Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babanın asgari ücretle işe girmesinin 2022 ve evde bakım maaşına etkisi ne olur?

TOLSTOYEVSKİ

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Fenilketonüri hastalığından dolayı zeka geriliği yaşayan engelli yeğenimden dolayı bir süredir yengem Evde Bakım Aylığı alıyor. Küçük bir esnaf olan abim 2 ay öncesine kadar İsteğe bağlı Bağkurlu idi ama işleri çok kötü gittiği için dükkanını kapatmak zorunda kaldı dolayısıyla da İsteğe bağlı Bağkurdan çıkışını verdi yani ayrıldı. Muhtemelen önümüzdeki hafta Asgari Ücretli(SGK'lı) bir işe başlayacak. Hanede ABİM, YENGEM ve 3 YEĞENİM yani toplam 5 kişi yaşıyor.
1) Abim İsteğe Bağlı Bağkurlu iken şimdi asgari ücretle sigortalı bir işe başlamış olacak. Bu durumda yengemin yeğenim için aldığı Evde Bakım Aylığı etkilenir mi? YANİ EVDE BAKIM AYLIĞI İÇİN; KİŞİ BAŞINA DÜŞEN AYLIK GELİR HESABINDA yengemin aldığı BAKIM AYLIĞI da GELİR HESABINA DAHİL EDİLİR Mİ?

2) 18 yaşından küçük yeğenim için; abimin Asgari Ücretli olarak sigortalı bir işte çalışması yani SGK lı olması YEĞENİM İÇİN 2022 AYLIĞI başvurusuna engel midir?
YANİ ANNE YADA BABADAN BİRİNİN SGK lı OLMASI 18 YAŞINDAN KÜÇÜK ENGELLİ ÇOCUK İÇİN 2022 AYLIĞI BAŞVURUSU YAPMAYA ENGEL MİDİR?

3) Varsayalım ki abimin asgari ücretle SGK'lı bir işte çalışması, yeğenim için 2022 aylığı başvurusu yapmaya engel değil ve yeğenim için 2022 aylığına başvurdular.
BU DURUMDA 2022 AYLIĞI İÇİN HANEDEKİ KİŞİ BAŞINA DÜŞEN AYLIK GELİR HESABINDA YENGEMİN ALDIĞI EVDE BAKIM AYLIĞI DA GELİR HESABINA DAHİL EDİLİR Mİ?

4) 2019 yılı için, 2022 ve Evde Bakım Aylık Miktarları ile Hanedeki Kişi Başına Düşen Aylık Gelir Sınırları Belli Oldu mu?
(arkadaşlar aklıma takılan bu sorularla ilgili bilgisi olan arkadaş varsa cevap yazabilirse sevinirim)

TOLSTOYEVSKİ
Evde bakım aylığı yönünden bir sıkıntı yok.
Ama 2022 engelli aylığı için gelir hesabına evde bakım aylığı da dahil edildiği için gelir üst limiti aşılıyor.
Üzerinizde ev yoksa kira gideri düşülürse gelir kriteri uygun olur, eviniz kendinizin ise 2022 engelli aylığı kesilir gibi görünüyor.

Ufukalp verdiğin bazı bilgiler yanlış. engelli yakını aylığında anne-babadan biri bile sigortalı çalışan ise hane geliri uygun olsa bile 2022 aylığı başvurusu alınmaz. ayrıca 2022 aylığı gelir hesabında kendilerine ait evde oturuyorlarsa o ev hane gelirine dahil edilmez.

TOLSTOYEVSKİ
1. sigortalı çalışmaya başladığında en geç 1 ay içinde evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğüne bildirimde bulunmakla yükümlüsünüz. hane geliriniz etkilenmez. hanede kişi başına düşen aylık geliriniz sınırı geçmeyeceğinden dolayı evde bakım aylığınız kesilmeyecektir.

