Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur kazadan dolayı bana dava açmış. Emekli maaşıma el koyabilirler mi? [Hukuk]

Konular
22
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar, size bir sorum var.

6 yıl önce kendi aracımla yolcu taşımacılığı yaparken trafik kazası geçirdim. ve kusurlu bulunmuştum. ölen yolcunun biri bağkur sigortalısıymış. bağkur bundan dolayı o ölen kişinin hak sahiplerine gelir bağlamış. bağkur bu zararı benden almak için bana dava açmış.
üzerime herhangi bir malvarlığı yoktur. bağkurdan aldığım emekli maaşıma haciz konulabilir mi?
konuyla ilgili bilgi sahibi arkadaşlar yazsınlar.

vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler.

haciz konulabiliyor.
ancak, aldığınız maaşın geçiminize ve zorunlu ihtiyaçlarınızı karşılamaya ancak yettiğini belirterek itiraz edebilirsiniz.

Bu durumda maaşlar üzerine haciz konulduğunda dahi, itirazınızın haklı bulunması olasılığı var ve bu durumda haciz genellikle kaldırılır.

hatırladığım kadarıyla, SSK ve Bağkur yasalarına göre emekli aylıklarına nafaka dışında haciz işlemi yapılamıyordu. buna rağmen haciz işlemi yapılmış ise İcra Hukuk Mahkemesi'ne itiraz hakkınız bulunuyor.

Erol bey bağkurdan 620 tl maaş alıyorum. kendim bakıma muhtacım. bu durumda haciz konulabilir mi?

bağkur yasasının 67. maddesi bu konuyu düzenler.
yasa burada: http://www.antimai.org/ys/ysbagkur.htm

SİGORTA YARDIMLARININ HACZEDİLEMEYECEĞİ:

MADDE 67 — Bu Kanun gereğince bağlanacak aylıklar, nafaka borçları dışında, haciz veya başkasına devir veya temlik edilemez.

Ancak, sigortalılara veya hak sahibi kimselerine Kurumca fuzulen ödendiği anlaşılan her türlü aylık yardımlar 55 inci maddenin son fıkrası saklı kalmak kaydıyle, ilgililerin, sonraki her çeşit istihkaklarından, kesilmek suretiyle geri alınır.

maddeye göre haczedemezler. ancak haciz işlemleriyle karşı karşıya kalırsanız, bu yasanın 67. maddesine göre icra hukuk mahkemesine itiraz hakkınız bulunuyor. aldığınız maaşın yaşantınızı sürdürebilmek için ancak yettiğini ispat edebilirsiniz.

bir avukata danışmakta yarar var. yalnız şunu gözden sakın kaçırmayın: böylesi bir haciz işleminin durdurulması için verilen bir itiraz süresi bulunuyor. bu süreyi sakın geçirmeyin. karar tebliğ edildikten sonra, 15 gün içinde itiraz hakkınız bulunuyordu diye hatırlıyorum.

Erol bey verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ediyorum. şayet bir haciz söz konusu olursa sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda hareket edeceğim. saygılar...

İcra müdürlüğünden size tebligat geldiğinde, tebliğ tarihinden itibaren yasal itiraz süresinde (7 gün) itiraz etmeniz gerekiyor. Ayrıca, İcra Müdürlüğü tarafından gönderilen tebligatın size tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde HACZEDİLMEZLİK iddiasında bulunarak İcra Hukuk Mahkemesinde haczin kaldırılması talepli dava açmanız gerekiyor.

7 gün, süreyi yanlış hatırlıyormuşum. :)
düzelttiğin için sağol n. uçan...

İcra Müdürlüğünden gelen tüm tebligatlara yasal itiraz süresi tebligatın tebliğ tarihinden itibaren 7 gündür. Örneğin tebligatı salı günü aldı iseniz, haftaya salı günü icra müdürlüğünün mesai saati bitimine (17.00) kadar itiraz dilekçenizi elinizdeki belgeler (DELİLLER) ile birlikte verebilirsiniz.

Emekli maaşlarına hiç bir şekilde el konamaz diye biliyorum.

Teşekkür ederim Bülent Bey, artık içim rahatladı. Ayrıca diğer arkadaşlara da tşk. ederim.

