Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babamdan yetim aylığım var. Evlenince bu aylık kesilir mi?

bıdık

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Babamdan yetim aylığım var. Evlenince bu aylık kesilir mi?

yüzde 40 veya 50 civarında raporalınca çalışmaya başlayınca yetim aylığım kesilir mi
babam 1991 de vefat etti 1993 de bağkurdan bağlandı
şuan ki maaşım 415 tl

sigorta başlangıcım 839 günlük var 2001 de yapıldı özürlü raporu olmadan çalıştım böyle bir raporalsam kaç yılında emekli olurum
babamın maaşı da kesilir mi

bülent bey cevaplarsanız sevinirim

%60'ın altında rapor olursa, yani maluliyet derecesinde sakatlığınız yoksa, yetim aylığı evlenmeniz halinde kesilir. Ama: http://www.engelliler.biz/forum/dul...-da-yetim-maasini-alabilir-mi.html#post777987

Hak sahipliğin devam ettiği sürece, çalışmaya başlarsan ya da sigortalı olursan halen yetim aylığı aldığın için aldığın yetim aylığı kesilmez. Ben böyle biliyorum. Ama sen yine de en yakın sigorta müdürlüğüne gidip konuya netlik kazandır.

Emekliliğe gelince: İlk sigortalı olduğun tarihte 18 yaşını tamamlamış idiysen, (gün/ay(2001 +) 19 yıl sigortalılık süresi ve 4240 gün prime tabisin.

Sadece malül sayılacak oranda raporunuz mevcutsa, evlensenizde, çalışsanızda ömür boyu almaya hak kazanırsınız. 34. madde de evli olmayan kelimesi geçmemektedir.60 oranında raporunuz bulunması gerek.

MADDE 34-
1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,
2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,
3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,
her birine % 25'i oranında aylık bağlanır.

Babamdan yetim aylığı alıyorum. SSK'lı işe girersem maaşım kesilir mi?

%47 özürlü raporum var bağkur yetim aylığım var 18 yıldır bu maaşı alıyorum babamdan 1991 yılında vefat etti o gün den beri alıyorum şuan ki maaş tutarım 415 tl ben skk lı çalışırsam yetim maaşım kesilirmi rapor almadan önce ssk başlangıcım var 16 yaşımda başlangıç yapıldı pirimim 900 gün şimdi 24 yaşındayım ben öznur ilgilenirseniz sevinirim:confused:

Öznur, baban emekli sandığı'ndan mı emekliydi?

Bağkurdan emekli olduk babam öldükten sonra bağlandı maaş

bülent abi ben %88 engelliyim babamda (ssk)yetim aylıgı alıyorum şayet evlenirsem aylgım kesilir mi

Öznur, çalışmaya başlarsan yetim maaşın kesilir.

nacar, %60 ve üzeri rapora karşılık malul olduğun sürece evlensen de kesilmez. Yukarıdaki 34. madde böyle diyor.

arkadaşlar evlenince değil, sadece çalışmaya başlarsanız maaşınız kesilir.

SSK ve Bağ-Kur’lu yetim aylığı alanlar, çalıştıkları anda yetim aylığı kesilir fakat emekli sandığından (ES) yetim aylığı alanlar çalışabilir ve yetim aylıkları kesilmez.

Bülent bey ben %75 engelliyim 5510 sayılı kanuna göre babamın askerlik borçlanmasını yaparak gecen yıl emekli oldum benden başka hak sahibi olmadığından dolayı.maaşın tamamını alıyorum asgari ücret 711 lira.ben maaşa bağlandığım zaman bekardım 12 yıl oldu eşimden ayrıldım fakat ne eşim nede ben bidaha evlenmedik birde oğlumuz var eşimle tekrar evlilik düşünüyoruz ama ben 5500 tl yatırarark bu emekliliğe hak kazandım.şimdi yeniden nikahlanırsak babamdan aldığım maaş kesilirmi bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olurum saygılarımla.

bu arada ben belirtmeyi unuttum ssk dan babamın askerlik borçlanmasını yaparak emekli oldum.

ben aslında yazılarınızı takip ediyorum bu konuyla alakalı malul kız çocukları evlenince yetim maaşları kesilmez deniliyo ama boşandığı aynı eşle tekrar evlenirsedemi kesilmiyo asıl merak ettiğim bu.

