Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babamın gelirinden dolayı 2022 maaşı bağlanmıyor! Ne yapailirim?

-cesuryürek

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Babamın gelirinden dolayı 2022 maaşı bağlanmıyor 18 yaşında biri reşitir diye biliyordum mahkemeye başvursam kazanabilirmiyim? Kazanırsam geriye dönük maaş alabilirmiyim?

Normal şartlarda ve sizin bizim yani aklı yerinde olan insanlara göre reşit birey kendi gelirinden sorumludur.
Hatta bizim mantığımız yüce milletimizin anayasasında kabul görmüştür buaradaki sorun bir hükümetin güç sınavıdır.
Hiç bir dava açacağınız mahkemeyi düşünerek mantıksız ve anayasaya aykırı olan birey yani 18 yaş üstü kişiyi birey sayayamama gibi bir durumu yoktur çelişlki eğer kişi reşit değil ise ticari veya cezai anlamdada reşit sayılamaz eğer kişi her türli ticari ve cezai işlemde yaşı itibari ile reşit ise diğer tüm konular içinde reşit kabul edilir.
Siz davayı açınız emin olun 2022 engelli maaşı konusunda kısa bir süre içersinde rekor sayıda dava açılacaktır ve haklı çıkmama ihtimali bugünkü hükümetin mantıksız çıkarcı düşüncelerini yüzlerine çarpılacaktır.
Her türlü müracatın sebeb gerekçe ne olursa olsun başvuru tarihi itibari ile geçerliliği vardır .
Buradaki sorun ise o başvuruyu yaptığınızı belirten bir makbuz form veya yazılı belgedir.
Bir ayrıntı yazayım sizi ilgilendiren hangi konu varsa o konuda red cevabı geliyorsa yazılı belge ile o red cevabını belgeleyiniz .

Mehmet arkadaşım cevabın için tşkler 2007 yılında başvurmuştum mahkeme nasıl başvurabilirim?

Rica ederim yanlız mahkeme konusunda yeterli bilgiye sahip değilim.
Bilgisi olan arkadaşlarımız yardımcı olursa doğru bilgiler vermiş olur bizlerde öğrenmiş oluruz.

ya of benim babamda 1000 lira emekli maaşı alıyor bende hâlâ bekliyorum daha cevap gelmedi sanırsam eylülde sonuçlanacak . Banadamı red dicekler yani :'(

Seca sydv memuru kendisine bildirileni uygular.
Yönetmeliğin uygulanmasında 243 tl muhtaçlık sınırı söz konusu iken sizin yaşadığınız hanenin geliri yaşadığınız kişi sayısına bölünecek ve çıkan rakam 243 tl altında ise bağlanacak bu durumu kimse kabulenemesede uygulama bu şekilde olacak
Maaşın bağlanmassa eğer itiraz edersin olmadı ailemin geliri beni ilgilendirmez dersin hatta ailende yazılı olarak ben18 yaşını geçmiş benim param bana yetmiyor kimseye bakmıyorum kimseye bir kuruş vermiyorum kardeşim der sende tutar dava açarsın mahkemeden ne çıkar hep beraber görürüz.
Kısaca belki ben yanlış düşünüyorum ama reşit kabul edilmeme ve ailenin geliri seni bağlamamsı konusu ciddi konudur dava etmen halinde çıkan sonuç büyük ihtimal lehine olur.

Abi alsınlar başlarına çalsınlar paralarını . Bu devletin başındakiler milleti soyup soğana çeviriyor o parayı aylık verseler nolacak . Ölümlü dünya zaten paranın değeri yok . Ben sadece aileme yük olmamak için ve okul masraflarımı çıkartmak için başvurdum evimiz zaten kira sadece bir emekli maaşıyla sürünüp gidiyoruz Allah herkesin yardımcısı olsun . gidipte mahkemeye vermeye kalksam yoruldum diye hastaneye yatarım Allah korusun . Boşver abi boşver . Bu dünyada yapılan zülum öbür dünyada ödetilecek. Ama elim 77 cil o yetkili kişilerin elinde olacak . Allah onlardan hakkımızı alsın .

