Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babamın vasisi olarak %96 raporla araba alıyorum. Sorularınızı cevaplayabilirim

airliner

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Selamlar

Babamın vasisiyim ve %96 raporla aylar sonunda araba işlemlerini bitirdik :) Bu konuda sorusu olan arkadaşlarla tecrübelerimi paylaşabilirim.
Ayrıca kasko işlemleri için,özel madde falan var mı,poliçeye yazılmalı mı, yoksa sıradan kasko yaptırsam olur mu ?
tavsiye ve tecrübesi olanlar varsa paylaşabilirse çok sevinirim. Saygılar

Zamanınız olduğunda yaptığınız tüm işlemleri (rapor almak dahil) detaylıca maddeler halinde yazarsanız çok güzel olur.

Kasko için gerekli ibarelerin bulunması çok önemli. Yoksa olası pert vb. durumlarda mağdur olursunuz.
Engellilerin araçları için özel poliçesi olan güvenilir bir firma: Engelsiz Kasko

Babanıza ve sizlere geçmiş olsun dileklerimi yolluryorum;
benim de %87 raporum var ve araç almak ıstıyorum
yararlanılan ındırım nedır ve nereye nasıl başvuru yapıyoruz
teşekkürler
özlem

Öncelikli olarak babam felç geçirdikten yaklaşık 1 sene sonra devlet hastanesi sağlık kuruluna rapor için başvurduk ve 3-4 gün poliklinikler arasında koşturduk ve kurul zamanı gelince de babamı karşılarına aldı doktorlar,sonra %96 raporu hastaneden aldık. Raporun ön kısmında AĞIR ÖZÜRLÜ ve SÜREKLİDİR ibareleri işaretliydi ve arka kısmında ise raporun nerede kullanılacağı kısmında madde madde kullanılacağı yerler yazıyordu. Araba almak için burada ki maddelerden birinde ÖTV İNDİRİMİ yazması şart..

Vasi davası açtığımda ise; hakime orjinal raporu ve babamı göstermemize rağmen ikna olmadı ve babamı başka bir devlet hastanesine mahkeme üst yazısı ile sevk ettirerek tekrar rapor çıkarttırdı (bu hastanede sıra beklememek için çok iyi oluyor) Bu hastanede de aynı koşuşturmaca yaşandı ve sonunda burdaki kurulda babamın vasiye ihtiyacı olduğu şeklinde görüşünü hakime üst yazıyla bildirdi. Bu arada hakim; Vasilik konusunda art niyetli olup olmadığımı görmek için kendi evime,ablama,abime ve annemlerin kendi evine polis göndertip araştırma yaptırttı.. Bi sabah kapı çalınıp bi minibüs polisi görmek baya korkutmuştu beni =) Bu vasilik ile ilgili işlemler yaklaşık 5-6 ay sürdü arkadaşlar ve hiç kolay değil. 6ay sonunda benı vasi olarak tayin etti.

Daha sonra vasi adına yapılacak her türlü işlem (alım,satım vs ) için veraset mahkemesinden izin alınması gerektiğini söyledi avukatım. Araba alım izni için de mahkemeye dava açarak izin istemeyi düşünürken hiç beklemediğim birşey oldu ve hakim; Bunun için tekrar dava açmanıza gerek yok, eğer babanızı BORÇLANDIRMADAN herhangi bir araç alımı yapacaksanız ben vasi kararına bi ek karar yazıp izin veririm dedi. Ertesi gün avukat bu izin kağıdını getirdi. Araç alım için izin kağıdında bile kocaman KISITLI KİŞİYİ BORÇLANDIRMADAN ibaresi vardı. Yani nakit paranız varsa sadece bu işlemi yapabılırsınız arkadaşlar, kesinlikle kısıtlı kişi adına kredi kullanamaz ve onu borçlandıramazsınız. Keza zaten ne bankalar nede araba şirketlerinin finans bölümleri bu krediyi vermıyor.

Ben işlemlere başlamak için hem vasi kararını,hemde izin belgesini notere götürdüm ve noter bile ''bu işlemleri nasıl halledebildiniz ?'' diyerek şok oldu =) Bu arada, araç ile ilgili olarak bütün sorumluluklarını kabul ettiğinize dair noterden taahhütname yazdırmanız gerekiyor. Bunu emniyet müdürlüğü vasi işlemlerinde şart koşuyor. Hakimden araba alım için izin alırken muhakkak izin kağıdına, ''satın alınan araçla ilgi bütün işlemleri yapmaya, araç için sorumluluk taahütnamesi vermeye yetkilidir'' gibi bişeyde yazılmasını sağlayın ki çünkü noterden taahhütname verebilmeniz için bu ibarenin olması gerekiyor.Sonuçta babanızın malı adına taahhütname vermek de başka bir işlemdir ve gene mahkemeden izin gerektirir. O yüzden tek izin kağıdıyla bu işlemide avukata söyleyin yoksa izin kağıdını alıp tahhütnameyi veremezseniz gene araba alamazsınız.

