Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

B sinifi ehliyeti engelli ehliyete çevirme işlemleri..?

bekone

Üye
Konular
47
Reaksiyonlar
5
merhaba arkadaşlar benim 2011 de aldigim b sinifi ehliyetim var 5 ay sonrada zaten engelli durumuna düşmüştüm . bu ehliyetimi nasil degistirecem engelli ehliyetine bir de raporumda %10 epilepsi var seyrek nöbet yaziyor bir sorun olur mu Ben MS hastasıyım bu arada.

bekone

Ehliyetin 5 yıl daha geçerli. Zorunluluk değilse yeni bir maceraya girmemeni öneririm. Ama ille de yenilemek istersen: aile hekimi -> uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> emniyet

Epilepsi için sürücü yönetmeliği'nde sınırlar şu şekilde çizilmiştir:

c) Epilepsi hastalarına aşağıda sayılan hallerde sadece birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Bu sürücüler ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar.
1) Şuur kaybının olduğu epilepsi hastalarının altı aylık periyodlarla kontrol muayenesini yaptırdıklarını, beş yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilir. Sürücü belgesi alabileceğine dair rapor düzenlenmesi halinde kontrol süresi raporda belirtilir.
2) Direksiyon başında tekrarlanma olasılığı olmayan, fark edilir bir uyarıcı nedeniyle uyarılmış epilepsi nöbeti geçiren kişilere nöroloji uzmanının kanaatine göre sürücü belgesi verilebilir.
3) İlk veya tek uyarılmamış epilepsi nöbeti geçiren kişilerin altı aylık periyodlarla kontrol muayenesini yaptırdıklarını, üç yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepilepsi ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.
4) Sadece uykuda geçirilen epilepsi nöbeti olan kişiler altı aylık periyodlarla kontrol muayenesini yaptırdıklarını, beş yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.
5) Bilinci veya hareket etme yetisini etkilemeyen nöbet geçiren kişilerde 6 aylık periyodlarla kontrol muayenesini yaptırdıklarını, beş yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.
6) Tedavi edici epilepsi cerrahisi uygulanan kişiler (1) numaralı alt bende göre değerlendirilir.
7) Bu bent kapsamında nöroloji sağlık kurulunca yapılacak tıbbi değerlendirmede, ayrıntılı nörolojik inceleme, elektroensefalografi ve nörogörüntüleme yapılır.
8) Epilepsi tanısı konulan ve araç kullanmalarında sakınca bulunan ya da araç kullanmaları belirli şartlara bağlanan kişiler hakkında 4 üncü maddenin onbirinci fıkrası kapsamında bildirimde bulunulur.​

merhaba bende MS hastasıyım %60 raporum var bende ehliyeti mi cevirmek istiyorum vede ötv iin başvuracam ama seneye yaparım herhalde bu senede beklesın acelesi yok şimdilik

bekone@ kardeşim h sınıfı ehliyetler artık kalktı.yeni tip ehliyetlerde durumunuz çipe işleniyor.
bu arada %60 oranla ötv muaflı araç alamazsınız. engel oranınızın %90 ve üzeri olması gerekmektedir.
eğer ortopedik engelli iseniz aracınızda gerekli terbitat yaptırıp alırsınız.ondada rapor oranına bakılmaz.
ama ms hastası olduğunuzu yazmışsınız. ötv indirimli %60 oranla maalesaf alamazsınız.

ozgurmeric74 farkındayım zatwen seneye raporu tekrar yenılıyecem ama bu kez OTV için de başvuracam veya raporu hıcdegiştirmem sadece ÖTV için başvururum olmaz mı?

B sınıfı Ehliyeti engelli ehliyetine çevirme

Merhaba arkadaşlar, ben MS Hastasıyım
%64 agir engelliyim ehliyetimi engelli ehliyetine çevirmek istiyorum ehliyetimi hastalanmadan 2 sene önce almıştım normal manüel vites arabayı süre biliyorum
Birde ötv için başvurursam verirler mi acaba çünkü sağ bacak da biraz güçsüzlük var
Teşekkür ederim