Seca güzel arkadaşım hemen herkesin kafasından geçen şeydir alsın başlarına çalsınlar cümlen.
Yanlız uzun uzun anlatmak ister şimdi ama kısaca diyelim devletimizin gücü yok ve veremediği için sosyal yardımları kısıtlayacak veya veremeyecek durumda olsa amenna hep beraber ülkemiz için elele.
Dalga geçer gibi davranmaları her gün uçuşa geçtiğini söyledikleri ülkemizin eengellilere fon ayıramamaları gibi bir şey yalan.
Sırf sıgara yı bıraksınlar diye ki ben inanmıyorum 2 tl lik maliyeti olan pakete %84 vergi al.
Benzin mazot %60 vergi alarak sat alkollü içecekler öle.
Memura yıllık bize ödenene yakın bu bir kere değil her yıl zam yap.
Daha yazacak o kadar şey varki neyse kısa kesersek.
Hani hatırlarsan bu yıl başında emekliye intibak zammı yapıldı sonrasında akıl ermez kendi belirlediği açlık sınırı olan kişi başı gıda alınması zorunlu rakam 260 tl iken muhtaçlık sınırını 243 tl belirle
Halen asgari ücret 800 tl emekeli 1000 tl memur 2000 tl orantısız bakış açısına devam ediliyor.
Az ver herkese ver ayrımcılık yapma vermiyeceksen kimseye verme yalan dolanla bir takım haksızlıklar yapma.
Bir başka açıdansa sen başlarına çal ben öle diyebiliriz ama gerçekten ihtiyacı olanlara ne demeli o insanlar ne yapmalı

cesuryürek, 2007 mevzuatı ile şimdiki mevzuat çok farklı. Kanun değişikliği oldu çünkü.
2007 tarihindeki mevcut Kanun'a göre siz 18 yaşını doldurmamışsanız babanızın da geliri varsa ve muhtaç bulunmamışsa aylık baglanmaz size. Bu gayet yasal işlemdir ve mahkeme yoluyla da kazanamazsınız.
Yok, siz 2007 tarihinde 18 yaşını doldurmuşsanız ve babanız size aylık olarak muhtaçlık sınırı o tarihte neyse bilemiorum artık 90 lira mıdır daha mı düşüktür bilemem verebiliorsa yine aylık baglanmaz size ve yine mahkemeyi kazanamazsınız. Mahkeme ile hiç ugraşmayın bence.
Çünkü mahkeme o tarihteki mevzuatı ve şaartlarınızı baz alacaktır. Şimdiki mevzuatı ve şartlarınızı değil. ayrıca zaman sınırı dolmuş vs şimdi bakamam hukuk yönüne. Ama sonuç alamayacagınızı söyleyebeilirim.
Onun yerine yeni başvuru yapın.
Şimdi Kanun değişti ve hane bazlı muhtaçlık sorgulamasıs yapılıyor. Hanede kişi başına düşen aylık 243,43 lira ve ustunde değilse aylık baglanır.

Sergen, babanın geliri sorun değil. Önemli olan hanedeki kişi başına düşen aylık gelirin 243,43'e eşit ya da üstünde olmaması. gelirleriniz ve giderleriniz sorgulanacak ve muhtaç bulunursanız aylığınız baglanacak. aksi takdirde mumkun değil.
Muhtaçlığınız sorgulanırken hangi ad altında olursa olsun her türlü gelir, ev, araç vs dikkate alınacaktır.

