Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur'umu kapatmadan emekli olabilmemin bir yolu var mı?

altay06

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
ben 30/10/1979 doğumluyum ve ankilozan spondilit hastasıyım.iki kalçamada protez takıldı ve her 6 haftada bir ilaç alıyorum.1998 yılı sigorta girişim var ve 420 gün ödenmiş sigortam var,2005 yılı bağkur girişim var ve 3265 gün ödenmiş bağkurum var halan devam etmekte bağkurum.emeklilik için bağkura başvurdum malulen olabileceğimi ve vergi mükellefliğimi kapatmam gerektiğini söylediler fakat benim bunu yapma şansım yok.
1)malulen emeklilik ile erken emeklilik arasındaki fark nedir?
2)erken emeklilikte vergi mükellefliği devam edebiliyormu?
3)erken emeklilik şartları nelerdir?
4)erken emeklilik şartları bana uyarsa nereden başlayabilirim emeklilik işlemlerine?

Erken Yaşlılık emekliliği için gerekli kriterler:

bagkur.PNG

Malulen emekli olduğunuzda işyerinizi kapatmanız ya da devretmeniz lazım. Çünkü malulen emekli olan bağkurlular aynı anda işyeri sahibi olamaz ve çalışamazlar; emekliliklerine son vermeleri lazım.

Malulen emeklilik için 5510 sayılı yasanın 26. maddesi:

c) Malûliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması, halinde malûllük aylığı bağlanır.

_______

Yaşlılık emekliliği için 5510 sayılı yasanın 28. maddesi:

Yukarıdaki fıkralarda belirtilen yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalının çalıştığı işten ayrıldıktan, (b) bendinde belirtilen sigortalının sigortalılığa
esas faaliyete son verip vermeyeceğini beyan ettikten sonra yazılı istekte bulunmaları
, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen sigortalıların ise istekleri üzerine yetkili makamdan emekliye sevk onayı alındıktan sonra ilişiklerinin kesilmesi şarttır.

____

Askerlik yapmışsanız, o süreyi de borçlanabilirsiniz erken Yaşlılık emekliliği için. Askerliğiniz ilk sigortalı olduğunuz tarihten sonra idiyse, borçlanma yaptığınızda, sigorta başlangıcınız da o süre kadar geriye gider....

Tüm şartlar oluştuğunda 5510 sayılı yasanın 28. maddesi kapsamında erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Sizi hastaneye sevk ederler. Alacağınız rapordaki oran emeklilik için temel oluşturur...

Not: Siz 28. madde kapsamında başvursanız da Bağkur başvurunuzu 25. maddeden malulen emeklilik için işleme alır büyük olasılıkla (Maksat vatandaşa eziyet)! Sonra size "aaa malul değilmişsiniz" derler, siz de dönüp "o zaman 28. maddeden Yaşlılık emekliliğini işleme koyun" dersiniz...

Üst Alt