Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur ve ssk karışık primim ve 2007 sigorta girişim var. Emeklilik şartlarım nedir?

Musluk

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba ben şizofreni hastasıyım %45 süresiz raporum var.
SGK'nın hastalık listesine göre şizofreni için tedaviyle çalışabilenler orta düzey çalışamayanlar ağır düzey çalışma gücü kaybı olarak değerlendiriliyor ve benim durumum için orta düzey çalışma kaybı geçerli.
12.2006 sigorta başlangıç tarihim 09.2007 18 yaşımı doldurduğum tarih, e-devlette sigortalılık sürem 4/a'ya bakınca 15 yıl 8 ay; 4/b'ye bakınca 16 yıl 5 ay görünüyor.
4/a 4/b karışık 1048 gün ödenmiş primim var ve ileri tarihte ödeyebileceğim dondurulmuş 3429 gün bağ-kur primim var.
Ödediğim taktirde 4.477 günüm oluyor. Bağ-kurdan sonra en son bi 12 aylık 4/a sigortam yattı ve bir süredir işsizim şu an engelli maaşı alıyorum.

Benim emeklilik için en iyi şansım nedir?

Musluk

Selam,

Siteye hoşgeldiniz.

20 yıl 4400 güne tabisiniz gibi. dondurduğunuz primleri öderseniz, Aralık 2026 veya en geç Eylül 2027 gibi emeklilik hakkınız olur sanki. (18 yaş öncesi yapılan sigorta, sigortalılık süresinden sayılıyorsa, Emekliliğiniz Aralık 2026 tarihinde olabilir?)

Bol şanslar..

Bağ-kurdan emekli olabilmek için ne gibi şartlar var?
Örneğin bağkur için gerekli olan prim şartını sadece bağkurdan mı doldurmak gerekiyor yoksa ssk+bağkur karma şekilde primi dolduruyor mu?
Çünkü okuduğum kadarıyla bağ-kur da 18 yıl sigortalılık süresi istiyormuş ve aynı maaşı alıyoruz sanırım.

Musluk

1- Bağkurdan emekli olmak için primlerinizin son 7 yedi yılda bağkurdan daha fazla olmak üzere yatırılmış olma şartı vardır. Sizin durumunuzda: Siz 4400 (Prim) gün ve 20 Yıl sigortalılık süresine tabisiniz.

2- SSK+Bağkur şeklinde de prim yatırırılmış olabilir; bu durumda yukarda yazdığım gibi son 7 yılda hangi kategoride daha fazla prim yatmışsa oradan emekli olursunuz.

3- Size maaş ne bağlanır bilmiyorum ama siz yukarda yazdığım gibi 20 yıl ve 4400 güne tabisiniz. Dondurduğunuz primleri öderseniz prim günü eksiğiniz olmaz ama süreyi (20 yıl) beklersiniz. Aşağıya bir link bırakıyorum; orada da biraz bilgi var.

https://uzmanpara.milliyet.com.tr/h...gelli-calisanlarin-emeklilik-sartlari/122341/

(Ben de şizofreni hastasıyım. EKPSS ile atandım memur oldum. Hastalık durumum iyiye gitti. Sizin durumunuzda, kendinizi kamuya atatıp çalışmak, maddi/manevi olarak size de iyi gelir bence?)

Seneye ben de e-kpss'ye gireceğim inşallah, umarım becerebilirim ama çalışmak için hiç enerjim varmış gibi hissetmiyorum son birkaç senedir. Memur atanırsam prim borcumu ödemekle de uğraşmam 10 sene daha çalışırım belki. Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Çalışma hayatımın son 7 senesinin 6'sı bağkur. Belki emekli olup yumurta tavukçuluğu falan yaparım bilmiyorum bakacağız.

Araya gireyim müsadenizle, Bağ-kur bana uzak bir konu ama yukarıdaki bilgilerde düzeltilmesi gereken yerler olduğunu düşünüyorum.
friends Musluk

1. maddesi bana doğru gelmedi, doğrusu şu ki 5510'a göre;

Son 2520'nin fazlası hangi statüde ise emeklilik o statüde olur. Bağkur olduğu için emeklilik için tabi olduğunuz kurallar:

SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif-Orta-Ağır tanısından birine sahip olmak gerek. Bu rapor için SGK'nın sevki şart.

