Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

BAĞKUR üzerinden 5510'nun 28. maddesi kapsamında emeklilik işlemleri!?

yusi

Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
30 Haziran 202 Güncel: İtirazım sonucunda sgk sağlık kurulu rapor oranımı yükseltti ve emekliliğimi onayladı.

_______
forumda epeydir 28 maddeden emeklilik işlemleri ile ilgili bir başlık yok.ben dilim döndüğünce başımdan geçenlere anlatmak istiyorum.Öncelikle 24 Şubat 2020 de sgk ya gidip 28.maddeden emekli olmak istediğimi belirttim.İşlemlerimi başlatan memurda çok yakın arkadaşımın çocukluk arkadaşı:)Ben memura forumlarda sgknın ilk önce malulen emeklilik olarak sevk ettiğini, daha sonra ret gelip 28.maddeden dilekçe yazılıp işleme alındığını bunu defalarca okuduğumu ve ben direk 28.maddeden işlemlerin başlamasını istedim.Memur arkadaş da bunun her gün yaptığı işlemler olduğunu, kesinlikle 28.maddeden işlemlerin başlayacağını söyledi.daha sonra hastaneye durum bildirir sağlık kurulu raporu için sevk aldım.Sevk kağıdını aldığım zaman işlemi yapan arkadaşa sevk kağıdında 5510/95.madde yazdığını neden 5510/28.madde yazmadığını sordum.oda 95.madde olarak sevk edilebildiği mi 28.maddeden işlemlerimin başlayacağını merak etmemi söyledi.Hastanede hastalıklarım olan ağır uyku apnesi,hiper tansiyon ve hiperlipidemi olarak oran belirtmeden doktorlar yazdılar ve heyete girdim.daha sonra rapor sonucum 3 martta başvurduğum yere,4 martta da Ankara emeklilik hizmetleri genel müdürlüğü başkanlık kurulları servisine ulaştı.Bu arada her hafta Ankarayı arıyordum devamlı kurulda diyorlardı.10 gün önce aradığımda raporumun kuruldan çıktığını onayda olduğunu 1 hafta 10 gün sonra muhtemelen sonuçlanacağını tekrar aramam bilgisini aldım.Bugün tekrar aradığımda;nihayet yaklaşık 70 gün sonra bu hafta onay yazısının gönderileceği bilgisini aldım ve sevindim.Bugüne kadar nasıl olsa başvurumun onaylanacağını düşünüyordum.1 saat sonra aklıma takıldı,raporumun kontrol süresini ve onayında herhangi bir sorun olup olmadığını merak edip tekrar telefon açıp sordum.Bu hafta onay yazısının gönderileceğini söyleyen kişi sistemlerinin şuan gitmiş olduğunu,yarın aramam gerektiğini ama yanlış hatırlamıyorsam raporumun %27 olarak çıktığını bugün ilk açtığım zaman baktığını söyledi.Şimdi sormak istediğim benim ağır uyku apnesi %35 hipertansiyon %10 hiperlipidemi Balthazarda göre %47,25 oranımı nasıl %27 ye düşürürler?Yada beni malulen emeklilik başvurusu olarak mı sevk ettiler Ankaraya?Sevk kağıdında da maluliyet tesbiti diye yazıyor.kafam darmadağın oldu.Bu arada uyku sonuç raporum ilaç ve tahlil sonuçlarımı eksiksiz olarak raporuma eklemiştim.Sevk kağıdımı yüklüyorum.Gerçekten 28.maddeden gidip oranımı %27 ye düşürdülerse nasıl bir yol izlemeliyim?
OturanBoğa
Ufukalp
ve bilgisi olabilecek arkadaşlar rica etsem yanıtlayabilirler mi acaba?

