Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babamın %70 engelli raporu var. Babamın üzerinden vergi indirimi alabilir miyim?

Konular
11
Reaksiyonlar
0
babamın yüzde 70 engelli raporu var ben bu raporla çalıştıgım iş yerinden vergi indirimi alabilicegi mi sölediler ne yapmam gerekir

birde babam emekli emekli maaşı için vergi indirimi için başvuru olyor mu onu nasıl yapıyoruz

Emekliyse sizin bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler kapsamında sayılmaz ve yararlanamazsınız.

babam emekli oldugu için ben alamıyormuyum o zaman babam emekli maaaşı için vergi indirimi alabiliyor mu

Emekli-engelli baba üzerinden sakatlık indirimi elde edilebilir mi?

Bir arkadaşımın babası engelli fakat kendisi emekli. Acaba oğlu sakatlık indirimine başvursa yararlanabilir mi ?
Cevap yazarsanız çok sevinirim.
Saygılar.

AÇIK DENİZ, Arkadaşınız Babasını bakmakla yükümlü'ise mevzuata göre sakatlık indiriminden faydalanır.

SAKATLIK İNDİRİMİNDEN YARARLANACAK OLANLAR

-Özürlü hizmet erbabı,

-Bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan hizmet erbabı,

-Özürlü serbest meslek erbabı,

-Bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı,

-Basit usulde vergilendirilen özürlülerin sadece kendisi,

NOT: Çalışma mevzuatına veya sosyal güvenlik mevzuatına göre bakmakla yükümlü sayılan kişilerden kasıt ise anne, baba, eş ve çocuklardır.

OturanBoğa, Bülent beyin neden ''Hayır'' dediğini anlayamadım ya mevzuat değişti yada soruyu farklı anladı.
Çünkü daha önce aynı soruda olymposfoça'ya vermiş olduğu cevp olumlu yani evet olduğu için bende şaşırmış durumdayım.

Mesaj Gönderim Zamanı: 10.11-2009, 10:34 soru cevap'tan alıntıdır.

olymposfoça size daha öncede danışmıştım ancak duyduğum birçok şey kafamı karıştırdı...

%80 sürekli-ağır özürlü ibareli rapor aldık babama, kendisi ssk emeklisi, emekliler vergi indiriminden yararlanamıyor, onu yazmıştınız...
peki ben memur olarak çalışıyorum, oğlu olarak vergi indiriminden yararlanabiliyor muyum?

OturanBoğa Evet, babanız sizin bakmakla yükümlü olduğunuz kişi sayıldığından, siz de gelir vergisi indiriminden yararlanabilirsiniz.

algaNihat

"bakmakla yükümlü" olmanız için babanızın hiç bir geliri ve sağlık güvencesi olmamalı. O nedenle yaralanamazsınız dedim. Benim bilgim bu şekilde. UZAKLAR, Ufukalp ne dersiniz?

OturanBoğa, Bülent bey belkide mevzuat yeni değişmiştir ben emekliyim eşim şu an benim üzerimden 3 derece vergi indiriminden yararlanıyor.

Üstelik bizi eşimin muhasebe şefi uyandırdı, mantıken ilk baştan banada olmaz gibi geldi aynı akşam sitede benzer konuları araştırırken, sizin ''10.11-2009, tarihinde olymposfoça'ya hitaben belirtmiş olduğunuz olumlu cevabı gördüm'' ve işlemlerin başlatılması için raprumu eşimin çalışmış olduğu işyerinin muhasebesine gönderdim işleme aldılar eşim 3 aydır vergi indiriminden faydalanmaktadır.

Bülent Bey, babam emekli ve annem engelli. Annem üzerinden bu haktan çalışan olarak ben yararlana bilir miyim. Yani babam emekli olunca annem bakmakla yükümlü olduğum kişi oluyor mu olmuyor mu acaba

reflex60

Buradaki açıklamaya göre emekli ya da kendi sigortalılığı olduğunda eş/çocuk vergi indiriminden yararlanamıyor (ki ben de öyle biliyorum)

Ama Türkiye'de bu vergi indirimi uygulaması/sistemi çok enteresan. Kim başvurursa sadece rapora bakıp onaylıyorlar. Hatta işyerleri defterdarlığa bile göndermeden kendi kafalarına göre vergi indirimi uyguluyor (çalışan da vergi indirim hakkı var sanıyor).

Hasılı, bu soruyu gelirler idaresi başkanlığı'na sorsanız bence "yararlanamazsınız" diye yanıt gelir. Ama işyerine raporu verseni vergi indirimi uygulayabilir. Denetleyen de olmadığı için...

Üst Alt