Sayın berfinn, 711 TL bayaa yüksek, acaba yüzde kaçını alıyorsunuz.
Ben tümünü vermiyorlar diye biliyorum.

sayın,Hoop benim babamın vefatından sonra annem yeniden evlendi 3 ablam var onlarda dul olsaydı bu maaşa ortak olabileceklerdi dolayısıyla babamın soyadını bir ben taşıdığımdan yasal mirasçı olarak bir tek ben olduğum için başka bu maaşa ortak bi yakınım olmadığı için ben maaşın tamamını alıyorum. %75engelli oluşumdan dolayı. ölüm maaşı adı altında 5510 sayılı kanundan yararlanarak 5500 tl 600 prim ödedim. Toplam 711 tl maaş alıyorum. %25 olarak biliyorum fakat tamda emin değilim bu konuda çok faqzla bilgim yok ilk bağlanan maaş 656 tl idi maaşlardaki artıştan sonra maaşım 711 tl ye çıktı.saygılarımla.

Hülya hanım, burada sgk işi sürümcemede bırakıyor! Normalde malul çocuk olarak yetim aylığı alıyorsanız, evlenseniz de yetim aylığı devam eder. Ama sgk ne yapıyor, kişiyi malul olarak değil, kız çocuk olarak değerlendirip "evlendin, maaşını keserim" diyor! Yani, işine bu geliyor!

Şimdi sizin duruumunuzda ne olur, inanın bilmek imkansız. Malul çocuk olarak evlenseniz de maaşınız kesilmez derim, ama sgk yapar yapacağını ve "evlenen kız çocuk" olarak işlem yapar, al başa belayı!

Bir risktir ama, yine de malul çocuk olarak maaş alıyorsanız, bence evlendiğinizde maaşınız kesilmez. Öyle ya, malul durumda erkek çocuk olsaydınız ve evlenseydiniz kesilmeyecekti, kız çocuk olunca neden kesilsin ki! Anayasa'ya da yasalara da aykırı bir durum.

Bülent bey cevabınız için teşekkür ederim.konuyu iyice araştırmam gerekecek daha olmadı Ali Tezel beyede sorucam bu konuyu.erkek çocuğun evlendiğinde yetim maaşı kesilmiyosa dediğiniz gibi malul kız çocuğununda kesilmemesi gerek burda bir çifte standart olayı var haksızlık bu.mücadelecei bir insanım gerekiyosa konuyu mahkemeye bile taşırım.ben babamın maaşını alabilmek için 5.360 tl prim ödedim ve %75 maluliyet derecesinde engelim var benim eğer böle bi hakkım varsa bunu ssk nın yanına bırakmam tekrar teşekkür eder saygılar sunarım.

yetim aylığını emekli sandığından alıyorsanız ssklı bir işte çalışma kaydıyla yetim aylığınız kesilmez.ancak emekli sandığına tabi bir memursanız yetim aylığını siz emekli sandığına bildirip kestirmek zorundasınız.kestirmezseniz fazladan aldığınız maaşı emekli sandığı geri alıyor sizden bilginize..

bakurdan alınan yetim aylığı ssklı bir işe yada memuriyete başladığınızda kesilir.aslında otomatik kesilmiyor.sizin bildirip kestirmeniz gerekiyor.bildirmekte geç kalırsanız yada sgk bunu farkederse ozamana kadar yatan aylığı geri itiyor.ödetiyor.hem benim hemde arkadaşımın başına bizzat geldi.sağlık güvencesini farkedip kapatan devlet aylığa gelince kesmiyor.bu da yetimleri bilgi sahibi olmadıkları için zor durumda bırakıyor.

egitimci06;

Yetim aylığınız ekim 2008 den önce mi bağlanmıştı?Ben ssk emeklisinin yetimi işçi ya da memur olursa kesimez diye biliyorum, yeter ki 2008 den önce bağlansın 60 üzeri rapor olsun

MALUL OLDUĞU TESBİT EDİLEN KIZ ÇOCUĞU EVLENİRSE ÇEYİZ YARDIMI ALIR MI?

Ölüm olayı meydana geldiğinde ölen sigortalı emekli ise aylığı yada iş kazası/meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik geliri alırsa geliri,hayatta olan sigortalı emekliliği hak etmemişse ölümü halinde şartlar mevcut ise ölüm aylığını hak sahipleri alır.

Ölüm Geliri:
Hak sahiplerine iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölüm geliri bağlanması 5510 sayılı Kanunun 20. maddesinde düzenlenmiştir.
Ölüm tarihini takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanacaktır.

Ölüm Sigortasından Sağlanan Haklar:
Kız çocuklarına evlenme ödeneği verilir.

Kız Çocukları İçin Aylık Bağlama Şartları:
Kız çocuklarının yaşları ne olursa olsun evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanması veya dul kalması şarttır. Kız çocukların hak sahibi olma şartları içerisinde belli yaşlara kadar öğrenci olma koşulu bulunmamaktadır.

