Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babamdan dolayı 2022 aylık gelirim kesildi!?

Cahit oynar

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Slm arkadaşlar benim engelli ayligim kesildi nedeni babamla ayni adreste ve babama ait bir tarla ev var hic bir gelirim yok.evliyim evi kendi ustume tabulasam maasim baglanirmi.tsk

bu ev ve arsadan dolayı bir gelir elde etmediginizi dilekçeyle bildirin

Babam emekli ev kendinin tarlada memlekette biz ekmiyoruz bicmiyorz evi ustume tabulasam olurmu iki katli uste abim oturuyor

evi ustune almanız bişeyi değiştirmez siz evden ve taraladan bir gelir elde etmediginizi ikamet ettiğinizi dilekçeyle belirtin

Cahit oynar
babanız emekliymiş, üstüne 2 katlı ev ve tarla varmış. 2 katlı evin bir katında abinler bir katında da siz oturuyorsunuz galiba.
buraya kadar doğru mu anlamışım?
baban da sizle kalıyor bu durumda?
hanede kaç kişisiniz? baban sizle mi kalıyor, ikameti sizde mi?

dilekceyi verelim insallah olumlu bir cevap gelir.gecen guzel olsun tsk.

Babam annem eşim ben alt katta abim ust kat

cahit sen kale min sorularını yanıtla o bu işin uzmanı

Ev babamin ustunde memlekette bir tarlasi var ablam hic faydasi yok bu tarlanin bana

Cahit oynar size bir soru sordum cevap vermediniz.
o halde ben olasılıklara göre yazayım.
babanın ikameti sizdeyse ve sizle kalıyorsa,
kaldığınız ev babanın üstüne de olsa o ev gelire dahil edilmez. ama babanın ustune o olan ve oturmadığınız diğer ev hane gelirine dahil edilir. abinler kira vermiyorsa diğer katın rayiç degerinin 120'de biri gelire dahil edilir. abinler kira veriyorsa babana, bu durumda o katın rayiç degerinin 240'ta biri ve alınan kira gelire dahil edilir.

hanede kaç kişisiniz bilmiyorum. ama baban sizle kalıyorsa babanın emekli aylığı da, oturdugunuz ev hariç diğer katın rayiç degerinin 120'de biri de (abinle rkira vermiyordur buyuk ihtimalle), babanın memleketindeki tarlalardan elde edilen aylık gelir ve tarlaların rayiç degeri de hane gelirine dahil edilir.
mevzuat bu konuda çok açıktır.
oturdugun ev babanın da üstüne olsa senin de üstüne olsa zaten dahil edilmiyor. ama baban sizle kaldığı sürece yukarıda saydıklarım (abinlerin kaldığı ev,emekli aylığı tarla)hane gelirine dahil edilir.

hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 TL'yi geçtiği takdirde de 2022 aylığı kesilir.

senin hanende kaç kişi varsa hepsinin aylık gelirini topla, hanedeki kişi sayısına böl. sonuç sınırı geçerse 2022 aylık kesme yasaldır.

yönetmelikle seni baş başa bırakıyorum. yarım işim var, erken kalkıcam gitmem lazım. seni bekledim cevaplarına göre yardımcı olacaktım ama artık işini kendin görürsün.

2022 aylıklarında gelir hesaplaması aşağıdaki maddeye göre hesaplanır.
yönetmelik der ki:

"Muhtaçlık hesaplaması

GEÇİCİ MADDE 1 - (1) 7 nci maddenin yedinci fıkrasında belirtilen Puanlama Formülü uygulamaya geçinceye kadar muhtaçlık; gelir, servet ve harcamalar esas alınarak aşağıdaki şekilde belirlenir.

a) Hanenin gelir durumu;

1) Tespit/beyan edilen aylık net maaş, ücret, nafaka, yevmiye ve diğer gelirlerin yıllık tutarının aylık ortalaması,

2) (Mülga:RG-25/3/2014-28952)

3) Hanenin ikamet ettiği konut haricinde diğer konutları için (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240'ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,

4) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120'de biri,

5) Dükkânlar için rayiç bedelin 240'ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,

