Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur'dan emeklilik için primleri tamamladıktan sonra prim yatırmadan süreyi bekleme

Ömer D

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba iyi günler. Benim % 50 vergi indirim raporum var. 2004 yılında bağkura kayıt yaptırdım ve pirim ödemeye başladım. 4875 pirim günüm oldu. Ve 13 yıl 4 ay kadar sigortalılık sürem oldu. Engelli emekliliğinin tabi olduğu kanun maddesi aşağıdaki gibidir;

% 40 ve üzeri işgücü kaybı bulunan Bağkur'lular emeklilik için 5510 sayılı kanunun 28. maddesine tabidirler:

Çalışma Gücünde Kayıp Oranı

%60 ve daha çok olanlar: 15 yıl, 3 bin 960 gün

%50 - %59 arası olanlar: 16 yıl, 4 bin 320 gün

%40-%49 arası olanlar: 18 yıl, 4 bin 680 gün

Benim sorum şu olacak;

Bu maddeye göre çalışma gücündeki kayıp oranı % 40 ve üzerinde hangisi olursa olsun prim günümü doldurmuş oluyorum. Bundan sonraki süreci iş terki verip bağkurdan çıkarak alabileceğim rapor oranına göre 15, 16 veya 18 yıllık sürenin kalan kısmını bundan sonra prim ödemeden geçirebilir miyim.

Ömer D

Prim şartı tamamlandığında süreyi ister çalışarak/prim yatırarak işletirsiniz, ister çalışmadan/prim yatırmadan beklersiniz. Ki sigortalı olmadan emekliliği beklemeniz maaşınız açısından daha iyi olur. 3000 tl ve üzerinde prim yatmadığı sürece geçen her sigortalılık günü emekli maaşınızı aşağıya çeker.

Askerlik yapmışsanız o süreyi de borçlanarak emeklilik hesabınıza ekletebilirsiniz.

Yoo askerlik yapmadım.
O halde ben iş terki verip kalan süreyi prim yatırmadan bekleyeceğim.
Bu esnada emekli olana kadar bekleyeceğim süre için 2022 engelli maaşı alabilir miyim?? Çünkü bağkur'lu olmadan önce alıyordum. Bağkur sistemine girince otomatik kesilmişti.

Ömer D

Evet, şartlar uygunsa tabii ki sigortalı olmadığınız süreçte 2022 maaşı alabilirsiniz

Üst Alt