Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

B Kısıtlı Ehliyet aldım. Sadece otomotik vitesli araç kullanabilir miyim?

byilmaz21

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
4
Merhaba arkadaşlar aşağıda yazan kodlara bağlı ehliyet aldım acaba donanımsız sadece otomatik vites araç kullanabilir miyim ? Sağ ayağımda diz üstü protez kullanıyorum.

104. Sürücü kursunda otomatik vitesli araçla eğitime ve sınava katılarak sertifika alanlar sürücü belge sınıfına uygun sadece otomatik vitesli araçları kullanabilir.

10.02 Otomatik vites

20.03 Sol ayağa uyarlanmış fren pedalı

25.08 Soldaki hız pedalı

@byilmaz21

Yapılan bir trafik kontrolünde dikkatli bir polis memuruna denk gelirsen ceza yazabilir. Bu forumda hiç duymadım yakalanıp ceza yazılan birisi bu konu ile ilgili yazmadı sanırım. Siz yinede dikkat edin. 20.03 ve 25.08 tertibatlarının kullandığınız araçta olması gerekiyor.

@BnymnYldz,

Hocam geçen bizzat ben gidip trafik polisine ehliyetimi gösterip sordum hiçbir sıkıntı yok kullanabilirsin dedi. Ben detaylı sormadım. Ehliyette otoatik vites kodu varya dedim acaba otomtik viteste kullanabiliyor muyum.

@byilmaz21

Sizin zaten ehliyetinize göre mecburen otomatik vites kullanmanız gerekiyor. Sorduğunuz trafik polisi 20.03 ve 25.08 tertibatın ne olduğuna bile bakmamıştır onun için dediğim konuyla ilgili bişey söylememiştir. Otomatik vites araç kullanmanızda sakınca yok.

@byilmaz21,

20.03 ve 25.08 tertibatı olmayan aracı kullanmamanız gerekir 👍 Sağ ayağınızda problem olduğu için pedalların sol ayağınıza uygun hale getirilmesi lazım.

Siz sadece otomotik vites kullanabilirim sorun olmaz demiştiniz. Kafam karıştı

Manuel vites bakımından söyledim onu. Kullanacağınız araçta ehliyetinizde yazılı tertibatların hepsi yapılmış olması gerekiyor diyelim böyle bağlayalım 😊

Sizin sorun sağ ayağınızda ise otomatık vıtes olur ancak pedalları sol tarafa gecırecek apartla kullanmanız gereklı . saedece otomatık vıtes yetmez. Sadece otomatık vıtes kullananlar sol ayağından engelı olanlardır.

@egemmm

Peki hocam orjinal aksamına dokunmadan basit bir aparat taktırırsak 3. dereceye kadar akrabalar da kullanabilir mi ?

@byilmaz21

Aracın orijinal aksamıyla çok oynanmıyor. Aracın aksamını düşünmek yerine sağlıklı ve güvenli şekilde aracı nasıl kullanırım diye düşünmeliyiz. Sağ ayak engeli için yaptırılacak tertibat bunlara benzer birşey olacaktır. Araç sahibi dışında kimler kullanabilir bu konu hakkında çok çeşitli söylentiler var.

@byilmaz21

Geçmişte engelli kişi 3. dereceye kadar akrabalar kullanıyordu. Artık engellinin 1. Derece yakını bile kullanamıyor maalesef.

@naps

Karayolları Trafik Yönetmeliği 53 maddesi öyle demiyor ama ilgili yönetmeliğin maddesini aşağıya yazdım.

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ

4- Araçta özel donanım varsa ve/fakat bu özel donanım takılırken aracın orijinal/teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmamaışsa, yani özel donanım ilaveten takılmışsa, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.
Özel Tertibatlı Araçların Engelli Olmayan Kişilerce Kullanılmasıyla İlgili Teknik Muayene Raporu

@byilmaz21

Vergi dairesi de sadece sen kullanacaksın imzala şu taahhütü aksi bir durum olursa ödemediğin ÖTV yi tahsil ederim diyor. İyice arap saçına dönüşmüş durumda. O kadar uğraş verip ÖTV siz araç aldıktan sonra, ödemediğin ÖTV yi gecikme faizi ile geri ödemeyi göze alarak bu aracı başkalarına kullandırarak kendini riske atmaya değer mi 🤔

@byilmaz21

Vergi dairesi de sadece sen kullanacaksın imzala şu taahhütü aksi bir durum olursa ödemediğin ÖTV yi tahsil ederim diyor. İyice arap saçına dönüşmüş durumda. O kadar uğraş verip ÖTV siz araç aldıktan sonra, ödemediğin ÖTV yi gecikme faizi ile geri ödemeyi göze alarak bu aracı başkalarına kullandırarak kendini riske atmaya değer mi 🤔
araç satımında engelsiz kişiye satış söz konusu olursa vergi tahsili olur başka türlü çıkmaz

Üst Alt