Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

B sınıfı sürücü belgesini H sınıfına dönüştürme işleminde yeni prosedür..?

reşit

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Kaza vs sonucunda engelli olan bir vatandaş elinde bulunan –B- yâda başka bir sınıf ehliyetini –H- sınıfı yani engelli vatandaşlara verilen bir ehliyete çevirmek için daha önceden bulunduğu İl Emniyet Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile başvurulmakta ve Emniyet Müdürlüğünün sevk ettiği Tam Teşekküllü Devlet Hastanesinden alınacak H sınıfı Ehliyet Alması Uygundur Raporu ile normal ehliyet H sınıfı Ehliyete Çevrilmekte idi.

Mevcut uygulama da değişiklik yapılarak şu şeklini almıştır

YAPILMASI GEREKENLER
1. Öncelikle tam teşekküllü devlet hastanesinden "H sınıfı sürücü belgesi alabilir" ibareli sağlık raporu almak.
2. Özel donanımlı aracı bulunan bir sürücü kursuna giderek sadece direksiyon sınavına girmek
3. Oradan alınacak H sınıfı sürücü adayı olur ibareli belge ile emniyete başvurmak
4. Dilekçe ekinde alınan sertifika eklenecek ve ehliyetiniz H sınıfı olarak değişmiş olacaktır.

BU YENİ UYGULAMA İLE İLGİLİ ŞAHSİ YORUMUM
Engelli insanların önündeki bürokrasi daha da artmıştır. Daha önceki uygulama daha mantıklı idi. Bu yeni uygulama engelli arkadaşlarımıza zaman kaybından başka bir şey değildir. Zaten Emniyet Müdürlüğü H sınıfı ehliyet haricinde ehliyete sahip arkadaşlarımızdan H sınıfı ehliyete geçebilmeleri için sağlık kuruluşundan rapor istemektedir. Sürücü kurslarının devrede olmasının mantığını anlamak mümkün değildir. H sınıfı ehliyeti olmayan, sonradan engelli olan ve engelli olmadan önce araç kullanan bir kişi engelli olduktan sonra araç kullanmayı unuttumu ki yeniden direksiyon sınavına girsin yâda sürücü kurslarında yeniden ehliyet için ders görsün?
Kesinlikle bu uygulamanın eski haline gelmesi gerekmekte. Bir kere H sınıfı ehliyet ağır vasıta ehliyeti değildir ve B sınıfı ehliyetle aynı kademeye sahip bir ehliyettir. Bu yeni uygulama engelli arkadaşların önüne aşması gereken bir basamak daha koymuştur.

arkadaşlar bu konu hakkında bilgisi olan var mı? bu uygulama yürürlükte mi?

Evet, fazladan bir zaman kaybı gibi görünüyor.

Bu uygulama hakkında hiç bir bilgim yok. Yalnız, rapor için devlet hastanesinin şart olması bana mantıklı gelmiyor. Zira H sınıfı sürücü belgesi almak için (tıpkı diğer sınıflar için olduğu gibi) Özel hastameler de yetkilidir. Yani hiç ehliyeti olmayan biri nasıl ki "h sınıfı sürücü belgesi alır" raporunu Özel sağlık kuruluşlarından alabişliyorsa, aynı şekilde B sınıfını dönüştürmek isteyen biri de Özel sağlık kurluşlarından yararlanmalıdır. Bunun aksini söyleyen, yani devlet hastanesini şart koaşan mevuat olduğunu da sanmıyorum (?). Bence bürokratların yanlış yönlendirmeleri söz konusu.

Böyle bir uygulama;yani B sınıfını H sınıfına dönüştürmek için ayrıca bir sürücü kursuna gitmenize gerek yok.Ben 1,5 hafta önce hastane işlerini halledip dün de raporumu alıp ilgili Trafik Şube Müdürlüğüne gidip H sınıfı sürücü belgemi aldım.

Prosedür şu.Siz İl trafik Müdürlüğüne; sahip olduğunuz .....sınıf ehliyetinizi H sınıfı ehliyetle değiştirmek için dilekçe yazarsınız.İl trafik Müdürlüğü sizi İl sağlık Müdürlüğüne havale eder.İl sağlık Müdürlüğü sizi hangi hastahanaye sevk ederse o hastahanaden aldığınız sağlık kurulu raporu geçerli olurve İşlemler ona göre yapılır.

ya ne işte hani engelliyi cok iyi düşünüyolar yaa :( bi engel daha koydular iştee ....