Bunu nasıl değiştireceksiniz?
2008 yılından bu yana 2 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. 2008’de Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Trafik Kazaları Döner Sermaye İşletmesi kuruluyor. Sorun o kanunla başlıyor. Bunun öncesinde ise SSK, Bağ Kur, Emekli Sandığı dönemlerinde kurumlarımız karşılıyordu, trafik sigorta şirketlerine rücu ediyordu. Gerçi yaptığımız giderlerin çoğu şirketlerden alınamıyordu. Bu nedenle bir çok alacağımız zaman aşımından ölmüş gitmiş durumda. 2 yıldır yaşanan bu sorun üzerinde uzun zamandır Hazine, Sağlık Bakanlığı, İçişleri ve diğer kurumlar çalışıyorduk. Bu kanayan bir yaraydı. Şimdi getirdiğimiz sistem şu: Kişi trafik kazasına uğradığı zaman kusurlu olsun ya da olmasın, herhangi bir şeye gerek kalmaksızın, eski SSK, Bağ Kur, Emekli Sandığı ya da Yeşil Kart her ne olursa olsun sigortalıysa, biz onun her türlü sağlık giderlerini karşılayacağız. Trafik sigortası yapan şirketlerden de Hazine Müsteşarlığı’nın belirlediği bir oranda toplamış olduğu primlerin bir miktarını da buna karşılık biz alacağız. Böylece olay kökten çözümlenmiş olacak. Tedavi, ilaç, hatta iş göremezlik vb. gibi uzantıları da var. Ölüm halinde geride kalanlara yapılacak yardımlar var. Hepsini biz üstleneceğiz.

yeni çıkacak olan yasaya göre bağkur benden hiçbir şey tahsil edemiyecek. inşallah en kısa zamanda yasa uygulanır.

barok kardeş; yeni çıkacak olan yasada böyle bi ibare var. ''Ölüm halinde geride kalanlara yapılacak yardımlar var. Hepsini biz üstleneceğiz'' böylece sgk bana açmış davayı, itiraz ettiğimde red edileceğini düşünüyorum. yeni çıkacak olan yasayı az daha dikkatli okursanız belki de daha iyi anlaşılır. vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler. ayrıca arkadaşımın emekli aylığı bir kefillikten dolayı hacizliydi ve kendisine yazdığım bir dilekçe ile emekli aylığında haciz kaldırıldı. bildiğim kadarıyla emekli aylıkları nafaka ve kurumca fuzulen ödenen ödenekler için haczedilir. bunlar dışında haczedilemez.

barok kardeş biliyorum yardımcı olmaya çalışıyorsun. mesajlarımı dikkatli okursan orada bir emekli arkadaşımın emekli maaşında olan hacizi, yazdığım dilekçe sonucu kaldırdım. bunu ben yaptım. ayrıca mesleğinizi merak ettim. teşekkürler...

Bu değişikliğin sgk için "alacaklardan feragat etmek" anlamına geleceğini sanmıyorum. Bu düzenleme, sağlık hizmetlerinin verilmesinde sgk'Lıların mağdur edilmemesini sağlayacak o kadar. Yoksa kurum "hakkı olan" alacakları arka planda tahsil etmeye devam edecektir...

barok kardeş ilgilendiğiniz için teşekkür ederim... anlaşılan emekli maaşına haciz konulamıyo.. ev eşyalarına da haciz geleceği zaman önemli eşyaları başka yere taşırız.

Olayın üstünden epey bir zaman geçmiş... ama Bağkur'un sizi bağladığı maaş için icraya vermesini pek anlayamadım. Kaza yaptığınızda trafik sigortanız yok muydu? Sigortanızın bu masrafları ve tazminatları karşılaması lazım.

Emekli maaşına haciz yapılamıyor ama evinize haciz gelebilir.. Ama eve haciz haberli gelmez... çat kapı gelir.. O yüzden önemli eşyaları taşıyacak vaktiniz olmaz.

Hacizden kurtulmanızın tek yolu, evdeki eşyaların başkasına ait olması ve bunu belgelemesidir. Örneğin buzdolabının faturası evde yaşamayan birinin adınadır... haciz sırasında çıkartır gösterirseniz alamazlar.

MeTePe kardeşim daha dava sonuçlanmadı. bağkur rücuen tazminat davası açmış. öğrenmek istediğim maaşa el konulabiliyor mu? bunu da arkadaşlar cevaplamış. ayrıca dediğiniz gibi evdeki eşyanın faturasının bir başkasının adına olması halinde alamazlar. bu da beni sevindirdi. eve bazı eşyalar almam gerekiyor, ama alamıyorum. bundan sonra alacağım eşyaların faturasını başka birinin adına keserim. evdeki önemli eşyaları da dava kesinleştiği gün başka yere taşırım. üzerime malvarlığı da yok. daha önceden tedbirimi aldım. sgk trafik sigortasına dava açacağına, kestirmeden direk bana dava açmış. mademki onlar böyle yapıyorsa, sanırım en iyi cevabı vermiş oluyorum. hepinize teşekkürler...

Üst Alt