[url=https://hizliresim.com/fW47qK][/URL]

Bugün tekrar telefon açıp öğrendim bir yanlışlık yok.bağkur 28.maddeden-bağkur yaşlılık aylığı olarak başvurum yapılmış ve Ankara sağlık kurulundan 27% oran verilmiş.Balthazarda göre %47 olan oranım nasıl 27 olur???böyle bir şey nasıl mümkün olabilir??İnanılmaz şoktayım,ve moralim çok bozuk.Arkadaşlar göz göre göre hakkım yeniyor.Doktorların kitabında yani sakatlık oranı cetvelinde ağır uyku apnesi oranı %35 dir.34 yada 36 verilemez net olarak 35 dir.bu kesindir degistirilemez.en düşük oran hipertansiyon %10 kolestrolde %10 dur.Bana doktorlar değilde orada çalışan sekreterler,temizlik görevlileri falan mı verdi bu oranı?Ben 70 gün bu saçma sapan karar için mi bekledim?gerçekten aklım fikrim almıyor,kabul etmiyor.Daha 1 ay önce bu forumdan bir arkadaşla konuştuk onunda ağır uyku apnesi,hipertansiyon ve şekerdi onaylandı emeklilik dilekçesini verdi.Olması gereken zaten budur onaylanmasıdır.İnsanlara bu mübarek günlerde neden eziyet ediyorsunuz,sizde hiç vicdan denen bir şey yok mu,sizin hiç çoluğunuz çocuğunuz yok mu?Ayıptır günahtır,kul hakkına girmektir bana bu yapılan.Bana bunu reva gorenler;oteki dunyada 2 elim yakanizda olacak bunu bilin!!!

Ayrıca forumda bakındığım kadarıyla bağkur yaşlılık aylığına başvurup da ankara sağlık kurulunda oranı düşüpde itiraz eden yok yada görmedim ama malulen emeklilik ve vergi indirimi sonuçlarına itirazlar var ama 28.maddeye göre yok, eğer varsa da emsal paylaşırmısınız? ben tabi ki bu hafta dosyam gelince itiraz edicem,pes etmicem ama oranımı %27 ye düşüren,anamın ak sütü gibi hakkım olan emekli olmama engel olan bu kirli,kokuşmuş zihniyetler itirazıma da ret verir hiç bir ümidim yok arkadaşlar.ret gelince iş mahkemesi başvurusu;2 sene mi sürer 3 sene mi sürer Allah kerim,o zamana kadar da kim öle kim kala..Son olarak sayın OturanBoğa Ufukalp ve diğer arkadaşlar lütfen sizlerde birşeyler yazınız..

Son düzenleme:
Tahminim Uyku apnesi raporunuzu 10 olarak değerlendirmiş kurul.Diğer 2 rahatsızlığınız da 10 olduğundan balthazara göre 27 oran verilmiş.Eğer psg raporunuzda ahi derecesi 30 dan büyük ise itiraz etmeniz gerekmekte.İtirazınızı yaparken psg raporunuzu da ekleyin.Dr lar oran verirken doğrudan 35 yazıyor rapora halbuki verdiği bu oranın gerekçesini de yazmak zorunda.Ankara'daki kurul da zaten bunları inceliyor.Onlar da haklı.Dolayısıyla evrak üzerinde hata olduğundan sizden yeni rapor isteyeceklerdir.Prosedür bu.

login öncelikle teşekkür ederim.Ahi oranım 34,4.Sgk ya ilk başvurumda psg raporumu vermiştim ama bu itiraz dilekçem ile birlikte tekrar vericem. Sgk dan bana çalışma gücü kaybı oranı hakkında bilgi yazısı gönderildi yani ankaradan gelen sonuç. onu bekliyorum.Yazı bu hafta gelir ve ben itiraz dilekçemi veririm. İleriki yıllarda birkaç kişiye faydamız dokunur diye buradan gelişmeler hakkında devamlı bilgilendirme yapacağım.Ayrıca özelden de sormuştum;sizin itirazınız nasıl neticelendi?Sadece merakımdan dolayı soruyorum..