Sonunda bu hafta arabayı aldık, işlemler çok uzun sürmedi,normal araba alımından bir gün daha uzun sürüyor sadece. Plakamızda kocaman damgalı tekerlekli sandalye işareti var ve ruhsatta ise ''kısıtlı kişinin kendisi,3.dereceye kadar kan ve sıhri akrabaları dışında kimse kullanamaz'' şeklinde ibare var.

Kasko konusunda ise başak / groupama şirketini tercih ettim ve bu konuda Oturan Boğa'nın tavsiye ve önerilerini dikkate aldım. Kasko poliçemde ''aracın pert olması durumunda hurdaya ayrılacaktır'' ibaresini de yazdırdım ve aracı tam fiyat yani 95bin üzerinden kasko poliçesi yaptırdım.

Arkadaşlar umarım yardımcı olmuşumdur, sormak istemediğiniz konular varsa yardımcı olurum, bu arada avukatım bu işlemleri çok iyi halletti,gerçekten zor ve uzun işlemler bunlar. Vasilik konusunda her avukat tecrübeli değil, isteyene avukatımın numarasını ve adresini verebilirim (Antalya'da) işlemlerinizi kolaylıkla halleder. Kasko konusunda ise çok uygun fiyat aldım ve groupama/başak sigorta bu konuda çok iyi,iateyene onlarında telefonunu veririm..Saygılar

merhaba ;

avukatınızın ve sigortanın numaralarını rica edebilir miyim? bozkurt23@hotmail.com

buarada aracı vasisi değilde mesela 3. dereceye kadar başka biri kullanırken kaza yaptı ve araç zarar gördü.kasko bunu karşılıyor mu?

bozkurt;

kardesım kaza olursa karsılar kı allah korusun oyle bırsey ollmasın :) bızım arabamızada carptılar sag ıkı kapı komple degıstırılde ve bunu kasko odedı aracıda abım suruyordu ruhsatta sadece babamın adı gecse bıle kaza yapan 3. derece yakının ıse parayı kasko oder. (bu bılgıyı polıs tarafından almıstık)

arkadaslar lutfen yardımcı olun;

abimin % 90 zihinsel engelli raporu var.annem mahkeme kararı ile vasi secildi.dun araba bayisine 1 000 tl kapora verip aracı ayırdık.bayıdekı arkadas durun ilk once ben raporla mahkeme kararını emnıyete sordırım ondan sonra notere gidin dedi.neyse sabah aradı bende annemle noterin yolunu tuttum sabahtan beri 3 tane noter dolastık uzun kuyruklardan sonra sıra bize geldiğinde noterdeki sahısların hepsi vasi raporunu yetersiz buldu.tekrar aynı mahkemeye gidin vasinin ozurlu adına arac alabılır satabılır yazısı yazdırın dedi ne olucak simdi...

Sevgili Umut; Eğer benım daha önce yukarıda yazdığım ayrıntılı prosedurlerı okursan zaten sorunun cevabı orda mevcut. Annenin vâsi olması hiçbirşeye yeterli değil, vasi adına yapılacak her türlü işlem (alım,satım vs ) için veraset mahkemesinden izin alınması gerekir. Eğer avukatın becerikliyse; tekrar mahkeme açılmadan hakimin verdiği vasi kararına, ek-karar bağlatarak sana hakimden yazı alabilir. Ama eğer hakim ek karar yazmayı kabul etmezse tekrardan mahkeme açmanız gerekir. Umarım yeterli olmuştur,saygılar..( Antalya'da yaşıyorsanız, size bunu becerebilecek bir avukat telefonu verebilirim)

airliner;

aracın tam fiyatı ile kasko yaptırmışsın fakat pert durumunda grupama sigorta aracın ötv indirimli yani fatura bedelini ödüyor. bende yeni aldığım aracı grupama sigortadan yaptırdım kasko bedeli 60000-tl fakat pert durumunda bana ödeyecekleri miktar fatura bedeli olan 43.600-tl. sende hangi bedel ödenecek?

Herhangi bir pert durumunda senin cebinden çıkan fatura bedeli kadar yani 43.600 tl ödenecektir.. Zaten aksi durumda haksız bir kazanç ortaya çıkmaktadır.

Benimde %90 diyalizden dolayi raporum var ve araba almak icin raporu teslim ettik haber bekliyoruz..

Sonrasinda yapilcak islemler nelerdir ? Bize sorun cikaricak bir yer kaliyor mu ? Bayi de ki arkadas rapor isinin kolay oldugundan bahsetti sanki hic bir sorun olmaz onay alirsak islem tamammis gibi..