6) Dükkân için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa dükkânın rayiç bedelinin 120'de biri,

7) Hanenin arazi, tarla ve benzeri için rayiç bedelin 240'ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,

8) Hanenin binek aracı için aracın kasko/rayiç bedelinin 120'de biri,

9) Hanenin ticari/ zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120'de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120'de biri ile bu araçların (takdir/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,

10) Hanenin büyük ve küçükbaş hayvanları için il/ ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden temin edilen yıllık getiri miktarının aylık tutarı,

11) Hanenin tespit/beyan edilen banka mevduatları için aylık faiz getirisinin iki katı tutar,

12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,

13) Aynı hanede ikamet etmemesine rağmen nafaka yükümlüleri tarafından sağlanan destek tutarı,

14) Tarımsal destek geliri tutarı,

15) Uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışanların gelirleri,

16) Diğer gelirlerin toplamının aylık ortalaması,

dahil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir."

Kalem babami ayri bir adrese ornegin diger abim ayni adreste ikamet etmiyen abimin evinde gostersek olurmu birde hane saysini sordun yukarda iki yegenim sigortali calisiyor iki kiz cocugu okula gidiyor baba serbes calisiyor

2022 aylığı alan ve aylığı kesilen sen değil misin? senin hanende kaç kişi var o önemli. başka bir hanede (abinlerde) kimin kaldığı önemli değil.
2022 aylığında, 2022 aylığı alan/başvuran kişinin kaldığı hanedekilerin gelir, mal mülk harcamaları dikkate alınır.

2022 aylığı kesilen sen değil de başkası ise belirt lütfen.

ve hakikaten çok uykum var. çıkmak zorundayım.

2022 aylığı alan sensen, babanın ikametini başka haneye taşı. ikameti de başka yerde olsun orada da yaşasın. göstermelik ikamet değişikliği olmasın. yani baban sizle yaşamasın sakın. ikameti başka hanede de olsa sizle yaşadığı tespit edilirs eyine sana 2022 aylığı baglanmaz.

babanın ikameti başka hanede göründükten sonra da tekrar başvurursun. (abin kaldığı kat ayrı bir adres ise baban oraya taşınabilir.orada yaşaması şartıyla).

baban giderse, bunda senin hanendeki kişilerin gelir ve mal mülküne bakılır. sınırı geçmezseniz yeniden 2022 aylığı baglanır. aksi durumda baglanmaz.

son bir NOT: hanende evde bakım aylığı alan varsa evde bakım aylığı da hane gelirine dahil edilir.

UYARI! annen de sizle kalıyormuş. sadece babanı taşırsan annen kalırsa bunun göstremelik bir ikamet değişikliği olduğu sanılır. o yüzden babanı şimdilik taşıma. hanenin durumunu bilmeden verdiğim bu cevap da yanıltıcı olur.

hanenle ilgili tüm bilgileri bilmeden seni yönelendiremem. o yüzden önce hanende kimle rkalıyor aylık gelirleri ne kadar yazmalısın. senin, eşinin ve senin hanende kalan herkesin gelirini malını mülkünü bilmem lazım. evde bakım aylığı alıyorsanız ayrıca yazman lazım. aynı şekilde evde bakım aylığı alıyorsan bakıcını da bilmem lazım.

birkaç gün siteye giremeyeceğim. yarın okullar açılıyor. geldiğimde verdiğin bilgilere göre yardımcı olmaya çalışırım. ben gelene kadar şimdilik bir şey yapma.

@Cahit oynar yukarıdaki sorularımı ben gelene kadar cevapla demişim ama hiçbir şey yazmamışsın.

şimdi sorularımı madde madde yazacağım. sen de madde madde sorularımı cevapla lütfen:

1) senin mi 2022 aylığın kesildi? yani 2022 aylığını sen mi alıyordun?
2022 aylığını alan sensen devam edeyim:
2) kaldığın hanede sen, eşin, baban ve annen mi kalıyor sadece? hanede 4 kişi misiniz?
3) eşinin ve annenin geliri, malı mülkü var mı?
4) hanede evde bakım aylığı alan var mı?
5) baban ayda ne kadar emekli aylığı alıyor?