Süre ve prim gün şartı da şu:

bagkur.PNG

Sizin şartlarınıza göre 16 yıl, 4320 güne tabisiniz. Yeniden hastaneye sevk edilerek yeni rapor almanız istenecek, alacağınız raporda orta tanısı almanız durumunda emekliliği haketmiş olacaksınız. Bağ-kur prim borçlarınızı ödediğiniz takdirde bugün emekli olabileceğinizi düşünüyorum.

Sadece ve sadece 2008 öncesi ödenmiş 4a sigorta primi olduğu için;
Şayet son 2520 gün içinde daha fazla prim ödemesi 4a olursa friends 'in dediği gibi olabilir. Yani elinizdeki raporla vergi indirimine başvurup vergi indiriminden faydalanacaksınız ve o hakka istinaden günü geldiğinde erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvuracaksınız. Yeni rapor felan istemeden 20 yıl ve 4400 gün sigorta primi ile emekli edecekler sizi.

ucuncubahar

Selam,

Hocam ben arkadaşın 3. derece engelli olduğunu (%45 engellilik oranı) ile ve işe giriş tarihini (Ekim 2008 öncesi) baz alıp yazdım bildiklerimi.

Elbette arkadaş daha yüksek bir oran alabilirse daha erken de emekli olabilir. Aşağıya beni teyit eden kaynağımı da tekrar yapıştırıyorum.

Son düzenleme:
friends

paylaştığın tablo 4a lıları ilgilendiren bir tablo 4b ile hiç ilgisi yok. oysa arkadaş şuan 4b ile emekli olabilmesi mümkün.

verdiğin kaynağı inceledim. bildiklerimi unuttum desem yalan olmaz. o kadar karışık bir şekilde yazılmış ki ne nedir ben çözemedim. Bağ-kur konusuna da tam hakim değilim çok topa girmek istemiyorum. Ama bildiğim kadarıyla;

1 Ekim 2008 öncesinde Bağ-Kur’lu olan engellilere erken emeklilik hakkı tanınmamışken bu tarihten sonra Bağ-Kurlu engellilere de erken emeklilik hakkı verilmiştir.

5510 Sayılı Kanununa göre engel oranı %40 ve üzerindeki engelliler hem çalışarak hem de isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek erken emeklilik haklarını kullanabilirler.

Yani Musluk arkadaşımız 5510 Sayılı Kanuna göre 4B (Bağ-kur) ile emekli olmak isterse şartları aşağıdaki tablo gibidir:

bagkur.PNG

ucuncubahar; Musluk

Arkadaşlar benim paylaşımım hatalı olmuş; Özür diliyorum.

Araya giren değerli üye ucuncubahar; beni düzeltmiş ve doğrusunu yazmıştır.

Ben de daha başka bir kaynaktan ucuncubahar arkadaşın paylaşımını destekler bilgi buldum; onu da aşağıya yapıştırıyorum.

18 yıl sigortalılık süreniz ne zaman dolmuş sayılır bilmiyorum ama (Aralık 2024 mü?; Eylül 2025 mi?)4680 günü tamamlarsanız Musluk arkadaş; siz de emekli olabilirsiniz gibi.

https://www.haberturk.com/yazarlar/...ar-da-engelli-erken-emekliliginden-faydalanir

friends

Birbirimize elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Konu o kadar karışık ve dallı budaklı ki doğru bilgiye ulaşmak için tek kaynaktan değil onlarca kaynaktan faydalanmak gerekir.

Benim emeklilik durumu ekstra ekstra karışık olduğu için onlarca değil binlerce kaynak okumuşumdur.

Affına sığınarak bir konuyu daha düzelteyim yukarıda da yazdım aslında.

Arkadaşımız %45 oranı olmasına rağmen 18 yıl, 4680 güne tabi değil.

