Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babam böbreğini bana verdi, o da özürlü mü sayılıyor?

sedef19

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
0
slm 8 yıllık diyaliz hastasıyım 2 sene önce babam bana böbreğini verdiancak benim böbrek 8 ay sonra attı babanda amaliyattan altı ay sonra akut hepatit b hastası oldu babam özürlü sayılıyormu şu an hepatit iyileşti bana bilgi verirmisiniz teşekürler

Bence evet. Sonuçta "bir böbreği olmayan"a sakatlık raporu veriliyor.
Ama bu babanın ne işine yarar ki? Emekli mi baban?

böbrek hastaları emeklilik organ nakli ooan kişi

slm ağbi babam şu an inşaatlarda iş buldukca kendini iyi hissettiğinde çalışıor 1983 sigorta girişi olmuş şu ana kadar 3543 günü olmuş emekli değil acaba malülen emekli olabilirmi diye merak ettim.
vücüt direnci çok zayıf, sürekli hastalanıyor, çok üzülüyorum. onun için bişeyler yapabilir miyim diye araştırıyorum işte.
bir de dawnlu kardeşim var, baya bi zorluklar yaşadık ve yaaşıyoruz da, çareler arıyorum neler yapabilirim, haklarımız nelerdir bana bilgi verirsen sevinirim ağbi?
ben haftada 3 gün diyalize giriyorum. bu sene zorda olsa okumayı çok istiyorum, açık oretimden 4 yıllık kamu yönetimini okucam, inşallah başarırım ve ailemin bana yaptığı fedakarlığı bana güvenmelerini boşa çıkaarmamaya çalışıcam

not: bu arada bazen annem de merak ettiği bazı konuları yazabilir ve yazıyo benim üyeliğimle giriyor kafanız karışmasın. bu yazıyı yazan benim, yani sedef; diyalize giren, 19 yaşındayım.

saygılarımla sizlerede kolay gelsin ağbi

Açıköğretim çok iyi bir fikir Sedefçim. Bu arada web tasarımı-programlama vb. kursları da takip etmeni öneririm. Bu tür bir mesleğe sahip olabilirsen, sağlığını bozmadan evde (ya da ofiste bile olsa part time/ sürekli olmayan) şekilde çalışman çok daha kolay olur senin için.

Baban da %40 rapor alır diye düşünüyorum/umuyorum. Sonuçta tek böbreği yok.
Bence:
1- Vergi indirimi için halen sigortalı olduğu işyerinin bağlı olduğu Defterdarlığa gitsin ve şu adresteki belgelerle birlikte, (malulen değil! Malulen emeklilik farklı birşeydir) "sakatlıktan dolayı vergi indirimi" için başvursun: www.engelliler.biz/haklarimiz/vergiindirimi.htm
2- Defterdarlık en yakın devlet hastanesine sevk eder babanı. Orada sağlık kuruluna girer baban ve hastane bi iç yazıyla raporu defterdarlığa yollar. Defterdarlık raporu değerlendirir, eğer %%40 ve üzerinde işgücü kaybını onaylarsa, babanın işyerine, "bu kişiye vergi indirim hakkı verilmiştir"gibi bi belge yollar. Bu işlemin tamamlanması 4 ila 6 ay sürer.
3- Vergi indirim hakkın alan kişi artık erken emekli olabilir demektir. Babanın sigorta pirimleri ve süresi de 15 yıl ve 3600 günü geçtiğine göre, vergi indirim hakkını aldıktan sonr istediği anda erken emeklilik için (en son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu) ssk müdürlüğüne başvurabilir ve emekli olabilir.
4- Sen de tek böbreği olan biri olarak, aynı şekilde erken emekli olacaksın (tabii yeterli ssk pirimini vs. yatırdıktan sonra). Sonuçta senşn de şu anda işgücü kaybı oranın (tek böbreğe sahip biri olarak) %40'tır.
5-Eğer böbrek nakli olmadan önce ssk'n olmuşsa (18 yaşını tamamladıktan sonra olması şartıyla, bir gün bile yeter) ve ilerde, varolan böbreğinde yine sorun yaşarsan, o zaman (yani iki böbrek de olmadığında), 1800 gün pirim ve 5 yıl sigortalılık süresi ile malulen emekli de olabilirsin.
Bu 5 yıllık süre 2006'da 10 yıla çıkacak. 2008'den önce mutlaka 5 gün de olsa ssk'lı göstersinler seni. Böylece olası malulen emeklilik talebinde 5 yıl kazancın olur.

Down'lu kardeşin için "ağır özürlü" ibareli rapor verirler gibime geliyor. Aileye giren toplam gelirin kişi başına düşen miktarı 270 YTL'den azsa, kardeşine bakan kişi (annen sanırım) her ay, Evde Bakım ücreti alabilir. Bu da aylık 420 YTL gibi bi rakamdır. Bu konuyu şurada inceleyip orada sorular sorabilirsin: www.engelliler.biz/forum/viewforum.php?f=76

tşkler abilerim sizlere kardeşim için yüzde 70 rapor verdiler annem işlemleri yaptırtıp verdi 4 ay oldu ama gelen olmadı daha bekliyoruz benimde yüzde 90 raporum var babamın verdiği böbreğim 8 ay durdu sonra attı yani 2 böbreğimde 1 senedir yok çalışmayı okumayı çok istiyorum inşallah olur babamda bahsettiğim gibi inşaatlarda kendini iyi hissttiğinde çalışabiliyor sigortasınıda devamlı yapmıyorlar inşallah sizin bu verdiğiniz bilgilerle bişeyler yapabilirim herkeze iyi sağlıklı günler diliyorum abi birde malülen emeklilik ücretiyle zamannındaa olan emeklilik arasında fark varmı sizlerden öğreneceğim şeyler çok :)

