Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babama ait %65 rapor ile alınan aracı kendisi hariç aileden kimler kullanabilir?

emirkeskin

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Babama ait %65 rapor ile alınan aracı kendisi hariç aileden kimler kullanabilir? Aracı alacak olduğum bayi aracı rapor sahibi haricinde kimse kullanamaz bilgisini verdi.Kalp rahatsızlığı dışında ortopedik engeli mevcut, manuel araçta kullanabiliyor. Bu konu hakkında yorumlarınız nelerdir? Şimdiden teşekkür ediyorum.

Araci yakinlarin kullanabilmesi icin raporun yüzde 90 üstünde olmasi gerekiyor diye biliyorum.
Ortopedik engeli varsa zaten ona uygun donanim saglanarak kendisine tahsis ediliyor yani baskasi kullanamaz ki.

Mümin Çelik kardeşim

Sağ dirsek artrozu mevcut olup hareket kısıtlılığı açısından %8+4 engel oranı mevcuttur.(sağ elini yemek yerken ağız kısmına yaklaştıramıyor.başını yakınlaştırarak yeme içme sağlıyor.

Raporda tertibatlı araç kullanması uygundur yazısı mevcut.

gul2011
Evet %90 ve üzeri raporlarda bahsettiğiniz gibi doğru.%90’ın altı raporda ise duyduğum kadarıyla ruhsata kişinin 1. Derece yakınlarından 2 kişinin isimi yazdırılıyor diye duydum.artık aslı var mı yok mu bu işin bilemeyeceğim.polis cezai işlem uyguladığında araç bağlanıyor ve ÖTV tutarını devlet ödetiyor diye okudum bu forumda, çok sıkıntılı işler gerçekten.

Mümin Çelik
Sağ dirsek artrozu mevcut olup hareket kısıtlılığı açısından %8+4 engel oranı mevcuttur.(sağ elini yemek yerken ağız kısmına yaklaştıramıyor.başını yakınlaştırarak yeme içme sağlıyor.

Raporda tertibatlı araç kullanması uygundur yazısı mevcut.

emirkeskin
Bilgi icin tesekkur ederim benim de yuzde 70 oraninda raporum var ama ortopedik sorunum yok o yüzden ben alamadigimi biliyorum. %90 oranı diye okumuştum burada. Detay bilgim pek yoktu hani yazilan diger iki kisi falan.
Teşekkürler

emirkeskin

araca tertibat takılırsa bildiğim kadarı ile daha net cevap verecek arkadaşlar vardır mutlaka sadece araç sahibi ve aynı engeli olan kişiler kullanır. Ama sadece otomatik vites olursa herkes kullanır

emirkeskin
Karayolları Trafik Yönetmeliği Md53;

c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

Maddeye dair anlayamadığım/bilmediğim husus son cümlede geçen yetkili kurum ve kuruluş neresidir? Benim şahsi yorumum; sadece otomatik vitesli aracı ailemizin de kullanmasında sakınca yoktur şeklindedir.

Aynen @gul2011 hanım ortopedik engeliniz olmadığı için alamıyorsunuz.%90 ve üzeri oranlarda ruhsatlara herhangi bir kişinin aracı kullanması İçin kayıt yaptırmaya gerek yok. 3. Dereceye kadar kan hısımları aracı kullanabiliyor. Teşekkür ederim

@barangorgulu

Yorumunuz İçin teşekkür ederim, bu yetkili kurum ve kuruluşu öğrenince sizide bilgilendiririm.

emirkeskin

Bunu biliyorum.zaten ayrica alma talebim veya düşüncem olmadı sadece benim durumumda olup.almak isteyenler oldugunda arastirmistim 90 üzerinde alınabileceğini zaten ilk basta ben yazmistim size

Üst Alt