Elindeki raporun emeklilikte bir önemi yok çünkü yeniden hastaneye sevk edilecek ve yeniden rapor alması istenecek. SGK Hastalık Listesi 'ne göre var olan raporunun karşılığı Orta tanılı bir rapordur. Ve hatta şizofreni de Hafif tanısı yoktur (Şizofreni tanısı ile hiç kimse 18 yıl, 4680 güne tabi olamaz.)

Kısaca arkadaşımız yeni alacağı rapora göre 16 yıl, 4320 ödenmiş prim gününe tabi olabilir. Yeni raporu aynı tanı ile alabilirse istenilen şartları tuttuğu için emekliliği şimdiden hayırlı olsun diyebiliriz.

ucuncubahar
Çok çok çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
En kısa zamanda SGKya gidip durumu teyit edeceğim.
Ben de 16 yıllık süreye tabi olduğumu yeni öğreniyorum ve umarım kesin bir bilgidir.
18 yıllık süreye tabi olduğumu sanıyordum bende. Tekrardan çok çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

Bağkur prim borçlarımı sildirmiştim zamanında sanırım bu yapılandırma kapsamına dahil edilmemiş bunlar o günleri yeniden borçlanabiliyorum fakat çok yüksek meblalar çıkıyor karşıma sanırım benim emeklilik hayallerim suya düştü :(

Merhaba benim %45 süresiz şizofreni raporum var.
Sgk hastalık listesinde orta düzey çalışma kaybı için kısmi düzelen ibaresi var ancak benim %45 işlevselliği düzelen anlamında ben emekli olmak istersem orta düzey çalışma kaybı olarak sayılır mıyım çünki hastalık listesinde işlevselliği düzelen için bir ibare bulunmuyor.

Musluk

1 Ekim 2008'den önce sigortalı olup son 2520 primin fazlası 4a statüsünde yatanlar sakatlık oranı cetveli'ne göre %40 ve üzeri raporla defterdarlıktan vergi indirim hakkı elde edebilir ve sonra da şu tabloya göre emekli olabilirler:

2008_oncesi.PNG

Son 2520 primi 4b ise ya da kamuda 4c'den emekli olunacaksa, o zaman kişinin elindeki rapor da vergi indirim hakkı da bir anlam ifade etmez. Kişi emekli olacağı zaman hastaneye sevk alıp SGK Hastalık Listesi'ne göre yeterli tanıyı almalı. Bu cetvele göre yeterli tanı yoksa emekli olunamaz. Nokta. Tanı varsa, bu durumda emeklilik kriterleri şu cetvele tabidir:

bagkur.PNG

ben de %45 raporla şizofreni hastasıyım raporumun sağlık kuruluna sevgi için sgkya verdim ben de mi red alırım acaba

Merhaba ben şizofreni hastasıyım geçen sene ağır çalışma gücü kaybı vardır diye sgkdan raporumu aldım
1 senedir isteğe bağlı prim ödüyorum önümde 1 sene daha var 1800 güne tamamlamam için
18 senelik de sgk girişim var fakat bağkurluydum ve borç sildirdiğim için günüm yok ihya edince de çok büyük bir mebla çıkıyor karşıma o yüzden 1800 güne tamamlamayı bekliyorum

acaba ağır çalışma gücü kaybı raporumu almama rağmen sorun çıkar mı diye korkuyorum raporumda kontrol muayenesine gerek yoktur ibaresi var.

@Musluk

SGK elindeki raporu son 6 ay içinde alınmış olmak kaydı ile kabul edebiliyor. (SGK sitesi Maluliyet sayfasında bu bilgi var.)
Lakin senin mesajdan anladığım kadarıyla senin 1 yıl daha prim ödemen gerekiyor.
Bu 1 yıllık süre içinde de elindeki rapor malesef son 6 ayda alınmış olma şartını kaybetmiş olacak.

Senin için problem oluşturur mu bilemem ama 1800 gün prim şartını tamamladığında yeniden hastaneye sevk olup yeniden rapor alman istenecek.

.

Üst Alt