Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babamın tarım sigortası 2022 aylığı almama engel olur mu?

cezalet

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. 2013 de aldığım raporun süresi bitti. Aynı raharsızlıklar devam ediyor tekrar alacağım. E devletten sgk sorguladığımda 60 c3 bitti gözüküyor. Vakıfa danıştıgımda benim sigortam var mı diye ekranda babadan tarım sigortalı ek5 gözüküyorum. Bu 2022 almama engel olur mu? Baba anne ayrı babayla yaşamadım hiç, kendi prim ödeyerek emekli olucak bu ekimde konuştum. Ben direkt ona bağlanmışım. Engelli aylığı için sorun teşkil eder mi kurulda?

@cezalet rapor süren bitmişse evet 2022 aylığın kesilmiştir.
2022 aylığı kesilince de 60/c 3 GSS (eski yeşil kart) sonlanır. sanırım sen okuyorsun. bu durumda babanın saglık güvencesine geçmişsin.
yaşın 21. 18 yaş üstü olduğun için babanın sağlık güvencesinden yararlanman 2022 aylığına engel değildir. bu asla sorun olmaz.
baban ve annenin ayrı olduğunu yazmışsın. ben öyle anladım. babanla annen resmi olarak boşanmışsa ve sen annenle kalıyorsan baban hane geliirne dahil edilmez.

hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altında çıkarsa 2022 aylığın tekrar bağlanır (tabi % 40 ve üstü rapor alman şartıyla).

sen yeni raporu verince hane gelirin tekrar sorgulanır. sınırı geçmiyorsan ve rapor oranın % 40 ve üstü ise 2022 aylığı baglanacaktır. bu durumda alamadığın 2022 aylıkları da alırsın. aksi durumda 2022 aylığı baglanmaz toplu para da verilmez.
daha önceki rapor oranın kaçtı senin?

Kalem

Öncelikle cevapladığın için minnettarım size.

Önceki raporum %76. Rhatsızlıklarım azalmadı arttı. Babam annem resmi olarak ayrı. Eski raporumun süresi bitmişti fakat aylık gelmeye devam ediyordu. Referandum için oy kullanmak sebebi ile ikametgahımı okuduğum şehre aldırdım bu yüzden vakıf sınırları dışına çıkmak sebebi ile aylığım kesildi. Ben de dosyalarımı ikamet ettiğim yerin vakfından istettim eski vakıftan ve geldi dosyalar. Eski raporumu götürdüm ve işlemler yapılacakken raporun süresi dolmuş dendi. Raporda 2 yıl yazıyor hastalıklarıma süreksiz (iyileşmeyen hep var olacaklar). Yeniden rapor alman gerek dendi işlemleri yaptım ve tüm doktorları gezdim imzaları topladım, dosyayı teslim ettim heyete şimdi ocak 2 ye randevu verdiler kurula görünmek için. Doktorlarıma girdim hepsi hastalıklarımı tekrar onayladı değşien bir şey yok aynı orana benzer bir oran alacağımdır fakat bu sigorta olayı karıştırmıştı aklımı dediğiniz gibi olur inşallah. Annem ev hanımı babasının vefatndan kalan memur maaşını alıyor 1000 tl kadar. Ablam annem ve ben yaşıyoruz evde 3e bölsek 333 çıkıyor ki giderleri saymıyorum.

Peki şunu anlamadım aylığımın kesildiği (vakıf sınırı dışına çıkma sebebi ile) tarihten itibaren bu tarihe kadar almadığım aylığımı alabilicek miyim? Onu alamıcaksam rapora 2 gün önce başvurdum fakat randevuyu 3 ay sonraya verdiler bu 3 ayın aylığını da ilk çekimde alacak mıyım yoksa kuruldan sonra ki tarihi mi alacağım?

En önemli soru ise: Benim sigortam ne olacak? Babamın sigortasına devam mı edeceğim yoksa engelliye yapılan bi tür sigortaya mı geçeceğim tekrar? Eğer geçeceksem bunun bir dezavantajı var mı babamın sigortasına göre? Babam tarım ek5 sigortalı ben de öyle gözüküyorum.

Bir de bugüne kadar hiç sigorta yaptırmadım işe girip. Engelli raporumu alınca erken emeklilik şansım oluyor mu?

Şimdiden teşekkür ederim kıymetli cevabınız için.

@cezalet demişsin ki:[SIZE=1] "Peki şunu anlamadım aylığımın kesildiği (vakıf sınırı dışına çıkma sebebi ile) tarihten itibaren bu tarihe kadar almadığım aylığımı alabilicek miyim? Onu alamıcaksam rapora 2 gün önce başvurdum fakat randevuyu 3 ay sonraya verdiler bu 3 ayın aylığını da ilk çekimde alacak mıyım yoksa kuruldan sonra ki tarihi mi alacağım?"[/SIZE]

vakıf değiştiği için aylık durdurulmuş. ayrıca rapor süresi de dolmuş yeni rapor istenmiş. vakık değişikliği söz konusu. öncelikle muhtaçlığın yeniden değerlendirilecek. mütevelli heyeti muhtaçlığın devam etiği yönünde karar verirse (ki verecektir) maaşın durdurulduğu tarih itibariyle açılacak ve alamadığın aylıklar toplu ödenecektir. yeni raporu aldıktan sonra vakfa teslip ettiğinde bu durumu hatırlat vakfa. rapor üsresi bitenelr için de aynı zaten. bir yıl içinde yeni raporu teslim ettiğinde, muhtaçlığın da devam ediyorsa aylığın durdurulduğu tarih itibariyle açılır ve alamadığın aylıklar ödenir. her ikisi için de sorun yok yani. aylığının durduruldugu tarihten itibaren alamadığın aylıkları alabileceksin. vakfın bu konuda hata yapmasına izin verme sürekli takipçisi ol.

demişsin ki: [SIZE=1]"En önemli soru ise: Benim sigortam ne olacak? Babamın sigortasına devam mı edeceğim yoksa engelliye yapılan bi tür sigortaya mı geçeceğim tekrar? Eğer geçeceksem bunun bir dezavantajı var mı babamın sigortasına göre? Babam tarım ek5 sigortalı ben de öyle gözüküyorum."[/SIZE]

2022 aylığı baglanınca sağlık güvencen 60/c 3 GSS olacak (eski yeşil kart/primi devlet öder) olacak. babanın sağlık güvencesinden otomatik düşeceksin yani. 2022 aylığı aldığın sürece de 60/c 3 GSS'lı olmak zorundasın. bu sağlık guvencesi anca 2022 aylığı kesildiğinde sonlanır.

60/c3 GSS eski yeşil kart gibidir. üniversite ve özel hastaneler için sevk gerekir. bu açıdan dezavantajlıdır.

demişsin ki: [SIZE=1]"Bir de bugüne kadar hiç sigorta yaptırmadım işe girip. Engelli raporumu alınca erken emeklilik şansım oluyor mu?"[/SIZE]

% 40 ve üstü engelli raporun olunca erken emeklilikten tabi ki yararlanabilirsin. lakin bunun için sigorta girişin olmalı. babanın sigortasından yararlanman ya da 60/ c3 GSS'dan yararlanman sigortalı olman anlamına gelmez.

ayrıca emeklilik için lütfen ilgili forumdan soru sor: https://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/

Kalem

Zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederim. Devlet dairesinin olmadığı kadar yardımcı oldunuz ve aklımda soru kalmadı. Bir tek emeklilik olayını çözemedim henüz, onu da verdiğiniz linkten araştıracağım. Tekrar teşekkür ederim, iyi günler.

Üst Alt