Selam arkadaslar bi sorum olcak size ! % 45 iş kur a kayıtlı 2005 Raporum war elimde yeni tarihte vergi indirimi için Rapor aldım %43 e düşdü şimdi h sınıfı ehliyet almak için Prosüdür değişiyormu? yeniden Rapor cıkartıcağım için h sınıfı ehliyet için özür durumum değere alınırmı yoksa farklı yönlerden mi özür arıyolaR ?

raman 72
peki elinde h sınıfı sürücü belgesi alabilir raporu olan bir kişi ne yapmalı onada açıklık getirseniz

H sınıfı sürücü belgesi alabilir raporu olan bir kişi
1.Sürücü kursuna kayıt (önceden ehliyeti var ise sadece direksiyon sınavı)
2.önceden ehliyeti yok ise motor hariç diger derslerden sınava girecek
3.sınavlar kazanıldıktan sonra sürücü kursundan dosya ile beraber sertefika alınıp maliyeye H sınıfı sürücü belgesi harcı yatırılacak bu işlemlerden sonra trafik tescil şb. müdürlügüne gidilecek parmak izi verilecek ve ilgili memura evraklar teslim edilecek

Ben daha yeni yaptım C den H ye gectim
1.Sürücü kursu 300.00 tl
2.Maliye harc bedeli 71.00 tl
3.Ehliyet bedeli 40.00 tl
Toplam:410.00 tl

kirli kardeşim ozzy farklı diyor kursa gitmene gerek yok diyor bu nasıl çelişki anlamadım her ilde farklı bir uygulamamı var

MUR37
bende ilk önce trafige gittim ama kanun degişmiş bundan sonra s.kursları haledecek bu işleri dediler bende mecburen s. kursuna gittim uzun bi ugraştan sonra nihayet ehliyetimi degiştirdim..
hatta bu konu ile ilgili bilgi edinme kapsamında 2 kere sordum ilk sürücü kursu ondan sonra trafik

Ben de B sınıfından H sınıfına geçecem.Sürücü kursunu aradım toplam 510 TL ye mal oluyor dedi.Sizce fiyat uygun mu?

Aşırı pahalı geldi bana! Sadece direksiyon sınavına girmek için bu kadar para çok fazla! Sıradan bir ehliyet kaç tl ki buncacık şeyden 510 tl istiyorlar!?
Başka kurslara da sorun derim...

arkadaşlar ben birkaç ay önce e sınıfı sürücü belgemi h sınıfına çevirdim. devlet hastanesinden aldığım <h sınıfı sürücü belgesi alır> raporu ile yeni almış olduğum sabıka kaydıyla birlikte trafik tescile müracaat ettim. bir saat içinde yeni sürücü belgemi aldım. sürücü kurslarıyla işiniz filan olmaz.

Helal olsun 27 :)
De, bu aslında mevzuata aykırı. Bunu nasıl yaptı trafikteki memurlar bilmiyorum.

OturanBoğa kardeşim, trafikteki memur devlet hastanesinden yeni rapor almak için, bana yazı bile vermedi. kendi yazdığım elyazımla müracaat edip rapor aldım. bu konuda trafikteki memurların çoğu bilgi sahibi değiller. aldığım raporda aynen şöyle yazılı: ''h sınıfı sürücü belgesi alır'' ve sürücü belgemde sadece ''h'' sınıfı yazılı. başka bir ibare yok. bilmem ne kadar doğru. bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. saygılar...

H sınıfı ehliyet

Sayın parapleji27,
h sınıfı ehliyetini aldığına göre işlemin bitmiş ve h sınıfı ehliyet sahibi olmuşsun demektir.
Hayırlı olsun.

TALAT ŞAKİR arkadaşım daha doğrusu ehliyetimde h sınıfından başka bir ibare yok. kafam oraya takılmıştı. ibaresiz h sınıfı ehliyetle araç alırken tüm haklardan faydalanabilir miyim? saygılar...

Hayır.
Vergilerden indirimli araç almak için (........ sistemi bulunan özel donanımlı araç kullanabilir) şeklinde bir sağlık kurulu raporu alman gerekiyor.

TALAT ŞAKİR arkadaşım, verdiğin bilgi için çok çok teşekkür ederim.

bir ülkede kanunların kıçı başı atlayıp zıplarsa böyle olur işde bende B den H ye çevirdim.

