Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babamın engelli aracına donanım taktırıp ben de kullanabilir miyim?

umutsuz13

Üye
Konular
35
Reaksiyonlar
0
Babamın üzerine kayıtlı otomatik vites arabasına elden gaz fren tertibatı taktırıp TSE den onaylatıp kullanmam mümkün mü ? Engelli ehliyetim mevcuttur ( kodlu ) bilgisi olan arkadaşlar cevap verirseniz sevinirim.

Bu arada babamda engelli ve araç ÖTV muafiyeti ile alındı .

Şimdi siz engelli değil de normal sürücü olsaydınız ve aracın ruhsatında babanızın 1. derece yakınlarının kullanımı yeni yasa ile birlikte babanızın araçta bulunduğu zamanlarda mümkündü, Babanızın aracına gerekli aparat tadilatı yapılmasına engel bir durum yok, ehliyetinizdeki kodlara göre gerekli tadilat yapılacak, TSE'den onay belgesi alınıp bu durum aracın ruhsatına işlenecek. Aracı babanız yanınızda olması kaydıyla kullanabilirsiniz.
Şimdi buradaki ayırt edici durum aracın ne zaman iktisap edildiğidir. 2023 ve öncesi ise kanımca babanızın araçta bile olmasına gerek yok diye düşünüyorum ama gariplikler ülkesi yurdumda kolluk kuvvetleri nasıl davranır bilemiyorum. Ama babanız yanınızda olduğu sürece senin engeline göre tadil edilen ve TSE den onaylanan aracı her türlü kullanırsın.

@UZAKLAR, Araç 2024 Ekim ayında alındı,araçta babamın olması gerekir mi ?
Birde bu tse işlemleri sonucunda tuvturke muayene yapmak gerekiyor mu ?

Aracın muayenesi dolmamış ise, Tertibat için ayrıca muayene istemiyorlardı. (Ben 2020 de yaptırdım istemediler.) ama bunla ilgili değişiklik oldu mu bilmiyorum.

bende oğlumun çözger raporu ile araç almayı düşünüyorum ama, bende ortopedik engelli olduğum için. Tertibat takma konusunda emin olamıyorum yaparlar mı yapmazlar mı diye. TSE tertibat için aracın tertibat sahibine ait olması gerek demişti. Ama araç çocuk adına olacağı için nasıl yapılır bende bilemiyorum. Bilen varsa ve yardımcı olursa sevinirim. Teşekkürler

Sayın @UZAKLAR arkadaşım, bu yazdıklarınızı neye göre yazdınız..

Arkadaşımızın BABA'sı engelli.. aynı zamanda Arkadaşımız da engelli.

Mesala, ben baba'yım ve engelliyim, engelime göre tertibatım var, TSE'den uygunluk belgesi aldım, **Eşi ve 3.dereceye kadar yakınlarım aracımı kullanabilir** diye ruhsata işlettim,,
Eşim, çocuğum ve 3.derece yakınım aracımı kullanabilir.
Yani, Eşim, çocuğum kullanırken araç içinde benim olmama gerek yok(araç yaşadığım mücavir alan sınrıları içinde olmak kaydıyla).

Arkadaşımızın BABA'sı engelli.. aynı zamanda Arkadaşımız da engelli. Buna nasıl bir çözüm ve yol çizilir O'nu konuşmak lazım..
Baba'sında kısıt var mı..ya da sadece ''Otomatik Araç''mı kullanıyor.. ki böyle ise, Arkadaşımızın durumuna göre tertibat takılabilir mi, takıldığında, Baba'sı tertibatlı haliye kullanabilir mi.. ?
Bu durum için, Yönerge, Genelge gibi yazılı bir metin var mı...?
Bunun için, Emniyetten ve TSE uygunluk belgesi verebilen yerden sorması lazım.....diye düşünüyorum. Maliyeye sormasına gerek yok, zaten Maliye işin başka boyutunda..

Saygılar..

@umutsuz13
Bir de şu şekilde bir yol olabilir diye düşünüyorum, Babanız aracı tertibatsız kullanıyor ise, aracı Engelliden-Engelliye satış ile Senin adına, ve akabinde tertibatlırın takıldıktan sonra da TSE uygunluk belgesi alabirsin.
Sonuçta Baba'nızin ehliyetinde ''sadece otamatik araç kullanabir'' ibaresi olacağı için, Baba'nız için araç kullanmada sıkıntı olmayacaktır.

@(ben),

Burada ki maddeler, Engellinin Engelsiz yakınlarını ilgilendiriyor.. Bunda bi sıkıntı sorun yok,, Ben, aracımın yakınlarım tarafından kullanımı için bu şekilde bir işlem yaptırdım.

Bizim aradığımız, Engellinin, Engelli yakınları ile ilgili.. Saygılar

@cann.sm, Detaylı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim, evet babam engelli ama araç kullanamaz tam bağımlı ben ise 33.02 kodlu ehliyet sahibiyim araç zaten otkmatik vites engelli aracı
Tertibat taktırıp kullanmak bir sıkıntı yaratır mı ayrıca maliyeye aynı evde ikamet ettiğimiz için benim ismimi yazdırdım
Dediğim gibi tek sorun şu ki tertibatı taktırıp kullanmam bir sıkıntı yaratır mı ya da yasal prosedür nedir ? Şimdiden teşekkürler
Not : Bu arada aracı üzerime alma şansım yok.

@umutsuz13,

**Dediğim gibi tek sorun şu ki tertibatı taktırıp kullanmam bir sıkıntı yaratır mı**...
Maliye açısından yaratmaz.. Trafik kontrolünde yaratır gibi..

Baban araç kullanamayacak durumda, %90 ve üstü engelli..Vergi Dairesine, araç kullanıcısı olarak sizin isminizi verdiniz.. Ama sizin kullanacağınız araçta da;
**33.02 İki elle dış kuvvet tarafından idare edilen kombine hızlanma, fren ve direksiyon sistemi** bu aparatın olması ve ruhsata işlenmesi gerekiyor..
Siz bunu, Emniyetten-Trafikten ve Uygunluk veren TSE biriminden öğreneceksiniz.

1 ) maliyeye sormana gerek yok. yeni yasaya göre %90 veya üzeri rapor ile alınan engelli aracını kullananlar kısmında ismini yazdırmışsın.
2) arabaya senin ehliyetindeki kodlara uygun tertibatı taktır ve tse den normal kişilerinde aracı kullanabileceğini gösteren uygunluk belgesini al.
3) sen ehliyetinde belirtilen kodlara göre tertibat yaptırılmış veya aynı kodlara extra ilaveten tertibat eklenmiş araçları da yasal olarak kullanabilirsin. bu şekildeki araçların sahibi olan engelliler araçta olsun yeter. (not isim yazdırdığın için babana ait aracı kullanırken babanın araçta olmasına gerek yok )

Üst Alt