Melek hanım itirazınız olmuş hiç mahkemelere uğraşmayın diye çokta konuya hakim olmadığım için net şu olur demek abartılı olur fakat burada soruna itiraz bakış açım farklı.
Kişi bana babam emekli diye maaş bağlamıyorlar diye müracat edecek ama konunun aslı şu reşit kişi kendi ev tutsa bu maaşı alabilir konumda olmayacakmı adresin ailesinin yanında olması yanlız yaşaması fark nedir birinde maaş verilecek diğerinde alamayacak.
Son yönetmelikte ki onca saçmalığı mutlaka sorgulayacaktır mahkeme.
Çok sayıda yani hakkının yenildiğini düşünen herkesin dava açması dikkatleri bu konuya çekecektir.
En basitin den ben hiçbir mal varlığı ve geliri olmayan reşit bir engelli insana devletin ne gibi bir desteği oluyor sorusuna bu şartlarda cevap bulamıyorum.
Bu soruya mahkemenin ne gibi bir cevap vereceğinin inannın merak ediyorum.
Bildiğimi sandığım bir başka soruysa son çıkan bir yasa maddesinin geçmişe yönelik geçmişi kapsaması nedir.
O halde 2008 öncesi bağlanmış olan engelli kişilerin anne bababsının maaşını veya sağlılkı bireylerin dahi eşinin maaşınn tamammını alması veya 40 45 yaşında emekli olupta maaşlarını emekli olduğu gün alanların bugün geçerli olan gün tamam prim tamam yaş tutmadığı için yıllarca bekleyenlere fazla uzatmadan bu tür konularda neden geçmişe yönelik bir uygulama yapmıyorlar.
Kısaca 2022 engelli maaşının son getirldiği hali tam bir saçmalık ve benim mantığıma göre bu konuya köklü ve herkese hakkını verebilecek tek kurum var oda hukuk.

Ayrıca ekleyeyim şimdi diyelim 4 kişilik bir ailede bir engelli birde emekli var açlık sınırının altında bir muhtaçlık sınırı ne tür bir saçmalıktır.
İlla insanlar sağdan soldan adresine yeni birilerini ekleyerek bu soruna çözümmü bulmalı bu tür yaklaşım diğer hakka hukuka saygılı insanlara haksızlık sayılmazmı?

Konuya neresinden bakarsak bakalım elle tutulacak savunulacak bir yönü yok hak aramakmı dır geçerli olan yoksa olanı kabullenmekmi ben halen hukuk kavramının birinci derecede önemli olduğunu düşünen ve herkese hak aramakta birincil bir yöntem olduğunu söylemeye devam etmekten yanayım.

Septik, hukuk dediğim için zaten mahkeme yoluyla sonuç alamaz dedim. Hukuk mevzuata bakar.
Mahkemeye gidecek, mahkeme de mevzuata bakacak. 2022 sayılı Kanun "reşit bile olsa nafaka yukumlusu olanların gelirini dikkate alınır" diyor. babası da nafaka yukumlusu yakınıdır. Kanun bu konuda çok açık. Mahkeme kanunlara bakarak hukmedecek ve dolayısıyla karar olumsuz çıkacaktır.
Sizin bahsettiğiniz kısım yani haksızlık dediğiniz kısım Kanun'la ilgilidir. Sorun Kanun'da çünkü. . Bu durum mahkemelerin görev alanında değil, Kanun yapıcıların gorev alanındadır. Burada mahkeme bir şey yapamaz.
Bu konuda muhatabınız kanun koyuculardır mahkeme değil yani.

Dolayısıyla arkadaşımıza gereksiz bir ümitle zamanının ve mahkeme masraflarıyla parasının gitmesine izin veremem.

Kanun açık ve mahkeme red verir. gereksiz ümit vermeye gerek yok arkadaşa.
dediğim gibi arkadaş yeni başvuru yapsın. Şartları tutarsa baglanır

anlatmak istediğini anladım. iyi niyetle hakkaniyetle bakıorsun olaya. lakin dediğim gibi bu konuda muhatap kanun koyuculardır. Mahkeme sadece mevzuata bakar ve mevcut mevzuata göre hukmeder.

Benim hep umudum vardı bir çare olurmu diye fakat konuya hakim olmadığımıda belirtmiştim.
Aslında çok kötü bir durum 2022 maaşları ile ilgili ne demişlerse o olacak ve pek iyi birşeyde demiyorlar.

Peki Melek hanım bu konuda son bir soru önceden maaşı bağlananlar için yasa sonra değiştiği ve verilmiş olan hakların geri alınmasına dair mahkemelere müracat etme hakkı doğarmı?

Yok, maalesef öyle bir hak olamaz. Çünkü 2022 sayılı Kanun değişikliği Resmi Gazete'de yayınlandığı tarih itibariyle yürürlüğe girdi.
Bu tarihten öncekiler önceki mevzuata tabi sayılır ve geriye dönük hak talepleri daha önceki mevzuata göre degerlendirilir. daha önceden muhtaçlık sınırı yuzunden aylık alamayanlar şimdi başvurabilir. muhtaçlıkları tutuyorsa baglanır aylık aksi takdirde baglanmaz.