YAPILMASI GEREKENLER
1. Öncelikle tam teşekküllü devlet hastanesinden "H sınıfı sürücü belgesi alabilir" ibareli sağlık raporu almak.
2. Özel donanımlı aracı bulunan bir sürücü kursuna giderek sadece direksiyon sınavına girmek
3. Oradan alınacak H sınıfı sürücü adayı olur ibareli belge ile emniyete başvurmak
4. Dilekçe ekinde alınan sertifika eklenecek ve ehliyetiniz H sınıfı olarak değişmiş olacaktır

bunların hepsini yapmak zorunda kaldım sadece yeni bir dosya için kursa 250 tl verdim sadece diroksiyon sınavına girdim araba benden kursun yoktu arabayada 50 verdim 130 tl devlet hastanasinden aldığım rapora verdim. istersan verma raporunu nah alırsın ilki öyle oldu buna benzer bir çok masrafla 600 tl yi falan buldu...

aynen öyle be dostlar. ya bana neler oldu
.B sınıfı ehliyetm var 12 yıllık. geçen sene iş kazası geçirdim sol elim çalışmıyor. %51 raporumu aldım. sonra bi trafik polisine sordum. bu ehliyetimi kullanabilir miyim diye. H alman lazım dedi. 3 ihtar ve cezadan sonra B yi elinden alırız elin farkedilirse dedi. gittim sonra numune hast.sine.15 lira sevk alacağım yere sonra 130 liraa hastaneye baydım. şu işsizlik sıkıntısında ,daha iş bulamıyorum. mesleğimiçin el fonksiyonu olmadığından almıyolar işe.
herneyse. kurula girdim sonucu aldım. H sınıfı alamaz. oha dedim. hastane kurul memuruna sordum sol elinin kavraması gerekiyor araba kullanman için dedi, çüş dedim. eli olmayan arkadaşlarımız nasıl alıyor dedim kendi kendime .gittim raporla il trafik şube müdürlüğüne. amire sordum hocam durum bundan ibaret .bu rapora göre araç kullanımından men edilmişin dedi. H alman gerek dedi ama hastane vermiyor dedim, her girdiğimdede 145 lirama mal oluyor dedim.sonuç yok dedim.
emniyet sarayına git dedi orayla görüş dedi. gittim görüşdüm. eski ehliyetimi aldılar dosyamı çıkardılar il sağlığa sevk ettiler. orada ankara eğitim araştırma hastanesine sevk etti. ortapedi, lens kullandığım için göz ve psikiyatriye muğanemi istemişler allahdan. 50 lirayla yırttım. kurula bile almadılar düşünün sakatlığımı görme gereksinimi bile duymadı kurul. il sağlıktan takip et dediler raporunu.
arıyoum il sağlığı rapor yok ortada. 2 haftadır. hastaneye gittim rapor masanın üstünde sürünüyor ,personelin yaptığı yazım hataları yüzünden yeniden kurula girmiş rapor. il sağlığa gitti sonunda orayı arıyorum geçmedi elimize diyor. yerleride çok uzak. çıktım gittim ertesi günü daha yeni geçmiş ellerine. emniyete gönderirken haber veririz diyolar. bekle 2 hafta daha tık yok. emniyeti arıyorum gelmedi diyolar .ertesi gün bastım oraya da gittim. gelmiş dediler bi baktık raporun fotokobisi orda aslı yok. haydaaa dedim. aradım il sağlığı dedim raporum nerde. fotokobi bi işe yaramaz, bi bakayım ortalığa dedi. geliyorum dedim bu nasıl iş. gittim bulamadı raporu .arkadaki başka bi birime girdim orda da masanın üstünde sürünüyor rapor. aldım ilk gittiğim odaya ahanda burda sürünüyor dedim. bu nasıl iş dedim 1 buçuk ay oldu
sonunda kavuştum raporuma geçen hafta. H alır yazmışlar. şükür dedim. emniyete sordum kursa vereceksin dediler. kurs 350 lira. sadece bi direksiyon o da. şimdilik yol masraflarımla beraber 250 lirayı buldu. para da yok duruyo şimdilik rapor öyle, eski ehliyette emniyette.
yani anlıyacağınız bizim devletin sıkı çalışan azimli zevzek gevşek memurları ve sexi kanun ve kuralları yüzünden telef oldu T.C vatandaşın biri daha .nerde kolaylık nerde imkan. şimdiye kadar görebildiğim tek fayda indirimli şehir içi ve dışı yolculuk. o kartı da çıkarmak için 20 lira verdim. istanbulda beyaz kart çıkardım hem 5 lira hem de ücretsiz taşımacılık. bizim ülkenin her bi ili ayrı telden raks ediyor. dur bakalım daha neler çıkacak önümüze.
bi de iş bulabilseydik. malül maşına müracat ettim 6 ayı geçti daha alacam, SGKda bekliyor hakkım oda ayrı bi konu. verdikleri aylık ekmek masrafına fit. o da 3 ayda bir. resmen dalga geçiliyor bizle.resmen........

resmi yazı aşağıdadır arkadaşlar.herhangi bir ehliyet sınıfından H sınıfına geçmek.

http://www.olcaysurucukursu.com/res/hehliyet.jpg

Ben de B sınıfından H sınıfına geçecem.Sürücü kursunu aradım toplam 510 TL ye mal oluyor dedi.Sizce fiyat uygun mu?