Slm alt katta ben eşim annem babam babamin emekli aylik 1550 ev onun ustune birde ustune 30 donum tarla var eşimin ve annemin geliri yok evde bakim ayligi alan yok .ust katta abim oturuyor iki oglu iki kizi var tek bir oglunun sigorta girisi var

.abim eşi yukardaki adreste kendi ikamet ettigi nufus mudurlugune beyanda bulundu yesil kart icin.takildigin bir yer varsa tekrardan yazim tsk

Pardon 2022 ayligi alan benim bunu yazmadim

Şunuda eklim kimse yanlis anlamadi 30 donum tarla 7 kardese pay ediliyor senede bir kere bugday ekiliyor akari 3 bin tl

@Cahit oynar tamamdır.
2022 aylığını alan sen olduğun için 2022 aylığı gelir hesabında senin kaldığın hanedekilerin tüm gelirleri ve malı mülkü gelir hesabına dahil edilir. senin hanende sen, eşin,annen ve baban kalıyor. toplam 4 kişisiniz. senin ve eşinin geliri yok. baban emekli aylığı olarak 1550 TL alıyor. oturdugunuz kat babanın üstüne. ama o evde oturdugunuz için o ev gelire dahil edilmez. ama abinlerin kaldığı üst kat babanın üstüne oldugu için o üst katın rayiç degerinin 120'de biri hane gelirine dahil edilir. ayrıca babanın üstüne olan tarlaların rayiç degerinin 240'da biri ve aylık getirisi hane geliirne dahil edilir.
babanın abinlerin kaldığı evi,tarlaları ve maaşı yuzunden hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 TL'yi geçtiğinden dolayı da 2022 aylığı kesilmiş.

baban senle aynı hanede yaşadığı ve ikamet ettiği sürece de yeniden başvursan bile 2022 aylığı baglanmaz. babanın senin hanenden ayrılması lazım.

lakin baban evli. baban üst kata çıksa annen senle kalsa bu işin göstermelik ikamet değişikliği olduğu anlaşılır ve kaldı ki annenin de babandan dolayı geliri olacagı için yine 2022 aylığı baglamazlar.
o yüzden annenin ve babanın senin hanenden ayrılıp ikametlerini taşımaları gerekir. abinlerin kaldığı hane ayrı adres nasıl olsa. bu durumda annen ve baban abinlere ikametini aldırsın ve orada yaşasın.

ama ikametleri abinlerde olup yine sizle yaşamaya devam ederse yine hane gelirine dahil edilirler. tamamen abinlere taşınmaları ve orada yaşamaları gerekir. ha misafir gelmeleri vs sorun olmaz. önemli olan orada yaşamaları ve ikamet adreslerinin abinlerde olması.

baban ve annen sizden taşınınca hanede 2 kişi kalmış olacaksınız. bu durumda kaldığınız babanın üstüne oldugu için kiracı konumuna düşersiniz. 2022 aylığı için başvurdugunda da babanın senden kira almadıgını söylersin. oturdugun ev nasılsa hane gelirine dahil edilmeyecek.

babanların ikameti ADNKS (adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde) abinlerin evinde göründükten sonra vakfa (SYDV) gidip 2022 aylığı için yendien başvurabilirsin.

rapor oranın kaç, raporunda agır özürlü kısmı evet olarak işaretli mi?

Cahit oynar rapor oranını evde bakım aylığı için sormuştum. o raporla evde bakım aylığına başvuramazsın. önceki mesajımdaki dediklerii yapmaya çalış ve 2022 aylığının baglanamsı için ugraş sen.
lakin evlisin. 2022 aylığı da eşine sana yetmez ki...

%42 rapor

Yetmez dogru iskura muract ediyom bulursak iyi olyr bulamasamda bir iş yeri kendim acmayi duşunuyom sıkınti olmaz abla hersey icin cok saolun hayirli geceler allaha emanetsiniz

Slm kalem %42 raporla arac alabilirmiyim.

Üst Alt