Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babamın yasal danışmanıyım. Mahkeme araç almamıza izin vermedi..?

GOKHANER1

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Mrb arkadaslar ...babamin %90 surekli raporu var.hafif demans nedeni ile mahkeme beni yasal danisman olarak atadi...yasal danisman oldugum icin araba almama izin vermedi mahkeme...acaba bu konuda fikri olan var mi...yasal danisman olup da araba alan var mi

Baktığım kadarıyla yasal danışmanlık hukuki olarak vasi olmaktan daha sınırlı bir yetkilendirme. Bu durumda arabayı babanızın alması, sizin sadece onay vermeniz gerekiyor. Çünkü yasal danışman atanan kişi kendi tasarrufları hakkında karar verebiliyor.

[FONT=times new roman]Yasal Danışmanlık : Bazı hallerde kişilerin fiil ehliyeti tamamen kısıtlanmamakla birlikte bazı işlemleri yapma yetkileri, malvarlığı sahibinin görüşü alınarak yapılmak üzere bir yasal danışman atanarak düzenlenir. Dava açma ve sulh olma, taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir aynî hak kurulması, kıymetli evrakın alımı, satımı ve rehnedilmesi, olağan yönetim sınırları dışında kalan yapı işleri, ödünç verme ve alma, ana parayı alma, bağışlama, kambiyo taahhüdü altına girme, kefil olma ve aynı koşullar altında bir kimsenin malvarlığını yönetme yetkisi, gelirlerinde dilediği gibi tasarruf hakkı saklı kalmak üzere kaldırılabilir ve yasal danışman atanır.[/FONT]

T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ

E. 1994/2054
K. 1994/2859
T. 23.3.1994

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda, mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ KARARI:

Medeni Kanun 379. madde ile; biri oy ( danışmanlığı ) diğeri yönetim ( danışmanlığı ) olmak üzere iki tür müşavirliği kural olarak kabul etmiştir.

Kendisine müşavir atanan kişi kural olarak ergin, sezgin ( reşit-mümeyyiz ) bulunan ve kısıtlı olmayan kimsedir. Bunların tam ehliyetlilerden farkı yoktur. Kişilik ve mal varlığına ilişkin işlemleri tek başlarına yapma yeteneğine sahiptirler. Ancak zihinsel gelişim, anlama, kavrama, deneyimzislik, irade yetersizliği gibi nedenlerin bulunmasına bağımlı olarak bu gibi kimselere yasal danışma ( müşavir ) atanmasını gerektirebilir. Oy danışmanlığında kişi tüm medeni haklarını kullanma yeteneğine ( ehliyet ) sahiptir. Yaptığı işlemin hukuken geçerliliği için, danışmanın olurunu almış olması veya danışmanın yapılan işleme sonradan olur vermesini gerektirir. Danışman işlemin yapılmasına katılamaz, kendisine danışman atanan kimse yerine geçerek veya onu temsilen bir işlem yapamaz.

Yönetim danışmanlığında da aynı kurallar geçerlidir. Ne varki kendisine danışman atanan kimse mal varlığının özünü etkilecek işlemleri yapamaz. Malvarlığının özüne ilişkin şilemin hukuken geçerli olması, yönetim danışmanın bu işleme katılmış olmasıyla mümkündür. Yönetim danışmanlığının etkinliği oy danışmanlığından daha ileri durumdadır ( Bak. Prof. Dr. Aydın Zevkliler, Medeni Hukuk, Giriş ve Başlangıç Hükümleri Kişiler ve Aile Hukuku-Sh. 980 vd. ).

Bir kimseye gerekiyorsa hem oyuna başvurulmak ve hem de yönetime katılmak üzere her iki danışmanlığın yetkilerini kullanabilmek üzere danışman atanabilir.

Somut olayda, danışmanın niteliği belirtilmemiş isede; niteliği ne olursa olsun danışman vekil sıfatıyla hareket etme, danışmanı olduğu kişi adına dava açma, başkalarına yasal temsilci gibi davranıp vekalet verme hakkına sahip değildir. Hak sahibi olan Aysel, danışmanın usulsüz olarak açtığı da vaya yargılama sırasında onayda vemediğine ( icazet ) göre, davanın dava ehliyetinin yokluğu nedeniyle red edilmesi gerekirken usul ve yasa hükümlerine uymayan gerekçelerle yazılı olduğu gibi, dava koşulu oluşmadan davanın kabulü doğru bulunmamıştır.

SONUÇ : Temyiz itirazlarının açıklanan nedenlerle kabulüyle hükmün ( BOZULMASINA ) oybirliğiyle karar verildi.

Yani sonuç olarak, arabayı siz almayacaksınız. Babanız alacak. Siz sadece onaylama veya onaylamama yetkisine sahipsiniz.

merhaba aynı problem bende de mevcut, %92 engelli hafif demanslı babam için VW vesayet kararı istedi biz de sulh mahkemesine geldik mahkeme de bizi tekrar sağlık raporu almak için yönlendirdi ve hastanece 429. madde gereğince her ne kadar kararda yanlışlıkla vasi dense de yasal danışman atanabilir raporu verildi, mahkeme de bu sonuca istinaden yasal danışman atayacağını belirtti ama hakim bey yasal danışmanlık kararında araba alımına izin vermiyorum dedi.

