Sosyal Güvenlik Mevzuatına göre sigortalı iken ya da Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli maaşı ya da gelir alırken vefat edenlerin hak sahiplerine (eş, çocuklar, anne ve baba) başvuru yapılması ve ölüm aylığı için gerekli şartların da sağlanmış olması halinde dul maaşı ya da yetim maaşı bağlanmaktadır.
Yetim maaşı alabilmek için vefat eden kişinin emekli olması gerekmez. Eğer anne ya da babanızın ölüm tarihinde en az 900 gün SSKsı varsa ya da en az 1800 gün Bağ-Kuru varsa ölüm maaşından yararlanabilirsiniz.
Anne ve babasının ölümüyle beraber yetim kalan çocuklara başka maaş alacak çocuk bulunmaması ve kendisi haricinde emekli maaşı alacak kimse olmaması halinde ölüm aylığı %50 oranında bağlanır.
Eğer başka maaş alan çocuk varsa ya da eş de alıyorsa bu durumda ölen babadan kalan maaş için çocuğun hissesi %25 olur.
Eğer vefat eden kişi Bağkurlu ya da SSKlı ise bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapabilirsiniz. Ancak vefat eden kişi devlet memuru ise başvuru yapılacak yer:
Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığıdır.
Erkek çocukların öğrenci değil ise 18, lisans öncesi eğitimde 20, lisans eğitiminde ise 25 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir.
Ancak eğer erkek çocuğunun çalışmasına engel olacak bir malül durumu mevcut ise o zaman yaşına bakılmaksızın ömür boyu yetim aylığı alabilir.
Baba veya annesini kaybeden bir kız çocuğu, evlenene kadar ve sigortalı bir işe girene kadar yaşı ne olursa olsun ömür boyu yetim aylığı alır.
Biraz detaylı bir konu. Yetkili kurumlara danışmakta fayda var, örneğin borçları için kesinlikle bağlı olduğu vergi dairesinden bilgi almalısınız. Kalan borçlar mirasçılara kalıyor, sizin için de geçerli mi bilemiyorum.