Son düzenleme:
İtiraz sonrası Sgk yeni rapor talep etti.Bu raporu alırken dr a durumu anlattım o da 35 vermesinin gerekçesini yani ahi derecesini rapor üzerine yazdı.Bir de nörolojiden aynı oranı aldım.(Siz de nörolojiiden mutlaka aynı oranı alın.)Psg raporunuzda ahi dereceniz 30 üzerinde olduğu için siz de başka sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum.Dolayısıyla endişe etmeden beklemeniz gerekmekte.Bu yorumum sadece Uyku apnesi içindir.Diğer rahatsızlıklarınız ve oranları konusunda bilgim yok.

Sayın login durum bildirir sağlık kurulu raporunda doktorlar oran belirtmiyorlar sadece hastalıkların yazıyor.Siz anladığım kadarıyla uyku apnesi için hem göğüs hemde nörolojiden oran aldınız.Ben uyku apnesi için sadece nörolojiye doktoruna gözüktüm oda ağır osas yazdı diğerleride hipertansiyon ve hiperlipidemi olarak yazdılar.Eğer benden de tekrar rapor isterlerse sizinki gibi mutlaka ahi oranımı yazdıracağım.Bu önemli bilgi için tekrar teşekkür ederim.

Merhaba
İlk önce sizi daha iyi anlamak için bir kaç soru sormak istiyorum, müsaadenizle, çünkü formda başlık açan arkadaşlar diyor ki , engelli raporum oranı düştü hem engelli haklarım gitti hem maaşım sizin demenize göre sgk sadece durum bildirir sağlık kurulu raporu istiyor. Onda da oran yazmıyor.

1. Siz sgk emeklilik başvurusu yapmadan önce engelli raporunuz var mıydı? Bu engelli raporu ile vergi indirimine başvurdunuz mu?

2. Engelli raporu hiç almadan direk sgk emeklilik için başvuru da mı bulundunuz?

3. Sgk sizi emeklilik için hastaneye sevk ettiğinde siz , kolesterol , şeker için yeniden tahlil mi yaptınız yoksa eski değerlere göre mi baktılar,

4. Tansiyon için nasıl bir uygulama yapıldı?

Bu arada; Sgk sitesinde rapor itirazları sgk yüksek sağlık kuruluna itiraz yapıldığı yazıyor.

Kahramank25 Ben size başımdan geçenleri en baştan anlatayım.Biraz doluyum bu yüzden yazdıklarım uzun olacak:)yaklaşık 3 senedir hipertansiyon 1,5 senedir de kolesterol rahatsızlığım var ve her ikisinden de raporlu ilaç kullanıyorum.Uyku apnesi rahatsızlığım çıkınca vergi indirimi için vergi dairesine başvurdum.Vergi dairesi beni hastaneye sevk etti ve 7 kasım 2019 da heyetten 1 sene süreli %42 engel oranı aldım.Bu heyette Kolesteroldan oran alamama sebebim ise bana kolesterol için teşhisi ve ilaç raporunu kardiyoloji doktoru verdiği için oranıda kardiyoloji doktoru veriyor zannediyordum.fakat 2. heyete gidişimde kolesterol oranını iç hastalıkları doktoru veriyormuş bunu sonradan öğrendim.Daha sonra 20 kasımda raporum ankaraya merkez sağlık kuruluna gitti.Aradan 1,5 ay geçtikten sonra öğrendim ki,sigortam 1261 gün kuralı yani son 3,5 sene sigortam yatmadığı için vergi indirimini beklememin hiçbir anlamı kalmadı.Çünkü rapor Ankaradan olumlu gelse bile emekli olamıyordum. benim son 1 senedir sigorta yatıyordu ve 2,5 sene daha yatması lazımdı vergi indiriminden emekli olabilmem için..Şunuda belirteyim 1995-2000 sigorta,2001-2016 bağkur,2019-2020 tekrar Sigorta.