Şimdi benim anlamadığım benim elimde %92 engelli raporu varken ÖTV'siz araba alamıyorum, öte yandan mahkemeye gidiyorum akli melekelerinde sorun yoktur vasiye de gerek yok diyip yasal danışman atanacağı söyleniyor ama yine araba alımına izin verilmediğinden araba alamıyorum. Abi şaka mı bu? Mantık bunun neresinde? Araba için proforma her şey hazır orada bizi bekliyor ama arabayı alamıyoruz. Biri bana bir yol gösterebilir mi acaba çünkü gerçekten artık 3 aydır yıldım bu işleri halletmekten engelli kişinin hayatını kolaylaştırması gerekirken şu zamanda çektiğimiz zulme bakar mısınız? Ben şimdi neye kime nasıl güveneyim???

Hastanedeki memurun zaten verilen kararda " vasi tayini atanmasına karar verilmiştir " diyerek Türkçeyi katletmesi ve kendini mahkeme yerine koyması da işin ayrı bir acınılası halini ortaya koyuyor. Hakim bile güldü baksana seni vasi olarak atamış bile hastane diye =). Komedi gibi hikayem var şuanda. Lütfen bana bir çıkış yolu gösterebilir misiniz? Kendim gidip maliyeden direkt alamaz mıyım arabayı bu şekilde vb çözümleriniz varsa yazabilir misiniz?

günaydın arkadaşlar benim de bir sorum olacak fikrinizi ve hukuki boyutu hakkında varsa bildiklerinizi paylaşır mısınız?

1- Babamın, annesinden 1/9 oranında hak sahibi olduğu ötv muafiyetli ve amcam üzerine tescilli engelli indirimli 1 ay sonra da 5. yılı dolacak olan ötv muafiyetli bir araç mevcut(babaannem vefat edince amcam üzerine aldı arabayı ve arabanın ötv miktarı kadar hatta fazlası taşınmaz mirasta mevcut).

2- Babam da kendi %92 engelli raporuyla kendisine tescilli 2 ay evvel ötv muafiyetli bir araç aldı ama yasal danışmanlık davasına bakan sulh hakimi babanızın 2 arabası olamaz birini satacaksınız/satacağız diyor. Benim sormak istediğim, 1. araç annesinin sağlık raporuyla alınmış ve babama miras hukuku açısından intikal eden sadece hak sahibi olduğu ve amcama tescilli bir araç ama 2.si ilk defa kendisinin sağlık kurulu raporuyla aldığı araç. Bu 2 araçta E-Devlette babam üzerine görünüyor diye babamın 2 aracı olduğunu savunuyor.

3- Siz ne düşünüyorsunuz? Bu işin içinden nasıl çıkabiliriz? Hukukçu değilim ama şahsımca hakimi ilgilendiren bir mevzunun olmadığını düşünüyorum. Varsa yasal danışman atanmasına lüzum atarsınız yoksa olur biter. Kaç tane arabası olduğuyla ilgili vesayet altında olsa müdahale edebilir ama babam kısıtlı değil 429'a göre taşınır mallarla ilgili zaten babam kısıtlanamıyor kaldı ki Y.Danışmanlık davasını da ben açmıştım kendisi istemiyor düşecek dava. Cevaplarsanız çok sevinirim. Hukuki açıdan yanlışlıkta yapmak istemiyorum.

Babanız araç üstündeki miras hahından vazgeçip amcanıza devretsin, olsun bitsin.

MeTePe

Bunu yaparken kısmi veya ötvnin tamamını ödemek gerekiyor mu? miras olarak araba bedelinden fazla taşınmaz var

Yasal danışmanlık ÖTV indirimi ile ilgli bilgi lütfen

Arkadaşlar annem için üniversite hastanesinden %90,5 ÖTV muafiyeti için engelli raporu aldık. Raporda %50 demans olduğu için mahkemeye de başvurdum vasi tayini için, mahkeme ÖTV raporuna üniversite hastanesi Vasilik ile ilgili ibare koymadıkları için yeniden hastaneye vasilik için sağlık kurulu raporu almamız için gönderdi. Hastanedeki hekim de yasal danışman olarak rapor verince mahkemeden yasal danışman atanmam yapıldı. Şimdi bir iki bayii ile görüştüm ve bu durumu pek bilmiyorlar. Araç alımı yapamıyoruz. Bilen arkadaşlar varsa bilgilendirme yaparlar ise sevinirim.

Hocam merhaba bende babam için yasal danışman atandım mahkeme ek kararım var yalnız bir bayiye raporu attım raporda sorun yok ama vergi dairesi yasal danışman olduğu için red vermiş. Ama kararda ben ve babamın imzasıyla bütün işleri halledebilir ibaresi var siz çözüdünüzöü ne yaptınız

@MeTePe,

Hocam bizede vergi dairesi red verdi. Bende yasal danışmanım. Vasi olsa olur ama yasal danışman olmaz demiş çok saçma anlamadım. Başka bayiye sormadım

Üst Alt