2. evet,engeldir. yegeniniz 18 yaş altında. 18 yaş altı aylığı olarak bilinen 2022 engelli yakını aylığına 18 yaş altı çocugu bulunan engelli yakınları başvurur. ama anne babadan biri bile sigortalı çalışan ise 2022 engelli yakını aylığı başvurusu alınmaz. hane gelirine de hiçbir şekilde bakılmaz bu durumda. isterse hane geliri uygun olsun anne ve/veya baba sigortalı çalışansa başvurusu alınamaz.
2022 engelli yakını aylığı alıyorken anne ve/veya baba sigortalı çalışmaya başlarsa 2022 engelli yakını aylığı feshedilir.

3. anne ve/veya baba sigortalı çalışan ise 18 yaş altı aylığı olarak bilinen engelli yakını aylığı başvurusu hiçbir şekilde alınmaz. 2022 aylıkları gelir hesabına alınan evde bakım aylıkları dahil edilir. lakin sizde böyle bir durum olamaz. baba sigortalı çalışan olursa hane geliri uygun olsa bile başvurusu alınmaz.

4. hanede kişi başına düşen aylık gelir belli oldu. lakin sizin durumunuzda hane gelirine bakılmıyor zaten.

Kalem
İlk söylediğinizde haklısınız, erişkin 2022 aylığı ile karıştırdım.
Ama ben mesajımda oturulan ev hane gelirine dahil edilir gibi bir şey söylemedim. "Eviniz kendinizin ise 2022 engelli aylığı kesilir gibi görünüyor" derken; bu durumda kira gideri düşülmeyeceği için gelir üst limiti aşılır demek istedim.

Kalem ve Ufukalp cevabınız ve verdiğiniz önemli bilgiler için sağolun. Eğer doğru anladıysam şunu diyorsunuz:
* Abim Bağkurlu da olsa Asgari Ücretli yani SSKlı da olsa farketmez her iki durumda da yeğenim için 2022 Engelli Yakını Aylığına başvuramaz ??
* 2022 aylığı başvurusunda hane geliri hesabında Evde Bakım Aylığı dikkate alınır AMA Evde Bakım Aylığı basvurusunda 2022 aylığı hane gelirine dahil edilmez. Bilmiyorum doğru mu anladım ??
* Abim sigortalı çalışmaya başlayınca en geç bir ay içinde il müdürlüğüne başvurmalısınız diyorsunuz peki başvurmazsak bakım aylığını hemen kendiliginden kesiyorlar mı YADA başvurunca eve tekrar heyet mi gönderiliyor yani süreç nasıl işliyor ??

*Bi de yengenizin bakım aylığı etkilenmez demişsiniz ama abim asgari ücretli(sigortalı) işe girince 2020 TL ordan maaş gelecek öbür taraftan yengemin aldığı bakıcı aylığı var en son 1200 TL ye yakın birşeydi. Yani bunlar toplaninca Evde Bakım Aylığı için gereken hane kişi başı gelir sınırı aşılmış olmuyor mu ??
[ NOT: Ev annemin adına yani abime ait değil. Fakat aralarında resmi olarak bir kira sözleşmesi yok. Yine de kira gideri gösterilip gelirden düşülebiliyor mu ?? ]

@TOLSTOYEVSKİ
*18 yaş altı olduğu için abiniz çalışınca 2022 engelli aylığı alınamıyor. Onunla ilgili tüm soruları unutun.

*Hayır haber verdiğinizde bakım aylığı kesilmez, 2022 engelli aylığı kesilir. Zaten sistemden görecekler, haber vermemezlik yapmayın. En azından bildirim yükümlülüğünüzü yerine getirmiş olursunuz.

*Evde bakım aylığı gelir hesabına bağlanacak olan evde bakım aylığı dahil edilmez. Kaldı ki edilse dahi sizin geliriniz limiti aşmıyor. Evde bakım aylığı gelir üst liki, 2022 engelli aylığı gelir üst limitinin iki katıdır.

Bu limit 2022 engelli aylığında 609 TL, evde bakım aylığında 1.219 TL dir.

*Evde bakım aylığında kira gideri düşülmüyor zaten önemli değil.