Daha sonra bağkur 28.maddeden yararlanmak için Sgk ya gittim.Sgk süresi 6 ay geçmemiş rapor kabul ediyordu fakat ben ilk raporumda vergi dairesi sevkli gittiğim için raporumu hastaneden bir türlü alamadım,vermediler.Bu yüzden Sgk beni durum bildirir sağlık kurulu raporu için hastaneye sevk etti.Bundan sonrasını zaten anlatmıştım yukarıda yazıyor.3.sorunuzda ise kolesterol için evet doktor yeniden tahlil istedi ve yaptırdım.4.sorunuzda ise ilaç raporumu ve eczaneden alınmış 1 senelik ilaç listesini dosyama koydum.Yani tansiyon için herhangi bir uygulama yapılmıyor.Son olarak evet rapor itirazları,sgk yüksek sağlık kuruluna itiraz yapılıyor..Kafanıza takılan bir yer varsa hiç çekinmeden sorabilirsiniz..

Hocam Merhaba,

Öncelikle rabbim şifa versin inşaallah. Aynı duruma dair benim de bir başlığım vardı. Okudunuz mu bilmiyorum. Mücadelemiz bu şekilde cereyan etti ve sonunda başardık Elhamdülillah.

https://www.engelliler.biz/forum/em...lilik-icin-basvurduk-ama-sorun-yasiyoruz.html

Velhasıl-ı kelam bir dilekçe vermeniz ve biraz diş göstermeniz gerekecek sanırım. Ya da SGK yaptırıp vergi indirimine başvurmanız da bir çözüm.

Sağlıklı günler dilerim.

Kaynak: Maluliyet Aylığı

Soru cevap kısmında aşağıdaki cevap yazıyor;

" Kurum sağlık kurullarından red kararı almış olan sigortalılar dosyalarının bir kez de Yüksek Sağlık Kurulunda incelenmesini talep edebilirler. Yüksek Sağlık Kurulu hastayı muayene etmez ancak karar verilen raporlar üzerinden tekrar branş uzmanı görüşleri alarak değerlendirme yapar."

Ayrıca diğer taraftan kamu denetçisi ne başvurabilirsiniz. Kamu denetçisi üniversitesiden görüş sorup karar veriyor

Evet, buna YSK nın ara kararı deniliyor kurumların literatüründe.
Ara karara giden dosyalar genelde olumlu sonuçlanır diyorlar. Arada atladığım birkaç husus var aslında. Mesela biz ara karar sonrası istenilen tetkikleri yaptırırken hastane sağlık kurul raporunu yüzde oranı vermeden yazmıştı. Ben rica minnet süreci ve mevzuatı (maluliyet başvurusu olmadığını ve balthazard ile hesaplanacağını) anlatarak o rapora oran yazdırdım. “Oran yazılmamalıydı, bakın; Kabul etmeyecekler.” dediler kurul sekreterliğinden ama sonuç olumlu oldu. Eminim ki oransız bir şekilde gitseydi ara karar raporu sonucu da yine olumsuz bağlanacaktı.

Gitaristanbul

O zaman normal de oran yazılmıyor. Tanı ve tetkikler yazılıyor. Bu şekilde gidiyor. Benim anlamadığım madem bu şekilde gidiyor sa formda başlık açıp hem maaşım hem engelli haklarım iptal oldu neden deniyor....!!!

Bu tür kontrollerde tetkikler tam ve eksiksiz verilmesi çok önemli.

Gitaristanbul

teşekkür ederim rabbim tüm hastalarımıza acil sifalar versin.evet sizin başlığınızı daha önce okumuştum.İlk önce 25.madde sevk %43 oranın %38 düşmesi oradan oraya hastane sevkleriniz epey uğraştırmışlar ama en azından mahkemeyle uğraşmamışsınız ama sonunda hakkınız olanı almışsınız.Bende ne eksik ne fazla hakkım olanı istiyorum.Bana bu hafta rapor sonucu,iş gücü kaybı bilgi yazısı gelecek.Bakalım açıklamalı bir şeyler yazıyor mu yoksa bir şey yazmayıp %27 size oran belirledik şeklindemi olacak.yazı geldikten hemen sonra yüksek sağlık kuruluna itiraz edicem.İtiraz dilekçesi zaten hazır dilekçe olarak veriyorlar siz sadece bilgilerinizi dolduruyorsunuz.psg raporumuda tekrar ekleyip dilekçenin arkasınada görüldüğü üzere ahi oranım 34,4 sakatlık oranı cetvelindeki ağır uyku apnesi oranım %35 dir bu yüzden karara itiraz ediyor tekrar değerlendirmesini rica ediyorum şeklinde yazıda yazıp göndericem.

