Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babam 817 gün primi varken vefat etti. Ölüm Aylığı Almak için ne yapabiliriz?

sade06

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba, sizlere bi sorum olacak cevaplandırısanız sevinirim ;

Babam 2012 yılında vefat etti ve 1985' ten beri sigorta kaydı var, 817 gün primi var ama emekliye ayrılamıyoruz, mahkeme ye müracaat etmedik, bir avukat ile görüştük biraz beklememiz lazımmış yeni bir yasa çıkacakmış galiba. Bu yasa hakkında bilgisi olan var mı nedir ve ne zaman çıkar ? Teşekkürler.

Sade 06 yanlış hatırlamıyorsam eğer sigortalının ölümü halinde 900 günlük yatırılmış primi varsa eşine ve çocuklara azda olsa maaş bağlanır diye biliyorum babanızın askerlik borçlandırması yatırılıp (900 güne tamamlamak için) olabilirmi acaba bence bir S.G. Kurumuna sorun araştırın derim

Barda5

Araştırdık Barda5 bey , askerlik borçlanması yaparak ayrılmak istiyorsanız prim sayısını 1800 gün e tamamlamanız lazım dediler ama askerlik 18 ay yapılmış askerliği borçlandığımızda 1800 gün olmuyor malsef, biz ölüm aylığı için başvuracaktık ama 900 gün prim istediler bizim 817 gün primimiz var bunu 900 güne tamamlayabiliyoruz askerlik borçlanması ile ama yine emekli yapmıyorlar malesef saf 900 gün primi olacakmış. benim sorum bu konu hakkında yasa hazırlanmış galiba 1 gün sigortalı olan bile emekliye ayrılabiliyor diye duymuştum biz mahkeme ye verirsek sgk yı kazanabilir miyiz acaba ? Teşekkürler.

sade06
Ölüm aylığı için 4A lılarda 5 yıl sigorta süresi ve 900 gün prim aranmaktadır.
2008 öncesi bu 900 gün borçlanmalarla tamamlanabilirken 1 Ekim 2008 de yürürlüğe giren 5510 sayılı sosyal güvenlik yasası ile 900 gün şartı her türlü borçlanma hariç halini almıştır.
Ben bu yönde şu anda gündemde olan bir yasa tasarısı bilmiyorum.
Ancak yargı yoluna giderek hakkınızı aramanızı tavsiye ederim.
Geçtiğimiz yılda sonuçlanan bir davada yargıtay 21.hukuk dairesinin ''900 günlük süre borçlanarak tamamlanabilecektir'' şeklinde kararı bulunmakta ve bu karar size emsal olacak niteliktedir.

Ufukalp;

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, yargı yoluna gitmek istiyoruz ama avukat tutacak maddi durumumuz yok malesef, bir de davayı kaybedersek SGK nın avukatının parasını da bizim ödememiz gerekiyormuş, du durumda emeklilik zor görünüyor.

Ama size emsal teşkil edecek yargıtay kararı var.

Ufukalp;

SGK il müdürlüğü ile görüşmüştük, davayı 1 günden kaybedenler oldu dedi, açıkcası çekiniyoruz bu kararın emsali var ama bizim durumumuzda olan yani eksik primi olan bisürü insan var bunlar dan dava açıp ta kazananına rastlamadık şuana kadar (emsal karar olan hariç).

Üst Alt