Öncelikli olarak babam felç geçirdikten yaklaşık 1 sene sonra devlet hastanesi sağlık kuruluna rapor için başvurduk ve 3-4 gün poliklinikler arasında koşturduk ve kurul zamanı gelince de babamı karşılarına aldı doktorlar,sonra %96 raporu hastaneden aldık. Raporun ön kısmında AĞIR ÖZÜRLÜ ve SÜREKLİDİR ibareleri işaretliydi ve arka kısmında ise raporun nerede kullanılacağı kısmında madde madde kullanılacağı yerler yazıyordu. Araba almak için burada ki maddelerden birinde ÖTV İNDİRİMİ yazması şart..
Vasi davası açtığımda ise; hakime orjinal raporu ve babamı göstermemize rağmen ikna olmadı ve babamı başka bir devlet hastanesine mahkeme üst yazısı ile sevk ettirerek tekrar rapor çıkarttırdı (bu hastanede sıra beklememek için çok iyi oluyor) Bu hastanede de aynı koşuşturmaca yaşandı ve sonunda burdaki kurulda babamın vasiye ihtiyacı olduğu şeklinde görüşünü hakime üst yazıyla bildirdi. Bu arada hakim; Vasilik konusunda art niyetli olup olmadığımı görmek için kendi evime,ablama,abime ve annemlerin kendi evine polis göndertip araştırma yaptırttı.. Bi sabah kapı çalınıp bi minibüs polisi görmek baya korkutmuştu beni =) Bu vasilik ile ilgili işlemler yaklaşık 5-6 ay sürdü arkadaşlar ve hiç kolay değil. 6ay sonunda benı vasi olarak tayin etti.
Daha sonra vasi adına yapılacak her türlü işlem (alım,satım vs ) için veraset mahkemesinden izin alınması gerektiğini söyledi avukatım. Araba alım izni için de mahkemeye dava açarak izin istemeyi düşünürken hiç beklemediğim birşey oldu ve hakim; Bunun için tekrar dava açmanıza gerek yok, eğer babanızı BORÇLANDIRMADAN herhangi bir araç alımı yapacaksanız ben vasi kararına bi ek karar yazıp izin veririm dedi. Ertesi gün avukat bu izin kağıdını getirdi. Araç alım için izin kağıdında bile kocaman KISITLI KİŞİYİ BORÇLANDIRMADAN ibaresi vardı. Yani nakit paranız varsa sadece bu işlemi yapabılırsınız arkadaşlar, kesinlikle kısıtlı kişi adına kredi kullanamaz ve onu borçlandıramazsınız. Keza zaten ne bankalar nede araba şirketlerinin finans bölümleri bu krediyi vermıyor.
Ben işlemlere başlamak için hem vasi kararını,hemde izin belgesini notere götürdüm ve noter bile ''bu işlemleri nasıl halledebildiniz ?'' diyerek şok oldu =) Bu arada, araç ile ilgili olarak bütün sorumluluklarını kabul ettiğinize dair noterden taahhütname yazdırmanız gerekiyor. Bunu emniyet müdürlüğü vasi işlemlerinde şart koşuyor. Hakimden araba alım için izin alırken muhakkak izin kağıdına, ''satın alınan araçla ilgi bütün işlemleri yapmaya, araç için sorumluluk taahütnamesi vermeye yetkilidir'' gibi bişeyde yazılmasını sağlayın ki çünkü noterden taahhütname verebilmeniz için bu ibarenin olması gerekiyor.Sonuçta babanızın malı adına taahhütname vermek de başka bir işlemdir ve gene mahkemeden izin gerektirir. O yüzden tek izin kağıdıyla bu işlemide avukata söyleyin yoksa izin kağıdını alıp tahhütnameyi veremezseniz gene araba alamazsınız.
Sonunda bu hafta arabayı aldık, işlemler çok uzun sürmedi,normal araba alımından bir gün daha uzun sürüyor sadece. Plakamızda kocaman damgalı tekerlekli sandalye işareti var ve ruhsatta ise ''kısıtlı kişinin kendisi,3.dereceye kadar kan ve sıhri akrabaları dışında kimse kullanamaz'' şeklinde ibare var.
Kasko konusunda ise başak / groupama şirketini tercih ettim ve bu konuda Oturan Boğa'nın tavsiye ve önerilerini dikkate aldım. Kasko poliçemde ''aracın pert olması durumunda hurdaya ayrılacaktır'' ibaresini de yazdırdım ve aracı tam fiyat yani 95bin üzerinden kasko poliçesi yaptırdım.
Arkadaşlar umarım yardımcı olmuşumdur, sormak istemediğiniz konular varsa yardımcı olurum, bu arada avukatım bu işlemleri çok iyi halletti,gerçekten zor ve uzun işlemler bunlar. Vasilik konusunda her avukat tecrübeli değil, isteyene avukatımın numarasını ve adresini verebilirim (Antalya'da) işlemlerinizi kolaylıkla halleder. Kasko konusunda ise çok uygun fiyat aldım ve groupama/başak sigorta bu konuda çok iyi,iateyene onlarında telefonunu veririm..Saygılar