Kahramank25

Kamu denetçiliğine başvurmak benimde aklıma geldi ama açıkçası faydası olur mu karar veremedim ben.tekrar yazıyorum sgk durum sağlık kurulu tespiti sevk ettiği için oran yazılmıyor,sizinde söylediğiniz gibi sadece tanı yazılıyor.Eğer hastaneye vergi indirimi için vergi dairesi sevkli veya bireysel başvurulursa hastalıklarınız hakkında oran belirtiliyor.Bu yüzden sgk ya yaşlılık aylığı müracaat edilmeden önce bireysel olarak hastaneye gidip sağlık raporu almak ve 6 ay geçmeden sgk ya başvurmak çok daha mantıklı geliyor.Kendimden örnek vermem gerekirse balthazard göre %47 olan oranımı ankara sağlık kurulu %27 ye düşüremezdi diye düşünüyorum..

Sadece vergi indirimi için değil 28-5 den erken emeklilik için de oran yazılması gerekiyor. Çünkü %40-49,9 arası engel oranı ayrı güne tabi, %50-59,9 arası engel oranı ayrı. Oran yazılmıyorsa o iş 25. Maddeden yani maluliyet üzerinden yürüyordur diye düşünüyorum.

Kayınvalidemin emekliliği akabinde hızımı alamayıp altyüklenicimizin bir personelini ve akabinde üniversiteden arkadaşımı (süreçlerini kendim takip ederek) çok kısa sürede emekliler kervanına kattım. İkisi de önce vergi indirimi alarak emekli oldular. Birinde uyku apnesi, tip2 diyabet ve göz sorunu, diğerinde ise nazofrenks sendromu mevcuttu.

Keşke biz de baştan öyle (vergi indirimi ile) yapsaymışız. İmkanınız varsa bu yolu deneyin derim. Keza diğerinde ne kadar yol almış gibi görünseniz de o daha kısa sürebilir.

yusi

Son düzenleme:
Gitaristanbul
Arkadaşımız Bağ-Kur'dan emekli oluyor ve Bağ-Kur'dan emeklilikte vergi indiriminin hiç bir fonksiyonu yoktur.

Ufukalp

bağkur yerine neden vergi indirimi alıp oradan başlatmadın işlemleri demek istedi herhalde ben öyle anladım.
Gitaristanbul

Ben zaten ilk önce vergi indirimi için başvurdum.1261 kuralına takıldığım için buradan emekli olamıyorum.önceki mesajlarımda yazdım, herhalde dikkatinizden kaçmış.Sizin kayınvalidenizde son 1261 günü bağkur olduğu için, benim gibi sadece bağkur 28.maddeden emekli olabilirdi.Bu yüzden siz yanlış bir işlem yapmamışsınız zaten.

@yusi
Ben de onun cevabını verdim zaten.
Son bir yıl öncesine kadar 15 yıldır Bağ-Kur ödeyen adam vergi indirimi ile nasıl emekli olsun ?

Bugün yazı elime ulaştı görüldüğü üzere hiçbir açıklayıcı bilgi yok.senin oranın %27 dir, aylık bağlanamaz diye kestirip atmışlar.Sağlık kurulu raporumuda yüklüyorum.Raporuda bugün sgk ya dilekçe vererek aldım.Ben yarın itiraz dilekçemi vereceğim.onların anladığı dilde güzel bir dilekçe yazmamda yardımcı olacak,tecrübeli arkadaşların bilgilerinden faydalanmak istiyorum.Dilekçeme bu yazıyla başlamayı düşünüyorum;

Yaşlılık sigortası kapsamında çalışma gücü kaybı oranlarının tespiti;

MADDE 13 – (1) Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen çalışma gücü kaybı tespitinde, 30/3/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik esas alınır.

