Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

B sınıfı ehliyet ile ÖTV indiriminden faydalanma..?

metin33

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,Benim sorum şu:Ötv indirimi ile ilgili onca şey yazılıyor.alltaki metin de yazan kararı biri açıklayabilr mi?

not:sol alt ekstremiteden poli sekeliyim.

Sayı:B.05.1.EGM.085.2961-64008 21/06/2011kONU:ENGELLİLERE AİT ARAÇLARMaliye bakanlığı gelir dairesi başkanlığının ilgi(b) iç genelgesi ile sola alt ekstremide sakatlığı olanlar için otom.vitesin hareket ettirici tertibat olarak sayılması gerektiği,buna göre sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin ''h''sınıfı sürücü belgesi olması halinde,başkaca özel tertibat yapılmasına grek olmaksızın otom.vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmalrının mümkün olacağı açıklanmıştır.
''b'' sınıfı sürücü belgesiyle otom.vites araç kullanılmasında herhangi bir sakınca olmaması nedeniyle,ilgi(b) yazıda belirtilen şartları taşımak suretiyle yurt içinden alınarak ötv'den muaf olarak tescil edilecek otom.vitesli otomobillerin tescil belgelerine''araç sahibinden başkası kullanmaz'' şerhi konulmadan, sadece ''araç sahibi engelli kişi ile bu kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup

vs. diye gidiyor. Yani bu durumda sol alt eksremide rahatsızlığı olan kişi b sınıfı ehliyeti var ise bu indirimden faydalanabilir doğru mu? Yorumları bekliyorum..

metin33;

Kardeşim yanlış anlamışsın, bende sol alt ekstrimite özürlüyüm. B sınıfı ehliyetimi değiştirmek için başvurdum, ötv'den muaf olmak için H sınıfı ehliyet şart. Senin işaretlediğin kısımda yazan ise, B sınıfı ehliyeti olan normal bir kişi otomatik vites aracı kullanabilir deniyor. Yani buradan anlaşılan şu, birinci derece kuzen amca baba vs. gibi normal birey b sınıfı ehliyeti ile senin otomatik vitesli aracını kullanabilir. Sen B sınıfı ile otomatik kullanırsın ötv'den muaf olursun demek değil. Sol Alt Ekstrimite'de özrü bulunan engelliler Ötv indiriminden yararlanmak için 2 temel şart aranıyor. Bunlardan biri H sınıfı sürücü belgesi, diğeri de Raporda otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi buluna zorunluluğu umarım yardımcı olabilmişimdir.

kardeşim mersindeki oto showroom h sınıfı şart değil b ile de alabilirsiniz dedi.önemli olan rapor dedi.neden boyle bişey soylediler acaba

Aracı alacak kişi yani Engelli kişinin H ehliyeti olması şart Ancak diğer kullanacak kişiler yani 3. dereceye kadar sıhhi ve kan hısımı dediklerinin ehliyetinin B olması yeterli demek istemiş sayın arkadaşım.

O iş olmaz ozaman arkadaşlar.Gün içinde sürekli şirket aracı ile(manuel)gidiş gelişimi sağlıyorum.Çevirme esnasında H sınıfı ehliyetle aracı kullandığım tespit edilirse ne olacak??

İş yeri arabası kullanıyorsanız bencede olmaz Araba firmaları bu konuda tam bi bilgiye sahip değiller o yüzden yanlış yönlendirebiliyorlar.

kim sahip peki?yani tam net bilgiyi nerden alabiliriz?resmi anlamda soruyorum.Trafik şube'den falan mı?

H sınıfı sürücü belgesi olması şart yoksa ötv mtv den yararlanamasın işinden vazgeçemiyeceyinden işindede otomatik araç kullanacaksın.

Kessinlikle B sürücü belgesiyle ÖTV yararlanamassın.

Ayrıca GİB den öğrenebilirsin resmi olarak.

Metin bey: Tam olarak yapmak istediğiniz nedir ? Sorunuzu tam anlayamadım, ancak showroomların dediğine itibar etmeyin. Şimdi siz ÖTV indirimli araç satın almak istiyorsanız %100 H Sınıfı ehliyetiniz olmak zorunda bu konudaki yasa böyle diyor. Eğer şirket aracı kullanıyorsanız, ehliyetinizi değiştirmeyin. B sınıfı ehliyet ile ötv indirimli araç alamassınız. Eğer ehliyetinizi değiştirirseniz, otomatik vitesli araç alabilirsiniz. Ancak normal bir manuel araç kullanırken yakalanırsanız hakkınızda ehliyetsiz araç kullanma suçuna benzer bir suçtan ceza yazılabilir.

Ötv indirimli aracın iki adet kâtii şartı vardır, bunlar:
H sınıfı ehliyet olmassa olmaz, Raporda OTOMATİK Vitesli araç kullanabilir ibaresi.

burock

Üstad B sınıfı ehliyet ile ve sağlık kurulundan alınacak raporda H sınıfı ehlıyet alabılır ve otomatık vıtes araç kullana bilir ibaresi ile ÖTV indiriminden faydalamazmıyız ? B sınıfı ehliyet ile alınan aracı 3 yakın kullana bilir diye duydum doğrumudur ?

@hsenx

Şimdi yasa değiştiği için tam nedir bilmiyorum, çünkü yeni çipli ehliyetlerde H diye bir sınıf yok.

102 10.02 78 kodlu ehliyetim var normal otomatik vitesli araba kullana bilirmiyim araba ruhsatta engelli arabası degil şimdiden teşekkur ederim

Üst Alt