Pardon ben muhtaçlık şartları tutmayanlar için anlamışım sorunuzu. ve ona göre cevap verdim.

Geriye dönük talepler derken ne kastediyorsunuz arkadaşın anlattıgı gibi bir olayı mı?

Şimdi anladım sorunuzu. Muhtaçlıktan çıkma durumu varsa "verilmiş bir hakkın talep edilmesi" gibi bir şey söz konusu olamaz.

Çünkü mevzuat çok açıktır. Muhtaçlıktan çıktığı anlaşılanların aylıkları bu durumun tespit edildiği tarihi takip eden dönem başından itibaren kesilir.

Yanlış anlamışsınız benim sorumda diyelim 2008 yılından önce bağlanmış olan 2022 maaşları o dönem çıkan yönetmelikte maaş almakta olanlar aynen almaya devam ederler diyordu.
Fakat son yönetmelik te eski bağlanmış maaşlarda bu son yönetmelik uyarınca yıllık incelemeler tabi olacaklar deniyor.
Diyenim sydv inceleme için geldi ve incelemerini yaptı ve son yönetmeliğe uygun bulmadı ve maaşı kesti bu durumda dava açarak eski şartlara göre bağlanmış olan maaşımızı kestiler diye yani son çıkan yasa değişsede geçmişe yönelik uygulanmaması gerekir maaşımın iadesini istiyorum denebilir ve dava edilebilirmi.

doğru anlamışım ama anlatamamışım galiba.
Şöyle diyorsunuz önceden aylık alıyordu fakat bu son çıkan yönetmelikle duurmu incelendiğinde aylık almaya hak görülmedi ve maaşı kesildi. Daha önceki mevzuat ise "maaş almaya devam edenler aynen almaya devam eder" diyorsunuz.

Doğru anlamışım yani.
hayır bu durumdaki biri sosyal incelemesi ve sistem üzerinden incelemesi yapıldığında muhtaç bulunmadığı takdirde aylığı kesilir.
Çünkü muhtaçlık kararları Daha Önce İlçe/il idare kuruluna, şimdi ise Vakıf mütevelli heyeti kararlarına bırakılmıştır ve bu kararlar esas alınır.
Eger mütevelli heyeti red kararı verdiyse sahip olduğu hakkın devamı için mahkemeye bile başvursa mahkeme reddeder.

lakin mutevelli heyetin verdiği kararın sorgulanması ve i,tiraz için mahkemeye başvurulması ayrı konu tabi. eger mütevelli heyetin kararına yönelik bir itiraz varsa mahkeme bakar. muhtaç olduguna kanaat getirirse aylığı devam ettirir. aksi durumda kararı onaylar vs.

ayrıca ciddi bir yanlışınız var. Önceki mevzuatta "aylık almaya devam edenler aynen almaya devam eder" diye bir şey yok. şartları tutuyorsa almaya devam eder ancak. Şartları değişirse yani aylık kesme sebepleri oluşmuşsa aylık kesilir.

Şöyle özetleyim: 2022 aylıklarında kazanılmış bir hak, ancak şartları tutarsa mumkundur. şartlar değiştiği an kesilir. o yüzden ben bu hakkı aldım kimse bu hakkı benden sonra alamaz diye bir şey yok yani..
muhtaçlıktan çıktıysa, rapor oranı düştüyse vs aylık kesme sebepleri oluşmuşsa o aylık kesilir, o hak sonlanır.
Muhtahlıkla ilgili kararlar da Mütevelli heyete aittir. heyetin verdiği kararlara itiraz edilir vs ayrı mesele.

Anladım ben hemen ötenazi hakkım varsa onu isteyeyim. Şakası tabi 2022 ile ilgili kapsam aşırı daraltıldı.
Bir çok engelliyi yok sayıyor ve başınızın çaresine bakın diyorlar.Hayırlısı diyelim.
Teşekkür ederim bilgiler için.

Rica ederim:) E hakıslzıklarla da savaşarak kazanım elde edecez. o da bizlerin görevi:)

Üst Alt