[url=https://hizliresim.com/2nMEAW][/URL],

Son düzenleme:
Ahi değeri yazılmamış, ondan mı acaba? Yada maluliyet cetvelinde ki hastalıklar farklı ondan mı ?
Yada 10 puan vermiş ? Neden ? Bence bunun için bile Ankara ya gidilip durumunu anlatılır... Tabi şu salginda gitmekte ayrı bir dert

Kahramank25

Bir ihtimal ahi yazılmadığı için fakat psg raporunu verdik ellerine;başvururken raporlarınızı,tahlillerimizi,röntgenlerimizi vs. niye veriyoruz?beyefendiler hiç hayatlarında görmedikleri insanlar için,bu raporlara bakıp bizler için çok önemli hayati kararı vermeleri için.Bakınız raporumda hem ahi derecem hem ağır ağır osas hastası olduğum belli ve bunun tıpta karşılığı %35 dir başka bir oran verilemez.Ayrıca bende size katılıyorum Ankaraya yasak falan olmasaydı kesinlikle giderdim .Umarım yüksek sağlık kuruluda itirazıma karşılık,bu çok büyük yanlışı düzeltirler ve hakkım olan emekliliği verirler.Mutlaka orada vicdan sahibi,hak yemeyen,dürüst doktorlarımız vardır diye düşünüyorum..

[url=https://hizliresim.com/fHDyvm][/URL]

Son düzenleme:
Özelikle raporu ve ilgili maddeyi belirt!!!
Hakkında hayırlısı olsun

Herkese merhaba; Kahramank25

Yüksek sağlık kuruluna itirazım sonucu oranımı hakkım olan %47 olarak belirlemişler. Bugun Şehrimde başvurduğum sgk dan sabah aradılar ve emeklilik dilekçemi vermiş bulunmaktayım.Şunu söylemek istiyorum ileride birilerine faydası olur diye;yüksek sağlık kuruluna itiraz dilekçeniz çok önemli mutlaka işi bilen birilerinden yardım alınız.Tekrar raporlarınızı,tahlil sonuçlarınız,röntgenlerinizi vs dosyaya tekrar koyun.Buraları yalayıp yutmuş olan bir sürü insan,bu forumda kimse bana yardımcı olmadı.Göz göre göre hakkım yeniliyordu ve bir kaç kelam destek mesajlarıda benim için yeterliydi ama doğru dürüst kimse bir şey yazmadı. bu yüzden bu foruma çok kırgınım.Sadece sağolsun Kahramank25 çok merak etti ve sorular sordu o yüzden onu etiketledim.son olarak %47 raporum süresiz olarak 1500 tl olarak maaş bağlandı.Normalde 1375 tl bağlanması gerekiyormuş ama son çıkan kanunla 1500 tl bağlandı. Hak eden herkese bu yolda sabırlar diliyorum.

Son düzenleme:
yusi

Nasıl bir dilekçe yazdınız? Çünkü sgk ya gidince elinize hazır bir dilekçe örneği verip boşlukları doldurmanız isteniyor.

TheLastOttoman

Tek bir hastalıktan %40 ve üzeri oranınız yoksa boşuna itiraz ile falan üğraşmayın.2021 eylül ayında yönetmelik değişti ve bu tarihten sonra 5510/28.maddede emeklilikte balthazard formülü uygulanmıyor.sgk hastalık listesine göre tek bir hastalıktan hafif,orta,ağır tanınız olması lazım.40-49 hafif 50-59 orta 60 ve üzeri ağır olması lazım..
https://www.engelliler.biz/forum/em...artik-balthazard-formulu-kullanilmayacak.html bu başlığı inceleyin aradığınız cevaplar burada yazılı.

Üst Alt