Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

B sınıfı ehliyetimi H sınıfına nasıl çevirtebilirim?

Medo35

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar ben yeni katıldım siteye hepinize mutluluk dilerim.:)

b sınıfı ehliyetim var h sınıfı yapmak istiyorum. ne yapmalıyım

ve sadece direksiyon fark sınavına gireceksiniz.
Selamlar

Özürlü adına tescilliı araç kullanımı

Konuyla ilgili bazı düzenlemeler var sanırım. Böyle bir uygulamanın kalktığı yönünde. Karayollaları Trafik Yönetmeliği 21.06.2011 tarihli yazısında; özürlü adına tescilli ve özel donanımlı araçları başkalarının kullanımının tespiti halinde yönetmeliğimizce uygulanacak cezai bir müeyyide bulunmamaktadır. Denilmiş. Benim H ehliyetli aracımı B ehliyetli eşim neden kullanamasın; O özürlü değilki. Her halukarda tertibatlı dahi olsa eşimin özürlü olmaması göz önüne alındığında, benden daha iyi kullanacaktır. B ehliyetli eşimin kullananaması demek, onun benden daha özürlü olduğu anlamı çıkmazmı? bu nedenle böyle bir uygulama saçma değil mi? Benim aracım var B ehliyetli eşim bu aracı kullanamıyor ise, ona da ayrıca araç mı almak gerekli.

Üzerinde özel donanım bulunan aracı araç sahibi ve/veya benzer sakatlığı nedeniyle H sınıfı sürücü belgesi bulunan kişiler dışında hiç kimse kullanamaz.

Özürlü Aracı

Bülent; İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünü B.05.1.EGM.0.85.2961-64008/4624-130154 Sayılı Engellilere Ait Araçlar ile ilgili yazıyı okudunuz mu? 3. paragrafta;
Engelliler adına ÖTV'den muaf olarak tescil edilmiş bir aracın, araç sahibi engelli kişi dışında bir başkası tarafından kullanıldığı durumlarla ilgili olarak Maliye Bakanlığı'ndan alınan görüş yazısında, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi Kanununda malul ve engelli adına kayıt ve tescilli bir taşıtın, sürücü haricindeki kişiler tarafından kullanılmayacağına yada bunlar tarafından kullanılması halinde yaptırım uygulanacağına dair bir hüküm bulunmadığı, özürlü aracının tescil belgesinde belirtilen şahıslar dışında kullanıldığının tespit edilmesi durumunda ÖTV ve MTV uygulamaları yönünden yapılacak bir işlem bulunmadığı bildirilmiştir. Denmektedir. Fikrini bekliyorum.

" özürlü aracının tescil belgesinde belirtilen şahıslar dışında kullanıldığının tespit edilmesi durumunda ÖTV ve MTV uygulamaları yönünden yapılacak bir işlem bulunmadığı "

Doğrudur, vergi açısından bir şey yapamayabilir, ama yetkisiz araç kullanmaktan trafik cezası kesilir: http://www.engelliler.biz/forum/oze...si-zorunlu-damgali-plakalar-iptal-edildi.html

"Trafik denetimleri sırasında özel tertibatlı bir araçla ( otomatik vitesliler hariç) karşılaşılması durumunda, aracı kullanan kişinin özel tertibata uygun h sınıfı sürücü belgesi bulunup bulunmadığı kontrol edilecek ve uygun sürücü belgesi olmadığı anlaşılan sürücüler hakkında karayolları trafik kanununun 39/1-a maddesi gereğince yasal işlem yapılacaktır [Sürücü belgesi sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçlar dışındaki araçları sürmek / 290 TL]."​

Bir de, yukarıda alıntıladığın EGM yazısının tamamı varsa, buraya aktarabilir misin?

Üst Alt