Sedef, böbrek rahatsızlığın ortaya çıkmadan önce SSK'lı oldun mu hiç?

hiç olmadım abi şimdi sizin yazıları okuyunca 15 günlük göstermek istiyorum ama 2022 aylığı icin baş vurdum 1 sene oldu sorun çıkartırmı diye düşünüyordum

Bu durumda Malulen emekli olamazsın Sedef. Çünkü malulen emekli olabilmek için, hastalığın olmadna önce ssk'Lı olman gerekirdi. Sağlık olsun...
Şimdi ssk'lı olman bu anlamda bi işe yaramaz, ama 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün toplam pirimle emekli olabileceğni düşünürsek, bir an önce ssk'Lı olman iyidir. 15 yıllık süreci başlatmış olursun böylece. Sigortalı olduğun günden itibaren 15 yıl geçtikten ve bu arada en az 3600 gün bilfiil pirim yatırdıktan sonra, emekli olabileceksin.
Madem ki 2022 maaşına başvurun var. Bence bekle, maaşını al, çünkü başvurundan itibaren biriken parayı alacaksın. Sonra maaşını kestirip, ssk'ya geçersin. Tabii ssk'lı olduğun andan itibaren 2022 maaşını iptal ettirmek zorundasın. Ama yeni yılda sakatlığı bulunanların sskpirimlerinin devlet tarafından ödenmesi sözkonusu. Yani 2022 maaşını kestirerek bir kaybın olacak ama, diğer yandan devlet senin ssk pirimini yatıracak ve 15 yıl sonunda emekli olacaksın. Bence 2022 maaşındansa bu çok daha iyi.
Tekrar olacak ama, bekle, 2022 maaşını al, devlet ssk pirimlerini ödemeye başlayınca, aldığın maalı iptal ettir ve bir yerde ssk'lı ol.

6 yaşındayken nefrit hastalığına yakalım 12 yaşına kadar tedavi gördüm 12 yaşında diyalize girdim ogün bu gündür haftanın 3 günü 5 saat diyalize giriyorum abi

Geçmiş olsun Sedefçim. Zor başlamışsın yaşama, bundan sonrası gönlüne göre olsun. Dilerim eğitimini alır ve güzel ve arzu ettiğin bir meseleğe sahip olursun.

teşekür ederim abi ahmet kardeş bi soru sormuş onu cevaplayayım kardeşime aylık bağlanmadı 15 ay oldu 2022 aylığı için başvuralı evde bakın içinde 4 ay oldu daha cevap yok sabırla bekliyoruz herkeze ilginizden dolayı teşekür ederim sizlerinde herşey gonlünüzce olsun

sedef kardeşim çok geçmişolsun inşallah herşey istediğin gibi hatta istediğinden daha güzel olur.

teşekür ederim saolun sizlerinde bizler bu hayatı böyle kabullenip yaşayacağız allahında vardır bir bildiği bizler şanslıyızki bir cok şeylerde araştırmacıyız bilgiliyiz cok engellliler haklarını bilmeden yaşamaya devam ediyorlar kolaylıklar varken zorluklarla yaşıyorlar allah herkeze acil şifalar versin bu siteyi veya bu konuları kapsayan sitelere giremeyen bilgisi olmayan arkadaşlar aileler cok aslında tv kanallarının herhangi birisinde bir proğram yapılsa ne kadar iyi olur bu neden yapılmıyor acaba bence sanatcıların gelmişi geçmişinden mağazin proğramlarından daha önemli şeylerin olduğunu niye düşünülmüyo arkadaşlar inşallah bir proğram yapılır köylerde kentlerde bilmeyen engelliler bilinçlenirler temennim budur arkadaşlar selamlar saygılar

slm arkadaşlar malülen emekli olan kişi ne kadar aylık alıyor net bilgilerinizi paylaşırmısınız teşekürler

slm herkeze bülent abi ben diyalizdeki doktora sordum babam için yüzde 20den fazla vermezler dedi ben yinede vergi dairesine gidip uraşsammı bişey elde edebilirmiyim nasıl ne gibi konuşmam lazım bilgi verirmisin şimdiden teşekür ederim umarım sorularımla sizleri sıkmıyorumdur çaresizlikten işte bişeyler yapabilirmiyim diye uğraşıyorum

Doktor %20 diyorsa öyledir. Yarın ilgili cetvele bakacağım...

tamam saol abi ben vergi dairesine gidip ordan bilgi almaya çalışıcam herkeze salıklı günler dilerim

aradaşıma bilgi mesajı?

Sedef önce çok geçmiş olsun ? dilerim sağlığına mümkün mertebe kauşursun sayın arkadaşım.Benim yakınımda malülen emekli biri var? ve maaşıda işci emeklisinin aldığı kadar.Yani bir başka değişle 550 milyon? bilgilerine sunarım arkadaşım kal sağlıcakla allah yar ve yardımcın olsun arkadaşım. saygılar.

teşekür ederim cümlemize salıklı günler versin yüce allahım ama olmucak herhalde babamı emekli yapmak için çareler bilgiler arıyorum .hayırlısı olsun devlet hep bizleriçin zorlukları önümüze diziyor babam çalışabilse iyi olsa 5000gün den emekli olmak varken neden 3600günden olsun diye çareler arayayım birde baban çalışmayı çok seven bir gün bile evde boş kalmayı sevmeyen birisi ama hayırlısı olsun herkeze iyi günler arkadaşlar

Üst Alt