Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur'dan erken emeklilik için kendi başvurumla aldığım raporu kullanabilir miyim?

oisac

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Konuyu bilen kıymetli arkadaşlar.

Ben muhendis olarak gorev yapan serbest meslek erbabıyım. Yani 4-B liyim , yani bağkur luyum.
2004-2009 yillari arası emekli sandığı olmak üzere gerisi Bağkur toplam 9200 iş günü hizmetim var. Şu an EYT durumdayım. İleri safhada Ankilozan Spondilit hastasıyım.
Geçen ay ferdi muracaat ile tıp fakültesi ne engelli raporu için müracaat ettim. AS hastalığının yanına bir kaç hastalık eklendi ve %60 sürekli engelli raporu aldım.
Serbest meslek erbabı olduğum için , bağkurlu olmama rağmen vergi indirimi müracaat hakkım olduğundan , internet vergi dairesinden müracaatımı yapıp , elden evrakları teslim ederek Vergi İndirimine müracaat ettim . Amacım , Vergi indirimi alıp erken emekliliğe muracaat etmek idi.

Dün internette gezinirken Bağkur icin vergi indirimine gerek olmadığını direk rapor ile muracaat edebileceğimi öğrendim. Lakin beni SGK nin sevk etmesi gerekiyormuş. Bugün şansımı denemek icin SGK ya raporum ile gittim. Kimse sevkten bahsetmedi . Zannedersem rapor tarihi cok yeni olduğu için. Ek-11 ve Ek-2 belgelerini doldurdum. 28/5 maddeden muracaat etmek istiyorum kısmını işaretlettiler. Evrakı kayıt ettirdim ve teslim ettim.

Şimdi benim sormak istediğim hususlar şunlardır.

1) Vergi indirimi , bu sekilde emekli olsam dahi isime yarayacak mı ? Yarayacaksa hangi yönden?
2) İşlem aşamaları doğrumu ? Memurlar dogru yonlendirmisler mi beni? Korkum yanlışlıkla malulen emekli olmak.
3) SGK %60 lik raporu 40 ın altına indirebilir mi?
4) İşlem yaklaşık ne kadar sürer ?

Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
oisac

Bende sizin gibi aynı durumdayım yanlışlıkla vergi indiriminden faydalandım ama bağkurum yüksek olduğundan dolayı bağkurdan emekli olabileceğim söylendi bağkur aldığım raporu kabul etmiyor tekrardan rapor almamı isteyecek onu bekliyorum inşallah sizden istemez emekli olursunuz

Cevap için teşekkürler. Sizin raporunuz eski mi idi ? Bir de yeni rapor almaniz gerektiği size ilk müracaatınizdami soylendi?

oisac

raporum yeni sayılır 29.05.2019 tarihinde alındı 20.11.2019 da vergi indirim yazım geldi

merhaba ben de4b statusundeyim 9bin gün hizmetim var sgk bakur bölümune yüzde 57 raporum ile müracad ettim01,03,2019 1 haftalık raporum idi 1 ay sonra red kararı geldi gerekçe olarak emelilik hiz gen müd tarafından iş gücü kaybınızın yüzde 32 sini kaybettinize kararı ile red edildi dayanak nolarak {ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK SAĞLIK KURULU HAKKINDA YÖNETMELİK] 13, MADDESİ İMİŞ TABİKİ ARAŞTIRDIM ONA ATIF BUNA ATIF DERKEN krşıma baltazat hesaplaması çıktı akabinde itiraz deip tekrar dilekçe verdim cevaben tekrar kontrol muayenesi sonucunda karar verileceği yazısı geldi tekrar kurula gittim 11,13,2019 şuan hala cevap gelmedi bekliyorum şuan benim dosyam karar da imiş yakın zamanda gelir ancak karar nr olur bilemiyorum

atekin

13. madde sadece süreli süresizliği anlatıyor ? sizin raporunuz sürelimi seresizmi ? birde siz malulenmi emekli olmak için müracat ettiniz yoksa engelli indirimindenmi müracat ettiniz?

Vergi indirimine esas raporlar
MADDE 13 – (1) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, engellilik indirimine esas olmak üzere
düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kurum ve kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki İl Vergi
Dairesi Başkanlığına, Vergi Dairesi olmayan illerde ise İl Defterdarlığına gönderilen rapor esas alınır.

atekin

Arkadaşın yazdıklarından anladığım şunlar :
1) Bireysel olarak aldığı rapor ile müracaatı kabul edilmiş ,
2) Balthazar formülünün yanlış uygulanması ve/veya süreli-süresiz rapor konusu dolayısıyla red edilmiş.

Arkadaşın MALULEN emekliliğe müracaat etme şansı zaten yok. Büyük ihtimal ile 28/5 olarak müracaat etmiş olmalı.
Bu konulara açıklık getirebilirse iyi olur.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu

YEDİNCİ BÖLÜM
İndirimler
İndirim hadleri:
Madde 31 - (Değişik: 4/12/1985-3239/45 md.)
Gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde aşağıdaki indirimler uygulanır.

Sakatlık indirimi: Çalışma gücünün asgari % 80`ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derecede sakat, asgari % 60`ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece sakat, asgari % 40`ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece sakat sayılır ve aşağıda belirtilen sakatlık indiriminden faydalanırlar.
Sakatlık indirimi özel indirim tutarının;
- Birinci derece sakatlar için sekiz katı,
- İkinci derece sakatlar için dört katı,
- Üçüncü derece sakatlar için iki katıdır.
Sakatlık derecelerine göre tespit edilecek indirimler, özel indirime eklenerek hizmet erbabının ücretinden indirilir.

Ankyra
Bağkur'dan erken emekliliğin vergi indirimi ile hiç bir ilgisi yoktur.

hocam yüzde 57 süresiz raporile tabiki engelli iş gücü kayıbı olarak müracad ettim ancak kurum bana sen yüzde 32 engellisin emekli olamazsın dedi bende itiraz ettim tekrar hastane sevki ve durum bildirir rapor istendi 13,11,19,tarihinde heyete girdim hala bekliyhorum sonucu tşk

Üst Alt