benimde birkaç sorum olacak bilenlerin bilgilerini paylaşmasını rica ediyorum; B sınıfı ehliyetim ile 5 yıldır araç kullanmaktayım sorun yaşamıyorum şükür fakat şuan sağ kulağım duymuyor sol gözümde de görme kaybım var boynumda platin var hareket kısıtlılığı illaki var ve ameliyat sonrası sol elde zayıflama ve güç kaybı ,, hal böyleyken ben engelli ehliyetine başvurayım sonrasında da ötv den muaf araç alayım diyorum ama halihazırdaki ehliyetimin elimden alınmasından da korkmuyor değilim ortapedik engelli raporu almak istesem bu ehliyetten sonraki araç raporunda mı belirtilmeli ortapedik engelli diye ve ya diğer sıkıntılar da varken sadece ortapedik engelli raporun verilir mi ya da hem ortapedik hem diğer sıkıntılar mı raporda geçer,,,, ehliyet konusunda da sadece ortapediden komisyona sevk istesem komisyonda diğer sağlık sorunlarım fark edilir de bu benim için sorun olur mu?
kafam çok karışık ne yapmalıyım ne yapmam gerek bilenler paylaşabilir mi? teşekkürler.

_sevda_
Sadece ortopedik engelli raporu diye bir şey yoktur, ÖTV muafiyeti için rapor almak istediğinizde bütün rahatsızlıklarınızın değerlendirileceği standart engelli sağlık kurulu raporu verilecektir. Aynı şekilde sürücü olur raporunda da tespit edilen tüm haksızlıklarınız değerlendirecektir.

araç alımında ya %90 engelli raporu yada ortapedik engelli raporu olması gerekmiş deniliyor bu bilgi yanlışmı ben mi yanlış anlıyorum doğrusunu anlatırmısınız rica etsem standart engelli raporu %65 çıktı diyelim bu oran ötv siz araç alamında yeterli mi

_sevda_

%90 üzeri raporda sadece engelli raporu, %90 altı engelli oranında ise hem ortopedik engelli oranını gösterir sağlık raporu hem de H ehliyet veya yeni özel tertibat kodlu B ehliyet olması gerekiyor.

Net bilgi.

StratoS

bu oaranlar ehliyet raporunda mı belirtilmeli yoksa ehliyetten sonra araç raporunu başvurduğumda orda mı belirtilmeli önceliğim ne olacak ikisine birden mi başvuracağım ?

_sevda_

Ortopedik engelli sağlık raporunuz varsa, özel tertibat durumunuz otomatik vites ise mevcut H ehliyetiniz ile oto bayisine gidip araç seçebilirsiniz.

Ancak engeliniz araçta da özel tertibat gerektirir bir engel ise, ehliyetinizi yukarıda belirttiğim gibi yeni özel kodlu B ehliyeti ile değiştirmeniz gerekiyor.

Ehliyet işlemlerine başlamalısınız. Bu konuda sayısız bilgi ve tecrübe var Forumlarda...

evet sayısız bilgi var ve farklı farklı haliyle insanın kafası karışıyor bilen kişiden net cevaplar arayışına giriyor teşekkür ederim bilgiler için

_sevda_

Kızdınız sanırım? Teşekkür çok anlamlı olmadı :)

Neyse.

Pekiii bir şey daha sormak istiyorum,, kişi kendi için aldığı sağlık raporunun oranının %55 olması yada %90 olması vergi indiminden ötv mtv indiriminden aynı oranda indirim uygulanmasını sağlar mı? Yoksa engel oranı ne kadar çoksa bu indirimlerden o kadar çok mu yararlanır

bekone

Merhaba raporunda epilepsi yazıyosa bırak ötv yi ehliyette gider ve birdaha alamazssın

En son ki sürücü yönetmeliği hangisi şuan geçerli olan link atarmısınız
,, netten bakıyorum 2006 da yayımlanan resmi gazetete gözle ilgili madde 5 fıkra 9 da bulunan a, b, c seçenekleri 2015 te yok kaldırıldımı anlamadım bilenler yazarsa sevinirim

o eski raporum du seyrek epilepsi vardı hıç ilacını kullanmamıstım ve hiç de nöbet gecirmemiştim sımdı ıse yenı raporumda MS den yüzde 64 agır engelli bu durumda ehliyette bir sıkıntı olabılır mı. Normal düz vitesi felan kullana biliyoruM.

Merhaba lar benim b sınıfı ehliyet im var iki yıl önce sağ kol ampute edildi dirsekten mersin sağlık kurulu biz ortapedik engellilere protez olmazsa ehliyet vermeyiz deyip direk yolladılar beni sağ kol ampute olupda engelli ehliyeti alan var mı varsa hangi şehrin sağlık kurulundan aldığını söyleyebilir mi. Başka şehirlerde veriliyor Muş şimdiden teşekkürler

Üst Alt