Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babam malulen emekli. Bakıma muhtaçlık tespiti yaptırsak maaşı kesilebilir mi?

BABAM

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
öncelikle bütün forum sakinlerine slm ve admine teşekkürler böyle faydalı bir site sağladıkları için.ben önce babamın maluliyet sürecinde yaşadıklarımızı paylaşmak istiyorum aynı durumda olanlara ışık tutması açısından.babamın sgk da 1890 gün ve bağurda 640 gün olmak üzere toplam 2530 günü var biz ilk olarak 2008 yılında babam oksijen makinesi kullanmaya başladığında sgkya maluliyet için başvurduk doktoru babamın %85 oranında akciğerlerinin işlevini yitirdiğini ama onların oran yazma yetkilerinin olmadığını sadece hastalığını tıbbi belgelerle birlikte yazdıklarını buna görede kesin emekli olacağını söylemesine rağmen başvurumuz red edildi :confused: daha sonra yine aynı şekilde 2010 ve 2012 de yaptığımız başvurularda red edildi.:mad:ben bir tanıdığın tavsiyesiyle ankara yüksek sağlık kuruluna babamın imzasıyla itiraz dilekçesi verdim onlarda tekrar hastaneye sevk ettiler ve rapor doğrultusunda babam kontrol muayenesi olmadan emekli edildi.;););)

1
.sorum: yüksek sağlık kurulundan gelen kağıtta ocağın 1 inden itibaren maaş bağlanmasına yazdığı halde sgk şubat ayından itibaren başlattı maaşı buna gerekçe olarakta bağkur borcu olmasaydı 1 ocak olacaktı borcu olduğu için bu borç kapatıldıktan sonra verdiğiniz dilekçe esas alınıyormuş bu doğrumu yüksek sağlık kuruluna giden dosyada zaten borç bilgisi olmuyormu? :confused:

2.
sorum:babam başkasının bakımına muhtaç olduğundan ve babama abim baktığından evde bakım parası alıyor sgk ya bakıma muhtaç olduğunun tespiti için müracat etmemiz halinde mevcut aylığının kesilmesi gibi bir durum söz konusu olabilirmi:confused:
yoksa sadece bakıma muhtaç olup olmadığınamı bakıyorlar yani bu müracatımızla sil baştan babamın durumunu tekrar ele alacaklarsa ve bu bölge sağlık kuruluna kalacaksa aman kalsın % 10 diyorum çünkü aynı bölge sağlık kurulu 3 başvurumuzuda bilmediğim bir sebebten red etti :( cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkürler:)

Eğer babanız bakıma muhtaçsa aylık bağlama oranı 10 puan yükselir. yani maaşı artmış olur. aylığın kesilmesi de sözkonusu deil.

Öncelikle itiraz edip hakkınızı elde ettiğiniz için kutlarım! Maalesef SGK'nın ağzına kolumuzu sokup ta kuyruğuna kadar gitmemiz ve hakkımızı almamız gerekiyor!

1- Evet, haklılar.

2- Emekli maaşının % 10 arttırılması için Başka Birinin Sürekli Bakımına Muhtaçlık halinin raporla tespit edilmesi lazım. Bu şartlar varsa, maaşın arttırılması için SGK'ya dilekçe verin. Gelecek cevap olumlu olursa, ne ala. Olumsuz olursa, yeni rapor talebi vs. durumuna bakarak hareket edersiniz...

Not: Babanıza emekli maaşı bağlanmış olması, evde bakım aylığının yeniden değerlendirilmesini gerektirir. Emekli aylığına dair sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı'na bildirimde bulunmak zorundasınız. Aksi halde emekli maşından bu maaşın tespit edileceği tarihe kadar geçe sürede aldığınız evde bakım aylıklarını geri talep ederler. Aman ihmal etmeyin bunu

teşekkürler ilginize:eek: babamın ilk maaşını 22.03.2013.tarihinde ödediler 27 .03.2013 tarihindede evde bakımı ödediler 1 ay içinde habr verin dedikleri için önemsemedik yani ben şimdi bildirsem o 1 ayı keseceklermi
birde bu bakıma muhtaçlık durumunda sadece bu konuyumu sorguluyorlar:confused: yoksa tümden maluliyetiyle birliktemi sorguluyorlar:confused: yni kaş yapalım derken göz çıkarmaktan korkuyorum açıkçası:eek::eek:

Ufuk bey, sorunuzu tam anlamadım ama, evde bakım aylığı alırken emekli maaşı bağlanmışsa, bu durumu sydv'na bildirmelisiniz bir an önce.

Yok babam rahmetli hastanede kanser tedavisi görürken malulen emekli olması için başvurduk ve kabul edildi fakat ilk aylığını almaya ömrü yetmedi onun adına bağlanan yaklaşık 1,5 aylık malul maaşını şimdi biz alamıyoruz almamız için sgk kırk dereden su getiriyor

İşte, SGK "maliye'den borcu yoktur yazısı alın" dedi ya (?), ona istinaden diyorum... Siz bu yazıyı alabiliyor musunuz?

Borcu yatırmadan vermiyor bu yazıyı ....

Ben bir bankacıyım sgk da haliyle tanıdıklarım var onlara soruyorum onlar diyorki yaaa sgk nın böyle bir yazıyı talep etmesine gerek yok kişi yaşasaydı borcu var diye maaş mı bağlamayacaklardı diyor o yüzden kişinin hakkı olan parayı varislerine ödemesi gerekiyor onlar zaten varis olarak babalarının borcunu ödemekle yükümlü diyorlar

"xxx taksitle ödeyeceğim" diye resmi olarak borcu yapılandırdığınızda vermeleri lazım.

Işte onu da maliye yapmıyor şaşırdık kaldık diyorum ya ....

Ufukatlamaz, babanız vefat etmiş. Babanızın vefat ettiğini en geç 15 gün içinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne bildirmelisiniz. Aksi takdirde hakkınızda yasal ve idari işlem yapılır. Borç çıkartırlar size vefat ettikten sonraki günler/aylar için.
Bu konuda ilgili Yönetmelik şöyle der:

"(2)[FONT=Arial] ([/FONT]Değişik:RG-21/10/2010-27736[FONT=Arial]) Bakım ücreti il müdürlüğünce ödenen bakıma muhtaç özürlünün vefat etmesi hâlinde, bakım hizmetini üstlenen bakım merkezi veya akrabası en geç onbeş gün içinde durumu il müdürlüğüne bildirmek zorundadır. Aksi takdirde sorumlular hakkında hukuki ve idari işlem yapılır."

NOT: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne vefat ettiğini söylerken emekli olduğunu da soylersiniz. Onlar durumu değerlendirir.[/FONT]

Bence Maliye'nin taksitlendirme talebine rağmen o yazıyı vermemesi doğru değil. Müdürlerine çıkıp bir de ondan bilgi edinmeyi deneyin bence. Makul bir çözüm ortaya koymaları lazım

Üst Alt