Bizde heyacanla bekliyoruz Sorun cikaricak bir kurum var mi bizim icin ?

Araci 3.dereceye kadar yakinlarim kullanabilecek sekilde aliyoruz //

saglik@goleli.com a mail olarakda alabilirim konu uzerinden ve ozel mesaj ile de ulastirabilirseniz cok sevinirim.. ACILDIR

Hiç bir sorun yaşamayacaksınız Pardon. Bayiiye %90 ve üzeri raporu vermeniz yeterli... Bir de noterden vekalet veriliyor bayiyiye; çünkü işlemleri onların adamları yürütüyor...

Merhabalar,

Ablam şu anda babamın vasisi durumunda. Mahkemeden araba alım satımı için izin belgesi de alacağız. Ancak benim sormak istediğim soru şu:

Ablam babamın vasisi olurken özel bir hastaneden alınmış kronik şizofren tanısının bulunduğu 2 satırlık bir yazı mahkeme tarafından yeterli bulunmuştu, yani babamın herhangi bir 90% ve üzeri gibi bir raporu yok.
Babam aynı zamanda felçli olduğu için bir eli ve bir ayağı ne yazık ki işlemiyor ve rapor için hastaneye götürmek istemiyorum. 90% ve üzeri rapor olmadan Vasi raporu ve mahkemeden alınacak izin belgesi ötv ve mtv indiriminden yararlanmamızı yeterli olur mu? Özellikle Fırat Bey "
Ben işlemlere başlamak için hem vasi kararını,hemde izin belgesini notere götürdüm
" şeklinde yazmışsınız. Noter ya da başka bir kurum sizden 90% ve üzeri raporunu özellikle istediler mi?
Değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.

çok teşekkürler.. Bir sorum daha olacak: Babamın bir eli, bir ayağı tutmuyor, konuşamıyor ve şizofreni hastalığı var. Babam hastanede çok huzursuz oluyor, bu yüzden babamı bir kere hastaneye götürerek bu raporu almak istiyorum. Bana nasıl bir yol izlersem bu işi bir günde halledebileceğim ile ilgili bilgi verebilirseniz çok sevinirim. (bu arada dün Fatih Sultan Mehmet Hastanesi'ne gidip raporu alabilmek için ne yapmam gerektiğiyle ilgili bilgi almak istedim, sağlık kurulu odasında girişte sağda oturan bey bana randevu usulüyle çalıştıklarını ve aralık ayına kadar randevularının dolu olduğunu söyledi)

Hastaneden hastaneye fark ediyor. Bence en kolay yol babanızın tedavi gördüğü bir hastane varsa, oradan almaktır... Ya da bir günde hangi hastaneler veriyor, onu sorup öğrenmeye çalışın.

Ben bakırköy sadi konuk'tan 1 günde almıştım durum bildiir raporu. Ama işin içine psikolojik muayene girince, bir günde almak kolay değil.

sağlık raporun aslı elinizde var ise vergi dairesi hariç diğer kurumlara hastaneden [FONT=arial black]aslı[/FONT] gidir onaylatacagınız rapor fotokopileri geçerlidir. Notere boşuna para ödemeyin.

18 yaş altı için alınacak araçlarda vasi kararı,noterden yazı emniyet ve vergi dairesinden herhangi bi işlem yapmak gerekiyormu acaba ayrıca şunuda sorayım bilgisi olan varsa şayet 2 nci el bi araç alınacaksa hiç bişey yapmadan direk noterden mi devir yapıcaz?

sevgili arkadaşım,

ALLAH göstermesin pert durumunuda zaten o zman ödediğin para kadar kasko firması öder, peki neden kasko bedeli 60000TL üzerinden hesap edip para alıyor diyen arkadaşların tümüne sesleniyorum, aracınız pert olmadı fakat yaptığınız kazada aracınızda 43,600 tl hasar oluştu ne olacak o zman, yada yaptığınız kazada meydana gelen hasarı 43,600 üzerinden ödemiyor 66000 tl lik arac üzerinden ödüyor. umarım anlatabilmişimdir.
iyi akşamlar

Merhaba ben de annemin vasisi olarak atandim..simdi sifir arac icin tekrar dava acmak istiyorum..su an daha once arac alma izni ile ilgili verilmis mahkeme kararina ihtiyacim var..paylasirsaniz cok yardimi dokunacak simdiden tesekkurler

Merhabalar,
Ben 42 yaşında POLİNÖROPATİ hastasıyım, % 90 raporum var..Annem v babamla yaşıyorum.Evli olan Kardeşim benim adıma vergi indirimlerinden yararlanarak bir araba almak istiyor..Arabayı aldığımızda benim aldığım engelli maaşının kesilmesi söz konusu olur mu? Bir ara 1 sitede araba aldıktan sonra maaşlarının kesildiğini, bazılarının da maaşlarını almaya devam ettiklerini söyleyenleri okumuştum..Bu konuda yardımcı olacak arkadaşlar varsa sevinir......

