Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babamın % 90 raporuyla alacağım araç trafikte nasıl işlem görür?

omap

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle foruma aranıza yeni katılıyorum. Bazı konuları ve içeriği inceledim, gerçekten çok yararlı bilgiler verilmiş ve çok güzel yardımcı olunmuş. Teşekkür ediyorum.

Benim sorum ise %90 özürlü raporu(felç) bulunan babam için oğlu olarak benim üzerime B sınıfı ehliyetim ile ÖTV indirimli araç almak istiyoruz.
Bu forumdan okuduğum kadarıyla %90 ve üzeri olanlara aileden herhangi birinin üzerine araç alımı yapılabiliyor.

Fakat ehliyet H sınıfı olmadığı için yani aracı ben kullanacağım için trafikte ve diğer durumlarda araç engelli aracı olarak mı işlem görülüyor, yoksa normal olarak mı ?
Galiba H sınıfı ehliyeti olan ve plakasında da tekerlekli sandalye bulunan araçlar trafikte daha ayrıcalıklı oluyor diye biliyorum.

Selamlar...

babanızın raporu %90 ve üzerindeyse (zaten öyleymiş) onun adına tertibatsız otomobil türü,rampa tertibatlı minibüs türü aracı ötv ödemeksizin alabilirsiniz,mtv lerinide ödemezsiniz tabii ki. bu araçları kullanım yönündeki kısıtlamalar,sürücü için özel tertibatı olmadığı için kaldırıldı(yurtiçinden olursa). ehliyeti olan herhangi biri sürücü olarak kullanabilir.

Cevabınız için teşekkür ederim.
Peki alınacak olan araç, mutlaka 1. derece yakınların üzerine mi alınmak zorundadır ?

Selamlar...

Araç raporlu kişinin üzerine oluyor. Sadece, alım esnasında vasi olan kişi tüm hukuki sorumluluğu üstlendiğine dair bir taahütname veriyor, o kadar.

Teşekkür ederim OturanBoğa.

Tüm bu işlemler araç alım esnasında sadece yazılı belgelerle yani rapor ile yapılabiliyor değil mi ?

Evet, raporlu kişinin akli melekeleri yerindeyse, rapor ve araç bayiine kendi vereceği noter vekaleti ile her şey halloluyor.

Bir soru daha sormak istiyorum. Küçük bir soru olduğundan yeni konu açmak istemedim.
Araç için seçtiğimiz opsiyonlar ÖTV'ye dahil oluyor mu yoksa onlar ÖTV'siz fiyata doğrudan mı ekleniyor ?

Selamlar...

Opsiyondan kasıt nedir?

Ama sanırım opsiyonlarda ötv indirimi yok.

Mesela araca ekstradan sunroof veya jant vb.. gibi özellikler ekletmek istesek. Bunlar da araç fiyatına eklenip sonradan mı ÖTV indirimi uygulanacak ?
Yoksa standart fiyat üzerinden ÖTV indirimi uygulandıktan sonra opsiyon fiyatları mı eklenecek ?

Yok, onlar için vergi istisnası söz konusu değil. Aracın fabrika çıkış donanımı/fiyatı ne ise, ÖTV istisnası ona uygulanıyor...

Anladım. Çok teşekkür ederim yardımlarınız için.
Selamlar...

Üst Alt