Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babamın %79 raporu ile araç alımında vergi avantajından yararlanamadık!?

anadoluali

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Babam %79 Oranında kronik parkinson hastası. Kendisinin H. Sınıfı sürücü belgesi bulunmamakta bu belgeyi almak için Sürücü kurslarına müracatımız oldu. Kurslar elimizdeki bu raporla hastaya H sınıfı sürücü belgesi verilemeyeceğini söylediler.

Yakını olarak ben ÖTV.KDV. den muaf araç alıp hastaneye ve diğer ihtiyaçları için araç almak istediğimde %90 raporu olmadığı için aracı alamayacağımı Motorlu Taşıtlar Vergi Dairesi bildirdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına müracat ettim. Burası Gelir İdaresi Başkanlığına müracat etmemi söyledi. Gelir idaresi Başkanlığından Aldığım yazı metni ekte olup, Bu sorunumu nasıl çözeceğim hakkında forumunuzdan yararlanmak istedim.

Saygılarımla

Başbakanlık İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesinde malul ve engellilerin taşıt alımında istisna düzenlenmiş olup, söz konusu istisnanın uygulama usul ve esasları Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde belirlenmiştir. Anılan Kanun ve Tebliğ metnine Başkanlığımız (Gelir İdaresi Başkanlığı) resmi internet adresinden ulaşılması mümkündür.

Bu kapsamda, engellilik derecesi %90 ve üzerinde olan malul ve engellilerin istisnadan yararlanabilmesi için taşıtta özel tertibat yaptırma ve taşıtı bizzat kullanma şartı aranmaz iken, engellilik derecesi %90'ın altında olan engellilerden yalnızca, taşıtı bizzat kullanabilecek durumda olup engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olanlar, anılan Genel Tebliğde öngörülen diğer şartları da haiz olmalarına bağlı olarak, söz konusu istisna uygulamasından yararlanabilmektedir.

Öte yandan, engel oranı %90'ın altında olup da taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olanların da istisnadan yararlananabilmesi, Kanunda değişiklik yapılmasını gerektirmekte olup, bu kapsamda ileride yapılabilecek Kanun değişikliği çalışmalarında değerlendirilmek üzere kayıt altına alınmakla birlikte, TC Anayasasına göre yasama (kanun yapma/değiştirme/kaldırma) yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisine ait olduğu tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

anadoluali

Maalesef, %90 ve üzeri oranlı rapor yoksa araç alımında vergi avantajından yararlanamazsınız

ilginize teşekkür ederim forum da bulunan aynı durumdaki arkdaşların Kanun değişikliği yapılabilmesi için kamuoyu oluşturması açışından paylaşmanızı talep etmekteyim. Forum'da yeniyim.

Kendisi kronik parkinson hastası H. Sınıfı Sürücü Belgesi verilmeyen 85 yaşındaki %79 oranında engelli hasta yakınları ÖTV. İndirimli araç alamamakta Rektör Kendisine rapor çıkartıp ÖTV. siz araç almaktadır.

Öncelikle geçmiş olsun, Meslek Hastalığı yönünden değerlendirileceği kanaatindeyim.

ötv kdv.indirimli araç alımı

Parkinson Hastalarının Özürlü Araç kullanabilmeleri için Alabilmeleri için Sürücü Belgeleri Bu raporla Ehliyet veremeyiz diyorlar, Babam adına Ben Araç Alayım Diyorum %90 raporunun geçmesi lazım gerekir denmektedir. Maliye Bakanlığına Konuyu intikal ettirdim. Yasa çıkartılması lazım geldiğini söylüyorlar. Burası engelliler platformu arkadaşlar. Biz ve bizim durumdaki hastalar ne olacaklar. Saygılarımla

Üst Alt