Arkadaşlar 2022 maaşları hak edişi hesaplanırken oturduğumuz bizim olan konutta hesaplamaya dahil ediliyor mu?

Ufukalp kıymetli bilgilerin ve yardımların için sağolasın teşekkür ederim. Peki bu abimin sigortalı-asgari ücretli işe girmesiyle ilgili bildirimi İl Müdürlüğüne tam olarak ne şekilde yapacağız? Telefonla mı arayıp söylicez yada gidip bizzat sözlü olarak mı beyan edeceğiz yoksa bi evrak-belge mi götürmemiz teslim etmemiz lazım? ne şekilde olması gerekiyor tam olarak

NOT: Bu arada abimler 2022 zaten almıyorlar. (zannedersem bakkalından dolayı Bağkurluydu(esnaftı) diye bir kaç yıl önce kesilmişti)
Bi de abimin kendi adına bi evi yok ama bu söylediğim yaklaşık 50 metrekarelik bakkal dükkanının tapusu kendisine ait. Abimin alacağı 2020 TL asgari ücret + bu 50 m2 lik şuan kullanılmayan atıl durumdaki dükkanın tapusu üst üste eklenince yengemin aldığı evde bakım maaşındaki hane kişi başı gelir sınırı aşılır mı acaba?
Ufukalp kıymetli bilgilerin ve yardımların için sağolasın teşekkür ederim. Peki bu abimin sigortalı-asgari ücretli işe girmesiyle ilgili bildirimi İl Müdürlüğüne tam olarak ne şekilde yapacağız? Telefonla mı arayıp söylicez yada gidip bizzat sözlü olarak mı beyan edeceğiz yoksa bi evrak-belge mi götürmemiz teslim etmemiz lazım? ne şekilde olması gerekiyor tam olarak

NOT: Bu arada abimler 2022 zaten almıyorlar. (zannedersem bakkalından dolayı Bağkurluydu(esnaftı) diye bir kaç yıl önce kesilmişti)
Bi de abimin kendi adına bi evi yok ama bu söylediğim yaklaşık 50 metrekarelik bakkal dükkanının tapusu kendisine ait. Abimin alacağı 2020 TL asgari ücret + bu 50 m2 lik şuan kullanılmayan atıl durumdaki dükkanın tapusu üst üste eklenince yengemin aldığı evde bakım maaşındaki hane kişi başı gelir sınırı aşılır mı acaba?

@true blue
2022 gelir hesabında, size ait konutta oturuyormuşsunuz. bu konut gelir hesabına dahil edilmez.

@TOLSTOYEVSKİ
gelir değişikliğini yazılı olarak, belge istenmesi durumunda belge vermek suretiyle bildirirsiniz. evde bakım aylığı aldığınız kurumu telefola arayarak bilgi alıp ona göre bildirimde bulunabilirsiniz.

verdiğiniz gelirler yüzünden evde bakım aylığınız kesilmez. dükkandan elde edeceğiniz ortalama aylık gelir dikkate alınır. bu gelirle birlikte sınırı geçeceğinizi düşünmüyorum.

@Kalem Melek abla aradan baya uzun bir zaman geçti. Geri dönüş yapmakta geciktim kusura bakma. Çok teşekkür ederim cevap için.
Ben iznin olursa kızkardeşimle ilgili bişey soracaktım;

kızkardeşim şuan 20 yaşında. Geçen yıl belki oranı artmış olabilir mi diye yenilettiğim AĞIR ENGELLİ YAZMAYAN %50 yada %55 gibi bir raporu var. (şuan tam hatırlayamadım) Babam ise Bağkur emeklisi. Öğrenmek istediğim şey kızkardeşim için 2022 Özürlü Aylığına (18 yaşından büyük) başvuru yapsak babamın Bağkur emeklisi olması engel midir?

