar olan aşamaların hiçbirinde özürlüler ve eski hükümlüler aleyhine ayrımcı uygulamalarda bulunulamaz.
(2) Çalışan özürlü ve eski hükümlülerin aleyhine sonuç doğuracak şekilde, diğer kişilerden farklı muamelede bulunulamaz.
(3) Ayrımcılık veya farklı muamele gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile işverenler için 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 122 nci maddesi hükümleri uygulanır.

TCK 122:
Kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, özürlülük, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak;
a) Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hallerden birine bağlayan,
b) Besin maddelerini vermeyen veya kamuya arz edilmiş bir hizmeti yapmayı reddeden,
c) Kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen,
Kimse hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir
İş-Kur nezdinde girişimde bulunulabilir. Hatta, doğrudan savcılığa dahi suç duyurusu mümkün

ben bugün baktım Burdur işkur internet sitesine o mermer firması herhalde özürlü işçi almış ki başvurusu kalkmış.ama ben geçen gün başbakanlık BİMER insan haklarına mesaj atmıştım.bilgisayarıma indirdim o sayfayı ama bilgisayarımdaki sorundan dolayı herhangi 1 kuruma gönderemiyorum.

Yeni çıkarmaya çalıştıkları özel işçi büroları yasası kanunlaşırsa siz ozaman görün ayrıntıları.
Kavun Karpuz seçer gibi işçi alınıp, domates biber gibi satılacak.
Rent acar gibi kiralanacak.

evet uyanamadık daha

kölelik sistemine geri dönüyoruz.küçük çiftçiler olmayacak ,onun yerine binlerce dönüm tarlası olan eski adıyla köy ağası yeni adıyla iş adamı ve köylerde yaşayanlarda onların eski adıyla marabası yeni adıyla işçisi olacak.bizi yönetenler küçük esnafa yatırım mı yapıyor ki.büyük mandralar olacak onlarıda iş adamları kuracak kim eder 1 -2 ineği olan köylüyü.büyük oynarsan büyük söz sahibi olursun.

Üst Alt