Bunu söyleyen sürücü kursu ya tam olarak konuyu idrak edememiş yada çok kurnaz seni kandıracak . . 510 Tl sıfırdan H sınıfı sürücü belgesi almak için biçilen fiyattır, ama sen B sınıfından H sınıfına geçeceksin. Yeni uygulamaya göre direksiyon sınavına gireceksin buda taş çatlasın 30 Tl ödersin.

TALAT ŞAKİR;
H sınıfı ehliyet tek başına indirimli araç almaya yetmiyorsa ne işe yarıyorki o zaman? Benim anladıgı vergi indirimli otomıbil alabilmek için illaki kişinin Ortopedik engelinin bulunması lazım? diğer rahatsızlıklara .......sistemli araç gerekmiyorki. Doğrumu anladım acaba.?

özùr oranin %90nin altindaysa ortapedik özùrlù olmak gerekiyor,ayrica wergi muafiyetligi icin özel tertibatli arac kullanabilir ibareli kurul raporu gerekiyr.ehliyetin tek basina formalitesi yok.

BaY_Cin;
Wallaha 350 dediler bana.direksiyn sinawina gireceksin dediler.direksiyn egitimi almak istersende alabilirsin dediler.gecirmeyemi calisiyilar cidden 30 liraya kurs halloluyormu.enayi sinifinadami wermeye calisiyolar

özùr oranin %90nin altindaysa ortapedik özùrlù olmak gerekiyor,ayrica wergi muafiyetligi icin özel tertibatli arac kullanabilir ibareli kurul raporu gerekiyr.ehliyetin tek basina formalitesi yok.

Kaya.77

Benim söylediğim 30 TL sadece bir kursiyerin direksiyon sınavı için ödediği ücret yani kurs ücreti yazılı sınav ücreti filan dahil değil sadece direksiyon sınav ücreti . .

Yeni düzenleme ile yönetmelik B sınıfından H sınıfına geçmek için bir sürücü kursunun direksiyon sınavına gireceksin diyo, ve sadece direksiyon sınav ücreti 30 TL bu üç aşşa beş yukarı değişebilir ama 350 - 500 TL filan olmaz. Hiç ehliyeti olmayan ve H sınıfı almak için müracaat eden bi kişinin ödeyeceği ücret ortalama 500 TL'dir.

BaY_Cin;
işte benimde mantığımı almayan bu.çevremdekiler 350 ye sıfırdan B ehliyeti alıyor.2 yere gittim.biri 400 biri 350 diyor.bana yapacakları bi eğitimde yok.ben onlara vereyim direksiyon dersi.garip saçma geliyor.ankaradaysan varmı öyle tanıdık ucuz biyer dostum.H sınıfı veren kursda sınırlı.

Galiba 350 TL sadece kursun alacağı ücret yani maliye ve trafik harcı dahil değil. Yine söylüyorum yanlış söylüyolar para kazanmaya uğraşıyolar sana sıfırdan H ehliyeti veriyolarmış gibi değerlendiriyorlar. Siz sıfırdan almayacaksınız hali hazırda olan ehliyetinizi B sınıfıdan H sınıfına aktarıcaksınız ve yazılı sınava filan girmeyeceksiniz artı sizinde dediginiz gibi size bi eğitim verilmeyecek sadece direksiyon sınavına gireceksiniz.
Ankadara tanıdığım bi sürücü kursu yok bi kaç arakadaşa ulaştım ama maalesef onlarında tanıdığı bi sürücü kursu çıkmadı ama size ve diğer arkadaşlara tavsiyem bulunduğunuz İl / İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gidin ve Özel Öğretim bölüm şefi yada direk Şube Müdürü ile görüşün eminim onlar size yardımcı olacaktır.

saol biraderim.yarin bi gidip soraym.millete yedirecek para yok.tekrar saol ilgin icin.

devlet hastanesinden alınacak h sınıfı sürücü belgesi alınacak arabanın ötv si ve vergisi olmayacakmı avantajı bumu benim b sınıfı ehliyetim var ama görünürde uzuvlarda sorun yok özel donanıma gerek yok yani zaten arabamda şuan var yani benimde bu yolu izleyerek sakat plakalı indirimli araç alma şansım varmı birde gideceğim devlet hastanesinde sağlık raporu başvurusumu yapmam gerek..yada nereye ilk nerden işe başlıyacağım..

Üst Alt