TOLSTOYEVSKİ
kardeşiniz şu an alomu 2022
2022 de haneye giren tüm gelırler dahil edılır buna babanızn emeklı maaşıda dahil.eve giren tüm gelırlerı evdekı kişi sayısına böl çıkan mıktar 701 den az ise kardeşinize 2022 baglanır yoksa baglanmaz

Yok ne şuan ne de daha önce almadı yani kızkardeşim bugüne kadar hiçbir zaman 2022 aylığı almadı. Şuan 20 yaşında olduğu için (yani 18 yaşından büyük olduğu için) yeni başvuru yapmayı düşünüyorum FAKAT babamın Bağkur emeklisi olması kizkardesimin kendisi için 2022 başvurusu yapmasına engel değildir diyorsunuz doğru mu anladım? -mka Kalem

TOLSTOYEVSKİ
kızkardeşiniz engelliyse ve %40 ve üzeri raporu varsa 18 yaşını bitirmesını beklemenıze gerek yoktukı.engellı yakını maaşı alırdınız.20 yaşındakı kardeşiniz başvuruyu kendısı yapacak raporuyla.babanzın bagkur emeklısı olması önemlı değil nerden emeklı olursa olsun burda önemlı olan evınzıe giren gelirler.adı ne olursa olsun eve giren tüm gelirleri toplayıp evdekı kişi sayısına bölünce çıkan sonuç 2020 yılı için 701 den az ise maaş baglanır değilse baglanmaz.
not : ikamet ettiğiniz ev sizinmi yoksa kirada mı ıkamet edıonuz.

-mka

Benim evim ayrı ama kızkardeşimin babamlarla oturdukları ev kendilerine yani babamlara ait. Fakat daha önce yanlış hatırlamıyorsam buradan sormuştum ya @Kalem abla ya @Ufukalp yada @-mka siz 18 yaş altı Engelli yakını aylığı için anne yada babanın emekli olmaması (yani SGK lı) lazım demiştiniz diye hatırlıyorum. Acaba yakın geçmişte yönetmelik mi değişti ondan mı dolayı?
Bu arada @-mka siz de Adana da yaşıyorsunuz galiba. Biz de adana dayız. Şuan kızkardeşim için 2022 aylığı başvurusu için ne yapmamız gerekir, prosedür ve aşamalar nedir tam olarak?

TOLSTOYEVSKİ
2022 başvuruları kaymakamlklarda bulunan sosyal yardımlasma ve dayanısma vakfına yapılıyor.ordan size bir evrak verırler gelirlerle ilgili sizde o evrakta yazan kurumları gezerek onaylatırsınız ( beledıye,tapu,emnıyet banka il ya da ilçe tarım müd. gibi)siz bişi etmezsınız evrağı o kurumlara götürunce o kurumdakı görevli imza atıo bi zorlugu yok.verilen evrakları ımzalattıktan sonra istenen dıger rapor gibi belgelerle sydvye tekrar gderek başvuru edıonuz belge deyince gözünüz korkmasın o kurumları dolasıp işleri bitirmek 1 günü bile almıo.evrak tesliminden sonra evinize vakıftan heyet gelir 3 4 kişi falan.heyet gittikten sonra 10 gün e kadar size maaşın baglanıp baglanmadıgına dair haber verırler sizde e devletten takıp edebilirsinız

-mka hocam teşekkürler, ilk fırsatta özürlü sağlık kurulu raporuna tekrar başvurup, çıkacak yeni raporun sonucuna göre tekrar aylık için başvuracağız. Çünkü kız kardeşimin raporu ne yazık ki olması gereken orandan çok daha düşük bir oran veriliyor. Malesef ki durum böyle -mka hocam.

TOLSTOYEVSKİ
kolay gelsn dıyeyım.eskısı gibi yüksek oran vermıolar bilginiz olsun.İNŞALLAH hakkı olan gerçek degerı alır

Çok teşekkürler, sağolun @-mka hocam. Peki bu konuda Adana da gidebileceğimiz en hakkaniyetli ve tavsiye edeceğiniz kamu hastanesi hangisidir hocam.

TOLSTOYEVSKİ
bilmıyorum.bildiğim eskıs gibi yüksek oranda vermedıklerı.helede pandemi virüs denen durum varken nasıl olur bilemem

Üst Alt