Açıköğretim çok iyi bir fikir Sedefçim. Bu arada web tasarımı-programlama vb. kursları da takip etmeni öneririm. Bu tür bir mesleğe sahip olabilirsen, sağlığını bozmadan evde (ya da ofiste bile olsa part time/ sürekli olmayan) şekilde çalışman çok daha kolay olur senin için.
Baban da %40 rapor alır diye düşünüyorum/umuyorum. Sonuçta tek böbreği yok.
Bence:
1- Vergi indirimi için halen sigortalı olduğu işyerinin bağlı olduğu Defterdarlığa gitsin ve şu adresteki belgelerle birlikte, (malulen değil! Malulen emeklilik farklı birşeydir) "sakatlıktan dolayı vergi indirimi" için başvursun:
www.engelliler.biz/haklarimiz/vergiindirimi.htm
2- Defterdarlık en yakın devlet hastanesine sevk eder babanı. Orada sağlık kuruluna girer baban ve hastane bi iç yazıyla raporu defterdarlığa yollar. Defterdarlık raporu değerlendirir, eğer %%40 ve üzerinde işgücü kaybını onaylarsa, babanın işyerine, "bu kişiye vergi indirim hakkı verilmiştir"gibi bi belge yollar. Bu işlemin tamamlanması 4 ila 6 ay sürer.
3- Vergi indirim hakkın alan kişi artık erken emekli olabilir demektir. Babanın sigorta pirimleri ve süresi de 15 yıl ve 3600 günü geçtiğine göre, vergi indirim hakkını aldıktan sonr istediği anda erken emeklilik için (en son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu) ssk müdürlüğüne başvurabilir ve emekli olabilir.
4- Sen de tek böbreği olan biri olarak, aynı şekilde erken emekli olacaksın (tabii yeterli ssk pirimini vs. yatırdıktan sonra). Sonuçta senşn de şu anda işgücü kaybı oranın (tek böbreğe sahip biri olarak) %40'tır.
5-Eğer böbrek nakli olmadan önce ssk'n olmuşsa (18 yaşını tamamladıktan sonra olması şartıyla, bir gün bile yeter) ve ilerde, varolan böbreğinde yine sorun yaşarsan, o zaman (yani iki böbrek de olmadığında), 1800 gün pirim ve 5 yıl sigortalılık süresi ile malulen emekli de olabilirsin.
Bu 5 yıllık süre 2006'da 10 yıla çıkacak. 2008'den önce mutlaka 5 gün de olsa ssk'lı göstersinler seni. Böylece
olası malulen emeklilik talebinde 5 yıl kazancın olur.
Down'lu kardeşin için "ağır özürlü" ibareli rapor verirler gibime geliyor. Aileye giren toplam gelirin kişi başına düşen miktarı 270 YTL'den azsa, kardeşine bakan kişi (annen sanırım) her ay, Evde Bakım ücreti alabilir. Bu da aylık 420 YTL gibi bi rakamdır. Bu konuyu şurada inceleyip orada sorular sorabilirsin:
www.engelliler.biz/forum/viewforum.php?f=76