Malul Çocuklar İçin Şartlar:
Ölüm aylığı, Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılan kız ve erkek çocuklarına bağlanacaktır. Malul çocuklarda, yaş, öğrencilik niteliği ve bekar olma şartları aranmaz.Evlenme Ödeneği:5510 sayılı Kanunun 37. maddesine göre evlenmeleri nedeniyle gelir ve aylıkları kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde, almakta oldukları gelir veya aylıklarının (ek ödeme hariç) iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenecektir.

Malul Çocukların Aylıkları:
Malul çocuklara bağlanan aylıklar;
5510 sayılı Kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç 5510 sayılı Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başladıkları,
Kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlandığı,
5510 sayılı Kanunun 94. maddesine göre yapılan kontrol muayenesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirmediği tespit edilen çocukların yeni malullük durumuna esas tutulan rapor tarihini,
izleyen ödeme dönemi başından itibaren kesilecektir.
Sigortalının ölüm tarihinde aylık bağlanmamış ya da bağlandıktan sonra kesilen çocuklardan sonradan çalışamayacak durumda malul olanlara, Kanuna tabi veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmamaları ve buralardan kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ve aylık bağlanmaması koşuluyla, malullük durumunun tespitine esas sağlık kurulu rapor tarihini takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanacaktır. Malul çocukların evlenmeleri halinde aylık kesilmeyecektir.

SONUÇ:
Malul çocukların evlenmeleri durumunda aylıkları ve gelirleri kesilmediğinden evlenen malul kız çocuklarına evlenme ödeneği yada halk tabiri ile çeyiz parası verilmeyecektir.

Eski bir konuyu hortlatacam ama kusura bakmayın,nette araştırdım fakat bir yanıt bulamadım,%60 üstü engelli kişi evlenirse yetim maaşı kesilmez demişsiniz inş. devam ediyordur bu ben evlenmeyi düşünüyorum
trafik kazası sonucu paraplejiyim raporum %76 engelli diyor:)
babamdan sgk maaşı alıyorum

evlenirsem yetim maaşı almaya devam edermiiyim ?
maaşı alırsam çeyiz parası denen toplu parayı alamam sanırım ama babamdan yararlandıgım sağlık hizmetlerini devammı ettiririm yoksa o kesilirmi ?
biliyorsunuz tıbbi malzeme vs alıyoruz sgk dan
sorularım bu kadar aslında çokta aklıma gelmiyor şu an aklıma geldikçe sorarım artık.
ayrıyeten siteniz ve konu paylaşımınız ve yardımlarınız çok iyi bunun içinde teşekkürler.

SGK'Nın 2012-58 sayılı genelgesi bu konuda çok nettir:

2.2.2.3. Malul çocuklar
Ölüm aylığı, Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılan kız ve erkek çocuklarına bağlanacaktır. Malul çocuklarda, yaş, öğrencilik niteliği ve bekar olma şartları aranmaz.

Selamlar

Bir önceki mesajımda evlenince maaşım kesilirmi diye sormuştum evet evlendim ve kesildi ceyiz parası alacagım söylendi evlenecek arkadaşlara duyurulur.

Malul çocuk muamelesi değil de evlenen kız çocuk muamelesi yapmışlar belli ki! Ben olsam bunu mahkemeye taşırdım menevse

Mrb ben % 81 oranlı ağır özürlü daimi raporu var babamdan yetim maaşı alıyorum babam 19 te vefat etti aynı yıl maaşı bağlandı ama raporu mu ben 6 yıl oldu alalı kısacası yetim aylığına özürlüğüm eklenmemiş sanırım aldığım yetim maaş bana yetmiyordu Özürlülük haklarından hiç haberim olmadı ve yıllarca boncuk işleyerek çalışıp başımı sokacak küçük bir ev aldım bir arkadaşımın bana Özürlülük haklarına dair bilgiler vermesiyle raporumu aldım ama hala hiçbişeyde kullanamıyorum ne sorum şu yetim aylığı alırken özürlü maaşı için başvuru yaptığımda ilk soru başka yerden maaşı varmı evet yetim aylığı alıyorum dedim ve engelli maaşı alamazsan deyip başvurumu kabul etmediler içinizde yetim aylığı alıp engelli maaşı alan varmı alınıyor sa neyapsam nasıl başvuru ve nereye müracaat etmem gerekiyor bilgisi olan varsa benimle paylaşabilirmi saygılar

Yetim aylığı alanlara 2022 aylığı bağlanmaz. Ama eğer alınan yetim aylığı olası 2022 aylığından azsa, bu durumda yetim aylığının 2022 aylığına yükseltilemsi için sigorta mdüürlüğüne başvuru yapılabilir.

yetım aylıgını tek bır kışi alıyorsa ne kadar maaş alır acaba?

Üst Alt