zihinselengellilerde vasi olarak dava açılır hakim velayet alında bırakır ve karara bağlar ve süresizdir yani anneni veli oarak atar annenin imzası abinin imzası sayılır vasilik sürelidir iki yıl süre tanırlar ve üçüncü kişilere verilir mahkeme anneni veli olarak atadıysa annen abin adına istediği şeyi alır veya satar ek karara ve izne gerek yoktur,sözün kısası zihinsel engellilerde vasi atanmaz velayet altına alınır dediğim gibiyse notere tekrar git dava konusuna bakmasınlar karara baksınlar.

Annemin vasisiyim..KENDI MALVARLIGIMLA sifir arac alacagim..yine de mahkemden izin gerkeiyor mu

Evet, araç alımı için mahkemeden karar yazısı almalısınız

% 90 zihinsel kısıtlı kızım adına araç alma işlemleri ile yaklaşık 2 aydır didişiyorum. Eşimi kızımın vasiliğine tayin ettirdik. Bugün itibarı ile noterden muvafakatname ve vekaletname işlemlerini tamamladık. Yarın araç tescili ile uğraşacağız. Bize şans dileyin.

Süreçte en çok, karar verme konumundaki kişi ve kurumların şüpheciliği ve zorlaştırıcılığı dikkatimi çekti. Bunda da en önemli etkenin, muafiyeti suistimal edenler olduğunu fark ettim. Kısıtlılar, buna izin vermezlerse hem kendilerini, hem de aynı durumda olan insanları bu zor süreci yaşamaktan kurtarırlar. Birileri suistimal ediyor diye hak sahipleri haklarını kullanmakta zorlanıyorlar.

Buca Şirinyer motorlu taşıtlar vergi dairesi raporumuzu kabul etmedi. Gerekçeleri trajikomik: başlıkta "Engelli Sağlık Kurulu Raporu" ibaresinin olmaması. Raporu 2007 de almıştık. O dönemde geçerli olan formatta hazırlanmış bir devlet hastanesi raporu. Yeni mevzuata göre gerekli olan "ek 3" raporu ile tamamen aynı içerikte olmasına karşın sadece başlıkta "Engelli Sağlık Kurulu Raporu" ibaresinin olmaması nedeniyle kabul edilmedi. Hastaneye gidin bu ibareyi eklesinler/düzeltsinler denildi. Hastane ise; böyle bir şeyin mümkün olmadığını, bu raporun kabul edilmesi gerektiğini, ya da yeni bir rapor için başvurulmasını bildirdi.

Neresinden bakılırsa bakılsın tam bir rezalet. Hiç gereksiz yere mağdur ediliyoruz. Çektiğimiz ulaşım eziyeti ve sinir harbi de cabası. Mevcut aracımızı takasa verdik ve satışını gerçekleştirdik. Şimdi aracımız da kalmadı. İşlemlerin ne zaman sonuçlanacağı meçhul.

Yarın tekrar deneyeceğim. Eğer diretirlerse bize bu eziyetleri edenler ile hukuk yolu ile hesaplaşacağız!

Bugün itibarı ile sorunumuz çözüldü. Sabah erkenden Karşıyaka Devlet Hastanesinden "ekteki rapor kurumumuzca 2007 yılında düzenlenmiş olup, -Özürlü Sağlık Kurulu Raporu-dur" içerikli bir üst yazı aldık. Burada bize yardımlarını esirgemeyip içten duygularla yardımcı olan sayın başhekim yardımcısına yürekten teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca; buradan özel mesaj yolu ile yardımcı olan değerli forumdaşımız sayın "kazazede" rumuzlu arkadaşa da çok teşekkür ederim. İyi ki böyle insanlarımız var. Vergi dairesinden sonra trafik tescili de kolayca gerçekleşti ve akşam saatlerinde aracımızı aldık. Darısı, sorun yaşayan tüm kısıtlı dostların başına...

Bir teşekkür de forumun sahibi sayın Oturanboğa'ya borçluyum. Burası, bilgi paylaşımının yanısıra, sanırım ilgili kurumlarca da izleniyor. Sorun yaşayan insanlar bu bilgiyi gözetip kendilerine sorun çıkartan kişi ya da kurumları buradan açıklarlarsa sanırım görünmez bir el tarafından gözetiliyorlar. Dün itibarı ile bize sorun çıkartan ve yukarıda adını yazdığım vergi dairesi, bugün inanılmaz kolaylık gösterdi. Bu 180 derecelik dönüşü kafamda açıklamaya, bir üst müdahale dışında başka bir seçenek bulamıyorum.

Üst Alt